Izkazati dobrosrčnost

Zvrst: 

 

 

 

IZKAZATI  DOBROSRČNOST

 

Usmiljeni Samarijan je prestopil vse kulturne meje in se izpostavil zasmehovanju. Ustavil se je pri ranjencu. Obvezal mu je rane in zanj poskrbel tudi za naprej. Iz lastnega žepa je vnaprej plačal in dal celo aro. Ta človek je s svojo pripravljenostjo pokazal resnično dobrohotnost sočloveku v vseh pogledih.

Dobrosrčnost je ena glavnih dejavnikov ki poveže v eno fanta in dekleta /moža in ženo/. Kaj ste pričakovali na poročni dan ali ne da bosta do konca življenja dobrosrčna. Morda to v letih obledi, pa kljub temu drug od drugega še vedno pričakujeta dobrosrčnost.

Sv. Pismo opisuje ženo, ki jo mož in otroci blagrujejo in hvalijo. Našteva plemenite lastnosti žene – usta odpira modro, dober pouk je na njenem jeziku (Prg 31,26). Kako bi mož ali žena opisala vašo dobrosrčnost. Kako blagi in ustrežljivi ste? Mora vas sozakonec prositi ali mu na lastno pobudo pomagate.

Težko je izkazovati ljubezen ko te k temu nič ne priganja. Toda ljubezen  v bistvu ni čustvo ampak odločenost, da sozakoncu izkazujemo pozornost. Če boste dobrosrčni boste znali tudi ljubiti. Ne recite sozakoncu nič negativnega, presenetite ga z dejanjem, ki se ga ni nadejal. Kaj ste izbrali za izziv?

 

 

 

Starši – birmanci – botri

 

 

Poslanstvo botra

 

Duhovni pomen  - daje konkreten zgled krščanskega življenja – zato človek, ki ni veren  ni boter in bi ne smel prevzeti te naloge – poslanstva. Botrstvo pomeni veliko duhovno bližino, vez, sorodstvo, kar se ohranja in vzdržuje predvsem z redno  molitvijo. Če kdo ni sposoben vsak dan vsaj kaj moliti za svojega birmanca, krščenca ni sposoben za botra je povedal za tednik Družino – župnik Pavel Jakop. Mlad človek potrebuje veliko podpore – tako kot mlada rastlina, če ne se ta vez pretrga med botrom, birmancem in Bogom.

Po birmi naj boter ohrani stik z birmancem, prav tako pa tudi birmanec s svojim botrom. Boter je zanj odgovoren za vse življenje, ne samo v času birme, tudi pozneje, ko odraste mu mora biti opora v življenju, a gotovo nekoliko drugače. Tak stik pa naj bo v najrazličnejših življenjskih trenutki – spomin birme, krsta, poročni dan, spoved, poklic, rojstni dan, počitnice, izpit za avto, matura…itd.

 

Versko vzgojni pomen – Boter se ob tem obveže, da bo vodil birmanca v skupnost občestva , v župnijsko občestvo, da mu bo zgled in priča za vero. Nadaljeval pa bo tudi vzgojno delo staršev ali pa bo staršem in birmancu v pomoč v rasti v samostojno osebnost. Boter je prijatelj na katero se birmanec lahko zanese. Večkrat se birmanec z njim veliko lažje pogovori kakor s svojimi starši.

Ta botrova vloga je zelo dobro prikazana v svetopisemski knjigi ki govori o Tobiju in angelu Rafaelu. Botri opravljajo angelsko nalogo. Boter lahko pove nekatera stališča, ki jih starši težje izrazijo. Starši počasi izgubljajo pogled nad vsem, kar se dogaja pri mladih, zato je prav, da jim pri tem pomagajo botri /angelske oči vidijo/. Otrok mora najti takega botra, kateremu bo lahko zaupal svoje skrbi, težave, probleme – v tem zahtevnem obdobju. Tudi vsaka dobra družina iz katere prihaja otrok potrebuje »angele«. Včasih so tudi otroci »jezljivi«, če jih starši kaj več nadzorujejo. Dobro je da poiščemo dobre angele – botre, ki bodo prevzeli odgovornost za odraščanje. Kako lepa in potrebna je botrska služba, če jo boter opravlja z vso odgovornostjo za rast mladostnika. Birmanci bodo hvaležni!

Skrb za cerkev in okolico 2016

Pred novim letom smo večkrat slišali na TV in na radiju, da sta naprošena za okrasitev cerkve sv. Petra dva cvetličarja iz Naklega pri Kranju. Že več let sodelujeta pri krašenju cerkve sv. Petra v Rimu ob največjih praznikih. Prav gotovo je to tudi veliko priznanje našim cvetličarjem. Poznati pa morata tudi razne oblike bogoslužja in tudi sam »teren« kam postaviti cvetje in kakšno cvetje in na kaj postaviti posode, da ne bo škode zaradi cvetja ali posode, kjer stoji.

Za lepoto cerkve so poskrbeli in darovali svoj čas: Andreja Gale, Barbara, Veronika, Marjan, Peter, Ana, Henigman Mimi, Vidic Vera, Marjan, Katja, Golobič Darinka, Kočar Cirila in Stane – vsi so delali po štirikrat; Neža Hrovat, Sara Hrovat, Brane Hrovat, Rezka Hrovat, Helena Hrovat, Jože Okoren, Julija Božič, Mateja Božič, Marjeta Bedenčič, Neža Bedenčič, Blaž Bedenčič, Kristina Kolenc, Klara Kolenc, Maja Kolenc, Mateja Samec, Katarina Stojanović, Marjan Smole…se nadaljuje.

