Iz katekizma

Zvrst: 

 

I Z    K A T E K I Z M A

 

1/Dan Kristusovega vstajenja obhaja Cerkev na osmi dan, ki ga upravi  čeno imenujemo Gospodov dan ali nedeljo.

 

2/ »Nedeljo…je treba v celotni cerkvi praznovati kot glavni zapovedani praznični dan.« »V nedeljo in na druge zapovedan praznike so verniki dolžni udeležiti se maše.«

 

3/V nedeljo in na druge zapovedane praznike naj se vzdržijo verniki tistih del in opravil, ki ovirajo dolžno bogočastje, veselje, ki je lastno Gospodovemu dnevu, in potreben duševni in telesni počitek.«

 

4/Ustanova nedelje prispeva k temu, da imajo vsi dovolj počitka in prostega časa, da poskrbijo za družinsko, kulturno, družbeno in versko življenje.«

 

5/Vsak kristjan se mora izogibati temu, da bi drugemu brez nujne potrebe nalagal kaj, kar bi mu preprečevalo, da bi obhajal Gospodov dan.

 

Najbolj zanesljivo pripeljeta na beraško palico kraja in nedeljsko delo. /Janez Vianej/.

Oboje doživljamo v naši domovini.

 

Veliko imamo pričevalcev, da je nedelja poseben dan. Ti pričujejo o svetosti nedelje, o praznovanju nedelje, o nedeljskem bogoslužju, nedelji dan počitka in veselja, dan, ki naznanja posmrtno življenje, nedelja dan, ki nas napolnjuje z ljubeznijo do Boga…

Papež Janez Pavel II nam je velikokrat zaklical: »Ne bojte se! Odprite vrata Odrešeniku.« V tem smislu – ne bojte se dati svojega časa Kristusu. On pozna skrivnost časa in skrivnost večnosti in nam izroča »svoj dan«, ki je vedno nov dar njegove ljubezni. Nedeljo moramo na novo odkriti kot Gospodov dan in odgovoriti na najbolj notranja in resnična hrepenenja , ki jih nosi v sebi vsak človek. Čas, ki ga dajemo Kristusu, ni nikoli izgubljen čas – vodi v počlovečenje naših odnosov.

 

 

 

          

  Predstavi se  - Komisija za mladino

 

Komisija za mladino ŽPS Škofljica se ukvarja z organizacijo dogodkov za druženje mladih v župniji. Zbira predloge in pobude vseh župljanov in jih poskuša uresničevati.

 

Vsako leto pripravimo križev pot za mlade, občasno pa tudi druga druženja, kot je pletenje butar,  peka kostanja,  večer ob ognju,  letni kino pod zvezdami. ..

 

V mandatu ŽPS 2010-15 je skupino vodila Sonja Keršmanc, srečanja pa so občasna. Za kontakt se je najbolje dogovoriti z g. župnikom.

 

 

Pripravil: Marko Vidic

 

Svetišče – Višarije vabijo

Pet smo tu  s ponudbo za romanje na sv. Višarije. Višarska božja mati je obhajala že svojo 650 letnico. Že od nekdaj je ta pot zelo priljbljena med Slovenci, upamo, da bo tako tudi v prihodnje. Od 20. junija bo žičnica redno obratovala vsak, do 20. septembra. Urnik sv. maš je nespremenjen ob 10, 11 in 12 in ob nedeljah še ob 15 uri. Kabinska žičnica obratuje ob delavnikih od 9.00 do 17.15 ob nedeljah pa ob 8.3o do 18.15. Cena povratne skupinske karte je 10€. Vsem romarjem želim srečno pot.

 

9 Festival družin

Festival bo potekal od 19 – 21.6. 2015 na Otočcu. Festival je namenjen družinam. Potek samega festivala je zelo razgiban in kar naprej se nekaj dogaja – pot preživetja, film pod zvezdami, jahanje oslička, pravljice z Mileno Miklavčič, veslanje na Krki, večerna odoracija, ženski kleptalni kotički, p. dr. Christian Gostečnik, Čuki, moški večer, skupinske igre… in še veliko drugih stvari. Ena družina – ena vstopnica. Popusti so za skupinske prijave. Več najdete na www.festival – druzin.si

 

Duhovne vaje za mladino v Želimljem

Vabljeni mladi fantje in dekleta v bližino našega kraja na duhovne vaje. Te duhovne vaje bodo v času počitnic, ko boste imeli veliko časa in tudi priložnosti za srečanje z svojimi prijatelji in sošolci iz drugih slovenskih krajev. Spored duhovnih vaj je tak: od 25 do 28 junija od 4 do 7 razreda; 29 junij do 2 julija, 8 in 9 razred; 5 in 6 julij pa zaključen 9 razred in srednješolci. Informacije in prijave na Klemen Balažic – Želimlje.

