Božja pota

Zvrst: 

 

 

BOŽJA   POTA

 

»Moje  misli niso vaše misli. To je osrednje sporočilo  današnje božje besede. Ta pota moramo spoštovati in biti Bogu hvaležni , da je tako nepredstavljivo drugačen od naših človeških meril. Naša spoznanja so nujno omejena.

Jezus govori priliko o delavcih v vinogradu. Vsem je dal, kakor se je pogodil z njimi. Do nikogar ni bil krivičen. Če pa je dal tudi tistim enako, ki so prišli zadnji na delo, to ni krivičnost Gospoda, temveč velikodušnost in radodarnost..

Jezus je to priliko namenil farizejem, njim, ki so se imeli za pravične in so z viška gledali na grešnike, obrobnike, zavožence, prešuštnike...

-skratka na tiste, ki so se na Jezusovo besedo spreobrnili  pet minut pred dvanjsto. Ti bodo prijeli enako plačilo. To jim ni šlo v račun. Vse življenje so izpolnjevali Očetovo voljo, mislili so da so si s tme nebesa kar kupili. Njihova pravičniška oskosrčnost se je nad to božjo velikodušnostjo naravnost pohujševala. Jezus jim je dal odgovor, da ni prišel iskat pravičnih, amapk grešnike, tiste, ki so bili v očeh farizejev že odpisani. Dobri Bog namreč želi,da bi se vsi ljudje zveličali. Prerok Izaija kliče: »Grešnik naj se vrne h Gospodu, ki je velik v odpuščanju. Ne pohujšujmo se nad božjo dobroto, temveč se je veselimo.

Znanost potrebuje vero

»Iščite najprej božjega kraljestva in njegovo pravico in vse drugo vam bo navrženo.« Morda bi marsikdo v današnjem času takemu stavku nasprotoval in ugovarjal. Morda pa bi vse to napravil iz nevednosti, ni poučen v veri. Tako je mislil tudi profesor Danijel Connor iz Los Angelesa, svetovno znani kirurg, ki je mnogim pomagal do zdravja, je bil silno ponosen na svoje znanje in samo znanost. Svojim učencem je rad ponavljal, da bosta človeštvo rešila znanost in napredek, ne pa vera in molitev. Rodil se je kot zadnji otrok irski družini. Družina je vsak večer molila. Ob koncu večerne molitve so vedno dodali: »Ljuba Mati večnega življenja, reši mojo dušo pogubljenja.«. Po končani šoli se je specjaliziral za  kirurga in kmalu postal profesor  medicinske fakultete v Los Angelesu. Veroval je v moč kirurškega noža.

Na božič 1943 je operiral svojo mamo gospo Gladis. Več mlajših zdravnikov je bilo pri operaciji. Hoteli so videti, kako bo najslavnejši kirug vračal materi zdravje. V roke je vzel nož in ob tem samozavestno rekel: »Naj se pokaže, kaj za srečo ljudi zmoreta znanost in napredek!«

Globoko je zarezal v tkivo telesa, ki mu je dalo življenje. Prišel je do tvora. Tedaj mu je omahnil nož iz roke. Opotekel se je in z največjo težavo dejal:«Tu ne morem več pomagati.Mati ima neozdravljivo bolezen – raka.«

Asistent je zašil rano. Kirurg pa je spoznal, kako se je prav pri njegovi materi vsa stavba znanosti naenkrat zrušila.. Svoji materi ne more pomagati. Kmalu za tem je mati v omotici počasi govorila besede: »Ljuba mati večnega življenja, reši njegovo dušo pogubljenja.« Te besede so bile kot davni odmev iz lepe in srečne mladost. Zadele so ga v živo. Pohitel je k materi in jo v solzah začel  tresti: »Mati, zbudi se! Zbudi se!« Ko se je mati zbudila ji je zagotovil, da je Marija uslišala njeno prošnjo. »Mati, verujem, verujem v Boga, kakor si me ti učila, verujem trdno in zvesto.« Mati je z blaženim nasmehom spregovorila: »Bog naj te blagoslovi in Marija naj te varuje v življenju. Srečno živi!! Sedaj se lahko poslovim s sveta, v veselem upanju, da se snideva v nebesih.«

Ne oklevaj, postani skavt!

Če si že star/a 8 let ali več in si želiš novih dogodiščin, te vabimo med skavte in skavtinje.

