40 dni

Zvrst: 

4 0 D N I

Sveto Pismo večkrat uporablja število 40. Že v stari zavezi, ko so 40 let potovali v obljubljeno deželo, ko je prerok napovedoval končanje mesta Ninive /še 40 dni in Ninive bodo pokončane/, kar se ni zgodilo, ker so kralj in vsi njegovi prebivalci prisluhnili besedi, tudi Jezus je bil v puščavi 40 dni in se postil in molil in je premagal hudobnega duha, ki ga je zvito skušal. Kakih štirideset dni se jim je prikazoval. Štirideset dni in noči je Mojzes ostal na gori Sinaj preden je dobil zapovedi. Vsa ta dejanja so vodila k rešitvi težav.
Pred nami je 4o dni do družinskega referenduma. Gre za eno največjih preizkušenj v zgodovini našega naroda in države. Ali bomo dovolili ukinitev tisočletne zakonske zveze žene in moža? Ali bomo mamo in očeta javno in zakonsko razglasili za dve otroku nepotrebni osebi? Gre za tako nerazumne in krivične zahteve ter neverjetno močne medijske, politične in finančne pritiske, ki jih samo s človeškimi močmi ne moremo zdržati. To je v resnici vsiljen duhovni boj, v katerem je mogoče uspeti samo z delom, ki je podkrepljeno z gorečo in vztrajno molitvijo. Vse verujoče vabimo, da v naslednjih 40 dneh molimo namen spoštovanja mame in očeta v Sloveniji ter za spoštovanje najbolj temeljnih pravic otrok. V ta namen vas prosimo, da darujete tudi svoj post, svoje trpljenje in stiske. Vse, ki se ne prištevate k nobeni veroizpovedi prosimo, da v te namene posvečate čim več pozitivnih misli.

Vse katoličane prav posebej prosimo za molitev rožnega venca, s srcem, kolikor kdo zmore, sam, družine, doma, po župnijah, molitvenih skupinah. Pri tem se zgledujmo po naših prednikih, ki so molili na kolenih in z rožnim vencem v roki.
Naša prizadevanja posebej izročamo v varstvo in priprošnjo Marije Pomagaj, Kraljici našega naroda in svetemu Jožefu , varuhu družin in slovenskih dežel.

Državna volilna komisija je določila rokovnik za izvedbo referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, ki bo 20.12. 2015. Na današnji dan, ki je v odloku določen za dan razpisa referenduma, rokovnik predvideva tudi objavo števila volilnih upravičencev v državi. Kot je ministrstvo za notranje zadeve že objavilo, evidenco volilnih upravičencev. Je že objavilo evidenco volilne pravice je na današnjih dan vpisanih 1,715. 518. Tako je pojasnil direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko. Tako je potrebnih najmanj 343.104 glasov prosti.

Organiziranje referendumskih aktivnosti zahteva množico prostovoljcev, stroškov in prispevkov dobrih ljudi. Med njimi ste lahko tudi vi. Vabimo vas, da naši Koaliciji Za otroke gre! Pomagate s prostovoljnim darom na naš račun: Zavod za družino in kulturo življenja – KUL.si, Tržaška 85, 1000 Ljubljana TRR SI56 2420 3901 0509 135 sklic:00 2015- 10 Raiffeisen bank . Za vsak dar se vam zahvaljujemo. Hvala.

Združena levica je 15. decembra 2014 v Državni zbor vložila novelo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Vodstvo državnega zbora je odločilo, da se bo zakon obravnaval po hitrem postopku in da bodo poslanci glasovali o omenjenem predlogu v začetku marca. Predlog ukanja zakonsko zvezo žene in moža tar na podlagi izkušenj drugih držav /22 od 194 držav na svetu/ prinaša naslednje posledice omejevanja človekovih pravic otrok, staršev in starih staršev. Največje družinske organizacije so se združile v Koalicijo »Za otroke gre!« in po sprejemu sporne novele zahtevale razpis že drugega družinskega referenduma v zadnjih treh letih. Glavni razlogi za razpis referenduma so naslednji: 1/Ukinitev zakonske zveze moškega in ženske 2/uzakonitev zakonske zveze »dveh oseb« z možnostjo posvojitve otrok, 3/posvojitev otrok v homoseksualna razmerja, 4/ ukinitev pomena mame in očeta za otroka v temeljni družinski zakonodaji. Več v prihodnjih Glasilih.
Molimo za ++ priporočene v molitev
Res je odveč moliti za rajne, če ne pričakujemo vstajenja, kakor pravi berilo. Zato naj bo naše vprašanje: »Verujem v naše vstajenje in večno življenje?«
Spomnimo se tudi teh imenovanih: za + Janko Oblak, ++ slovenskih škofov, , + Stane Gruden, ++ starše Gruden, + sestra in brata Gorišek, ++ Gruden, ++ dobrotnike naše cerkve, ++ sodelavce cerkve…
Potrudimo se da bomo božji v življenju, da bomo božji tudi ob smrti.

