Božična devetdnevnica

Zvrst: 

 

 

 

Božična   devetdnevnica

 

 

Božična devetdnevnica je nastala z namenom, da bi vernikom sporočila bogastvo bogoslužja, ki ga niso tako lahko razumeli. Spomnimo se samo ne razumljivih latinskih bogoslužij in molitev pred desetletij, da bi verni na nek način lahko bili udeleženi so na različne načine iskali nove možnosti za razumevanje liturgičnih obredov. Devetde4nvnica je opravila  koristno nalogo in jo lahko opravlja tudi v prihodnje. Vendar je v našem času postalo sodelovanje ljudstva pri bogoslužnih opravilih bolj dejavno, zaželeno, da v dneh med 16. in  23 decembrom obhajamo slovesne večernice z o antifonami. V naši župniji ne molimo večernic, temveč spremljamo Mariji na poti v Betlehem.  Zapojemo pa O antifono pred zaključkom – Kralja, ki prihaja pridite molimo.

Tako obhajanje božične devetdnevnice  po kateri so lahko ovrednotene  tudi druge sestavine, ljube ljudskim pobožnostim je odlična božična devetnevnica v polnosti liturgična in hkrati pozorna na  zahteve ljudske pobožnosti . V te pobožnosti je lahko uvrstiti še druge  predvidene sestavine, /kajenje, prilagoditev prošenj za vse potrebe, homilijo, prinašanje figur k jaslicam, nošenje luči….

Le ob temeljiti notranji pripravi, bo dobila tudi zunanja priprava svoj smisel. Če hočemo priti tudi v naših dneh do prave božične sreče, ki jo je naše ljudstvo prejšnje čase v obilju zajemalo iz božične skrivnosti moramo poskrbeti predvsem in najprej za duhovno obnovo, duhovno pripravo. Pripravljanje božičnega okrasja  in delanje jaslic  potem ne bosta zgolj samo otroški zadevi ali le mična zabava, temveč živa potreba, da bi tudi navzven izrazili srečo, ki je verno srce črpa iz božične skrivnosti.

V duhu slovenskega izročila, naj bi tudi danes verno ohranili  in znova poživili vse prelepe zunanje in notranje priprave na božič. Marsikaj pa bi bilo treba prečistiti, poglobiti in prilagoditi za naš čas. 

Starši – birmanci – botri

Kdo so mladi v pripravi na birmo?

 

 

Mlade moramo doživljati v pozitivnem dojemanju. Mladi so v večini dobri ljudje, odkriti in čuteči. Če jih za take sprejemamo in usmerjamo se dokaj hitro navdušijo za stvari. So neodkriti zakladi, ki imajo v sebi veliko lepega, pozitivnega in plemenitega. Je pa tudi res, da se v njih nabira tudi balast preko televizije in interneta…

Mladi so mladostno navdušeni nad življenjem in marsikaj zmorejo, so ustvarjalni in so pripravljeni sodelovati. Imajo ogromno zamisli, če jih skušamo uresničiti. Tudi mi se lahko ogromno naučimo od njih. To so kategorija ljudi, ki vedno preseneča.

So polni pričakovanj in sanj. Imajo tudi občutek za pristno. Imajo ogromno energije in jo tudi zahtevajo. Imajo veliko energije predvsem v skupinah. Posameznik se ne izpostavlja rad. V skupini veliko lažje sodeluje. Živijo svet, ki je zunaj popolnoma sekulariziran, vendar pa Boga sprejemajo brez težav na svoj način, ne po našem. Zavračajo vse kar je nepristnega in folklornega.

So drugačni, ne boljši ne slabši. Na svojo drugačnost in svobodo so zelo ponosni. Trudijo se da bodo prišli do svojega cilja, ki pa se kaj posebno ne bo razlikoval od bližnjih. Pri svojem razvoju delajo kar velike korake, da so veliki iskalci resnice, smisla, čeprav to iščejo na svoj način, ki je za mnoge nesprejemljiv, morda celo odbijajoč.

Pod grobimi besedami, ki jih včasih izrazijo, se pokažejo kot da so nezainteresirani za lepo, sveto, za resnico, smisel, so vendar le iskalci.

Želijo, da jim nekdo pri tem pomaga.

Odrasli jim lahko pomagamo tudi tako, da se zavedamo, poznamo in upoštevamo različne potrebe mladostnikov. Vse to pa pomeni najti z mladostnikom stik, vstopno mesto medsebojnega srečevanja. Potrebno je da skušamo korak storiti najprej voditelji in kateheti birmancev. Potrebno je ugotoviti, kaj je tisto kar mlade vleče, kaj jim pomaga na poti verskega zorenja, duhovnosti. Odgovoriti je potrebno  mladim. Največkrat omenjene stvari so pri mladih za birmansko pastoralo: identiteta, skupina in prijatelji, druženje, sprejetost in odprtost, spodbuda in pohvala, vera, komunikacija in pogovor ter odgovornost in sodelovanje.

 

NCNG  + Franc Mohorčič

Vsi, živi in mrtvi smo božji. Bog je vsem usmiljen. Zato njegovi dobroti priporočamo naše rajne. Po milostni sodbi  jih sprejmi k sebi, da te bodo brez konca slavili v nebeškem veselju. Ob smrti sta namesto cvetja darovala za sv. mašo Dragica in Franci Škoda. Hvala vsem dobrotnikom ob smrti nam dragega brata Franceta.