Pri skavtih se boš lahko naučil/a marsikaj o preživetju v naravi, poznavanju užitnih rastlin, uporabnih vozlih, ognjih, orientaciji, postavljanju šotorov, o zdravi in koristni hoji in še mnogo čem.. Predvsem pa boš imel/a priložnost pridobiti si nove prijatelje, s katerimi bodo vse tvoje dogodivščine še lepše. Skavtsko leto se začne zadnjo nedeljo v mesecu septembru, pridruži se nam torej v nedeljo, 28.9. ob 16.00 uri PRED ŽUPNIŠČEM  NA ŠKOFLJICI, kjer boš dobil/a tudi vse dodatne informacije.

Bodi vedno pripravljen!

Stari maharji, steg Škofljica 1 – ZSKSS    Kontaktna oseba Nataša

                                                                         Tel. 040 -460- 619

 

Ponudba sv. Pisem  - Svetopisemske družbe Slovenije

To so različne izdaje za različne starosti in tudi namene. Vse to ponudbo si oglejte na stenčasu. Cene so nižje. Naj bi imel vsak daom vsaj eno sveto pismo. Tudi birmanci potrebujeo sveto pismo.Morda tudi botri priskočite na pomoč in ga birmancu posredujete v dar. Ob branju božje besede se nam razodeva sam Bog. Vabljeni k nakupu. Lahko osebno, lahko pa svoje želje sporočite župniku.

 

Ponudba koledarjev založbe  Družina za 2015

Na stenčasu si oglejte ponudboin jo zatem sporočite na založbo Družine. To lahko storite po telefonu, internetu, po e – pošti ali pa tudi pri domačem župniku. Pri vsakem koledarju je zapisana tudi cena. Oglejte si  in izberite za svoj dom najbolj primeren koledar 2015.

 

Zahvala

Vsem, ki ste darovali za semenišče v Ljubljani se v imenu vseh bogoslovcev in semeniškega vodstva lepo zahvaljujem. Vaše darove bodo porabili za vzdrževanje bogoslovja. Božja roka naj vam bogato poplača.

Župnijska Karitas Škofljica vabi

Vabi vse občanke in občane na vskoletni jesenski večer, ki bo potekal v času občinskega praznovanja v soboto 27. Septembra 2014 ob 18 uri v občinski kulturni dvorani  na Škofljici, Šmarska cesta 3,  z naslovom IMAM VEČ PRILOŽNOSTI ZA VESELJE, KOT SI MISLIM,  predavanje socialne delavke Albine Krek. Predavanju bo sledila krajša monokomedija z naslovom ŽAJFARICA, ki jo bo izvedla igralka Anja Hočevar. Veliko dobre volje in smeha bo sprožila.. Pred predavanjem in ob zaključku dramskega nastopa pa bomo prisluhnili pevskemu zboru sv. Cirila in Metoda. S tem še ne bo konec. Po programu bo sledilo še družabno srečanje ob dobroti naših gospodinj. Lepo vabljeni poslušalci in gladalci.

 

Slomškova nedelja

Vsako leto 24 septembra se spominamo našega svetega moža Antona Martina Slomška. Veliko dobrega je naredil za naš narod. Vse svoje življenje je posvetil Bogu in s tem tudi vsemu človeštvu. Veliko je molil za edinost med verniki, skrbel je za izobraževanje vsega naroda z ustanovitvijo Mohorjeve knjigarne, seveda pa je tudi postavil škofijski sedež v Mariboru. Za vse te zasluge mu moramo bit  vsi Slovenc ihvaležni in ponosni na njegovo delo. Veselimo se njegovega praznika in ponesimo njegov sloves v vsakdanje življenje.

 

Godovi in mašni nameni 22.9. – 28.9. 2014

pon. Mavricij..................za + Ivan Škufca, obl. ob 19 uri

tor.   Pij...........................za + Janko Ščavničar, obl. ob 19 uri

sr.    Anton Martin..........za ++ priporočene v molitev, ob 7.3o zj.

čet.  Firmin......................za + Franci Perovšek, ++ Perovšek in Doberšek, ob 19 uri

pet.  Kozma in Damjan....za + Milka Nered, obl. ob 19 uri

sob.  Vincencij.................za blagoslov v zakonu, ob 19 uri

ned.  26 ned. m. letom.....ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                         ob 10 uri za ++ Repar iz Lanišča