Čuden medijski linč

Zvrst: 

 

Čuden medijski linč

 

Jean Guilhem Xerri , francoski kristjan, medicinski biolog in izvedenec v vprašanjih zdravja in zdravljenja, v že omenjeni knjigi: »Čemu je sploh še potreben kristjan, navaja primer medijske osamitve Cerkve v Franciji. 26. maja 2013 je bila v Parizu množična manifestacija kristjanov v protest proti uvedbi zakona o poroki istospolnih partnerjev. Kljub očitni, spretni in uspešni mobilizaciji Cerkve v Franciji so mediji poročali  le o tem , da je Cerkev hermetično zaprta za spremembe in razvoj. Aktivisti pobude »poroke za vse«  in mediji so kristjane označili kot fosil buržoazije, moralno zaostale in politično večinoma na desni. Kakšen dan prej se je v Lurdu zbralo 12.000 katoličanov, ki so podprli pobudo »Diakonija«, ki se je zavzela za osebe na robu preživetja. Sodelovale so vse škofije, župnije, katoliške organizacije, redovnice in redovniki, karitativni in socialni delavci. Tri tisoč osebam na robu družbe so omogočili človeka vredno življenje. To je bilo izjemno dejanje bratstva in solidarnosti, ugotavlja avtor. Laičnih medijev pri tem projektu ni bilo, poročali so le verski časniki. Cerkev se je tako znašla medijsko zaprta v svoje zakristije. Takih primerov ne manjka tudi drugod po Evropi, tudi v naši Sloveniji /kako naša TV prikazuje levo stran in koliko časa porabi za to – druga stran  se ne prikazuje ali pa iznakaženo/.

V tako razvpiti multikulturni, v na videz zelo odprti in demokratični družbi, ne sme biti nobenega prostora za krščansko civilizacijo, ki ima tako »temno preteklost« in je cokla razvoja in emancipacije. Cenzura imena »krščanski« je prišla  do izraza na lizbonski konferenci in v nadaljnjih dokumentih EZ.

 

 

Predstavi se – komisija za bogoslužje

 

»Poklican sem, da na svetu postorim tisto, kar na mesto mene ne more narediti noben drug in da v svetu postanem to , kar ne more postati nihče drug. Bog me je vključil v svoj odrešenjski načrt in moj delež pri tem velikem delu je nenadomestljiv. Najsi sem bogat ali reven, ugleden ali vpliven ali samo preprost človek – Gospod zame ve in me kliče po imenu.«  /John Henry Newman/.

 

Kot ljudje in kot kristjani smo tudi mi poklicani, da darove, ki nam jih je dal Bog, v življenju odkrivamo, jih razvijamo, ter jih dajemo na razpolago v dobro vseh. S prijetimi darovi dajemo svoj delež, ter tako sooblikujemo življenje v naši župniji na Škofljici.

 

Tudi člani komisije za bogoslužje skušamo, nam dane darove, dajati na razpolago s sodelovanjem pri sv. maši. Sestajamo se pred večjimi prazniki, pred adventnim in postnim časom in po dogovoru. Pripravljamo uvode v mašo, uvode v besedno bogoslužje, uvode v Oče naš, pozdrav miru, zahvale po obhajilu, sklepne misli…

 

S temi nagovori in raznimi simboli , ki jih postavimo pred oltarjem, želimo spodbuditi župljane k globljemu razmišljanju in tako vsi skupaj lažje  »odrinemo na globoko«. S simboli pripomoremo k boljšemu razumevanju  vsebine obreda in k sodelovanju vseh.

K lepoti bogoslužja si prizadevamo in skupaj z gospodom župnikom lepo sodelujemo: Imre Jerebic, diakon, Rok Goršič, Beti Boštjančič, Nada Marinčič in Silvo Marinčič.

 

Zavedamo se, da resnična lepota bogoslužja nastopi šele takrat, ko duhovnik in celotno  občestvo v Njem dejavno in pobožno sodeluje.

 

Pripravila voditeljica komisije za bogoslužje Nada Marinčič

 

Škofljica 8.3. 2015

 

NCNG   -    Ljudmila Kraškovic

»Želim si domov« , je ob smrti vzkliknil veliki flamski slikar Van Gogh. Ko pokojniku želimo večni mir, mislimo tudi na svojo smrt, kateri smo vsak dan bližje. Hrepenimo v življenju po Bogu, živimo po božji volji, pa nas bo Bog po smrti tudi povabil v svojo večno slavo. Ob smrti naše sestre so darovali za sv. maše in za potrebe cerkve:  družina Šmalc, Anton Kraškovic z družino, Malnarjevi in družina Vidrih. Vsem darovalcem se zahvaljujem. Bog bo poplačal.

