Bog nam je blizu

Zvrst: 

 

BOG   NAM  JE   BLIZU

 

Sedem letni deček je imel starše, ki niso bili verni. Nekega dne je prosil sosoedo, naj ga pelje v bližnjo cerkev. Med obiskom je dejal sosedi: »To je božja hiša. Tako pravi moja babica. Rekla je tudi, da je Bog ljubezen. Ona ga časti, to pomeni, da se z njim pogovarja. Jaz nisem nikoli molil, a bi rad znal govoriti z Bogom. Rad bi slišal kaj nam hoče povedati. Imam sošolca, ki veruje v Boga. Moj oče in mama ne verujeta v Boga. Zato tudi jaz ne verujem. Velikokrat se počutim osamljenega prav zato, ker ne poznam Boga.«

Božjo bližino najbolj čutimo prav za božič. Prav na praznik doživljamo, kako ljubezniv je Bog, saj prihaja k nam ljudem kot nemočen otrok. Bogu je človek pri srcu.

Apostol Pavel pravi, da se je »razodela dobrotljivost in ljudomilost našega Boga in Odrešenika« /Tit 3,4/.Ob napovedi Jezusovega rojstva je angel dejal, da se bo učlovečeni Božji Sin imenoval »Emanuel« kar v prevodu pomeni Bog z nami/Mt1,23/. Bog prihaja k nam, da bi ostal med nami kot »Bog z nami«, in bi ne bili več sami.

Vere se ni mogoče naučiti

 

Ker je vera daovana, se je ni mogoče naučiti, kakor se v šoli naučimo raznih podatkov, čeprav je za vero potreben tudi pouk. Na ta dar je treba tudi čakati, znati potrpeti, predvsem pa po njem neprestano hrepeneti in zanj prositi.

Veliko ljudi pride do osebne  vere v Boga po krajši ali daljši poti mučnega iskanja. So pa tudi izredni primeri nenadnega spreobrnjenja in spoznanja Boga. Sv. Pavel je skoraj v trenutku iz preganjalca kristjanov postal največji misijonar za Kristusa. Tudi v novejšem času se dogajajo nenadna spreobrnjenja. So otipljiv dokaz za božje bivanje in delovanje.

Zelo znan primer takega sprobrnjenja je književnik Andrej Frossard. Rodil se je leta 1916. Svoje spreobrnjenje je popisal v knjigi Bog biva, srečal sem ga.

Srečal sem ga nepričakovano – slučajno bi dejal, če pri takih dogodkih sploh lahko govorimo o slučaju, in strmel sem kakor bi strmel človek, ki bi v Parizu za cestnim ovinkom zagledal pred seboj namesto znanega trga ali križišča morje, ki bi pljuskalo v hiše in se pred njim razprostiralo v neskončnost. To je bil trenutek osuplosti, ki traja še danes.

Ob sedemnajsti uri in deset minut, ko sem iskal nekega prijatelja /ki je za kratek čas v cerkvi molil/ sem vstopil v majhno cerkev v Latisnki četrti in jo zapustil ob 17 uri in petnajst minut obogaten s prijateljstvom, ki ni bilo od tega sveta. Vstopil sem kot skeptik in ateist, kot skrajni levičar; še večja kot moj skepticizem in ateizem pa je bila moja brezbrižnost; zanimale so me drugačne stvari, kot je nekakšen Bog, o katerem mi ni prišlo niti enkrat na misel, da bi ga zanikal, tako zelo se mi je že od nekdaj zdelo, da je plod človeškega strahu in nevednosti. Nekaj minut kasneje sem izstopil kot »katoliški, aostolski, rimski kristjan, prerojen in povzdignjen: čutil sem kako me prešinja nekaj novega, kako me odnaša seboj val neizčrpnega veselja. Dvajset let mi je bilo, ko sem vstopil. Ko sem odhajal, sem bil na krst pripravljen otrok....

Obisk starejših za božič

Tudi starejši imate v teh dneh več obiskov. Srečate se z mnogimi prijatelji in znanci. Gotovo pa je vaša želja in veselje, da se boste srečali tudi z Novorojenim Detetom in našim Odrešenikom. Obiskal vas bom v ponedeljek dopoldne in popoldne. Obiskal bom vse, ki vas redno obiskujem in želim, da domači sporočite še za druge. Omogočimo starejšim prejem zakramentov na domu ali v bolnici. Lahko sporočite tudi po telefonu.

 

Devetdnevnica za božič

Še dva dneva nas ločita od praznovanja praznika Jezusovega rojstva v Betlehemu. Kar veliko vas je že sodelovalo pri pripravi na praznik, mnogi pa se tudi pripravljajo na sam praznik tudi v župnijskem občestvu – pevci, ministranti, jasličarji, čistilke, bralci...Jutri vabim k sodelovanju še ŽK in pevce zborov. V torek zjutraj maše ne bo. Ob 8 uri zvečer pa bo sv. maša za družine z majhnimi otorci in starejše farane.

