Advent danes

Zvrst: 

 

ADVENT   DANES

 

Za nas je najpomembnejši ta čas, ki ga živimo, ne tisti, ki je za nami in ne tisti, ki je pred nami. Večkrat nam misli uidejo v preteklost, ko smo na svet gledali z mladimi očmi, kar nam je bilo naslikano v povsem drugi luči, enako pa se nam dogaja, da načrtujemo v prihodnost in si želimo, kako bo vse bolje in lepše, pa nam to dejstvo ne uspeva kakor bi si sami želeli. Ostane nam samo čas, ki ga živimo ta trenutek.

Najprej je potrebno, da se v tem adventnem času znamo umiriti, ustaviti, vzeti si čas zase in za druge, da naš dom ni hotel kjer se gostje vsak čas menjavajo, temveč prostor, kjer se usedemo, odpočijemo, kjer se imamo med seboj veliko za pogovoriti – mož – žena, otroci med seboj in tudi starši z otroci in obratno. Družino je potrebno v adventnem času najprej doživeti kot skupnost, kot družino, ne samo kot skupek oseb – družina je božja ustanova, družina je blagoslov za vsakega posameznega člana, družino povezuje zakrament sv. zakona – moža in ženo in po tej zvezi tudi otroci  uživajo in živijo po tem daru.

V družini vsak posameznik doživlja sprejetost, in mir. Je zavarovan pred svetnim truščem, vsa ta zunanjost, ki jo doživljamo v decembrskih dneh vnaša v naše življenje nemir. Pomislimo samo na razna obdarovanja, na praznična druženja, kakšne so tudi naše želje in pričakovanja – začne se pri Miklavžu in traja vse do novega leta.

»Imejte pogum , dragi starši biti drugačni. Ne pustite, da vas použije družba, družba porabništva in družba praznega videza. Kar je pomembno je ljubezen, ki jo delite in vas združuje.« /papež Frančišek/

Starši – birmanci – botri

 

Plenarni cerkveni zbor je v točki /2002, 93/ navedel sedem glavnih nosilcev birmanske pastorale: birmanci, družina, botri, birmanski animatorji, župnija, duhovniki in škofje /birmovalci/. Vsak izmed teh imenovanih ima v pripravi svoje mesto, svoje naloge in tudi odgovornost. Vsi so tudi poklicani da pričujejo za Kristusa. To so nosilci birmanske pastorale ali priprave na birmo. Nekateri bi se radi imeli samo za udeležence pri birmi ali celo zgolj kot »uporabniki«. Vsi so enakovredni nosilci darov in milosti sv. Duha /1Kor, 12,4 – 30/. Po tem so tudi odgovorni za birmansko pastoralo.

Nosilce birmanske pastorale bi lahko primerjali s podpornimi stebri, v primeru, da bi bil en steber, majav, trhel ali celo porušen, so tu še drugi stebri in bolj so ukoreninjeni lažje bodo nosili stavbo. Nosilci lahko drug drugega nosijo, se zgledujejo, se drug od drugega učijo in vsi skupaj nosijo poslanstvo, tako kot je sv. Pavel zapisal v pismu Galačanom: »Nosite bremena drug drugemu in tako boste izpolnili Kristusovo postavo. Vse te vloge nosilcev so zelo pomembne, zato se bomo tudi ob njih ustavili za nekaj časa.

 

Birmanci in birma

O tem sem že nekaj stvari omenjal. To je čas prehoda iz otroštva v odraslost, da je to izredno dinamično obdobje življenja in da so mladi danes zelo različni po mnogih stvareh, ne samo po sposobnostih temveč tudi v verskem življenju in zadržanju. Birmanec je kot rastlina na poti rasti. Mladi tudi potrebujejo našo oporo, zalivanje, obrezovanje, privezovanje. Kdaj je ta čas. Vse ob svojem času. Birma nam ponuja veliko izzivov. Učinki pa se vedno pokažejo šele pozneje.

Tudi starejšim srečevanje  z mladimi prinaša veliko stisko. Seboj nosimo neke stereotipe ali z posploševanjem. Kako gledamo na mladostnike – da so nemogoči, neposlušni, ne disciplinirani. Mladostnik se znajde na zatožni klopi. Večkrat pa tudi sami mladi izrečejo besede, ki starejše močno prizadenejo in vnašajo v življenje mladih negotovost, brez ciljnost, brez voljnost – da je vse brez veze.

Nam so stvari  smiselne, zakaj pa so nekatere stvari mladim brez smisla. To je krivda tudi na starejši generaciji. Mi smo tisti, ki jim moramo pokazati cilj in smisel – tudi v prihodnost. Ali zadovolji potrošništvo mladega človeka ali postane moteč element?

Predavanje zakoncev – 11.12. 2016 ob 9 uri

Če je uspela nama, lahko uspe vsakemu paru. Sva farmacevt in odvetnica, doma iz Logatca. Poročena sva 15 let in imava dva otroka. V prostem času sva voditeljski par za zakonce in sv. Pismo.

Poroka je bila mejnik, a pravi smisel skupnega življenja sva spoznala kasneje. Najin odnos je vzklil iz razposajene zaljubljenosti in še vedno zori v zrelo ljubezen. Spoznavava, da nisva skupaj slučajno ampak da sva si prav midva namenjena in drug drugemu podarjena. A ni bilo vedno tako. V najin odnos se je začela kdo ve od kod plaziti vedno večja odtujenost. Še preden so prišle izkušnje (nezmožnost takojšnje zanositve, smrt najbližjih, bolezen/ sva iskala smerokaz, ki bi naju popeljal varno mimo prepadov življenja. Našla sva skalo, na kateri sva začela zidati najin dom. Predavala bosta  Bojan in Sara Doljak.

