Iz pastirskega pisma 2016

Zvrst: 

 

IZ   PASTIRSKEGA   PISMA   2016

 

 

Da bi lahko večkrat mislili na besede naših škofov, ki nam spregovorijo vsako leto s pastirskim pismom. Želijo nas spodbuditi k bolj krščanskemu življenju. K temu pa nam pripomore tudi postni čas. Večkrat preberimo te misli.

Usmiljeni oče nam ostaja zvest tudi, ko smo izgubljeni v grehu. Dobri pastir nas išče, da bi nas na ramah odnesel k Očetu.

Odrešujoče lahko razmišljamo o grehu le z izkušnjo Boga, ki si želi odpustiti naš greh, ne pa kaznovati.

Pomemben del priprave na spoved je izpraševanje vesti, ki naj ne bo le iskanje slabih misli, besed in dejanj. Pri izpraševanju vesti je potrebno priti do korenin zla v notranjosti. To globino pri spovedi izpostavimo Kristusu, da s svojim odrešujočim in zdravilnim usmiljenjem vstopi v grešno rano.

Po izpovedi sovraštva… se spokorjenemu grešniku nikakor ne vrnejo v trenutku pozitivna čustva do človeka, ki ga mrzi več let. V pomoč mu je zdravilna pokora. S spovednikom se je primerno pogovoriti glede učinkovite pokore.

Postavimo spoved znova v središče krščanskega življenja.

Spoved nam je tudi v današnjem času zelo potrebna. »srce je zvijačno bolj ko vse, kdo ga more doumeti.« Težijo nas naši skrivni grehi. Beseda apostola Janeza  je povsem zanesljiva: »Če rečemo, da nimamo greha, sami sebe varamo in v nas ni resnice.« Naj klic k izkušanju usmiljenja nikogar ne pusti brezbrižnega. Bistvena značilnost naše vere je tudi na sredništvu – med Bogom in človekom je Kristus, sledi tudi na sredništvu Kristus – Peter, končno na Petru in naslednikih. Bog opravlja svoje delo in uresničuje po ljudeh.

Drugi razlog za osebno spoved je , da smo vsi povezani v skrivnostno kristusovo telo, ne škodujemo le sebi temveč celemu telesu. Priznati moramo, da smo grešniki, to pa storimo lažje, če pred drugim priznavamo da smo grešniki, tudi v spravi. Drug drugemu priznavajte svoje grehe in molite drug za drugega /Jak 5,16/.

Skrb za božjo hišo IV

 

Lepa hiša, ki ima veliko cvetja in zelenja po oknih in balkonih je zares vredna pogleda in se je razveselimo in občudujemo. Veliko krat nam pride na misel samo lepota cvetja in hiše, koliko pa je v ozadju dela, to pa že težje preračunamo. Pa je ob vsej tej lepoti vendar potrebno veliko zalivanja, opazovanja cvetja, da se ne razpase bolezen, da posije toplo in ne prevroče sonce, da bolne liste odstranimo in še in še.

Tudi v naši cerkvi imamo kar nekaj rož. Tudi za te poskrbimo. Zalivanje, čiščenje, jih postavimo na pravo mesto, jih preveč ne zalijemo… Z njimi popestrimo tudi sam prostor. Tako kot vsaka živa stvar pa tudi rastline pričakujejo nekaj pozornosti.

 

V letu 2015 so sodelovali pri čiščenju:

