Dvignimo glave

Zvrst: 

D V I G N I M O    G L A V E

 

V sredo 12. Avgusta 1987  se je na Kredarici zbralo okrog 560 planincev k mašni daritvi, ki jo je ob somaševanju duhovnikov vodil  ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar. Bil je lep in čudovit sončni dan, ubrano petje, molitev, daritev...vse to se je dogajajo na temelju nekdanje kapelice, ki je bila posvečena Lurški materi božji. Vsi, ki so to doživljali so bili napolnjeni z doživetjem maše in gorskega sveta. Na tem kraju je nekoč stala kapela, ki jo je postavil dovški župnik Jakob Aljaž. V vojnih letih, druge vojne so jo podrli. Jakob aljaž je takole pisal o kapeli: »Ustregel se,m ne le duhovnikom ampak tudi mnogim turistom, da sem napravil na  Kredarici zraven hiše tudi malo lično kapelico...« Že zdavnaj je ni več. Temelji pa so še. In hotenje po novi kapeli na istem kraju je vedno močnejše /Tednik Družina 1987/

Še mnoge hujše od kamnitih razvalin je pa razdejanje v dušah. Mnogi postajjajo sužnji nasilja, gospodovalnosti, počutnosti, moderne tehnike, sovraštva, nevere...Uničujejo svojo dušo in telesno zdravje in škodujejo bližnjemu na duši in telesu. Mar ne živimo tudi mi kristjani večkrat pod vplivom zmedenega, zmotnega, napačnega in očitno škodljivega javnega mnenja, pa se tolažimo: »Saj tudi drugi tako delajo!« Naš veliki narodni buditelj Slomšek je takole zapisal: »povzdignimo vendar oči in srce kvišku, kajti v nebesih smo doma. Najsiravno hodi naše telo po zemlji, dušne želje naj bodo v nebesih!«

Razumarski pristop ne vodi k Bogu

 

Mojca izpoveduje svojo zgodbo: »Bila so let strokovnega študija in odnosov med njimi. Bila so leta muke, preden sem si priznala, da ne znem preprosto verjeti ali verovati. O vsaki stvari razmišljam, presojam – in potem prizna,, da nečesa ne vem, da ne morem spoznati.

V tistih letih odraščanja sem imela poštenega in razgledanega spovednika. Povedal mi je, da je vera božji dar. Dejal mi je, naj se trudim za vero. Če pa se ne morem spremeniti naj živim pođšteno, kot čutim. Odrešil me je mnogih muk in brez besed priznal, da je človek tudi brez določene vere lahko pošten. In dodal, da je tak človek veliko bolj samoten in preizkušan. Da pa mora to prenesti, če ne more biti vdan in vzoren.

Mojca gledan an vero samo z razumom. Očitno o veri ni dovolj poučena, a vendar je v njenem srcu velikodobre volje in pripravljenosti iskati Boga. Za to se mora vsak posameznik trudititi in iskati.

Drugi vatikanski koncil uči, da božja previdnost ne odreka potrebne pomoči za zveličanje niti tistim, ki brez lastne krivde šre niso prišli do izrečnega poznanja o Bogu, a si prizadevajo, da bi prav živeli. /C16/.

Pogosto gre za racionalizem. To je nazor ali miselnost, ki pretirava pomen razuma in zavrača vse kar ni mogoće z razumom spoznati ali obvladati. Racionalizem zožuje vse stvarnosti na raven, ki je dostopna razumu. Vendar z razumom ni mogoče spoznati vsega skrivnostnega dogajanja v človeku, naravi, umetnosti, družbi v odnosih med ljudmi. Stvarnost je mnogo bogatejša. Človek, narava, kultura, vera so zaviti v skrivnost, ki je ni mogoče odkriti samo z razumom.

Ovira za sprjem vere je enostranska usmerjenost človeka zgolj v znanost in tehniko. Če človek zanemarja vzgojo volje, srca in vesti, sploh celotne osebnosti, tudi za vero ni »sprejemljiv.

Naš pristop do starnsoti je preveč samo moški, razumarski, pridobitniški. Upoštevati je treba tudi lastnosti, ki so bolj razvite pri ženski: občudovanje skrivnosti življenja, spoštovanje  enkratnosti vsakega bitja, hvaležnost, sprejemljivost za vse, kar je podarjeno.

