Hura, šola

Zvrst: 

HURA,  ŠOLA!

 

Ko bodo otroci prebrali ta naslov bodo morda rekli: »Gospod župnik ali pišete pravljice za otroke. Šola pa res ne more biti nekaj tako veselega, saj mnogi otroci, ki jih vprašamo po šoli odgovorijo, da so počitnice še prekratke.«

Ali se veselimo možnosti za nabiranje novega znanja. Ali se veselimo, da bomo v življenju mogli veliko lepega in dobrega storiti. Ali nas navdaja veselje, da bodo naši otroci dobri delavci in zavedni Slovenci. Mnoga vprašanja, ki se nam morajo postavljati, ko mladi svoj korak usmerjajo v hiše učenosti. Za kaj se nam gre?

K čemu je usmerjena naša naravnanost v naši šoli.? Tu mislim tudi na naše veroučne ure. Kaj podajamo mlademu rodu na pot. Vsako uro dobi toliko in toliko novih števil, letnic, podatkov, vsa usmerjenost gre v bolj didaktično smer, v smer samega poučevanja. Vse gledati skozi ekonomijo, uspešnost, rast, ocene, da bo čimprej dosegel »najvišjo stopničko« pa ne glede kako je do tega prišel ali kakšen je človek po značaju, kaj se v njem dogaja, kakšen je po svojem etosu. Ne rešujejo sveta učenjaki, temveč dobri, ljubeči, ponižni, tisti, ki so pripravljeni videti tudi sočloveka, ubogega, trpečega, bolnega. Mnogim je šola kot ustanova znanosti in vednosti, šola pa bi morala biti usmerjena v človeka, v odnos do drugega, v odnos do življenja, v odnos do lepega, v odnos prave drže do narave…

Šola bo postala zabavna in zanimiva, ko jim bomo stali ob strani. Prav bo, če bomo v tem šolskem letu bolj osredotočeni na človeško plat: več pozornosti bo potrebno nameniti ljudem in odnosom, da bi prisluhnili mladim, ko nam želijo nekaj povedati, da bi jim mogli stati ob strani, ko nas potrebujejo, da bi jim znali pomagati, ko se srečujejo z težavami…

Zadovoljen otrok je dober učenec.

Če je otrok psihično miren, zadovoljen in je stabilen bo tudi uspeh lahko veliko boljši in na lažji način tudi dosegljiv. Da bo pa otrok to doživljal pa je potrebno  delati v tej smeri:

sprejetost, varnost, nadzor in obvladovanje, razvoj, napredek, priznanje in naklonjenost.

Občutek pripadnosti – se dobro počuti, da nekomu pripada – družini, skupini prijateljev, razredu. Če ga vsi ti sprejemajo kakršen je potem bo to zanj ugodno okolje. Tudi svoje pomanjkljivosti bo lažje odpravljal, jih bo spremenil v prednosti.

Varnost  na otroka zelo slabo vpliva, če se ne čuti varnega v okolju , kjer živi, To botruje nelagodju, odporu in celo sovraštvu. Starši morajo poskrbeti, da se bo otrok čutil varnega v okolju v katerem deluje. Ali se ne dogaja tudi starejšim podobno /v okolju kjer nismo varni, kakšna je naša drža?/.

Nadzor – sam pri sebi mora biti siguren, da more nekatere situacije obvladovati in jih reševati in da tudi sme sodelovati pri skupnem delu in tudi sam vpliva na določene stvari, večjih stvari pa mu ne pustimo in ga ne obremenjujemo  z velikimi cilji. Kar zmore je pa dolžan narediti sam.

Rast – Poleg znanja je potrebno pri otroku vrednotiti tudi držo človeka, kako raste njegovo zadovoljstvo, kako je z njegovo plemenitostjo, v kakšni meri je postal boljši na samo na področju znanja, vednosti. Vse skupaj pa je pogoj za dober napredek in logična posledica

Priznanje – prav je, da otroka vsaj od časa do časa pohvalimo. Se veselimo dobrega, ki ga je napravil, pa tudi primerno pograjamo, če je napravil narobe. Vendar ne zaničujmo otroka, temveč skušajmo rešiti zakaj je do tega prišlo /nedelovanje, površnost, razni vplivi…/

Naklonjenost  - za otroka je najbolj pomembno, da ve da smo poleg, da ga imamo radi, da mu želimo pomagati, da ima pomembno mesto v našem življenju. Tako bo lahko razkril svojo osebnost.

NCNG

+ MARIJA HOČEVAR

Vstali Kristus je poroštvo za našo boljšo prihodnost, večno usodo, za naš nov začetek. On govori vsakemu mrtvemu, kakor je nekoč govoril mladeniču: »Pridi in hodi za menoj!«

Ob smrti Marije so darovali za maše in potrebe cerkve: hči Damjana z družino, sestra Slavka z družino, Alojzij Cimerman z družino, družina Ciber iz Ahlinove. Vsem naj povrne božja Ljubezen.

