Dragoceni kamen

Zvrst: 

 

 

DRAGOCENI   KAMEN

 

 

Zaročenca se nista naveličala občudovati dragocenih kamnov, ki so bili razstavljeni v draguljarni. Diamanti, safirji in smaragdi so ju očarali. Iskala sta kamen, ki bi bil znamenje njune ljubezni.

Njun pogled se je ustavil na skromnem , temnem kamnu brez leska.

Draguljar je prebral vprašanje v njunih očeh. Razložil jima je: »To je opal. Narejen je iz kremena in puščavskega peska in njegova lepota je bolj stvar napake kot njegove popolnosti. Opal je kamen zlomljenega srca, ker je poln majhnih razpok, ki omogočajo zraku, da vstopa skoznje v notranjost. Zrak nato lomi svetlobo in rezultat tega je, da opal vsebuje tako očarljive  odtenke, da ga imenujemo »ognjena luč« , ker ima v sebi Gospodov dih.«

Prijel je kamen in ga močno stisnil v svoji dlani.

Nadaljeval je: »Opal izgubi svoj sijaj, če ga postavimo v hladen in temen kraj, postane pa zopet sijoč, postane pa zopet sijoč, če ga ogreje topla dlan ali ga osvetli luč. Mož je razprl dlan. Kamen je bil utrip  nežne mehke, ljubeznive svetlobe. Ta kamen sta kupila.

Ko srebro in medenina porjavita, vzamemo primeren detergent in ju temeljito očistimo. Kaj lahko naredimo, ko je treba povrniti lesk našemu življenju? Lahko se primerjamo z opalom. Pridobimo »barvo« in sijaj, ko

nas ogreje božja Ljubezen.

Ko dosežeš pomemben cilj se veseli. Bodi hvaležen za potrditev svojih sanj in za svojo stanovitnost v uresničevanju teh sanj. Zadrži se pri čistem veselju  tega trenutka. Vračaj se k njemu – znova in znova.

Vaša topla dan je naredila, da smo v teh dneh doživljali veselje in mir, pa povezanost in prijateljstvo. To ste pokazali na različne načine. Vsem, ki ste kaj dobrega storili gre iskrena zahvala. Hvaležni smo:

Emilijani Murn, družina Alojzija Goršič, Loboda in Šeme, Modic Karmen z družino, Zaman Antonija, Kolenc iz Zaloga, Gostilna Strah – Polona Štrukelj, družina Stare, družina Papež, Anton Mušič z družino, Vrtnarstvo Ferbežar – Šmarje Sap, družina Švigelj, Malnarjevi, Lavka Fani, Danica Srša, Gostilna Petkovšek – Jani Blatnik, Anton Škufca, Ivanka Zagorc, Pangerc Pepca, Rigler Janez, Zgonec Martina, Fijavž Milena, Pangerc Jelka, Rugelj Janez, Zupančič Srečko, Frančiška Mikulčič, Fickovi, Marija Tomažič, Gruden Fani, Potokar Anica, Repar Joža, Repar Peter in Marija, Kovačič Viktor, Glad Pepca, Gruden Helena, družina Hribar, Skubic Minka, družina Marolt, Trtnik Anton in Ana, Skubic Boža, Hiti Ana, družina Biten, Jurkovič Franc, družina Kafol in Tončka, Tomšič Marija, Novak Marija – Hribi, Bratkovič Tone in Joži, Škufca Ciril in Alenka, Ferbežar Ana, Kraškovic Franc in Hilda, Mesarstvo Blatnik, Zlata nit – Grosuplje, Škrabec Jože- Klanec, Babnik Marija, Štepec Barbara, Polde Krevs, Slak Marija, Mile Hafner, Zalar Aleš in Danica, Omahen Polde, Skubic Ivanka, Gracar Olga, Hrovat Jože in Zvonka, Golobič Franci, Kovačič Jože, Pekarna Pečjak, Jeršin in Štajner, Boris Ostriž, Ljubo in Ksenija Živanovič, Štrus Marko, Toni Ana, Toni Tomaž, Leopold Marinčič, Martinovi iz Lanišča, družina Brglez. Družina Pirnat Andreja in Ana, Marija Poje, družina Treven, Etlingovi iz Lanišča, družina Trtnik – Klanec, Miroslav Buh, Klanec;  Krampelj Marija, Boštjančič Sonja, Golobič Martin, Iskra Andrej, družina Jakše, Černič Zdenka in Kraškovic Marija in Anton.

Zahvaljujemo se tudi našemu gasilskemu društvu, ki nam vsako leto pomaga z svojimi mizami in pekačem, Pekarni Pečjak za odlične dobrote in darila in vsem sodelavkam in sodelavcem ob župnijskem dnevu. – posebno še Petru Repar in Goršič Alojziju. Hvala vsem, ki ste prišli in ustvarjali prijetno vzdušje.

