Gledaš v ogledalo

Zvrst: 

 

 

 

Gledaš   v   ogledalo

 

 

Neki mož je mislil, da je dober kritik. Zato je povsod, kamor je prišel tudi kritiziral. Nekega dne je skupaj z ženo obiskal muzej. Doma je pozabil svoja očala, zato ni mogel dobro videti slik, vendar ga to ni oviralo, da bi ne kritiziral vsega, kar je videl in kolikor je videl.

Ko je prišel, kakor je predvideval, do portreta pomembne osebnosti v naravni velikosti, ga je začel kritizirati: »Okvir ni v sorazmerju z sliko. Obraz je preveč jezen za človeka, ki je zavzel tako držo. Obleko ima zanemarjeno…«

V tistem trenutku je k njemu pristopila žena in mu zašepetala: »Ljubi mož, v ogledalo gledaš. Samega sebe gledaš!«

Ob ženinih besedah je začel razmišljati. Postalo ga je sram in sklenil je, da v prihodnosti ne bo več kritiziral.

Kritiziranje ni nujno obsojanje. Lahko je opozorilo ali celo spodbuda. V tem primeru je kritika celo dragocena. Konstruktivna kritika je vedno dobronamerna. Ko se nam zdi, da moramo koga kritizirati, moramo imeti pred očmi, da ne presojamo drugih tako, kakor ne želimo, da bi drugi sodili o nas. Vedno ravnajmo z drugimi, kakor bi želeli, da bi drugi ravnali z nami. Ne smemo se bati kritike, kadar imamo prav, prav tako je ne smemo preslišati, če ravnamo narobe. Ko nas kritizirajo, se moramo ustaviti in se zamisliti. Če ugotovimo, da so kritike na naš račun upravičene, spremenimo svoje življenje. Če pa so neutemeljene jih preprosto preslišimo.

Vabilo slovenske Karitas za postni čas 2016

 

Post nas nagovarja k poglobitvi našega odnosa z Bogom, k odpovedi in sočutju z ljudmi v stiskah. Slovenska Karitas je pripravila tudi za letošnji postni čas tri povabila

 

40 dni brez alkohola – vsak dan je nov začetek. To je letošnja spodbuda. Vsak dan je lahko začeti z nova. Vsak dan je lahko spreminjati naš odnos do alkohola s končnim ciljem zmernosti in prave zgleda za naslednje rodove. Udeležite se akcije osebno ali kot družina ali kot skupnost. Akcija se je že začela 10. 2. in traja do 26.3. 2016. Vabijo tudi na dvoje srečanj – Brezje in na Sveto goro. Naj bo to spodbuda vsem, ki trpijo zaradi alkohola.

 

Poglobimo petkov post

Župnik Aleš Tomaševič je pripravil  gradivo za oblikovanje bogoslužja ob petkih v postnem času in križev pot odvisnika. V postnem času spodbujamo k poglobitvi petkovega posta s pobudo, da preživimo vsak petek v postu v bližini z Bogom, skromno v hrani in razvadah ter solidarno z darovanim časom in pomočjo za ljudi v stiskah. Naj bo post nov začetek za našo dobrodelnost, pogum za dobra dela, obisk starejših, onemoglih in osamljenih ter vztrajnost pri molitvi in maši. Postni čas nas spodbuja da bomo z novimi začetki postali boljši

 

Akcija – pomoč JV Evropi

Nadaljujemo z akcijo »Ne pozabimo«. Škofijska Karitas pomaga v bližnjih balkanskih državah, Albaniji, Elbasanu,/otroci/ Gramshu /invalidni in ostareli/ Srbiji /hrana in nega na domu/ Skopje /ljudska kuhinja/ enako tudi v Sarajevu. Mladi prostovoljci gredo v počitnicah v BiH graditi hiše za revne družine. Veseli bomo vaše podpore in pomoči, da bomo tudi letos lahko skupaj prinesli upanje bratom in sestram v sosednjih državah.

 

Odločite se vsaj za eno akcijo in jo aktivno izvajajte ves postni čas. Odpoved, molitev, dobra dela naj nas peljejo po poti Jezusovega trpljenja do vstajenjskega jutra, ki nam okrepi vero in vlije novega upanja.   Več na info@karitas.si

Krščevanje

Krst vašega otroka je dogodek, ki Vas, dragi starši, a z vso pravico tudi naše župnijsko občestvo prijetno vznemirja. Komaj smo otroka vsi skupaj čakali in sedaj – hvala Bogu in staršem – živ in zdrav med nami.  Vaš in naš je. Zato mu želimo prav vse dobro in najboljše v njegovem življenju. Želimo mu, da bi spoznal in s srcem občutil največji in najbolj vreden smisel Njegovega in svojega življenja. Kot otrok prihaja zato še ne ve in ne bo mogel vedeti, kaj se bo ob krstu zgodilo. Potrebno je, da vemo mi, starši in mi kristjani. Potrebno je, da se mi ob tem dogodku globlje potopimo v skrivnost življenja, v skrivnost darovanja in posvetitve Bogu. Otroka bomo namreč v MOČI NAŠE VERE DAROVALI BOGU, POSTAL BO BOŽJI OTROK. Zato je zelo pomembno, da se vprašamo, kako mi kot božji otroci že živimo to milost…Ali se je sploh zavedamo?... Povabljeni starši, prijavite krst svojega otroka. Krščevanje bo prvo nedeljo v marcu.