 

+ FRANC MAROLT

So darovali Marija in Anton Kraškovic iz Klanca  - Bog plačaj!

 

+ KAJA BUČAR

Ob smrti hčerke so darovali starši Tomaž Bučar z ženo in hčerko, Ina Blatnik z družino, družina Marinčič, družina Menard, Goršič Marija – Ravenska pot, družina Škrjanc, družina Hrovat, Cigaletovi iz Šmarske ulice, Bučarjevi iz Lisičja, Štajnerjevi, Špela in Mitja z družino, Mile in Majda Hafner, prijatelji Tomaža in Katje Bučar, Karmen in Peter Tomažič z družino, Viktor Kovačič z družino, družina Bučar Valenta, družina Bratina, družina Marucelj, Helena in Sandi Novak iz Lanišča.

Poživimo hrepenenje po nebesih. Vsi prosijo za nas, da bi se po vstajenju sešli pri Bogu v nebesih. Vsem  Bog povrni.

 

Kdo je lahko pokopan s katoliškim obredom

Katoliškega pokopa je lahko deležen vsakdo: ne le tisti, ki so prejeli zakramente, ampak tudi nekrščeni. Ni ovira, če se pokojnik ni aktivno udeleževal verskega življenja, pomembno je le, da sam ni izrecno izrazil želje, da ne želi biti pokopan s cerkvenim krščanskim obredom.

Vedno pa je potrebno moliti za rajnega. K temu nas vabi tudi božja beseda ob pogrebu. Truditi se moramo za zveličanje.

 

Slovenska Karitas

Vsi vemo, da je še veliko ljudi po svetu, ki potrebujejo našo pomoč za vsakdanje življenje, ker je še veliko splošne revščine. Slovenski misijonarji rešujejo življenja in prinašajo upanje in razvoj. Naš slovenski Karitas podpira daljnoročne  razvojne in humanitarne projekte s področja oskrbe z vodo, hrane, zdravstva in šolstva. Položnice so na pultu v avli. Vsem darovalcem hvala za vsak dar.

Spored verouka za leto 2017/18

Jezus je oznanjal in poučeval, da bi vzljubili njega in njegovega Očeta. Jezus nam želi posredovati ne samo nauk ampak samo božje kraljestvo, kjer bomo živeli z njim. To je za človeka rešitev in zmaga. Človek se mora truditi za svoje zveličanje. Razpored ur za razrede: 1 raz. v pon. ob 17 uri; 2 raz.  v pon. ob 17 uri, 3 raz. v pon. ob 16 uri. 4 raz. v pon. ob 16 uri, 5 raz. v pon. ob 17 uri, 6 raz. v pon. ob 16 uri, 7 raz. v pon. ob 15 uri, 8 raz. v čet. ob 16 uri in 9 raz. v čet. ob 17 uri. Poučujemo – Nada Marinčič, Kolenc Maja,  Strgar Matevž in Jože Tominc.

 

Srečanje dekanijski duhovnikov

Srečanje bo v sredo 6 septembra. Srečanje bo v naši župniji Najprej bomo imeli sv. mašo v kapeli nato pa se bomo pogovarjali o tekočih stvareh v naši dekaniji in načrtovali za naprej. Maša bo ob 9 uri in vas vabim k sv. daritvi. Naj bomo med seboj povezani duhovniki in verniki.

 

Vaje za  MPZ; mladinski zbor in otroški zbor.

Odrasli zbor ima vaje v tor. ob 20 uri, mladinski zbor ob ponedeljkih ob 20 uri, otroški zbor v petek ob 17 uri. Vsi pevci in tudi novi pevci lepo vabljeni.

 

Stična mladih 2017

Stična mladih bo v soboto 16 septembra od 9 do 18 ure. Tema – »Velike reči mi je storil Vsemogočni« Bodo delavnice, mašo bo vodil škof dr. Peter Štumpf. Vabljeni.

 

Godovi in mašni nameni 4.9. – 10.9. 2017

pon. Mojzes……….za + Marija Hočevar, 30 dan ob 19 uri

tor.  Terezija……….v dober namen, ob 7.3o zj

sr.    Favst………….za + Anton Hosta. ob 9 uri

                                   za + Majda Toni, obl. ob 19 uri

čet.  Marko…………za + Batagelj Slavimir, ob 19 uri

                                   za + Leopold Marinčič, Gum ob 20 uri

pet. Roj. D. M……..ob 9 uri za ++ priporočene v molitev

                                 ob 19 uri za + Ludvik, Francka Zakrajšek

sob.  Peter…………za + Jože, Marija Marolt, ob 19 uri

ned. 23 med letom ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                  ob 10 uri za +Mateja in Metko Primc