Teden zaporov 15 - 21.11. 2015
Obhaja se po vsem svetu v okviru katoliške Cerkve. Namen tedna zaporov je , da bi se kristjani zavedali potreb zapornikov in njihovih družin, žrtev kaznivih dejanj, zaposlenih in vseh drugih, ki skrbijo za zapornike. Naslov letošnjega tedna je »Nova in živa pot«. Želimo osvetliti potrebe različnih skupin ljudi, ki se jih zapor dotika, da prosimo Božje milosti za skupine in posameznike, ki so se znašli v situaciji hudodelstva. Mnogi doživljajo bolečino in ranjenost, občutek nemoči in nepravičnosti, mnogi se počutijo izločene in zasramovane, mnogim primanjkuje občutek odgovornosti ali korak odpuščanja. Potrebna je nova in živa pot. Vabljeni k molitvi vsak dan, ki bo povezana z sveto mašo.

Dekanijsko srečanje ministrantov 21.11. 2015
Srečanje bo potekalo v soboto v Šentvidu pri Stični od 9.oo – 13.3o. Najprej bo sv. maša, nato bo ogled filma in nato prijateljski turnir v nogometu – osnovnošolci in srednješolci /potrebno je pripraviti 4 igralce in golmana. Po nogometu bo še kosilo. Moramo se prijaviti zaradi ekip in zaradi kosila. Dobrodošli na srečanju.

Nikodemovi večeri 2015
Bodo od 16 do 26 novembra na Teološki fakulteti v Ljubljani ob 19.3o. V njih se bomo s pomočjo mednarodne zasedbe gostov skušali poglobiti v vsebino blagra »blagor čistim v srcu«, ki ga je na gori izrekel Jezus. K temu je mlade spodbudil tudi sedanji papež Frančišek. Dodam še nekaj tem: Ekologija odnosov; mladi in maske; Splav – in potem?! Celibat – je sploh mogoče; po sinodi o družini… Vabljeni na predavanja za lažje življenjske odločitve. Potrebno se je potruditi!

Češčenje SRT
Povabljeni smo k pomnoženi molitvi za uspeh referenduma. To naj ne bo le lepa prošnja ali želja nas duhovnikov in morda še kakšnih vernikov, temveč je to še posebej mladih, mladih zakoncev in vseh, ki nam je kaj do našega slovenskega naroda. Ti dnevi so za nas priložnost, da prosimo Boga za pomoč v tako pomembni stvari. Prepričani smo, da se bomo lahko vsi v čim večjem številu udeležili referenduma in za ščitili pravice otrok, očetov in mater. Sporna novela o Zakonski zvezi je nesprejemljiva in krivična predvsem do otrok. Zato moramo državljani ta krivičen zakon na referendumu zavrniti.

Srečanje ŽPS v četrtek 19.11.2015
V današnjem svetu se kristjan dan za dnem sprašuje kako živeti in pričevati svojo vero. Tu ne gre samo za neko miselno povezanost temveč gre za življenjsko držo vsakega posameznika. Seveda naj bi kristjan postavil na prvo mesto svojo osebno molitev, ker le iz te drže izhaja tudi nadaljno povezovanje z kristjani. Skušali bomo najti spodbude in načine za več branja sv. Pisma v družini in najrazličnejših skupnostih, spodbude, ki bodo spodbujale v naši župniji družinsko molitev. Temo bo pripravila Barbara Gale. Vabila boste prejeli po elektronski pošti. Seja bo v pevski sobi ob 20 uri.

Praznik pevcev 22.11 – sv. Cecilija
Vsi imamo glasbo radi tako ali drugačno in velikokrat jo celo potrebujemo za svoje razpoloženje in zdravje. Veliko je pevcev po naših zborih širom Slovenije. Gotovo pa jih je veliko več pri cerkvenih zborih ki z navdušenjem in veseljem prepevate Bogu na čast. Glede cerkven glasbe je od župnije do župnije zelo različno. So župnije s pevsko piramido od otroškega do mešanega zbora, drugod obstaja samo en zbor. Zaradi potrošniške miselnosti marsikje ni pevcev, pa tudi ne voditelje zborov in organistov, čeprav so šolani. Škoda, da mladi večkrat tako hitro zapustijo sodelovanje pri zboru ali pa da fantje ne najdejo poguma za sodelovanje. Tudi o teh stvareh bi bilo potrebno več govoriti na sejah ŽPS in tudi po naših družinah. Ali niso včasih na vasi le več peli fantje? Vsem pevcem hvala in lepo praznovanje na praznik.

Godovi in mašni nameni 16. 11. – 22.11. 2015
pon. Marjeta………..za ++ Anžič, ob 18 uri
tor. Elizabeta………za + Jožef Pevec, ob 7.3ozj.
sr. Karolina………za + Ciril Smole, ob 18 uri
čet. Matilda………..za + Antonija Gale, ob 19uri, Gum.
pet. Bazilij………….za + Marijan Bavdek, obl. ob 18 uri
sob. Maver………….za + Gregor Cerar, ob 18 uri
ned. Kristus Kralj…...ob 8 uri za žive in mrtve farane
ob 10 uri za + Amalija Zupančič, obl.

Sestanek Karitas – bo v ponedeljek po večerni maši. Veliko stvari želimo rešiti in veliko nalog je pred nami. Sodelavci pridite in še koga povabite.

Ministranti če bo v nedeljo 22. 11. lepo vreme,
gremo po mah za jaslice. Kam boste pa še izvedeli.