 

Oddane sv. maše:

Od časa do časa nekaj mašnih namenov posredujem tudi drugim svojim sobratom duhovnikom. Nekateri duhovniki na manjših župnijah nimajo mašnih namenov za vsak dan in si tako duhovniki pomagamo med seboj. Maša se daruje po namenu darovalca daru, ki je dal za mašo. Bog bo namenil milosti za katerega je bila darovana maša, če jih še potrebuje. Seveda pa imamo tudi mi lepo priložnost, da gremo v bližnjih dneh tudi k sv. maši. S tem bo za nas še večja žrtev, več zasluženja in več milosti za tistega, kateremu je bila maša namenjena pa tudi za tistega, ki je dal dar za sv. mašo. V ljubezni se darovi množijo. Več je obdarovanih in večji so darovi. Hvala vsem, ki pokažete razumevanje. Te dni sem oddal sledeče sv. maše: za + Jožef Hrovat x 2, za + Alojz Kastelic, za + Ciril Smole, za ++ priporočene v molite x 2, za + Antonija Murkovič in za + Jožef Anžič x 3.  Hvala darovalcem maš.

 

Ljubezen je naše poslanstvo – teden družine  19.-25.3. 2015

V času, ki ga živimo je potrebno, da ohranjamo temelj družine, da živimo iz Boga in božje besede, iz učenja Cerkve in njenega izročila, v molitvi in daritvi sv. maše poglabljamo in utrjujemo svoj krščanski odnos do družine. Oblikovati pa moramo tudi svoj  stav, s katerim se bomo lahko  suvereno in brez zadrege srečevali z drugačnimi mnenji in zagovarjali svoje vrednote. Vsak dan v tem tednu bomo pri sv. maši slišali kratek nagovor na to temo. Vabljeni k molitvi in sv. maši v ta namen – za družino gre!!

 

Radijski misijon – »Za vas živim«

Potekal bo ob 22.3. – 28.3. Vodili ga bodo bratje salezijanci in Hčere Marije Pomočnice. Vsak dan bodo govori na radiju Ognjišče 10.15, 13 in 17 uri.. Vsak večer bo tudi rožni venec ob 20h. V petek 27 marec pa je načrtovani spovedni dan, ko boste lahko opravili sv. spoved. Vabljeni k poslušanju radijskih nagovorov ob določenih urah. Vse to pomaga k poglobljenemu življenju z Odrešenikom.

 

Križev pot bo danes na Gumnišču ob 18 uri. Pripravijo ga mladi iz Gumnišča in komisije za mladino pri ŽPS. Hvala.

Novi škof Franc

Danes popoldne bomo imeli priložnost, da se pridružimo veselemu dogodku v naši stolnici. Naša nadškofija bo dobila novega škofa v osebi Franca Šuštarje. Tudi v naši dekaniji je deloval 8 let in bil večkrat tudi v naši župniji. Blagoslovil je tudi kapelico na križišču pred 10 leti. Nadškof Stanislav ga je že imenoval za svojega najbližjega sodelavca – generalnega vikarja škofije. Posvečenje bo ob 15 uri v stolnici. Verni lepo vabljeni.

 

Škofjeloški pasijon 2015

Mogoče bo ponovno doživeti  veličastno predstavo, ki prinaša duh  nekega drugega časa in čar davnih dni. Pred nami se bodo po šestih letih zopet pomikali prizori iz najstarejše slovenske drame povzete po sv. Pismu  - tema odrešenja. Prijavite se v župnijski pisarni do 22.3. 2015.

 

Revija otroških pevskih zborov – Žalna

Prihodnjo nedeljo lepo vabljeni v Žalno, kjer bodo prepevali otroci in mladi naše dekanije. Nastopili bo 6 zborov. Vsak zbor bo zapel dve pesmi. Ker tematika ni določena bodo tudi pesmi prinašale različno vsebino in tudi različno glasbeno izražanje. Srečanje se bo začelo ob 16 uri. Poslušalci lepo vabljeni. Po nastopu bo tudi veselo druženje – v pesmi in besedi.

 

Godovi in mašni nameni  16.3. – 22.3. 2015

pon. Hilarij…..za + Jožef in Stanislava Tome, ob 18 uri

tor.   Patrik…... za ++ Marolt, ob 7.3o uri

sr.    Ciril……....za + Jože Anžič, 30 dan, ob 18 uri

                           za + Antonija Murkovič, ob 19 uri Gum.

čet.  Jožef……..za + Jožef Glad, ob 9 uri

                            za + Jožef Hrovat, ob 18 uri

pet.  Klavdija…..za+ Janez, Pepca Žitnik, obl. ob 18 uri

sob.  Hugo……..za + Alojz Goršič, obl. ob 18 uri

ned.  tiha ned. ….ob 8 uri za žive in mrtve farane

                             ob 10 uri za + Franc Taljan, obl.

Sestanek za starše 3 razreda bo v torek ob 18 uri. Pridite!

Spoznavajmo mašo – drugi razred v sredo ob 18 uri