Slak Marija, Papež Franc, Ida, Gorišek Irena, Gruden Fani, Petrič Slavka, Turk Dolinar Marija, Skubic Ivanka, Skubic Janez, Štajner Ivanka, Bradač Julka, Hribar Joži ja darovala za cvetje, Grm Joži – rože, Špolar Nina, Barbara Sejdič, Mihelčič Katja, Pečar Jože – čiščenje okolice; za rože so prispevali tudi vaščani iz Dol, Slak Marija, Slak Lojze, Papež Ida, Papež Franc, Cigale Pavle, Hribar Silva, Drobnič Marta, Zupančič Minka, Skubic Minka, Zupančič Stanka, Zupančič Darko, Dolinšek Dunja, Centa Cilka, Zgonec Mari, Krampelj Marija, za cvetje Jaklič Marta, Gradišar Milena, Marolt Anica, Adamič Marija, Šipuš Joži, Nose Vladka, Škarja Marjeta, Zupančič Milka, Blažič Nežka, za cvetje Zupančič Tone, Toni Jože in Jeršin Vera, Kržič Darinka, Blatnik Fani, Mikulčič Francka, Etling Milena, za cvetje Potočnik Milka, Černič Zdenka, Pirnat Ančka, Pirnat Magda, Pirnat Ana, Strgar Marija, Perovšek Jožica, Kovačič Simona, Kraškovic Urška, Bitenc Dragica, Anžič Marija, Gracar Olga, Zalar Danica, Marič Mari – Jasličarji – Zalar Aleš, Ciperle Simon, Strgar Matevž, Anžič France, Kovačič Tilen, Černič Zdenka, Pirnat Ana, Anžič Marija, Zalar Danica, Kovačič Simona, Strgar Marija, Marič Mari, Bitenc Dragica , Strgar Marija, Perovšek Joži Anžič Marija, Kovačič Simona, Tilen, Gracar Olga, Pirnat Ani, Ana, Pirnat Magda, Matevž, Aleš, Boštjan, Tilen, Franc, Pečjak Robi, Kraškovic Franc, Ciperle Simon. Černič Zdenka, Bitenc Dragica, Pirnat Ančka, Pirnat Ana, Pirnat Magda, Zalar Danica, Strgar Marija, Strgar Matevž, Anžič Franc, Kraškovic Franci, Strgar Marija, Gracar Olga, Gruden Dragi, Pirnat Magda, Pirnat Ana, Pirnat Ani, Strgar Ančka, Strgar Marijana, Zalar Dani.

Vsem, ki ste sodelovali, ste naredili nekaj lepega za Boga in s tem tudi pokazali svojo pripadnost Cerkvi. Bog vam bo poplačal vaš trud.

Kapela naše župnije

Vabimo vas k molitvi v kapelo, ko so otroci pri veroučnih urah.  Otroci so potrebni telesne in duhovne hrane. Radi jim pomagamo z materialnimi dobrinami, človek pa ne živi samo od telesnih dobrin temveč mu je še prej potrebna ljubezen, razumevanje, duhovna rast, veselje do življenja, cilj življenja…Za te duhovne dobrine se obračamo na Boga, ki je naš Stvarnik. To je čas pogovora v molitvi za nas same in naše bližnje. Pred dva tisoč leti je na veliki četrtek naš Gospod Jezus Kristus večerjal z svojimi učenci. To je bila njegova zadnja večerja. Omizje ni bilo bogato, prostor je bil temačen, razpoloženje pa resno in hkrati slovesno. V takem vzdušju je Jezus svojim učencem izročil skrivnost svojega telesa in krvi. To lepo izraža tudi slika zadnje večerje na naši steni v kapeli. Vemo, da je on z nami pod podobo kruha. Tudi v naši kapeli. Starši, vabljeni k tihi in osebni molitvi za  svoje otroke.

 

Za post 2016

Postni čas je čas priprave na veliko noč. To je največji krščanski praznik in največji Jezusov čudež – vstajenje od mrtvih. V letošnjem postnem času imaš novo priložnost, da se odločiš za pravo pot, ki vodi k Jezusu – pot molitve, odpovedi, posta sv. evharistije in pot veselja. Izkoristi priložnost in letošnji postni čas nameni temu, da Jezusa še bolj spoznaš in se mu približaš. Vendar kako? Povsem enostavno.

Od časa pepelnične srede do velikonočnega ponedeljka /od 10.2. – 28.3. 2016/ si vzemi tri minutke na dan, odklikaj na spletno stran pridi.com, Facebook ali You Tube, poišči #deli Jezusa in si oglej kratek filmček. Vsak dan te bo nagovoril eden bolj ali manj znani Slovenec, ki bo s teboj delil svojo izkušnjo vere v Jezusa in ob tem povabil, da razmisliš ter pričuješ o svoji veri tudi Ti. #deli Jezusa lahko spremljaš tudi preko televizije Exodus TV vsak dan posta ob 7,13, 19, ali 1 uri ponoči. Reci svoj da našemu prijatelju Jezusu in ga sprejmi v svoje življenje!