 

Križev pot

Še prav posebej je to molitev postnega časa, ker podoživljamo Kristusovo trpljenje in smrt, ko je daroval svoje življenje za odrešitev vsega človeštva. To dejanje je največji izraz božje ljubezni do vsega človeštva in do vsakega posameznika. To molitev pa ne molimo samo v cerkvi kot občestvo Cerkve, temveč jo lahko molimo tudi doma, v krogu družine ali celo sam. Lahko si v postu izberemo posamezno postajo križevega pota za večer ali pa morda več postaj. Z otroci pa lahko tako, da otroci po branju /molitvi/ postajo še narišejo. Kaj vse bodo izpričali z svojimi risbami. Molitev jim ne bo dolga, temveč jo bodo zelo vzljubili. Izkoristimo te priložnosti za poglabljanje v te velike skrivnosti trpljenja in odrešenja. Še veliko drugih priložnosti je kako lahko otrokom približamo te skrivnosti. Ljubezen je iznajdljiva. Naša dolžnost in naloga je, da jim pomagamo in vodimo skozi življenje. V cerkvi molimo križev pot vsak petek ob 18 uri v kapeli in ob nedeljah na podružnici. Prihodnjo nedeljo bomo molili križev pot v cerkvi v Lanišču ob 18 uri. Pripravijo ga veroučenci iz 6 razreda in njihovi starši. Pridite v laniško cerkev petnajst minut prej in se bomo dogovorili. Hvala.

 

Zimske šolske počitnice – najprej želim vsem lepe počitnice na svežem zraku, gibanju, športu, druženju in veselju. Vse to prinaša

zdravega duha v telo in dušo. S tem postajamo krepki in pripravljeni za nadaljnje delo. Spoznavajte našo okolico in domovino. Počitnice so lepe in bogate, ko se ne presedamo samo sem in tja, temveč lahko naredimo kaj veselega in osvežujočega za življenje. Potrudimo se, da bomo tudi Bogu hvaležni za mnoge blagoslove in darove, ki jih prejemamo iz božjih rok.

 

Birmanci

Sedaj v počitnicah imate lepo priložnost, da ponovite snov petih lekcij, kar smo jih doslej vzeli. Po dogovoru smo sklenili, da ko se vrnete s počitnic boste pisali tiho vajo. Ne pozabite tudi na odlomke iz sv. Pisma Stare in Nove zaveze. Kako lepo je, da zna kristjan svojo vero tudi razlagati, pojasnjevati, pomagati tistim, ki iščejo odgovore na svoja življenjska vprašanja, in da tudi sami sebi znamo pojasniti določene zahteve Jezusovega nauka in nauka Cerkve. Vi boste po birmi tudi sami odgovorni za svoje versko življenje.  Vi boste šoferji svojega življenja in če šofer – voznik ne pozna pravil vožnje se težko vozi in je tudi nevarno zanj in za druge. Potrudite se. Gre za vas.

 

Prihodnjo nedeljo boste svoje darove namenili za TF.

 

Zahvala – zahvaljujem se pevcem, gospodinjam, dobrotnikom, ministrantom, bralcem za lepo sodelovanje ob nadškofovi daritvi v domu starejših občanov Škofljice. Bog naj vam povrne v svoji ljubezni in usmiljenju.

 

Godovi in mašni nameni 15.2. – 21.2. 2016

pon. Klavdij………za + Janez Vrečar, obl. ob 18 uri

tor.   Onezim………za + Metod Jakše, ob 7.30 zj.

sr.     Silvin………..za + Cecilija Pincolič, obl. ob 18 uri

čet.    Janez……….. za + Marinka Jaklič, ob 18 uri

                                  za + Janez Skubic, Gum, ob 19 uri

pet.    Barbat………..za + Jožef Anžič, obl. ob 18 uri

sob.  Jacinta………...za + Pavla Travičič ob 18 uri

ned.  2 postna………ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                  ob 10 uri za + ata in brata Janez Nered

 

V avli vzemite Misijonska obzorja – veliko zanimivega pišejo.

Ob petkih vabljeni k češčenju sv. Rešnjega Telesa ob 17 uri.