 

Naročnina za verski tisk

Ob letu obnajvljamo tudi naročnino za verski tisk. Vsaka verna, krščanska družina se potrudi tudi za versko branje. Danes je poplava dnevnikov in tednikov, še vedno se kar »nekaj bere«. Vsi, ki izdajajo tisk opažajo, da naklada povsod pada. Kupna moč je manjša. Ne bi bilo prav, da bi vedno začeli manjšati samo pri verskem tisku. Branje verskega tiska nas informira večkrat kaj se skriva v ozadju mnogih dogodkov današnje zgodovine in nas tudi formira – oblikuje, da bomo svobodni in zavestni kristjani. Družina je namenjena tudi mlademu rodu, koliko zanimivosti je vsakikrat prav za njih... Podarite komu tudi naročnino za verski tisk – Družino, Ognjišče, Prijatelj... ob godovnem ali rojstnem dnevu. Botri, pokažite svojo držo do birmancev. V prihodnjem letu so cene take: Družina 89,40€; Ognjišče 28€, Mohorjeve knjige – prednaročniška 45€, Prijatelj 12€; Misijonska obzorja 9€. Za druge posamezne v župnijski pisarni.

 

Starši prijavite otroke za krst, Priprava bo v pon. 30.12. ob 18.3o v pisarni. K prijavi prinesite rojstni list in družinsko k. če jo imate.

 

Veroučenci imajo počitnice do 2.1. 2014. V četrtek je reden verouk.

Sestanek za voditelje birmancev bo v četrtek 2.1. ob 20 uri. Pridi!

 

Voščilo ob prazniku

Prazniki prinašjo upanje, veselje, mir, ljubezen – vsega tega si želi naše srce. To prinaša v našo sredo Novorojeni Jezus, ki želi biti z nami. Sprejmimo njega in njegove darove in prazniki in leto bo blagoslovljeno.

Trikraljevska akcija

Še vedno zbiramo prijave za sodelovanje pri TKA. Mladi stopite korajžno na pot za svoje sovrstnike, ki potrebujejo vašo pomoč.  V dneh po božiču pa bpste imeli tudi priložnost, ker ni pouka. Veseli bodo vaše pomoči, da bodo tudi sami lahko sedli v šolkse klopi ali se zdravili v bolnicah. Vaš dar bo reševal njihva življenja. Birmanci, vaša naloga je da pričujete za ljubezen Kristusa, ko se pripravljate na prejem zakramenta sv. Duha. Pokažite, da hočete nekaj napraviti za boljši svet, svet enakosti, miru in ljubezni. Prijavite se! Srečamo se v pon. po večerni maši, da se pripravimo.

 

Peš k polnočni maši

Tudi letos so se odločili, da bodo šli iz Gornjega Blata peš k polnočnici. Kdaj bo odhod poglejte na plakate, ki jih bodo izobesili na oglasnih deskah, pa tudi med seboj si povejte. To je čudovito romanje, povezovanje med seboj, lahko tudi zapojete. Hoda je približno za eno uro. A taka pot hitro mine, ker je vmes veliko lepih trenutkov in medsebojnega pogovora. Vsak je dobrodošel. Morda tudi iz drugih delov naše župnije?

 

Voščilo naših škofov

V svojo lastnino je prišla, toda njeni jo niso sprejeli. /Jn/. Mnogi niso sprejeli besede, vam želimo, da jo sprejmete in se ob njej napolnjujete z božjim za ta svet in za večnost, da bi spoznavali Gospoda in ga slavili.

 

Sveti večer

Potrudimo se za sveti večer – molimo, blagoslovimo dom, postavimo jaslice in se vsaj enkrat na praznik udeležimo sv. maše. Naj bo ta večer družina skupaj. Obujajmo lepe spomine in to naredimo tudi otrokom.

 

Godovi in mašni nameni 23.12. – 29.12. 2013

pon. Janez.................za + Majda Toni, ob 17 uri

tor.   Adam................za + Silva Zagorc Pene, obl. ob 20 uri

sr. G. rojstvo..............ob 00 za žive in mrtve farane

                                   ob 8 uri za vse ++ priporočene v molitev

                                   ob 10 uri za + Švigelj Alojzij in Terezija

čet. Štefan.................ob 8 uri za + Franc Gruden iz Klanca

                                  ob 10 uri za * Tomažič Alojzij, obl.

pet.  Janez..................za + Stane Šimc, obl. ob 18uri

sob.  Nedolžni otr......za + Avgust Dragar, ob 18 uri

ned.  Sveta družina.....ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                    ob 10 uri za + Janez Marinček, obl.

 

Na praznik sv. Štefana obhajamo dan naše samostojnosti. Veselimo se domovine!