Izziv ljubezni

Zvrst: 

                 

 

 

I Z Z I V     L J U B E Z N I

 

 

Ko se učite izkazovati  različne vidike  ljubezni, ko t so potrpežljivost, dobrosrčnost in spodbujanje, vam ni vedno lahko, čeprav je to za zdrav odnos ključno. Ob tem se vam bo morda zdelo dejstvo, kako zakonca iz dneva v dan pozdravljata, nepomembno. Vendar je preprost pozdrav presenetljivo pomemben.

Pozdravljanje zakoncev je dober kazalnik njunega odnosa. To lahko spoznate iz izrazov na njunih obrazih, naklonjenosti, ki si jo izkazujeta in tudi iz načina, kako se pogovarjata. Njun telesni stik je še bolj očiten kazalnik. A kakšen pomen bi pripisali pozdravu?

V sv. Pismu je o pozdravu napisanega veliko več, kot bi morda pričakovali. Apostol Pavel si je vzel čas, da je spodbujal bralce, naj se toplo pozdravljajo. V pismu Rimljanom prosi svoje brate po veri naj pozdravijo kar 27 njegovih prijateljev in drugih. Vzame si čas, da celo vse poimensko zapiše.

Pozdravljanje pa ni pomembno samo v odnosu s prijatelji temveč moramo pozdravljati celo svoje neprijatelje. »Kaj če pozdravljate tistega, ki vas pozdravljajo, Jezus nas vabi, da naredimo korak naprej. Kako pozdravljate prijatelje, sosede, sodelavce, znance…

Kako pozdravite zakonca, ko se zjutraj zbudite? Morda o tem niste doslej razmišljali, kakšno energijo pokažete, kako govorite po telefonu, kako bi po

kazali da ga resnično ljubite. Ko vam nekdo to pokaže in je vesel, da vas vidi se počutite pomembnejši in bolj spoštovani. Lep pozdrav je odločilna podlaga za pozitivno in zdravo komunikacijo. Tak pozdrav povzroči, da zajamete nov veter v svoja jadra.

Spomnimo se zgodbe o izgubljenem sinu iz sv. Pisma. Sin hoče svoje premoženje in ga pozneje zapravi z svojo razuzdanostjo. A kmalu je prišla na dan njegova revščina. Bil je lačen. Ponižan, osramočen se bo vrnil k očetu in kako se bo soočil z njim. Še sanjalo se mu ni kako ga bo oče prisrčno sprejel in pozdravil. Ko ga je zagledal, ko je bil še daleč, je pritekel, ga objel in poljubil.

Kaj takega gotovo ni pričakoval. Kako se je počutil sin. Nedvomno je spet začutil, kako je biti ljubljen in dragocen. Kako je to vplivalo na njun odnos.

 

Kako bi morala zakonca pozdraviti, da bi doživela ta čudoviti sprejem. Osreči vaju lahko ljubeč pogled, pozdrav, ki ga naklonita očem, ušesom in čutom.

 

Koliko priložnosti imate za vsakdanji pozdrav .Ob jutranjem zbujanju. Ob vrnitvi domov, ob poslavljanju, za lahko noč, ob pogovoru po telefonu…

 

Ni treba, da pretiravate in za vsak pozdrav daste vse od sebe, a če boste pozdravu  pridružili še toplino in navdušenje se boste lahko rahločutno  v tišini dotaknili srca zakonca.

 

Razmislite o tem, kako ga po navadi pozdravljate: Vam dobro uspeva? Ali s pozdravljanjem zakoncu sporočate, da vam je dragocen in ga cenite? Se počutite ljubljenega. Tudi tedaj, ko se ne razumeta najbolje, lahko s pozdravljanjem zmanjšate napetost med vama in mu izkažete spoštovanje.

 

Ne pozabite ljubezen je odločitev. Odločite se torej, da boste spremenili svoje pozdravljanje. Odločite se za ljubezen.

 

Domislite si posebnega pozdrava s katerim boste danes pozdravili zakonca. To storite z nasmeškom na obrazu in navdušenjem. Potem se odločite, da mu boste odslej s pozdravom izkazovali ljubezen, ki jo čutite do njega.

 

Letošnji prvoobhajanci

Sv. Pismo nam govori o zakladu, ki je bil skrit na njivi in ga je našel kmet. Bil je izredno vesel ko ga je našel. Zdi se kot, da kmet ni iskal zaklada, da je zaklad iskal njega. Kako je zaklad očaral kmeta, da je bil zaradi tega vse drugo pripravljen prodati in izgubiti. Postavi se v vlogo kmeta in si kot zaklad predstavljal Jezusa. Tako kakor kmetu se tudi tebi dogaja v odnosu  z Jezusom, on te išče on te želi privabiti…

Kako se kmet počuti, ko odkrije zaklad? V njem je iskrena  in prav posebna radost, v njem se vse spremeni. Zaradi najdenega zaklada vse drugo izgubi svojo vrednost in postane manj pomembno. In kako se ti počutiš, ko si odkril Jezusa. Prosi ga da bi tudi ti občutil, kot je čutil kmet, ko je odkril zaklad. Jezus je središče našega življenja, On je naša moč in skala v našem življenju.