 

Informativna dneva  12 in 13 februar

Škofijska klasična gimnazija  in Jegličev dijaški dom v Šentvidu vabita osmošolce in devetošolce na informativna dneva v petek 12. februarja ob 9 in ob 15 uri in v soboto 13. februarja ob 9 uri. Vabljeni vsi, ki se odločate o vpisu na srednje šole. Podobno je tudi po drugih šolah.

 

Papež Frančišek vabi mlade v Krakov

To srečanje bo konec meseca julija v Krakovu. Podrobne informacije so na spletu www.drustvo-skam.si/sdm. Zakaj na srečanje – je najbližje tako srečanje doslej, srečanje z mladimi z vsega sveta, spoznavanje poljske, skupna molitev in zakramenti, preprost način življenja, izmenjava izkušenj vere, pogum živeti iz vere…Mladi lepo vabljeni na Poljsko.

 

Molimo za rajne –+ Boltežar, Janez Skubic, Antonija Skubic, Franc Hribar, Marija Hribar, Silva Česnik, Francka Tekavec, starše Gruden, Pavla Kolenc, Jože Pucihar,

Starše Pucihar, Mitja Cvetelj, Lojzka Kogovšek, Lidija Kotar, Ivanka Koritnik,

Anžič Franc, Marija, Jerica, Erjavec Franc, Marija, Primož, Erjavec Jože, Ana, Kovačič Alojz, Jevnikar Pepca, Zore Franca, ++ Ferbežar in ++ starše Trtnik za + Alojzij Vršič. Vse pokojne brate in sestre vključujemo v našo skupno molitev pri vsaki nedeljski sv. maši in tudi pri mašah, ki so darovane za ++ ob različnih dnevih v tednu.

 

Sveta maša z nadškofom Stanislavom v domu

Najprej lepo vabljeni k lepi slovesnosti, ki jo bo vodil g. nadškof Stanislav v četrtek 11.2. ob 10 uri v domu za starejše občane Škofljica. K maši ste povabljeni stanovalci doma in prav tako tudi domači, svojci, tudi verni naše župnije. Naj nam ta slovesnost pripomere  k večji povezanosti. To je tudi svetovni dan bolnih bratov in sester. Dobrodošli.

 

Postna postava 2016

Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo in na veliki petek. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18 leta do začetka 60leta. Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu.

 

Sodelovanje skupin pri križevem potu

1postna nedelja – 14.2. 2016  ob 18 uri na Gum 5 r + starši

2 postna nedelja – 21.2. 2016 ob 18 uri  Lanišče 6r + starši

3 postna nedelja – 28.2. 2016 ob 18 uri  Škofljica – 7 r+ starši

4 postna nedelja -  6.3. 2016 križev pot na Žalostni gori – Pre.

5 postna nedelja – 13.3. 2016 ob 18 uri na Gum. 8 raz. + starši

6 postna nedelja – 20.3. 2016 ob 18 uri  Lanišče 9 raz+ starši

Prosim vse za sodelovanje otroke in starše!!

 

Godovi in mašni nameni 8.2. – 14.2. 2016

pon. Hieronim…….za + Janez Antonija Skubic, obl. ob 18uri

tor.  Polona……….za + Francka Košnik, ob 7.30 zj.

sr.  pepelnica………za + Alojzij Kastelic, obl. ob 18 uri

čet.   LMB…………v čast MB za zdravje, ob 10 uri v domu

            ob 19 uri na Gum za + Janez Antonija Murkovič, obl.

pet.  Feliks………..za + Jožef Kočar, obl. ob 18 uri

sob.  Jordan……….za + Jožef Križman, obl ob 18 uri

ned.  1 postna……..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                ob 10 uri za žive in mrtve Trontelj

V ponedeljek ni verouka, ker je Prešernov dan – d.p. dan

 

V petek po maši je srečanje za člane Karitas Škofljica.