Zakonci

Mesec je naokoli in vabim vas k mesečnemu srečanju, ki bo v ponedeljek 8.12. ob 20 uri v zakristiji. Znova in znova prinaša življenje nove izzive. V pogovoru, iskanju, molitvi in razmišljanju, odkrivamo tudi rešitve, pomoč za delovanje. Zakonske skupine so danes mladim zakonskim parom v pomoč in vzpodbudo za skupno življenje, za ohranjanje vere v družini, za prave odnose med nami...skrb za duhovno rast zakonskega para... Vabljeni na srečanje tudi novi člani – zakonci.

 

Katoliški tisk

Tiskanih stvari je danes veliko. Tudi na naši strani – katoliški. Še vedno pa nimamo v naši družbi dnevnika, ki bi pisal o dogodkih z »obeh strani« - leve in desne. Želimo si resnicoljuben dnevnik, ki zna razsojati med dobrim in zlom. Raznega navijaškega tiska – Delo, Dnevnik, Reporter, Mladina, Večer....je pa že sedaj preveč. Žal, da tudi kristjani podpiramo enosmerni tisk. Mnogi pa nasedajo celo Novicam in širijo rumeni tisk kot veliko zlato – novico. Nas niso naučili presojati, kaj je dobro in kaj ni dobro in kaj je prav in kaj je narobe. Ne dajmo se vpregati v jarem hlapčevanja

Verski tisk nam dviga upanje. Prinaša nam novice iz katoliškega sveta. Kako verni živijo v današnjem času. Mladim kažejo različne poti vere, tudi vprašanje vernih v družbi se pojavi, problem vzgoje...

Kot verni bratje in sestre nam te stvari ne smejo biti neznane. Posredovati otrokom vrednote krščanstva, smisel življenja... vse to tudi zahteva, da smo seznanjeni z razmerami našega časa. Vsaka družina se bo potrudila za potreben tisk s svoji sredi – tednik Družina, Ognjišče za mlade, otroško revijo. Cene revij v prihodnjem latu: Družina 93,5o€, Ognjišče 28.5o€, Prijatelj 11,7o€, Misijonska obzorja 9€, Mohorjve knjige za leto 2016 – 45€. Vsem naročnikom želim veliko lepih in dobrih novic.

 

Zahvala Karitas-u

Te dni so veliko delali in mnogi ste jim bili v pomoč. Hvala vsem sodeloavcem in vsem dobrotnikom ob klicu venčkov, nedelje in koncertu.

Maša za 5 razred veroučne šole bo v sredo  ob 18uri

 

Romanje na Brezje 14.12. – duhovni poklici

Z veseljem vas vabim na božjo pot v nedeljo na Brezje. Zbrala se bomo naša dekanija k molitvi za duhovne poklice. V dekaniji imamo kar 5 bogoslovcev. Prijavite se do srede 10.12. v župnišču. Lahko bomo šli z avtobusom, pa tudi z osebnimi avtomobili. Ob 15 uri se bo pričela molitvena ura in ob 16 uri bo sv. maša. Posebej vabljeni mladi zakonci, ministranti, mladina...Vsak bo dobrodošel.

 

Praznik Brezmadežne /8.12/

Praznik brezmadežne je postavljen na začetek advntnega časa. Ko ob tem novem začetku premišljujemo o Mariji, bomo lahko prav v njej našli novo upanje za svoje življenje. V njej moremo občudovati trdno upanje, živo vero in dejavno ljubezen ter veselje v Bogu, ki daje novo življenje. Vabljeni k sv,. daritvi ob 9 in ob 18 uri.

 

Godovi in mašni nameni  8.12 – 14.12. 2014

pon. BSDM.............za + Lado Dolinšek, ob 9 uri

                                   za + Terezija in Alojzij Švigelj, ob 18 uri

tor.  Valerija...............za + Jelka Lavrič, ob 7.3o zj

sr.    LMB..................v čast MB v zahvalo za zdravje, 18 uri

čet.  Damaz.................za + Franc Skubic, obl. ob 18 uri

                                   za + Ciril Smole, ob 19 uri na Gum.

pet.  DMIG...............za + Stane Smolič, ob 18 uri

sob.  Lucija...............za + Anton Tekavec, obl. ob 18 uri

nedf. 3 adv................ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                   ob 10 uri za + Jožef Lavka, obl.

Miklavžu se lepo zahvaljujemo za obisk naše župnije.

Spovedovanje za božič bo v naši župniji petek 19.12. ob 18 uri

Luč iz Betlehema , pred občino 20.12 ob 18 uri, v cerkvi v nedeljo 21.12. pri obeh mašah. Vabljeni.

Srečanje mladih naše dekanije za božič bo 19.12. ob 20 uri v Grosupljem. Mladi lepo vabljeni na srečanje.