Birma je obljuba, ki sega v večnost

Zvrst: 

 

Birma je obljuba, ki sega v večnost

 

A še prej nas kliče k našemu pogumu in naši srčnosti. Birma je klic, da skupaj s Kristusom tvegamo graditi življenje v pripravljenosti vere in naravnanosti na Kristusa, tudi, če imajo drugi to za smešno ali zastarelo. Pot vodi v svetlobo. Tvegajmo jo.. Izrecimo svojo pritrditev. K temu nas spodbuja ta ura svetega zakramenta: »Izvoli življenje!«

Za lažje  vzpostavljanje in ohranjanje prijateljstva s svetim Duhom in v medsebojnih odnosih podajam molitve k svetemu Duhu. Z molitvijo  bomo mogli pritegniti božjo milost in blagoslov za vse /birmance, botre, starše, duhovnike, škofe…/, ki so udeleženi v birmanski pastorali in želimo, da bi božje življenje v nas raslo.

Molitev botra za birmanca

»Nebeški Oče, moj birmanec, me je izbral za botra. Pokazal mi je, da mi zaupa, da ga bom v življenju prav usmerjal. Želim mu najboljše v življenju. Daj mu modrost, da ob zemeljski dobrinah ne bo pozabil na večno življenje, daj mu umnost, da verskih resnic ne bo le spoznaval, ampak po njih uravnaval svoje življenje, podpiraj ga z darom sveta, da bo v dvomih in težavah iskal božjo voljo, daj mu moč, da v življenju pred nobeno oviro ne bo klonil; daj mu pravo spoznanje, da bo vedno

jasno vedel, kaj mora storiti ali opustiti; daj mu pobožnost, da bo molil s čistim in preprostim srcem, daj mu pravega spoštovanja, da se bo v ljubezni do tebe izogibal  vsakega greha in bo tako za druge zgled lepega življenja. Naj mu bom življenjska opora, da bova tako skupaj dosegla večno srečo pri tebi. Amen.«

 

Verujem v sv. Duha

 

Verujem, da smo on more razbiti moje predsodke.

Verujem, da samo om more spremeniti  moje razvade.

Verujem, da smo on more premagati mojo ravnodušnost.

Verujem, da mi samo on more dati fantazijo za ljubezen.

Verujem,  da me samo on more opozoriti na zlo.

Verujem, da me samo on more opogumiti za dobro.

Verujem, da samo on more uničiti mojo žalost.

Verujem, da mi samo on more vliti ljubezni do božje besede.

Verujem, da mi samo on more odvzeti  občutke manjvrednosti.

Verujem, da mi samo on more dati moč v mojem trpljenju.

Verujem, da mi samo on more ob stran postaviti brata.

Verujem, da smo on more prešiniti vse moje bitje.

 

O Bog, čas je prepoln stisk. Mnogi ne priznavajo več Kristusovega božanstva. In vendar Kristus ni nikoli ni zmagoslavno stopal skozi čas, nikoli ni bil jasnejši njegov prihod, nikoli nismo bolj občutili  njegove bližine in njegova služba še nikoli ni bila dragocenejša. Zato molimo sredi viharjev in prosimo: »O, Bog božji duh, sveti duh. Samo ti moreš razveseliti našo temo, samo ti!« Amen. / Newman/.

 

O Gospod, ne daj mi zlata in srebra, temveč živo in močno vero. Ne iščem veselja in naslad v svetu, temveč tolažbe in svežine v tvoji besedi. Ničesar ne želim, kar ceni svet, saj me vse to ne napravi niti za las boljšega pred teboj, podeli mi samo svojega sv. Duha, ki mi bo razveselil  srce ter me tolažil in krepil  v trpljenju in stiskah. Ohrani me v pravi veri in zaupanju v tvojo milost vse dni mojega življenja. Amen. /Martin Luter/.

Devetdnevnica pred birmo

Apostolska dela nam poročajo o prvi Cerkvi – po smrti Jezusa Kristusa. Apostoli so bili zbrani v dvorani zadnje večerje. Niso bili v brezdelju ali žalosti, ki so jo doživeli s smrtjo svojega učitelja. Bili so zbrani v molitvi, v pogovorih o vstajenju Jezusa Kristusa in v velikem pričakovanju, ki jim ga je Jezus napovedal, ko se je poslovil na Vnebohod od njih, ko je rekel: »Poslal vam bo Duha Tolažnika. Prijeli boste moč, ko bo sv. Duh prišel nad vas in boste moje priče po vsej Judeji do skrajnih mej sveta.« Med njimi je bila tudi njegova mati Marija.