 

Poslušalci radia Ognjišče

Prosimo vas, da revijo Prijatelj ponudite vernikom, ki niso Prijatelji radia Ognjišče in je ne dobivajo po pošti na dom. Hvala, ker jo boste nastavili na mizico z verskim tiskom, naj jo brezplačno vzamejo. Izšla je nova številka revije prijatelj Radia Ognjišče, ki jo izdaja Ognjišče. Vzemite jo brezplačno v avli na pultu. Če bi pa želeli postati podporni član Radia Ognjišče, ker ga radi poslušate, bodo te vaše odločitve zelo veseli. Pokličite jih na telefon 01/512 11 26 in povejte, da želite postati PRIJATELJ RADIA OGNJIŠČE.

 

Sprejeti vsakega otroka - knjiga

Namen te knjige je spodbuditi Slovence k razmišljanju o vrednosti in svetosti življenja ter veselju, ki ga prinašajo otroci, četudi v začetku niso zaželeni  ali za ta svet niso »popolni«. Odločitev za življenje pa je tista , ki prinese notranji mir. Ob prebiranju zgodbe za zgodbo se je kazalo, kako so vsi pripovedovalci zajemali iz vere, imeli neomajno upanje in gojili ljubezen do bližnjega. Pri vsaki zgodbi so trije izpostavki še posebej poudarjeni. Knjižico lahko dobite v kiosku za ceno 10€. Lepo priporočam. Pričajo in govorijo tudi športniki /Tavares, igralec Čušin…/.

 

Spovedovanje za Božič

Sedanjega papeža Frančiška je novinar vprašal, kaj bi človeku svetovali za dobro spoved? Papež odgovarja: »Resno naj se zamisli nad tem. Kako živi pred Bogom: nad svojimi občutki, mislimi in dejanji. Iskreno naj pogleda sebe in svojo notranjost, jih prizna in se pusti Bogu presenetiti, začuditi. Da bi nas lahko Bog napolnil z darom svojega neskončnega usmiljenja, se moramo najprej zavedati, da smo ga potrebni. Zavedati se moramo svoje praznine, svoje bede. Ne smemo biti ošabni. Prva resnica Cerkve je Kristusova ljubezen. Tej ljubezni Cerkev služi in jo posreduje ljudem. Kjer je Cerkev navzoča tam je tudi Očetovo usmiljenje. Spovedovanje bo v petek 16.12. 2016 0b 18 uri. Spovedovali bodo: Andrej Šink, Klemen Loboda, Aljaž Kraševec in Slavko Judež. Vabljeni.

 

Zahvala Miklavžu

Miklavž nas je letos kar dvakrat obiskal, v nedeljo in še v ponedeljek. Obakrat ste ga lepo in z veseljem sprejeli. Tako otroci in tudi starejši. Miklavž je z svojim prihodom prinesel kar nekaj veselje in sreče. Vsem, ki ste Miklavžu pomagali in tudi samemu Miklavžu gre zahvala in pohvala. Sv. Miklavž pridi tudi prihodnje leto.

 

SODELAVCI VABLJENI K  TKA – PO BOŽIČU.

Slomškova bralna značka

Vabim vse pridne bralce na letošnje prvo srečanje, ki bo v soboto, 17. decembra v pevski sobi. Seznam knjig. Primernih za posamezno starostno skupino otrok, je prilepljen na oglasni deski v hodniku pred vhodom v cerkev. Da bo druženje prijetnejše, bomo izdelovali tudi darilne škatlice. Povabljeni vsi predšolski in šolski otroci.

 

Na pultu v avli

Dobite lepe kartice za voščilnice ob praznikih. Kolikor jih potrebujete jih lahko  brezplačno odnesete. Darovali so jih in jih vam naprej posredujemo.

 

Verski tisk v letu 2017

Tiste, ki ste bili doslej naročeni na verski tisk vzpodbujam tudi za naprej. Vsak čas nam prinaša nove izzive. Verki tisk nam daje tudi poguma na poti vere ali na poti našega življenja. Posebej pa kličem tudi mlade družine da postanejo zvesti bralci in tudi naročniki verskega tiska. Ne dovolimo, da se po naši lepi in svobodni domovini tako hitro širi neinformiranost o veri, neznanje vere, propada verska tiskana beseda. Mnogi članki prinašajo zdravo, kleno besedo, pa tudi zdravo jedro za življenje po veri. Cena prihodnje leto: Družina 98,80€; Ognjišče 30,90€ Prijatelj 11,70€; Misijonska obzorja 9€; Mohorjeve knjige 46€; Moh. Kol. 2017 17.50€. Vabljeni k naročanju.

 

Seja ŽPS

Nova seja, ki bo v četrtek 15.12. 2016, nas želi opozoriti na dejstvo, da je potrebno v zakonu si vzeti čas, za drugega, da ga poslušamo. Postavili si bomo tudi vprašanje v čem je lahko naša družina zgled drugim družinam. Vabljeni – preberite  str. 20 – 27.

 

Godovi in mašni nameni 12.12. – 18.12. 2016

pon. DMG………za + Jože Lavka, obl. ob 18 uri

tor.   Lucija………za + Kraškovic Hilda, ob 7.3o zj

sr.    Janez od K…za + Jožica Finc, v domu ob 15.3o

                              za ++ Goršič in Verbič, ob 18 uri

čet.  Antonija…….za + Franc, Francka Zrnec, ob 18 uri

pet.   Ado…………za ++ Anžič, ob 18 uri

sob.   Viviana…….za + Antonija in Janez Skubic, ob 18 uri

ned.   4 adv………ob 8 uri za žive in mrtve farane

                               ob 10 uri za + Leon Henigman