Vse to želim tudi vam dragi obhajanci, da bi vedno Jezusa doživljali kot največji zaklad svojega življenja, da bi bil v središču vašega življenja.

V svoje življenje ga sprejemajo: Matic Brodnik, Blaž Černe, Ana Gale, Gaber Gantar, Pia Ilijaš, Miha Javornik, Svit Kastelic, Pia Kumelj, Lana Medved, Matevž Mlakar, Tevž Nemanič, Patrik Pene, Luka Šipraga, Hana Tome, Eva Vezočnik, Timotej Zajc, Urban Zalar, Tim Žalac, Klara Marucelj, Žerjal Tadej in Jernej Vidmar. Pri maši bodo sodelovali na temo  - KRUH ŽIVLJENJA.

 

Srečanje zakonskih jubilantov /10 – 75/

Da sta mož in žena ustvarjena drug za drugega, to zatrjuje sv. Pismo: »Ni dobro človeku samemu biti.« Žena, meso od njegovega mesa, se pravi njemu ustrezajoče bitje, njemu enaka, čisto bližnja njemu, mu je dana od Boga. To nam daje slutiti, kakšna je bila na začetku Stvarnikova zamisel: »Tako nista več dva, ampak eno telo.« /Mt 19,6/.

Za kristjana pa je predvsem verska razsežnost tista, ki ga nagiba, da se poroči tudi cerkveno, če stopa v zakonsko življenje, saj je zakon eden od sedmerih zakramentov, ki ga zanj predpisuje tudi peta cerkvena zapoved. Zato pomeni izogibanje temu dejanju zanikanje Cerkve in njenega učenja, s tem pa tudi Kristusa, ki je Cerkev ustanovil in ji dal zakramente.

Veselimo se vaše udeležbe in če koga poznate, ki obhaja okroglo obletnico, pa ni prejel vabila nam sporočite, da mu bomo vabilo poslali. Prosimo tiste, ki ste se k nam preselili za stalno, da nam sporočite letnico poroke in naslov. Hvala.

 

Prihajajte k šmarnicam

Vabim k šmarnicam. Vem, da imate otroci in mladi kar veliko dela z šolo, pa je prav, da saj od časa do časa pridete k šmarnicam. Izrazil sem tudi staršem prvoobhajancem željo naj se udeležujejo šmarnic pa ni kakšnega posebnega odziva. Vsi bi radi imeli pridne in dobre otroke, kaj pa smo pripravljeni storiti v ta namen. Za vsako stvar, ki

prinaša sadove se je potrebno tudi potruditi, delati, boriti, pomagati otroku, moliti, da

usmerjati, vzpodbujati…Otroci nam bodo hvaležni, ko bodo tudi sami nastopili zrela leta.

 

Prošnji dnevi

V Sloveniji obhajamo prošnje dneve pred praznikom Jezusovega Vnebohoda, ponedeljek, torek in sredo. Procesije v naši sredi ni več, ko so se verni zbrali ob znamenju ali kapelici in nato ob molitvi poromali v najbližjo cerkev k maši in molitvam. Sedaj molitve molimo v cerkvi – litanije vseh svetnikov, blagoslov vode in prošnja za blagoslov polj, molimo tudi za blagoslov drugega človeškega dela, za odvrnitev nesreč potresa, poplav in drugih stisk. Pridružimo se v molitvi z svojo udeležbo pri maši.

 

Zahvale

Te dni sem prejel tudi od nadškofa zahvalo za lepo pripravljen obred sv. birme. Hvala staršem za vse delo, ki ste ga imeli s pripravo, hvala Matevžu Strgarju za vodenja petja pri devetdnevnici, pevcem in organistu Jožetu za lepo petje, hvala animatorjem birmancev. Upam, da boste birmanci ostali pri pevskem zboru in tudi pri oratoriju. Hvala za lep album in darilo.

Hvaležen sem vsem darovalcem za pomoč duhovnikom ob SZD. Vaši darovi so mnogim duhovnikom v pomoč pri plačevanju zavarovanja in pokojninskega zavarovanja. Bog vam povrni z časnimi in večnimi darovi.

 

Godovi in mašni nameni  11.5. – 17.5. 2015

pon. Odo……….poljska za Lanišče, ob !9 uri

                            za + Janez Skubic, 7 dan, Gum 20h

tor.   Leopold….. za + Pavla Travičič, 3o dan, ob 19h

                            poljska za Gumnišče, ob 20 uri

sr.  Servacij…….poljska za Škofljico, ob 19 uri

čet. Vnebohod…ob 9 uri za + Jožef Hrovat

                            za + Alojzij Goršič, obl. ob 19h

pet.  Izidor……..za + Stanislav Nebec, ob 19 uri

sob.  Janez……..za ++ Podlogar, ob 19 uri

ned.  7 vel. ned…ob 8 uri za žive in mrtve farane

                            ob 10 uri za + Janez Škarja

 

Zakonci v ponedeljek ob 20h. ŽPS – srečanje v četrtek ob 20h.