Hočem ali nočem videti

Zvrst: 

 

HOČEM  ALI NOČEM VIDETI ?

 

 

 

V človeku je lahko luč lahko tudi tema. Vodijo ga predsodki, kot so jih imeli Judje in farizeji: »iz Nazareta ne more priti kaj dobrega«, ta človek ni od Boga, ker ne spoštuje sobote«, o tem ne vemo od kod je, za Mojzesa vemo« in še drugi: Cerkev je opij za ljudstvo; da smo vsi ljudje pod kožo rdeči, da je Cerkev slaba, da misijonarji izkoriščajo nevedne množice...

Kakšno pregovarjanje se je razvenelo ob pogovarjanju za Prešernovo nagrado Jožetu Možini, ga naši vodilni iz ozadja nočejo priznati, namreč Pedra Opeka za Nobelovo nagrado. Če ga priznamo, s tem damo priznanje Cerkvi. In stvar je hitro opravljena.

Na svečnico smo slišali besede starška Simeona: Glej ta je postavljen v padec in v vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, ki se mu bo nasprotovalo. Večkrat nasprotujejo tisti, ki vere ne poznajo in niso bili poučeni. Večkrat prav te skrbi »Cerkev« /privelegiji, bogastvo, revščina, izkoriščanje./ Nasprotujejo kulturnemu bogastvu Cerkve – fresk, zidov, liturgičnih pripomočkov, nimajo nikakršne tržne vrednosti, zato je to samo pesek v oči in voda na mlin – nasprotvanja Cerkvi.

Naprotovanje prihaja tudi s strani tistih, ki se Cerkve bojijo, so proti njej in vsem božjim stvarem. Ne vidijo kdo jih k temu nagovarja, drugi zaslepljeni in večni lažnivec...

Nasprotovanje tudi predstavljajo mnogi kristjani, ki se hranijo celo z hrano teme – brez razlikovanja jih zanimajo senzacionalizmi, novice vseh vrst, hudičev list, mnogo bolj kot dobrota...Ali tudi ti ne vidijo?

In kje v evangeliju sem našel sebe. Sem se poistovetil z slepim in doživel njegovo izkušnjo. Sem kristjan – včasih molim, kdaj dam v pušico, grem za praznike k maši. Sem torej prepričan, da jaz  gotovo nisem slep?

 

 

»Vedno jasneje te vidim«

Elvira je bila od rojstva slepa. Globokoverna mati jo je krščansko vzgojila. Njen oče, ki je bil neveren, ji je nekoč rekel: »Če bi Bog, ki pravijo, da je dober, sploh bival ali se kaj brigal za ljudi, bi ti gotovo videla. » Elvira je z roko otipala očetov obraz, mu z dlanjo zakrila usta in rekla: »Očka, molči. Jaz vidim bolje kot ti.«

V veri gledamo z notranjimi duhovnimi očmi. Razum po veri spoznava  Boga in božje stvari. Pascal pravi:

Vera dobro pove to, česar čuti ne povedo, a to ni nasprotno tistemu, kar ti vidijo. Je le nad njimi, ne pa proti njim.

Jean Henri Fabre (+ 1915) francoski pisatelj in velik naravoslovec je na vprašanje: »Ali verujete v Boga?« odgovoril: »Jaz ne morem reči, da verujem v Boga; jaz ga vidim!Brez Boga ne bi mogel razumeti ničesar, ampak bi vse utonilo v temo. Kaj hoćeteVsaka doba ima svoja čudaštva; zame je tisto, kar vi imenujete brezboštvo ali ateizem, pravo čudaštvo, bolezen našega časa. Kar zadeva mene, vam zagotavljam, dfa bi si prej dal odrezati vso kožo s telesa, kakor, da bi se odpovedal  veri v Boga.«

Človekovo hrepenenje  po Bogu je vidno tudi v sv. Pismu. To hrepenenje se je učlovečilo. Božji Sin je postal človek in Bog. Kdor vidi njega vidi hkrati tudi Očeta. Mngi so to potrdili z mučeniško smrtjo – apostoli, mučenci skozi vso zgodovino in tudi danes. Tudi naš narod ima take pričevalce /Alojzij Grozde, Anton Vovk – nadškof, Danijel Halas, Trčelj.../. Gotovo je to tudi za nas zanesljiva resnica.

Iskanje in odkrivanje Boga na tem svetu nikoli ni končano. Kolikor je človek tega znmožen je prihranjeno za posmrtno življenje. Zdaj je čas vere, čas gledanja v veri. Jezus je rekel apostolu Tomažu: »Ker si me videl veruješ. Blagor tistim, ki niso videli, pa so verovali!« Jezus blagruje tiste, ki gledajo z očmi vere. Vera sama je na poseben način gledanja. V veri gledamo reči, ki so drugeče nedostopne. Na podlagi vere marsikaj vemo, kar ne izvira iz našega naravnega spoznanja. To je vednost iz vere. Tisti, ki ni veren je prikrajšan za to vednost. Jezus je rekel Filipu: »Kdor je videl mene je videl mojega Očeta.«

NCNG  - + Marjan Škrjanc  - Ob slovesu so darovali za Karitas in maše – družina Iskra in Nada Cimerman z družino. Hvala za darove.