 STEG STARIH MAHARJEV NA ŠKOFLJICI 

 

Naš steg je bil na pobudo dveh mladih in zagretih skavtinj ustanovljen pred šestnajstimi leti. Skozi celo šolsko leto se srečujemo skavti iz okolice Škofljice, Iga, Šmarja Sap in Želimlja. Letos so se naše vrste še bolj okrepile. Razdeljeni smo v več vej oz. starostnih skupin: VV – volčiči in volkulje (8 do 11 let), IV – izvidniki in izvidnice (11 do 16 let), PP – popotniki in popotnice (16 – 19 let) in SKVO – voditelji.

 

Naša srečanja potekajo enkrat tedensko ali na štirinajst dni, najpogosteje ob vikendih. Med nami se pletejo prijateljske vezi, delimo si znanje skavtskih veščin v naravi, raziskujemo svet  džungle, se potepamo, služimo z dobrimi deli in še kaj. Sodelujemo tudi s projekti, kot so: Luč miru iz Betlehema, Jesenovanje, Miklavževanje, Obljube, Dan druženja vseh generacij. Poleg naštetega pa spoznavamo našega začetnika Baden Powella, se trudimo živeti po krščanskih vrednotah in izpolnjevati skavtske zakone. Predvsem pa nam ni nikoli dolgčas, saj se znamo zabavati tudi ob postavljanju ognja, pomivanju posode ali igranju roverčka. Najbolj uživamo na zimovanjih in poletnih taborih, kjer še posebej začutimo pristen stik z naravo in se odklopimo od odraslega sveta in vse moderne tehnologije.

 

Če bi tudi ti rad spoznal skavte s škotsko rutko okoli vratu, nas pridi pogledat na eno izmed srečanj ali se nam pridruži v mesecu oktobru, ko bomo sprejemali nove člane. Bodi pripravljen in ne pozabi svet pustiti za spoznanje lepši, kot si ga prejel!

 

Skavti iz Škofljice 1

 

 

 

 

 

        Obljube našega stega na Kureščku, maj 2015

 

 

 

 

 

 

Priznanje Mariji Kraškovic

Ob 25 obletnici škofijske Karitas Ljubljana se podeljuje Mariji Kraškovic zahvala, prostovoljki Župnijske karitas Škofljica za dolgoletno in predano delo z ljudmi v stiski. Omilili ste mnoge stiske, mnogim nudili oporo in tolažbo, jim vlivali upanje in pomagali ohranjati dostojanstvo. Naj vam dobri Bog povrne s svojimi darovi

                                                    Msgr. Stanislav Zore, nad.

 

Molitev za domovino 2015

Letos se bo odvijala molitev pod geslom SOS. /svoboda, odgovornost, sočutje. Potekala bo od 16.6. do 24.6. Tudi pri maši bomo posebej molili za vse v naši domovini in za naše voditelje. Molitveno verigo bodo oblikovale različne skupine. Molili in razmišljali bomo o pomenu in odgovornosti za skupno dobro in boju proti korupciji h kateremu nas je povabil sv. oče. Zavedamo se, da je korupcija prepredena na mnogih ravneh naše družbe in hromi naš razvoj ter tudi naše odnose. Vsak lahko doda svoj kamenček v mozaiku skupne molitve. Vabljeni.

 

Poučno romanje ŽK – Škofljica.

V soboto 20. junija se podamo v Novo mesto, v novo škofijo, ki praznuje svojo deseto obletnico obstoja. Videli bomo v Novem mestu veliko zanimivega. Nazaj grede se bomo ustavili na Muljavi v cerkvi polna s freskami, pri Obrščaku in še Jurčičev Domen nas bo nagovoril. Čimprej se prijavite tajnici Mariji ali župniku.

 

»Stari in novi ŽS« – Nova Štifta – 14.6.

Vse člane vabim na skupno srečanje, ki bo danes popoldne. Odhod iz Škofljice bo 13.3o z osebnimi avtomobili. Pridite k cerkvi, ker bodo nekatere stvari za odpeljat z avtom. Povežimo se in gradimo skupnost, živo občestvo Cerkve. Vračamo se okrog 18 ure.

 

Godovi in mašni nameni 15.6. – 21.6. 2015

pon  Vid……………..za + Slavko Vidrih, ob 20 uri

tor.   Beno…………..za + Jožef Hrovat, ob 7.30 zj.

sr.    Rajner………….za + Antonija Kastelic, ob 20 uri

čet.   Gregor………....za + Jožef Hrovat, ob 19 uri Gum

                                     za + Metod Zupančič, obl. ob 20 h

pet.   Nazarij………….za + Ana Mavsar, obl. ob 20 uri

sob.  Adalbert…………za + Alojzij Valentinčič, ob 20 uri

ned.  12 n. m. let. Ob 8 uri žive in mrtve  in ob 10 za + Alojzij Goršič