Blagoslov starosti je zrelost

Zvrst: 

 

BLAGOSLOV STAROSTI JE ZRELOST

 

Ugledna psihologinja Alizabeta Lukas je zapisala: »Mladost ima veliko prednost pred starostjo. V sebi skriva semena svoje prihodnosti. Nečesa pa nima nikoli: pospravljene letine zrelega človeškega življenja.«. Zrelost je karizma, je tisti dar starejših ljudi, ki pomaga vihravemu, da prav izbere, da prehitro izbrano blago sodi, da more čakati in da verjame v moč dobrega. Zrel človek ni zagledan vase in je zato odprt za mladost in za Boga. Preizkušeni Job pravi o človeku, ki ostane odprt za božjo vzgojo, da bo »šel v grob v zreli starosti« /Job 5,22/. »Videl boš kako se množi tvoj rod, tvoje potomstvo kakor trava po zemlji.« Sad božje vzgoje je sad poslušnosti božjim opominom ni samo zrela starost ampak tudi mir: »Spoznal boš, da tvoj šotor uživa mir in v hiši ni pomanjkanja...kakor dozoreva pšenica, tako bo dozorela tvoja starost!« /Job 5,24-26/.

Zrelost je modrost, ker ve, da drevo raste iz korenin in diha iz krošnje. Zrelost je mir, ker je ponosna in hvaležna za korenine in se veseli mlade krošnje in sonca nad njo. Zrelost je svetost, ker ne zadržuje zase, temveč da, da po njej prihaja do krošnje življenjski sok. Za svetost je potreben čas. In zrelost je čas. Čas pa je milost in svoboda. Torej je lahko tudi starost čas milosti in svobode.

Tudi Sv. Pismo to tematiko često uporablja. Starost je spoštljivo vrednotena. Tudi starost je lahko vsestransko rodovitna.

Moja odločitev zate je nepreklicna  II

 

Najboljša francoska gladališka igralka Eva Lavalier , Magdalena 20. stoletja se je odvrnila od grešnega življenja in se odločila za Boga na podlagi razgovora s preprostim podeželskim župnikom. Pogovarjala sta se o spiritizmu /klicanju duhov umrlih/ s katerim se je nekaj časa ukvarjala tudi Eva. V razgovoru je vztrajno trdila: »Hudobnega duha ni.« Župnik ji je ugovarjal: »Gospa, jaz pa vam pravim , da je. Le pazite, da ne pridete k njemu!« Te besede so jo zadele v živo. Začela je resno razmišljati o svojem življenju. Ko je bila še otrok, je oče prišel besen domov. V prepiru je ustrelil ženo in nameril samokres na hčerko Evo, a se je premislil. Nato je ustrelil še sebe. Pozneje je Eva zašla v potujoče gledališče in postala slavna igralka. Menjavala je moške, bila zelo bogata, a nikoli ni bila srečna.

Skupaj s hčerko Leono se je pripravila na sv. spoved in na prvo sv. obhajilo. Za vedno se je odpovedala gledališki slavi, veliko molila , se postila in vsak dan šla k maši in sv. obhajilu: Ko jo je nekdanji ljubimec nemški poslanik vabil v Švico, mu je odločno in jasno povedala, da ne pride. Živela je samo za Kristusa.

Znani angleški sprobrnjenec je zapisal /Newman/:

»Če obstaja le en pomemben razlog, da je sv. Pismo resnično, da so nebesa nagrada za pokorščino, pekel povračilo za prostovoljen greh, je prav gotovo vredno, da žrtvujemo ta svet prihodnjemu. Vredno bi bilo, da bi, kakor pravi Kristus, zapustili vse, kar imamo in šli za njim ter svoje zemeljske dni preživeli v revščini in zaničevanju – vredno bi bilo to le na osnovi tistega razloga...

Če bi sv. Pismo ne bilo resnično, bi v prihodnjem svetu ne bili nič na slabšem kot sicer. Če pa je sv. Pismo resnično potem bomo, če mu ne verujemo, neizmerno na slabšem, kakor če bi mu verjeli.«

Vero, doživlja kot tveganje le tisti, ki ni trdno zakoreninjen v njej. Kdor živi iz polnosti vere, zanj je vera popolna gotovost. Morda jo vedno ne čuti kot gotovost – tudi na področju vere pridejo preizkušnje – pač pa jo kot takšno sprejema z vero in z razumom, razsvetljenim z vero.

Knjiga »Domača nega« - Anice Sečnik

Na vseh tečajih nege na domu, ki jih je organizirala naša župnijska Karitas je bilo veliko povpraševanje po njej.. Ta knjiga je dragocen pripomoček svojcem kot poklicnim izvjalcem oskrbe in nege na domu. Celodnevne nega z medicinsko sestro skoraj nikoli ni možno zagotoviti, zato se mora v negovanje vključiti najprej družina in njeni zdravi člani, sorodniki in sosedje in po potrebi službe, ki se s pomočjo pri negi ukvarjajo poklicno. Pri tem pa je zelo pomembno, da ljudje, ki jim je poverjana skrb za varovanjca nenehno pridobivajo novo znenje, za ka skrbi tudi ta knjiga.

