Prvi izzivi

Zvrst: 

 

P R V I    I Z Z I V  -   K   I Z V I R U

 

Ko bomo delali nov načrt za pastoralno delo po naš prvi klic, da se podamo k izviru. To je za nas Jezus Kristus in tudi njegov nauk. Vse to pa je tudi klic k novemu življenju, k spreobrnjenju. Ob tem pa moramo osebno in v skupnosti razmisliti, kakšno pot bomo šli, da bomo prišli do cilja.. Kdor se loti kakšnega dela, mora stvar premisliti, načrtovati, , oceniti in pretehtati danosti. Morda bomo morali nekatere stvari v svojem življenju opustiti, morda bomo na njih gledali drugače. Nikakor ne sme ostati le pri lepih pobožnih željah. Marsikaj je takega, kar nas ovira pri osebnem odnosu z Bogom, ali lahko prepoznamo to samo kot neko lupino. Priložnost bo, da odložimo maske, da bo vera živa, da bomo živeli Božjo ljubezen. Ti izzivi so: 

Osebno:

-         Več in bolje moliti

-         Spoznati nove načine molitve – meditacija

-         Udeležiti se duhovnih vaj, obnove

-         Udeležiti se predavanj z versko vsebino

-         Brati sveto Pismo

-         Brati evangelij – versko knjigo

-         Prejemati zakramente in se nanje dobro pripraviti

   Dobra knjiga vodi k Bogu

 

Edit Stein (+1942) nemška znanstvenica in univerzitetna profesorica filozofije, je bila po rodu Judinja. Katoličanka je postala predvsem pod vplivom življenjepisa sv. Terezije Velike, ki ga je dobila v knjižnici svojih prijateljev. Kasneje je postala karmeličanka, redovna sestra strogega reda. 2. avgusta 1942 je bila v Auschvitzu upepeljena s sestro Rozo. Svoje spreobrnjenje popisuje takole:

»kar na slepo sem zglrabila zajetno knjigo in jo vzela iz omare. Bilo je življenje sv. Terezije Avilske, kakor ga je napisala sama. Začela sem jo brati. Takoj me je pritegnila. Prebrala sem jo v eni sapi. Ko sem knjigo zaprla, sem si dejala: »To je resnica.«

Naslednje jjutro je šla v mesto in si kupila mašno knjigo in katekizem. Vsebino si je popolonoma osvojila. Ko je šla v katoliško cerkev k maši, je zaradi temeljitega študija vse dobro razumela. Po maši je prosila duhovnika, naj jo krsti. Duhovnik jo je izprašal in jo za novo leto 1922 krstil. Noč pred krstom je prečula v molitvi.

Znani angleški pisatelj Graham Greene (+1904) je v mladosti  v verskem in moralnem življenju doživljal hude krize. V roke je dobil Pascalove  Misli, ki jih je vztrajno prebiral. Pascal ga je usmerjal k Jezusu Kristusu. Leta 1926 je s krstom postal katoličan.

Slaba knjiga odvrača od Boga

To dela naravnost, če vero smeši in uči kaj veri nasprotnega ali celo nevero. Francoski pisatelj Henric Lavedan (+1940) je  v svojih spisih zelo smešil Boga. Doživel je strahote prve svetovne vojne. To ga je zresnilo in usmerilo k Bogu. Svojemu narodu je napisal pismo, v katerem govori, da obžaluje svoje brezbožne zablode in da se je vrnil k veri svoje mladosti:

Norčeval sem se iz vere. Toda goljufal sem sebe in vas, ki ste prebirali moje knjige. Bila je zmota, prezne sanje. Zapustiti Boga pomeni pogubiti sebe. Ne vem, če bom jutri še živ. To moram povedati svojim prijateljem. Lavedan si ne upa umreti kot ateist. Veseli se moja duša, doživel sem uro, ko sem kleče mogel izreči: Verujem v Boga, verujem....

NCNG   +  Franc Kraškovic

»Življenja nima nihče iz obilice svojega premoženja,« pravi Kristus. Navidezne dobrine tega sveta preidejo.

Ob smrti so darovali za sv. maše in za potrebe cerkve: družina Šmalc, Anton Kraškovic z družino. Tomaž Kraškovic z družino in Malnarjevi. Vsem se lepo zahvaljujem. Bog bo povrnil vašo doboroto.

