Čas sprememb

Zvrst: 

 

ČAS   SPREMEMB

 

Postni čas je tak. Čas, ko smo s strani Cerkve povabljeni, da naš korak, ki je usmerjen k Odrešeniku znova in znova naravnavamo kakor pilot, da bo pristal na pristajanlni stezi, kakor voznik obrača volan, da ostane na cesti, kakor človek, ki si je izbral določen kraj kamor potuje. Imajo določen cilj in se trudijo, da bodo ta cilj dosegli.

Postni čas nam je tudi kažipot, usmerjamo svoje delo, molitve, žrtve, za dosego cilja. Apostol Pavel ni oznanjal samo spreobrnjenja, ni oznanjal samo nekih določenih duhovnih vaj in premagovanja – vse to je usmerjal v cilj, za katerega se je tudi sam trudil – za Jezusa Kristusa. Kristus mu je bil vse. Vse druge stvari so mu bile samo pripomoček, da doseže Kristusa. Kar ga ni vodilo h Kristusu je imel vse za izgubo. Tudi za nas ne sme postni čas postati samo čas nekakšnih sprememeb, temveč zrelejša odločitev – živeti za cilj, živeti za večno srečo, živeti Kristusa, ki je edini Odrešenik človeka.

Vse te možnosti nam ponuja v veliki meri tudi postni čas. To so molitev, premagovanje v jedi, premagovanje v gledanju TV ali sedenju pred računalnikom, v molitvi križevega pota, da pomagamo ubogemu ob pomankanju osnovnih življenjskih dobrin... Ne trgajmo in parajmo svojih oblačil, temveč naj se spremeni naš odnos do Boga in bližnjega.

Jezus Kristus je novi človek

 

Je izvir in središče in življenje vseh novih ljudi. Na zemljo je prinesel novo življenje. Pravi kristjan je nujno usmerjen na Kristusa. Ima ga celo za svoje središče. Mislec Pascal pravi takole: »Jezus Kristus je vrh vsega in središče, kamor vse teži. Kdor ga pozna, ve za smiselnost vsega.

Znani slovenski mislec in novejši pisatelj Alojzij Rebula pa je v svoji knjigi Smer nova Zemlja zapisal: »Neverni nagonsko sluti v Kristusu neko svetlo prisilo, ki ji mora biti človeštvo hvaležno, da se je kdaj pojavila na tem strpinčenem planetu. Vernemu pa je Kristus ves njegov smisel in vsa njegova usoda.

Newman pravi:

»Kristjana takole opredelimo: človek, ki išče Kristusa. Ne išče dobička, odlikovanja, oblasti, nasladnosti ali udobja, gre marveč le »za Odrešenikom, Gospodom Jezusom Kristusom«.

Boga poznamo le prek Jezusa Kristusa... Ne le da Boga ne poznamo brez Jezusa Kristusa, ampka tudi sami sebe poznamo le po Jezusu Kristusu. Brez Jezusa Kristusa ne vemo, ne kaj je naše življenje, ne kaj je naša smrt, ne kaj je Bog, ne kaj smo mi sami.«

Za izhodišče in cilj svoje vere imamo Jezusa , njegovo osebnost in njegov nauk. Njemu lahko verjamemo. On je govoril resnico. Njegova čudovita osebnost je najboljši dokaz za resničnost krščanstva.

Ne samo, da nam Kristus kaže pravo pot, ampak je on sam pot. On nam ne razodeva samo zanesljive resnice, ampak je on sam ta resnica. Kristus nas ne vodi samo do življenja, ampak je on sam to življenje.

Kristus je v človeški zgodovini edinstvena osebnost. Sprejem Kristusa je pomenil za evropske narode vsestranski razvoj, začetek nove kulture. Žal pa Evropa pa tudi naša domovina zadnja desetletja vse bolj izrinja Kristusa iz svoje srejde. Poavlja se protikrščanska kultura, zato smo tudi v vedno večji moralni....krizi.

Srečanje za starše birmancev – ponedeljek ob 18 uri

Birma ni samo priložnost za otroke, temveč je še posebej za vse družinske člane. Starši sodelujete in z svojim odnosom odstirate pota mladim. Lahko bi rekli, da je birma v veliki meri pomoč tudi staršem, da poživite birmansko milost, ki ste jo prijeli ob birmi. Birma otrok je tudi klic staršem pri skupnem življenju, pri prijemanju zakramentov, pri obnovi zakonske zveze, pri vztrajni molitvi za božji blagoslov pri mladem življenju...Res veliko in lepih in dobrih priložnosti. Jih bomo kaj izkoristili za svoje zveličanje. Ne smemo to prepustiti slučaju ali ko ... Gospod Karel nam bo spregovril na temo: Za srečo naših otrok. Vabljeni ob 18 uri v župnijsko dvorano.

