Od Besed k delu

Zvrst: 

 

OD   BESED   K   DELU

 

Že v zadnjem Našem glasu sem skušal pojasniti, kaj želimo doseči v pastoralni prenovi ali v načrtovanju novega pastoralnega načrta. Nikakor ne bomo iskali samo nekih novih pastoralnih načinov, ampak vse to kar že imamo bolj približati vsakemu vernemu človeku, ki se trudi za krščansko življenje in mu približati stvari, ki so mu nerazumljive. Zopet ne gre samo za razlago določenih stvari v veri – večkrat slišim kako zanimivo je slišati kakšno novo razlago odlomka iz svetega Pisma. Če se bomo ustavili samo pri tem, potem nam bodo zvenele na naših ušesih tudi Jezusove besede, ki jih je ob neki priliki namenil tudi poslušalcem, » da imajo božjo besedo za čehljanje ušeš«. Prav gotovo ni imel Jezus nikoli takega namena, temveč, da prebudi vero v poslušalcih, da bi živeli tako kot je učil, da bi to živeli vsak dan v odnosu do Boga in svojih bratov in sester. Sveto Pismo ni knjiga, ki bi burilo našega duha.

In če se za trenutek ustavimo ob tistih, ki so to knjigo vzeli, kot vodilo svojega življenja – svetniki, umetniki, pisatelji. Kaj vse so iz sebe napravili po teh besedah in razmišljanjih – sv. Anton Puščavnik, Katarina Aleksandrijska, Modest in Virgil – apostola Karantanije, Andrej - apostol – slikarji Rubens, Botticeli... stavbeniki – Plečnik, Bernini...pisatelji – sv. Avguštin, Dostojevski...Dani so nam darovi, trgujmo z njimi!

Ti me iščeš prvi – se nadaljuje

Zaslišal sem nebeški glas. Klical me je: »Bog, Bog je tukaj!« Podrla me je milost, padel sem na kolena in jecljal: »Hvala ti moj Bog, vrnil si se.« In v tej minuti sem bil prepričan, da vidim v sebi našega Gospoda na križu. Smehljal se mi je z izrazom nepopisnega usmiljenja.

Pozneje je Adolf šel v gozd, da se Mariji zahvali za dar spreobrnjenja. Spovedal se je, prejel sv. obhajilo in začel življenje trdega boja s starimi grešnimi navadami in strastmi. Tedaj je bil star 43 let

Po nekaj letih se je odpravil v Lurd, da se Mariji zahvali. »Pred votlino sem pokleknil na tla, iz oči so lile solze in jecljajoč sem molil Magnificat /Moja duša poveličuje Gospoda/, bolj prisrčen, kot je kdajkoli prikipel iz mojega srca.«

Človek Boga ne bi našel, če ne bi Bog prej našel člobveka. Pri vsem iskanju Boga, Bog sam stoji človeku ob strani in ga podpira. Sv. Avguštin je v 32 letu svojega življenja živel daleč od Boga, a ga je Bog vztrajno iskal, to je Avguštin takole izpovedal: »Pozno sem te vzljubil, Lepota večno davna, večno nova, pozno sem te vzljubil. In glej, bil si v meni, in jaz sem bil zunaj in tam sem te iskal, nelep sem se gnal za lepimi stvarmi, ki si jih ti ustvaril. Z menoj si bil, jaz ne s teboj. Daleč od tebe so me držale stvari, ki sploh ne bi bivale, ko ne bi v tebi bivale. Vabil si in klical – in prebil si mojo gluhoto. Okusil sem te – in sem te lačen in žejen. Dotaknil si se me – in zagorel sem po tvojem miru.

Bog na poseben način išče človeka. Jezus se je zaradi iskanja človeka učlovečil, šel na križ, vstal od mrtvih, dal sv. Duha. Gnala ga je edino ljubezen »Če ima kdo sto ovac....gre iskat tisto, ki je zašla.« /Mt 18,12/.

NCNG  + Anton kolenc – Pleše 3

Razlog našega upanja je tisti, ki živi in deluje v nas. Kristus je zaklical: »Pridite k meni vsi, ki se trudite in ste obteženi in jaz vas bom poživil.«

Ob smrti + Antona so darovali za cerkev – Ljubo in Ksenija Živanovič in Stane Babnik. Vsem dobrotnikom gre zahvala za izkazano ljubezen rajnemu in Cerkvi.

