Se bomo vrnili k izviru?

Zvrst: 

 

SE  BOMO  VRNILI  K  IZVIRU?

 

Članom župnijskega pastoralnega sveta je postavljeno to vprašanje. Če pa hočemo, da bomo spremenili svet – spreobrnili je to vprašanje postavljeno vsakemu vernemu ali krščenemu človeku.Spreobrnjenje v cerkvi ne bo prišlo po nekih modnih muhah /ko bomo imeli »life ten« maše, ko bomo imeli čimveč aktivizma pri maši, ko bomo vse kot predstava, ko bodo tisti, ki so prišli v cerkev samo gledali.../ Vse te stvari nas vodijo proč od bistva in izvira, čeprav seveda tudi teh »novih momentov« ne smemo vse črtati ali pa zavreči.

Kaj pa nam Jezus govori v Lukovem evangeliju, ko govori o strahu in skrbi za življenje – kaj boste jedli, kaj boste oblekli, pomislite na vrane, pomislite na lilije, na travo – če pa Bog tako skrbi za vse to, koliko bolj bo za vas maloverni.Vse to iščejo narodi sveta. Iščite  njegovo kraljestvo in to vam bo navrženo. Vaš oče vendar ve, da to potrebujete. Naredite si zklad v nebesih, kjer tatovi ne kradejo, ogenj ne uničuje in kjer molji ne razjedajo. Kjer je vaš zaklad tam bo tudi vaše srce.

Se kdaj vprašamo in si zastavimo vprašanje kaj On v resnici pričakuje od mene. Z velikim veseljem mnogi rečejo danes »Sem kristjan!«, »Grem k maši.« Je to za nas srečanje z Jezusom. Je to za nas klic Boga, zaupamo na poti našega življenja svoje načrte Stvarniku, sprejmemo voljo Njega?

Ti me iščeš prvi

Veliki mislec Merton je zapisal v svoji knjigi  Luč nevidne Resnice: »Najti Boga pomeni veliko več kakor samo zapustiti, vse kar ni Bog in se izprazniti predstav in želja... Človek Boga ne bi našel, če ne bi Bog prej našel človeka. Pri vsem iskanju Boga Bog sam stoji človeku ob strani in ga podpira.

Francoski pisatelj Adolf Rette (+1930) je v knjigi Od satana k Bogupopisal težko pot do spreobrnjenja. Bil je neveren in razvraten umetnik. Nekega dne je predaval o zlati dobi, ki bo nastopila, ko bo izginila vera v Boga. Ob vprašanju, kako si zamišlja ta svet brez Boga, se je zmedel in ni vedel odgovora. Začela ga je preganjati misel: Adolf, kaj pa če Bog je? Kljub temu je ostal pri neveri in v svojih spisih je še naprej sramotil Boga. Bil je vedno bolj razdvojen.

Nekoč se je ustavilpred Marijino kapelico sredi gozda. Molil je:«Vidiš, kaj me je prisililo, da sem prišel k tebi. Če je resnica, da si vsemogočna srednica, prosi svojega Sina, naj mi pokaže kaj naj storim?« V gozdu je sedel na tla in začel zdihovati: »Kaj naj storim, kaj naj storim?« V sebi je zaslišal glas: »Poišči duhovnika! Oprosti se bremena, ki te teži.« Ni se še odločil za ta korak. Nekoliko kasneje je izbojeval ta korak, odločilni boj, ki ga sam takole opisuje:

»Vsi moji grehi so bili pred menoj, strašna je bila njihova podoba, Slišal sem satanski glas. »Glej tvoja duša. Zdaj razumeš, da te nič na svetu ne more očistiti. Molitve so prazne. Boječe upanje s katerim si se zatekel k Bogu, je izginilo. Ubij se, plašljivec!« Čutil sem kako sem razdvojen. Ena polovica moje biti je hotela napraviti samomor brez obotavljanja, brez pomišljanja. Druga je v tem boju klicala na pomoč. Zdelo se mi je, kot da divja okoli mene vihar kletev in najgrših psovk.

Tedaj sem opazi, da se z eno roko krćevito držim posteljne končnice, z drugo si brišem smrtni pot in solze, ki so zalivale oči. Še malo poguma, mi prišepetava demon, v trenutku bo končano. Spustil sem končnico postelje, šel proti omari, že sem v roki držal ključ, da si vzamem strupa...

V tem trenutku zasveti v temno dušo svetla luč. Zaslišal sem – pri svojem zveličanju to zatrjujem – zaslišal sem nebeški glas... /se nadaljuje/.

Slovenska Karitas prosi!

Prosimo vas, da vaše župljane spodbudite k solidarnosti z vsemi, ki so na Filipinih ostali brez doma in najnujnejših življenjskih potrebščin. V ta namen vam pošiljamo tudi račun, kamor je možno nakazati sredstva za pomoč: Slovenska Karitas, Kristanova ul. 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 02140-0015556761, namen Filipini, sklic: 00 621, Koda namena: CHAR  BIC banke LJBASI2X.

Morda se čutimo nemočne, pa povzdignimo roke k Bogu za pomoč – tudi molitev za preizkušane brate in sestre bo izraz ljubezni in pomoči. Hvala vsem, ki boste v ta namen kaj storili.