 

Predavanje – 29.3. 2014 ob 9 uri

Lepo vabljeni na predavanje, ki ga bo imela g. Helena Jaklitsch, prof. zgodovine. Spregovorila nam bo na temo »Proč s katoličanom« z podnaslovom »Kaj naj dela katoličan v javnosti?«. Ne zatiskajmo si oči in ušes pred dejstvi. Dolžni smo, da spoznavamo realnost sobivanja v naši družbi. Čeprav se veliko govori o demokraciji in svobodi, smo verni še vedno potisnjeni v ozadje. O verskih stvareh čimmanj v javnosti – na TV, na radiu, na občini, na šolah, v politiki – edino če kakšen politik reče: Bog se nas usmil, Bog nam pomagaj... Prisluhnimo besedam dobre poznavalke našega družbenega življenja.

 

Pevci mešanega zbora sv. Cirila in Metoda

Danes nam bodo med samo mašo, po nagovoru zapeli 3 postne pesmi. Tudi s pesmijo obogatimo ta bogati postni čas. Misli, ki jih bodo s pesmijo izražali pa nas bodo vodili h Trpečemu. Trpljenje je tudi pot k odrešenju. To pot je za nas prehodil Odrešenik Jezus Kristus. Prisluhnimo, razmišljajmo, pohvalimo, podajmo svoje misli... Je pa tudi klic, da sami pomagamo pri petju, kot člani zbora.

 

Spoved -  vsako zadnjo nedeljo v mesecu je med nami spovednik. To je priložnost, za spoved, za pogovor, za vprašanja, za spodbudo v življenju...Spovednik je tudi za mlade fante in dekleta, za mlade zakonce. Jezus pravi »Kdor je brez greha naj prvi vrže kamen.« Nihče se ni našel. Tudi danes ni takih. Zato je Jezus tudi postavil zakrament božjega usmiljenja. Kako prijetno je ko človek odloži breme iz svojih ramen. K temu nas kliče tudi naše telo.

Križev pot na Hribcu

Danes popoldne bomo poromali k molitvi križevega pota na Hribec pri Škofji Loki. Odhod bo izpred cerkve na Škofljici ob 13.3o. Seveda se bomo udeležili te molitve, da bomo molili po svojih namenih, prav tako pa vas prosim, da prosimo za naše prvoobhajance in naše birmance, da bi ostali zvesti svojemu Odrešeniku in Učitelju.

 

Križev pot na tiho nedeljoKrižev pot na tiho nedeljo bomo molili v podružnični cerkvi v Lanišču. Molili ga bomo ob 19 uri.Pripravi ga komisija za mladino. Prosim mlade pokažite svoje potenciale. Vabim pa tudi vse Laniščane, da pridete k molitvi, da se rešujemo hudega in zla. Tudi mladi in otroci imajo lepo priložnost, da skupaj z nami molijo  in pridobijo izkušnjo.

Maša med tednom – ob 19 uri

Ker smo urne kazalce pomaknili za eno uro naprej, zato bo tudi večerna maša po času ob istem času po uri pa nekoliko pozneje. Upam, da boste tako še lažje prišli k daritvi sv. maše. Z večerno mašo blagoslovimo svoje delo in tudi ves svoj dan. Tudi noč je v rokah dobrega Boga. Združimo tudi mi svoje molitve in moči v prošnji k Bogu.

 

Duhovne vaje  4.4. – 6.4. – Mekinje

Še zadnja skupina birmancev bo odšla v petek na duhvone vaje v Mekinje pri Kamniku. Kakor prejšnji si tudi vi vzemite seboj osebne stvari, topla oblačila in nekaj za šport, spalno vrečo ali pa dve prevleki. Seboj ne nosite hrane in motečih sodobnih pridobitev. Cena vsega je 35€. Želimo vam obilo darov sv. Duha.

 

Prva srecda – molitev

Pred nami je mesec april. Prvo sredo v mesecu pol ure posvetimo molitvi. Tudi tokrat najprej povabim k molitvi še nekaj prvoobhajancev in tudi birmancev, ki še niso izpolnili svoje odgovornosti. Udeležite se molitve. Molili bomo za varstvo okolja, za bolne in za zaupanje Bogu. Ob 19.3o. Vabljeni.

 

Čiščenje cerkve – april – čisti Klanec. Hvala sodelavcem za mesec marec.

 

Godovi in mašni nameni  31.3. -  6.4. 2014

pon. Gvido.............za + Metka in Mateja Belcijan, ob 19 uri

tor.   Tomaž............za + Anton Gorišek, obl. ob 19 uri

sr.     Teo.................za + Lado Dolinšek, ob 19 uri

čet.    Riko..............za ++ Anžič, obl. ob 19 uri

pet.   Izidor.............za + Jožef, Bojan Roida, ob 19 uri

sob.   Vincencij.......ob 7.3o za duhovnniške poklice

                                 ob 19 uri za + Gabrijela in Jožefa Krnel

ned.  peta postna......ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                  ob 10 uri za + Rozalija Strle

Vabljeni na predavanje danes teden ob 9 uri. Spregovorili nam bodo odvisniki. Obvezno za starše in birmance.