 

Gremo po mah – nedelja 24.11. ob 13.3ouri

Vremenoslovci napovedujejo hladnješe dneve. Ker so pa naše »slovenske » jaslice napravljene iz mahu in našega slovenskega materjala iz gozda se bomo morali kar podvizati – potruditi, da bomo te stvari nabrali po naših gozdovih. Ko tla zamrznejo bo to nemogoče, ali če jih pokrije sneg. To je za otroke lep nedeljski sprehod, prihranimo nekaj drobiža, pa še ob božiču primerno diši po vsej hiši. Mah se tudi nekoliko osuši. Poglejmo tudi za pastirji, kakšni so, jih bomo kaj dokupili, prebarvali, kako bomo postavili jaslice in kdo bo sodeloval. Za dolge adventne večere veliko priložnosti za sodelovanje in pogovore. Izkorisitmo te večere v družini in med družinami.

 

Adventni  koledar 2013

Vsi veroučenci bodo prejeli lepo knjižico, ki jih bo nagovarjala k duhovnemu preživetju adventnih dni. Ta knjižica je namenjena, da jo otroci prebirajo doma v družinah. Vsak večer je po ena zgodbica, ki se navezuje na prejšnjo. Vsak večer je zapisana tudi molitev in tudi dobro delo, ki naj ga otrok stori. V sredini tega zveščiča je tudi škatlica, v katerega otrok vstavlja svoje darove. Pomagajmo svojim sovrstnikom po svetu z kakšnim centom, evrom. Te darove boste na božič prinesli k jaslicam. Hvala za vaše darove za lačne otroke.

 

Čiščenje cerkve v mesecu decembru

Najprej gre zahvala čistilkam meseca novembra. Vestno  so prihajale in lepo pripravile prostor za bogoslužje, poskrbele za cvetje in tudi na zahvalno nedeljo so prostor z sadoovi okrasile. Hvala. V decembru bodo poskrbeli za lepoto božje hiše in jaslice – Cesta ob Barju in Pod Strahom. Dogovorite se za sodelovanje in za jaslice. Načrtujte že nekoliko prej. Praznik je sredi tedna. Veliko veselja ob postavljanju jaslic.

 

Adventni venčki

Adventni čas je zelo bogat, v liturgiji, v naših narodnih običajih, v izdelovanju majhnih stvari, ki jih potrebujmo za sam advent ali za praznične dni okorg novega leta. Vsem nam je dobro znani adventni venček, ki v

sebi nosi tudi veliko simbolike, nam govori o skrivnostih življenja.. Vse to pa prinaša v naše vsakdanje življenje nekaj drugačnosti, živosti, hrepenenja in pričakovanja. Luč na njem je vedno močnejša, ki pa ponazarja, da se bližamo rojstvu njega, ki razžari s svojim prihodom ves svet. Venčak nam naj ne bo le za okras našega prostora, temveč tudi klicar k molitvi. Družina se posede k mizi in ob svečki na odventnem venčku zmoli večerno molitev. To je blagoslov družine in čudovita priprava na Božič.

 

Miklavž pride v naše kraje tudi letos. Pripravlja že svoje spremstvo – angele, darila, vozove, obleke, parkeljni pa so se že sami javili. Kakor je sporočil pride Miklavž na predvečer svojega godu 5.12. 13

 

Marija trka na vrata

Ta lep slovenski običaj ohranjajmo po naših domovih. Velikokrat smo bili že tudi sami pred tujimi vrati in trkali in prosili, da nas sprejmejo pod streho. Vsaka izpoved je nekoliko drugačna. Vedno pa je prijetno, ko romar, popotnik doživi odprto srce – tudi Jezus in Marija trkata na naša srca. Hočeta biti ob nas in nam deliti svoj blagoslov.

 

Godovi in mašni nameni 25.11. – 1.12. 2013

pon. Katarina................za + Aljzij Valentinčič, obl. ob 18 uri

tor.   Leonard.................za ++ starše in teto Anžič, ob 18 uri

sr.     Modest..................za + Avgust Dragar, ob 7.3o zj.

čet.   Katarina.................za + Janez Ahlin, obl. ob 18 uri

            za + + Dolinšek + Rudolf Kovačič, obl. na Gum. ob 19 uri

pet.   Saturnin..................za + Lidija Kotar, obl. ob 18 uri

sob.  Andrej......................za + Stanislav in Kristina Stolnik, ob 18 uri

ned.  1 adventna n............ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                         ob 10 uri za + Majda Toni

 

Srečanje za starše – 1,2,4,5,6 in 7 razreda

Otroci rabijo starše, ki sami rastejo v veri in ki se nujnosti rasti v veri zavedajo. Starši si morajoodgovorti na vprašanje, kaj pravzaprav je rast v veri. Sv. Pismo  ne razpravlja o tem teoretično, marveč o tem pripoveduje. Najprej pripoveduje o Abrahamu. Ob vzoru tega človeka, bomo spoznali tudi marsikaj o rasti vere. O tem nam bo spregovorila redovna sestra dr. Snežna Večko – uršulinka. Sedaj je v samostanu Sv. Duh pri Škofji Loki. Srečanje bo v sredo ob 18 uri v naši dvorani. Starši pridite!!