Zakonci, mladi in vsi ki stopate na pot skupnega življenja lepo vabljeni na »predavanje«, srečanje, na pogovor po prvi maši!!

 

Sv. Miklavž prihaja 5.12.

Sv. Miklavž je znal častiti Boga, se ob njem veseliti in tudi obdarovati ljudi. Pomagal je trem mladim dekletom, ki se zaradi revščine niso mogle poročiti. Vse tri so bile deležne čudovitega daru sv. Miklavža. Dal jim je zlata, kar pomeni, da jim je dal primerno gmotnih dobrin, da so lahko stopile v zakonski stan. Sv, Miklavž je tudi velik priprošnjik za vse, ki se znajdejo v življenju na razburkanem morju /življenja – tudi teh je danes veliko, ko ne vedo ne kod ne kam in se večkrat tudi prepustijo tokovom življenja, da jih nosi sem in tja/ Radi se zatekajmo po pomoč k temu priljubljenemu svetniku.

Vsem nam želi izkazati ljubezen, starejšim, revnim, trpečim, mladim,  žalostnim, osamljenim, ženam, možem, otrokom…

Miklavž nas bo obiskal v ponedeljek 5.12 2016 na teh mestih in v tem času: Gumniški vrh 15.3o; Drenik ob 16.oo, Gorenje Blato 16.15; Gumnišče 16.3o; Glinek 16,45; Zalog 17.oo;  Klanec17,1o namesto pri Mehlinu bo sedaj pred Domom starejših občanov Škofljica ob 17.25; gospodu Janezu pa se prisrčno zahvaljujemo da nas je vsako leto z ljubeznijo in z veseljem sprejel, celo pomagal je večkrat Miklavžu priti v naše kraje – naj vam bo v lepem spominu; Reber 17.45; Lanišče 18.oo; Šmarska cesta 18.10; Mijavčeva 18.25; Albrehtova 18.4o; Ravenska 18.55; Čistilna naprava 19.2o; Dom Barje19.3o; Ahlinova 19.45. Miklavž želi vsem prinesti vsaj košček ljubezni, upanja in kakšen posladek, ki ga bodo delili angeli.

 

Prva sreda v mesecu – molitev

Tudi naši mediji veliko pišejo in poročajo o otrocih – vojakih. Kaj lahko storimo? Smo oddaljeni. Ne poznamo  določenih oseb. Nimamo vodilne vloge. Lahko pa Boga prosimo za njih, da bi živeli svoje otroštvo v miru in ljubezni. Drugi namen je: da bi evropski narodi odkrili lepoto evangelija – veselje in upanje

Tretji namen slovenski pa je da bi Božič sprejemali predvsem kot praznik naše vere in duhovnega veselja zaradi učlovečenja Božjega sina. Vabljeni k molitvi v sredo po večerni maši. Pridružite se nam tudi novi molivci.

 

#deli Jezusa

Namen je, s pomočjo sodobnih medijev spodbuditi kristjane, da bi v svojem okolju delili svojo izkušnjo vere v Jezusa. Geslo načrtovane adventne akcije je »Jezus je…

Naša želja je, da projekt doseže čim več ljudi, med tiste, ki so že slišali o njem in tisti, ki ga ne poznajo. Vabimo vas k ogledu video pričevanj /18 različnih pričevanj, 18 različnih pogledov na Jezusa 18 adventnih dni, 18 kratkih pogledov. Vse to si lahko ogledate v ponedeljek, sredo in petek in nedeljo. Pridruži se, spoznaj Jezusa in nam še ti povej, kdo je Jezus zate.

 

Otroci za otroke – adventni koledar

Če nas adventni čas ogreje, bo tudi božič ne le praznovanje, ampak tudi doživetje Gospodove navzočnosti med nami. Vsak večer skupaj z otroci preberite zgodbo za tisti večer. To je animacija otrok za prejem Gospoda. To je duhovna in telesna priprava na božič.

 

Opozorilo na nevarnosti

Opozarjamo vas na zimske nevarnosti /zdrs snega s strehe, ledeni pločniki, stopnice. Poskrbimo, da bo tega čim manj, opozarjamo z napisi, opozorimo tudi ali starejšemu pomagamo na pločniku ali pa na stopnicah. Hvala

 

Marija trka na naša vrata

Kako lep večer je biti z Marijo – pesem, molitev, prošnje, zahvale – vse to poklanjamo njej, ki je naša priprošnjica pri Bogu. Veselimo se tega večera in jo povabimo v naš dom z podpisom na plakatu v avli.

 

Godovi in mašni nameni 5.12. – 11.12. 2016

pon. Sava……………za + Cecilija Pincolič, ob 18 uri

tor.   Miklavž…………v zahvalo za zdravje, ob 7.3o zj.

sr.     Ambož………….za + Franc Mohorčič, 7 dan, ob 18 uri

čet.   BSDM…………..za + Vladimir Rot, ob 9 uri

                                       za + Rozalija Strle, obl. ob 18 uri

pet.   Valerija………….za + Franc in Alojzija Perpar, obl. ob 18h

sob.   Loretska MB……za + Angela Miler, 30 dan, ob 18 uri

Ned   3 ad. ob 8 uri za žive in mrtve, ob 10 uri za + Alojz Lavrič, obl.