 

Vabilo – misijon

V župnijah Stična, Šentvid pri Stični, Višnja gora in Ivančna Gorica bodo v dneh med 29. novembrom in 8. decembrom 2013 obhajali ljudski misijon. V času misijona je predvidenih tudi več srečanj za mlade. Ker bodo dogodki zanimivi tudi za mlade iz ostalih župnij naše dekanije, te prosim, da v nedeljo 24. 11. 2013 ob 19 uri povabiš predstavnike mladih vaše župnije na srečanje dekanijskega odbora za mlade. Spored misijona se lahko ogledate v avli na oglasni deski.

 

Darovalci za cvetje – Lanišče

Ob praznovanju žegnanjske nedelje so za okrasitev cerkve v Lanišču prispevali: Julka Mavec, Albina Brezinščak, Blatnik Slavka, Bratkovič Joži, Zaman Tončka, Joži Repar, Tomažič Peter in Repar Peter. Vsem darovalcem gre zahvala za darove, posebej pa tudi za to ker so s tem pokazali skrb do Cerkve. To je naš skupni dom, kjer se zbiramo k maši, obhajamo slovesne praznike...

Hvala vsem, ki ste se zelo potrudili za čudovito okrasitev cerkve in tudi kapelice na križišču. S tem se ustvarja tudi povezanost, solidarnost, bratstvo. Z skupnim sodelovanjem in pomočjo bodo naši dnevi blagoslovljeni in bolj srečni.

 

Pratika 2014 – lahko dobite v kiosku – je zanimiva in tudi koristna.

 

»Stati v luči«

Pred nami je teden zaporov /od 17 – 23. novembra 2013/, ki se po vsem svetu obhaja v okviru katoliške Cerkve in vseh krščanskih cerkva. Namen tedna je, da bi se kristjani zavedali potreb zapornikov in njihovih družin, žrtev kaznivih dejanj, zaposlenih in vseh drugi, ki skrbijo za zapornike. Letošnja misel »Stati v luči« je vzeta iz preroka Malahija. Popelje nas v razmišljanje s čim kristjani hranimo svojo vero, kaj me napolnjuje in kaj odsevam skozi svoja dejanja vere. Na mestu je molitev za vse na katere vpliva zapor in za vse, ki nosijo težko breme odgovornosti, da bi se mogli obrniti k Njemu.

Vsak dan lepo vabljeni k sv. maši in molitvi v te namene. Ne prepuščajmo vseh teh stvari – »naj se samo uredi« - tatovi so na pohodu in tajkuni tudi uspevajo. Ali ni tudi naša naloga, da delamo in molimo za razkritje nepravilnosti in živimo v miru in poštenosti. Naš narod je bil pred desetletji znan po poštenosti.

 

Nikodemovi večeri – v tem tednu se bodo nadaljevali – kje in kdaj bodo pa poglejte na internet. Lepo vabljeni študentje in izobraženci.

 

Seja ŽPS

Kakšna je naša pripadnost župniji, veri, Cerkvi? Kje se okonča moj osebni odnosin pristop. Za mnoge je danes Cerkev samo servis za določene stvari /krste, pogrebe, kakšno potrdilo.../ Nekateri se s tem popolnomastrinjajo. Na drugi strani pa mnogi povdarjajo samo aktivizem – »iskati nekaj novega.« Kakšen odgovor bo naš? Pridi na sejo in bomo skupaj iskali rešitve. Osrednji del pripravi Peter Kolenc, v četrtek ob 20 uri.

 

Godovi in mašni nameni 18.11. – 24.11. 2013

pon. Odo...............za ++ Boben, ob 18 uri

tor.   Matilda..........za + Bavdek Marjan, obl. ob 18 uri

sr.    Edmund.........za duhovne in redovne poklice, ob 7.3o zj.

čet.   DD Marije.....za ++ priporočene v molitev, ob 19 uri na Gum.

pet.   Cecilija .........za žive in ++ pevce naše župnije

sob.  Klemen...........za + Jožica Fabijan, obl. ob 18 uri

ned.  Kristus Kralj....ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                ob 10 uri za + Fani Arko, obl.

 

Praznik glasbe, pevk in pevcev

Najbrž se kar premalo zavedamo, kako velikega pomena je glasba v našem življenju, ne samo zato da nam prinaša velikokrat dobro razpoloženje temveč tudi, da nas pesem dviguje, osvobaja, povezuje... Glasba je res čudovita stvar. Seveda imamo danes že vse polno tehničnih pripomočkov, da nas glasba popelje v svet pravljičnosti, zanesenosti, transa...Škoda!!! Včasih so se ljudje zbrali skupaj in zapeli. To je bil živ koncert, to je bilo doživetje na vasi...Kako je Kovačev Janez lepo zapel včeraj, kaj je to pesem vriskanja. O škoda, kje so ti časi? Hvala vsem pevcem! Veliko truda, časa in dobre volje je zato potrebno. Pridite novi pevci. Vsi zbori so odprti – slišite ta klic. Bog je dal mnogim tudi talente  za petje. Bog ima rad ljudi ki veselo pojejo, ki oznanjajo njegove čudovite stvari. Kaj vse lahko dobrega strim za svojo družino s pesmijo, za svoje prijatelje, za lep godovni večer, za narodov blagor...Pesem rešuje narode /Primorska/.