 

Obhajilo – sv. Rešnje telo

Obhajilo je Jezus, ki se nam podarja. Varujmo se nevrednega prejemanja obhajila (npr. ob pogrebih, ob porokah, ob raznih slovesnostih, oziroma, ko nismo v posvečujoči milosti). Če nekdo ni cerkveno poročen; ni redno pri nedeljski maši ali niti enkrat na leto pri spovedi, ni prav, da pristopi k obhajilu. Sicer pa redno in vredno (če nimamo zadržkov o katerih nas uči Cerkev) prejemamo kruh življenja. To je hrana, ki nas krepi in daje moč… Jezus, ki nam podarja sebe, On, ki je Pot, Resnica in Življenje. Za prvi petek obiskujem bolne brate in sestre. Povabiti duhovnika, če imate doma bolnika. Duhovnik ne prinaša bolezni, trpljenja, hudo temveč po zakramentu prinaša Življenje. Hvalevredno je da domači omogočite bolnim srečanje z Jezusom.

 

Češčenje sv. Rešnjega Telesa

Namen tega srečanja je, da se srečamo z Njim, ga slavimo in častimo. Gospod čaka vsakega izmed nas. Čaka nas da se zadržimo dlje časa z Njim v pogovoru in evharistični skrivnosti. Ko stopimo v cerkev ali kapelo, zagledaš prižgano lučko rdeče barve. Spominja nas, da je Gospod Jezus navzoč, da je tam v tabernaklju. To je neke vrste hišica, v kateri biva Jezus, navzoč pod podobo kruha. V posebnih trenutkih postavimo Najsvetejše na vidno mesto – da ga izpostavimo. Tej posodi v kateri se nahaja pravimo monštranca ali pokaznica. Monštranca je posebej oblikovano in okrašeno stojalo, ki služi za izpostavitev Najsvetejšega – Jezusa postavimo na vidno mesto, da ga častimo. Češčenje je čas, ko lahko gledamo Jezusa iz oči v oči. Preprosti kmečki delavec je rekel takole: »Jaz gledam njega on gleda mene!« Gre za intenzivno srečanje dveh oseb. Gre za notranje druženje dveh oseb, ki se dogaja preko pogleda. Vsi lepo vabljeni k čaščenju sv. Rešnjega Telesa, ki ga imamo večkrat v naši kapeli – vsak petek in ob različnih priložnostih, ki pa jih tudi objavimo.

 

Starši prijavite otroke za krst, ki bo prvo nedeljo v marcu. Seboj prinesite rojstni list in družinsko knjižico, če jo imate.

Tečaj za zaročence te dni poteka v Stični. Udeležite se ga tisti, ki hočete v tem letu skleniti cerkveni zakon

 

Seja ŽPS – februar 2017

Namen te seje je – v župniji spodbujamo vzgojo otrok za medsebojno spoštovanje in spoštovanje vsakega človeškega življenja, tudi življenja še nerojenih otrok in starostnikov. Kakšen je moj odnos do starostnikov, jih bomo prepustili njihovi usodi. Preberi tekst ma strani  40 – 46 in dodatno gradivo na straneh 113 – 116. Vabilo dobite po elektronski pošti.

 

Pastirsko pismo 2017

V tem pastirskem pismu nam želijo naši škofje spregovoriti o zakramentu sv. krsta. V prvem delu bomo slišali – kako velik je božji dar sv. krsta za vsakega izmed nas v drugem delu pa bodimo ponosni in ustvarjalni kristjani v današnjem času. Lepo bo če se bomo tudi o tako važnih stvareh našega življenja radi pogovarjali in iskali vedno odgovore na mnoga vprašanja – pa ne samo duhovniki tudi laiki in vse božje ljudstvo. Radi prisluhnimo.

 

Kdo je oratorijski voditelj?

Ima rad otroke, ter spoštuje vsakega človeka. Se zaveda svoje identitete in stoji za krščanskimi vrednotami. Se trudi oratorij vključiti v krajevno župnijsko občestvo, se trudi za celostno rast animatorjev (molitev, druženje, izleti, izobraževanje) se zaveda odgovornosti za otroke v duhovnem in telesnem pogledu, pozna namene in cilje oratorija…Kdo bo letos vodil oratorij? Voditelji prav bi bilo, da se srečate in pogovorite za delo.

 

Godovi in mašni nameni 13.2. – 19.2. 2017

pon. Jordan …………za + Janez Vrečar, obl. ob 18 uri

tor.   Valetnitn……….za + Jože Lipovšek, ob 7.30 zj.

sr.   Klavdij…………za vse zaposlene v domu, ob 15.3o

                                   za + Ana Zupančič, obl. ob 18 uri

čet.   Julijana………..za + Franc Mustar, 7 dan, ob 18 uri

                                   za + Leopold Marinči, ob 19 uri na Gum.

pet. Silvin………….. .za + Cecilija Pincolič, obl. ob 18 uri

sob. Franc……………za + Jože Anžič, obl. ob 18 uri

ned.  7 ned. m. l…….ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                   ob 10 uri za + Alja Šinkovec, obl.

Starši prvoobhajancev imate srečanje v torek , ob 18 uri.