 

Mladi na pot v Strasbourg za konec leta

To srečanje bo potekalo od 28.12. – 1.1. 2014. Srečanje je namenjeno mladim od 16 do 35 let. To srečanje pripravljajo bratje iz Taize-ja z župnijami v Strasbourgu. To je lepa priložnost, da mladi teden dni preživijo v skupnosti kristjanov iz vse Evrope in spoznavajo življenje krajevnih cerkva po Evropi. Vsako leto se jih udeleži od 10.000 tisoč do 100.000 mladih. To srečanje je že 36 po vrsti. Prijave zbiramo do 20. novembra 2013 na www.drustvo-skam.si/esm. Tistim, ki se boste prijavili do 7. novembra boste imeli 10€ popusta. Za več informacij se lahko obrnete tudi na Taize@drustvo-skam.si ali na tel. 01/426-84-77. Mladi lepo vabljeni. Pogovorite se med seboj!

 

Oljčni križ

V kiosku si lahko ogledate lepo izdelan lesen križ iz oljčnega lesa. Korpus na križu pa je itz misijonske dežele – Borundija, je tudi lesen. Oglejte si to delo in ga morda tudi potrebujete za dom ali kakšen prostor v vašem domu. Cena posameznega križa je 5€. Lahko ga naročite pri nas ali pa na telefon 040 417-606 Lukan.

 

Pesmi – Pesem neba – Urška Šeme

Te dni me je obiskala g. Urška Šeme. Gospa  je pred dobrimi 40 leti tudi poučevala na šoli na Škofljici. Gotovo se jo boste starejši, ki ste bili njeni učenci še spomnili. Napisala je knjigo pesmi z naslovom – Pesem neba. Knjiga je tudi lepo opremljena z risbami in slikami. Cena posamezne knjige je 10€. Učenci učiteljice Urške, lep spomin na mladostna leta.

Knjigo pesmi lahko naročite v kiosku.

MIC – Kurirček

To je mahna brošurica, ki jo lahko vzamete seboj. Je na pultu v avli. Namenjena je mladim. V brošurici boste našli veliko zanimivega za mlade in tudi za malo manj mlade. Vabijo na razna potovanja, delavnice, poučevanja....Kar ti v glavi ostane, ti nihče ne vzame. Ta je za jesen – zima 2013/14. Poglej si morda boš pa našel tudi kaj zase!

 

Vabilo – predstavitev knjige – Cerkev sv. Uršule v Lanišču

Na sam praznični dan, to je v ponedeljek 21.10. bo predstavitev knjige, ki jo je napisala umetnostna zgodovinarka Nataša Kovečič iz Glinka. Nataša sodeluje v interesnem združenju Naša Lavrica – prve knjige iz knjižne zbirke Z naših poti. Predstavtev bo v cerkvi sv. Uršule v Lanišču. Ob 19 uri bo sv. maša, ob 19.45 pa predstavitev knjige s krajšim kulturnim programom in pogovorom. Lahko boste knjigo tudi kupili za ceno 10€. Vabljeni k slovesnosti.

 

Spovedovanje za praznične dni  - Vsi sveti

Človekovo srce je okorno  in zakrknjeno. Potrebno je da Bog da človeku novo srce. Spreobrnjenje je predvsem delo božje milosti, ki stori, da se naša srca vrnejo k Bogu: »Obrni nas, Gospod, k sebi in se spreobrnemo!«  /Žal 5,21/. Bog nam daje moč, da znova začnemo. Odkrivajmo božjo ljubezen, ki nas ljubi. Vabljeni k spovedi v petek 25.10. ob 18 uri.

Spovedovali bodo  - Jurij Zadnik, Klemen Loboda, Jani Tušak in Slavko Judež. Vabljeni tudi vsi osnovnošolci za začetek šolskega leta.

 

Godovi in mašni nameni 21.10. – 27.10. 2013

pon.  Uršula................za + Marija Skubic, 30 dan, ob 18 uri

                                    v čast sv. Uršuli v Lan. ob 19 uri

tor.    Janez...................za + Janko Ščavničar, 30 dan, ob 18 uri

sr.     Janez ..................v čast MB za zdravje, ob 7.30 zj.

čet.   Anton..................ob 16.3o v zahvalo – Marjan Lampret

                                     ob 19 uri na Gum za za ++ starše in teto Okoren

pet.  Darja.....................za + Ana Špolar, obl. ob 18 uri

sob.   Lucijan................za + Majda Toni, ob 18 uri

ned.  žegnanjska.........ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                       ob 10 uri za sosesko Lanišče, častilce sv. Uršule

Štarši, prijavite otroke za sv. krst, ki bo v nedeljo 5. 11. ob 10 uri.