 

Uskovniški tedni za mlade – Uskovnica 2015

1 teden – od 12. do 18 julij; 2 teden od 16. do 1 avgusta; 3 teden 2. avgusta – 8 avgusta. Prijave in informacije na donbosko.si/ut  Blažka Merkac, Boštjan Jamnik.

 

Srečanje za zakonce bo v ponedeljek ob 20.30 uri. Odpirajo se vedno nova vpršanja na poti življenja. Seveda pa je veliko lažje stvari reševati s pomočjo skupnosti kakor sam. Pridružite se nam. Zakonsko zvezo utrjujte z molitvijo, s pogovorom, z reševanjem problemov…

Kako živim zakonsko življenje? Kje so moje pozitivne smernice?

Župnijski Karitas Škofljica

Zadnjo soboto v mesecu juniju prireja skupno romanje v Dolenjsko prestolnico – Novo mesto. Ogledali si bomo znamniti Etnološki muzej, čudovito samostansko knjižnico, kapiteljski hrib, stolnico, na Muljavi obhajali sv. daritev, v gostilni večerjali in si zvečer ogladali na prostem dramo Domen. Prijavite se čimprej župniku ali tajnici ŽK Mariji Kraškovic.

 

Vabljeni

V soboto 20 junija vabljeni na romanje bolnikov, invalidov in ostarelih na Brezje. Ob 10 uri je romarska maša, ki jo bo vodil g. Stanislav Zore, nadškof. Vabljeni.

 

Člani novega ŽPS 2015 – 2020

Izvoljeni, izbrani in po službeni dožnosti sestavljajo ŽPS – Darja Gregorič, Kolenc Peter, Nada Marinčič, Barbara Gale, Treven Rok, Martina Zgonec, Goršič Rok, Brglez Slavko, Jakše Katarina, Karmen Modic, Šmalc Robert, Keršmanc Sonja, Hrovat Urška, Zupančič Darko, Primož Štajner, Špolar Boštjan, Novak Helena, Marolt Alojzij, Dolšina Jože, Goršič Alojzij, diakon Imre Jerebic in Klemen Kastelic. Članom čestitamo in se veselimo skupnega dela  Vse člane dosedanjega in novega župnijskega pastoralnega sveta pa vabim v nedeljo 14. junija skupaj k Novi Štifti pri Ribnici. Imeli bomo najprej skupno pobožnost nato pa prosto pod mogočno lipo pri cerkvi. Odhod iz Škofljice bo ob 13.3o.  Zaradi priprave skušajte sporočit svojo udeležbo.

 

Godovi in mašni nameni 8.6. – 14.6. 2015

pon. Medard……….za + Božena Marinček, obl. ob 20 uri

tor.   Primož………..za ++ priporočene v molitev, ob 7.3ozj.

sr.     Bogomil………za + Franc Jaklič, obl.ob 20 uri

čet.   Barnaba……….v čast MB za zdravje, Gum 19h

                                   za + Petra Miiler, obl. ob 20 uri

pet.   Srce Jezusovo…za + Jožica Fabijan, ob 20 uri

sob.  MBS…………..za + Janez, Frančiška Marucelj, obl. 20h

ned.   11 ned. m. let...ob 8 uri za žive in mrtve farane

           ob 10 uri za + Metka Primc in Matejo Belcijan

 

Še vedno imamo slike prvega sv. obhajila in birme – pridite ponje.

Biblična skupina ima srečanje v torek ob 20 uri.

Prijavite otroke za krst, ki bo 5 julija med drugio sv. mašo.

Žalna slovesnost v Kočevskem Rogu bo v nedeljo 14.6. ob 11h.

Med počitnicami otroci lepo vabljeni k nedeljski maši.