Tudi naše zbiranje naj bo v tem duhu – zbrani v molitvi, v pogovorih o važnih življenjskih odločitvah in v pričakovanju darov sv. Duha. Vse to nam bo dajalo trdne temelje za nadaljnje življenjsko delo.

V knjigi o birmi piše, da se v času devetdnevnice cela birmančeva družina z molitvijo, sodelovanjem in udeležbo pri maši  pripravlja na ta slovesen dogodek vse župnije. Upamo, da bodo temu sledile vse družine naših birmancev in radi sodelovali vse dni od srede 22. 4. – 30.4.2015. Vsak večer bo srečanje ob 19 uri razen  v petek 24. ko imamo srečanje z gospodom nadškofom.

Vse farane, posebej še starše, botre in domače vabimo, da v tem času veliko molijo za letošnje birmance!

 

Teden molitve za duhovne poklice

Te dni bomo imeli tudi lepo priložnost, da več razmišljamo o duhovnih poklicih – duhovnikih, diakonih, katehistih, oznanjevalcih…Tako bomo lažje odgovorili Gospodu na prošnjo: »Prosite torej Gospoda žetve naj pošlje delavcev na svojo žetev.« O tem razmišlja tudi sedanji sv. oče Frančišek pod geslom: Lepo je biti s teboj Jezus. To je tudi geslo letošnjega tedna molitve za duhovne poklice. Papež pokaže na Jezusa, ki je apostolom namenil zahtevno in hkrati navdušujoče povabilo: »Hodi za menoj!« S podobno vzpodbudo in drznostjo se jezus obrača na mlade ljudi  tudi danes, da bi hodili za njim in doživljali dobrote njegove bližine. V tednu molitve za duhovne poklice želimo pomagati nagovorjenim, da bi velikodušno odgovorili Gospodu. Vabljeni v večjem številu k sv. daritvi v ta namen.

 

Srečanje z  nadškofom Stanislavom  /24.4. ob 18 uri/

Ko pride na župnijo birmovalec je za vsako župnijo velikega pomena. Škof prinaša spodbudo za prava veselo krščansko življenje.  Pomen tega srečanja je

da bi birmanci in vsi navzoči začutili Cerkev, očeta, ki je prišel mednje, ki jih želi pozdraviti. spodbuditi, da jim želi na njihovo pot dati nekaj toplih besed in podobno. Nadškof bo prišel z dobroto, veseljem in prijaznostjo. Seveda pa želi spoznati tudi verski utrip župnije. Na to srečanje so povabljeni vsi veroučenci, njihovi starši, botri in vsi verni naše župnije. Po maši si nadškof želi še srečanja z vsemi sodelavci v župniji. Vsi lepo vabljeni.

 

Oratorij v letu 2015 – Hočem biti svet

V letu 2015 praznujemo 200 letnico rojstva začetnika Oratorija in preventivnega vzgojnega sistema, sv. Janeza Bosca. V spomin na to obletnico so za osrednjo osebnost letošnjega oratorija izbrali Dominika Savia, fanta, ki je močno zaznamoval don Boscovo življenje in delo.

Otroci lepo povabljeni na letošnji oratorij, ki bo potekal od 16.- 23. avgusta 2015 v župniji Škofljica. Lepo vas pozdravljajo vaši animatorji.

 

Prijavite otroke za krst, ki bo prvo nedeljo v maju pri prvi maši.

 

Spoved za birmo in starše prvoobhajancev bo 27.4. ob 18h.

 

Godovi in mašni nameni 20.4. – 26.4. 2015

pon. Teo……………za + Pavla Travičič, 7 dan, ob 19h

tor. Anzelm…………za + + Golobič, Gum, ob 18 uri

sr.   Hugo……………za + Tomaž Novak, obl. 19h – devetd.

čet. Jurij…………….za + Marija Anžlovar, obl. ob 19h

pet. Marija…………..za + Anton Gorišek, obl. 19h

sob. Marko………….v dober namen, ob 19h

ned, dobri pastir……ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                  ob 10 uri za + Milan Centa, obl

 

Komisija za družino ima srečanje v ponedeljek po maši. Pridi.

 

Sv. Jurij  - zavetnik Ljubljane in praznujemo dan zemlje

Sv. Marko  - molitev litanij in blagoslov vode za polje!