Knjiga o domači negi avtoric Alojzije Fink in Pjerine Mohar in Anice Sečnik obravnava: pripravo na nego varovanca, varovančevo okolje, urejanje varovančeve postelje, pomoč varovancu pri vzdržavanju osebne higiene, priprava varovanca na spanje in počitek, pomoč varovancu pri gibanju, vpliv dolgotrajnega ležanja in omojitve gibljivosti, hranjenje varovanca, pomoč pri izločanju, opazovanje varovanca, jemanje zdravil najpogostejše težave v starosti, spremljanje umirajočih, programi in organizacija za pomoč starim ljudem.

Knjiga DOMAČA NEGA lahko naročite v kompletu z DVD-jem po ceni 28,5€. V primeru, da naročite samo knjigo je cena 24€, samo DVD pa 8€.

Naročila s polnim naslovom sporočite župniku ali tajnici naše Kartias Mariji Kraškovic, na GSM 031 391 069 najkasneje do 25. maja 2014.

 

Koncert  »Naj se sliš'«

Koncert bo v nedeljo 18.5. 2014 v Dolskem ob 19 uri. Nastopilo bo 10 zborov. Vsak zbor bo zapel po tri pesmi. Kto drugi bo nasopal tudi nas zbor sv. Cirila in Metoda. Srečanje zborov so podprle občine v okolici Ljubljane. Srečanje organizira Javni sklad kulturnih dejavnosti. Poslušalci lepo vabljeni tudi iz naše srede. Prireditev bo v kulturnem domu na Dolskem.

 

Škofijski dan mladih – Z Marijo na poti

Srečanje mladih bo v soboto 24 maja s pričetkom ob 17 uri na Brezjah. Program bo potekal do 21 ure. Program srečanja bo vseboval pričevanja o izkušnji vere, izmenjavo osebnih izkušenj, mašo, večerno procesijo in adoracijo. Glasbeni del bodo obogatili mladi iz Stična banda s lavilno glasbo. Mladi dogovorite se in pojdite z osebnimi prevoznimi sredstvi na srečanje. Povabite še svojega vernega prijatelja ali prijateljico.

 

Spodbudite k prijavi Radia – Ognjišče

Izšla je nova številka revije Prijatelji Radia Ognjišče, ki jo izdaja radio. Vzemite jo brezplačno na pultu v avli. Če pa bi želeli postati podporni član Radia Ognjišče, ker ga radi poslušate, bodo te vaše odločitve zelo veseli. Hvala, ker nam pomagate pri ures

ničevanju  našega  poslanstva: »Biti glasnik dobrega in lepega, upanja in optimizma,

saj ima vse svoj temelj v Stvarniku in Gospodarju življenja, ki nas vodi na vsakem koraku!« Lepo priporočam.

 

25 let – srbrni jubilej – župnijski dan

Tudi letošnji župnijski dan bo  na postavljeni datum že od vsega začetka. V nedeljo po prazniku sv. Rešnjega telesa. Vsi se že pripravljamo na počitnice in na razna praznovanja in letovanja na prostem. Ker obhajamo srebrni jubilej, pa želimo nekatere stvari nekoliko obuditi iz preteklih let. Večkrat smo videli, koga, ki je nosil fotoaparat seboj, ne brez vzroka. Gotovo ima marsikdo tudi kakšno fotografijo o župnijsekm dnevu. Radi bi napravili  in pokazali nekaj ternutkov doživetij župnijskih dni. Vabimo tudi kakšne kratke dogodke, spise, spoznanja, doživetja, legende o župnijskem dnevu. Zapišite svoja doživetja in jih nam sporočite. Najboljšemu sledi nagrada. Slike in spise odajte do 8. 6. v župnijski pisarni.  Hvala.

 

Srečanje bolnikov , invalidov in starejših

Srečanje bo prihodnjo nedeljo 25. 5. ob 10 uri. Pri maši bo prepeval mešani zbor sv. Cirila in Metoda. Sodelovali bodo sodelavci Karitas z berili, prošnjami in uvodi. Med sveto mašo boste bolni in preiskušeni bratje in sestre prejeli zakramnet sv. maziljenja. Po maši se bomo srečali v župnijski dvorani. Vsi vabljeni.

 

Seja ŽPS bo v četrtek 22. maja  ob 20 uri. Pridi!

 

Godovi in mašni nameni 19.5. – 25.5. 2014

pon. Krispin............za ++ starše in teto Okoren, ob 19 uri.    

tor.  Bernard..........za + Erjavec Franc, Marija Primož, ob 19uri

sr.    Teo................za + Alojz, starše in brate Novak, ob 19 uri

čet.   Rita..............za + Henrik Zgonec, obl. ob 19 uri

pet.   Socerb.........za duše v vicah, ob 19 uri

sob. Marija Pom....za + Marija in Jernej Boh, obl. ob 19 uri

ned.  6 vel. ned......ob 8 uri za žive in mrtve farane

                               ob 10 uri za + Lado Dolinšek

 

Slike  od podelitve  sv. birme in sv. obhajila dobite v pisarni.

Dan očetnih izročil obhajamo na večer pred praznikom MP.