 

Srečanje za starejše ta ponedeljek odpade – bo pozneje.

 

Biblična skupina

Sv. Pismo nam daje podlago za življenje. To so temelji vere in tudi prihodnosti. Jezus govori in tudi daje večno življenje. Grem k Očetu, da vam prostor pripravim, da boste tudi vi tam kjer sem jaz. Če zališite božji glas ne zaprite svojega srca. Gospod te vabi! Pridi v torek ob 20 uri v zakristijo. Pridruži se!

 

Postna postava za leto 2014

Strogo zapovedan postni dan je na pepelnično sredo in na veliki petek. Ta dva dneva ne bomo uživali mesa iz ljubezni do trpečega Jezusa in do naših trpečeih bratov, ki živijo v pomanjkanju. V ta namen darujmo potrebnim. Izkoristimo postni čas za ljubezen do Križanega. Naj bo več molitve, večkrat gremo k maši, v družini z otroci beremo sv. pismo, ob nedeljah se udeležimo križevega pota, ob nedeljah gremo redno k sv. maši, potrudimo se za osebno dobro sv. spoved, popravimo krivice, darujemo za maša za rajne...Le glejmo, da ne bomo praznih rok preživeli postni čas.

 

Odgovrnost ministrantov in staršev

Ministranti so v službi Cerkve. Tudi Jezus je povabil k sebi dečka, ki mu je prinesel kruh in ribe. Tudi v SZ sv. Pismo navaja zgled dečka Samuela, ki posreduje sporočilo Heliju. Tudi danes ostajajo mladi sodelavci božji, ko strežejo pri maši. Opravljajo službo služenja Bogu. Vse to bogoslužje dodatno lepša in tudi bogati. Tudi mladi so božji sodelavci.

Na začetku leta smo se tudi dogovorili za sodelovanje – za čas služenja. Vsak si je sam izbral dan, kdaj bo služil pri oltarju. Vrstni red je tak: v pon. Kovačič, Železnik in Novak, v torek More Luka in Martin, v sredo ne, v četrtek Bozja in Modic, na Gum. pa Gale in Turk, v petek Tekavec, Jakše in Kovačič, v soboto Tomažič Lenart in Matija. Nedelja pa tisti, ki pridejo k maši tudi ministrirajo.Uspeh je povezan z delom in

naporom. Zato moramo že mladim privzgojiti delavne navade.

Spodbujajmo ga, da pri delu vztraja, da ga opravi do konca in da ga opravi dobro. Ne smemo dopustiti izgovorov »bom drugič«, saj tega potem velikokrat nikoli ni. Z delovnimi navadami si otrok krepi voljo, natančnost, doslesnost, vztrajnost in potrpežljivost. Vesten bo tudi drugod opravljal svoje naloge. Če pa nima teh navad potem pa je vsako delo zanj težko. Še eno vprašanje vam dragi starši, zakaj je vse bolj pomembno kot služenje Bogu?

 

Cerkev čistijo v marcu 2014

Najprej gre zahvala sedanjim sodelavcem, ki so lepo število prostovoljnih ur darvali za skupnost.  Svojim delom ste lepšali prostor za bogoslužje in poskrbeli tudi za okolico. Za opravljeno delo se vam zahvaljujemo in smo tudi veseli da ste z odgovornostjo opravili svojo nalogo.

V postnem času bomo skušali tudi z krašenjem vzpodbujati k postnemu času – to lahko izrazimo tudi z barvo, z cvetjem, z dekoracijo...Sodelovali bodo iz Albrehtove, Finčeve, Ul. bratov Zakrajšek, Ob pošti in  Hribi. Združimo svoje znanje in moči.

 

Prva sreda v mesecu – molitev

Marijina prikazovanja so največkrat povezana z vabilom k molitvi – Lurd, Fatima, Međugorje, Sirakuza...Molitev je izraz naše ljubezni do Boga in vsega božjega. Vabljeni v sredo ob 19 uri. Molili bomo za.matere in žene, da bi se mladi posvečali oznanjevanju, da bi postni čas živeli odgovorno in zavzeto. Vabljeni k molitvi birmanci in njihovi starši in verni vse župnije.

 

Godovi in mašni nameni 3.3. – 9.3. 2014

pon. Marin................za ++ Hosta, ob 18 uri

tor.   Lucij.................za + Vida Pevec, 3o dan, ob 18 uri

sr.   pepelnica............ob 18 uri za + Jožef Skubic, st. obl.

čet.  Nika...................za + Janez Murn, obl. ob 18 uri

pet.  Felicita..............za ++ Škufca in Goršič Alojz, ob 18 uri

sob. Janez..................za + Peter Podržaj, ob 18 uri

ned.  1 postna............ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                    ob 10 uri za ++ starše Bedenčič