Jaz sem življenje

Zvrst: 

»JAZ   SEM   ŽIVLJENJE«

 

Jezus se v Betaniji sreča z Marto in Marijo. Obe sta zelo pretreseni zaradi Lazarjeve smti – brata. Ko pride Jezus se je situacija močno spremenila. Ne samo to, da je Jezus Lazarja obudil. Lazar bo čez nekaj let zopet umrl. Nadvse je pomembno dejstvo, da je nekdo močnejši od smrti in to je je nekaj posebnega – čudež. Žalost se spremeni v radost in veselje.

Kaj ta evangelij pomeni za nas?

Kaj nam hoče povedati v tem postnem času?

Kakšno nalogo nam postavlja?

Evangeljsko poročilo nas najprej potrjuje v veri, da je Kristus resnično to kar je rekel Marti v uri njene velike bolečine: »Jaz sem vstajenje in življenje, kdor vame veruje, vekomaj ne bo umrl!«

Kakor je Kristus poklical Lazarja nazaj v življenje, tako lahko tudi nas kliče iz naših grobov greha v novo življenje. Ni edina telesna smrt, lahko smo tudi duhovno mrtvi. Lahko smo mrtvi sredi življenja. Človek se lahko dnevno nahaja v grobu slabih navad, raznih odvisnosti. Lahko smo v noči sovraštva, jeze, napuha, razuzdanosti....

Če vidimo koga – sebe ali drugega, ki je sredi življenja mrtev, smo dolžni storiti to kar je storil Jezus, da se osvobodi vezi, ki ga držijo zvezanega. Prav ta korak je za nas del posta, da bomo veliko noč praznovali.

To pomeni vstajenje k novemu življenju.

Moja odločitev zate je nepreklicna

 

Perzijska zgodba pripoveduje, kako se je neki človek, sprehajal ob morski obali, in našel vrečo polnih kamenčkov. Začel jih je metati v galebe, ki so krožili nad morjem. V vreči mu je končno ostal en sam kamenček.Vzel ga je domov in doma ob luči ognja opazi, da ima v rokah pravi dragulj.

Jezil se je sam nad seboj: »Jaz prismoda! Cela vreča je bila polna samih draguljev!«Vrnil se je k morju, toda vsi dragullji so potonili v globoki vodi.

Samo enkrat živimo. Naše življenje je razmetavanje draguljev ali pa je zbiranje draguljev. Pogosto ljudje ne spoznajo, da gre pri veri za »silno pomembno« zadevo. Zanje gre, za njihovo srečo na tem in na drugem svetu.

Gre za resnice od katerih je odvisna moja večna sreča ali nesreča. Blas Pascal svari pred malomarnostjo glede vprašanja Boga in večnosti:

»Tu ne gre za kako malenkostno korist kakega tujega človeka, da bi smeli tako /nemarno/ ravnati; za nas same gre in za naše vse! Ta malomarnost v zadevi, v kateri gre zanje same in njihovo večnost, za njihovo vse, me bolj razjezi, kakor gane, ob njejostrmim in se  zgrozim, zame je to pošastno...

Kdor ne veruje v Boga,  bi v svoji neveri ne smel biti tako trden, da ne bi postavljal dvomov o svoji neveri. Če ima sebe vsaj nekoliko rad, si bo zastavil vprašanje: »Kaj pa če je res, da biva Bog, ki me je ustvaril. Da torej nisem proizvod slučaja in da tudi vesolje ni nekaj slučajnega. Kaj pa če je res, kar piše v sv. Pismu:

»Bog je namreč svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega sina, da bi se nihče, kdor veruje vanj, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje. Bog namreč ni poslal svojega Sina na svet, da bi svet sodil, ampak da bi se svet rešil po njem« /Jan 3,16s/.

Kaj pa če s smrtjo ni vsega konec. Če sem nesmrten in določen, da bom po smrti vedno živel v družbi poveličanega Kristusa in svetnikov. In če tega ne bom zaslušil, bom zaslišal glas: »Proč izpred mene!«

Vabljeni na predavanje ob 9 uri v dvorano

Večkrat slišimo ali se tudi med seboj pogovarjamo o nevarnostih današnjega časa. Razvoj gre naprej, katerega se veselimo seboj pa prinaša tudi najrazličnješe nevarnosti – zasvojenosti. Zasvojenosti so raličnih vrst – tobak, alkohol, hrana, beganje za materjalnimi dobrinami, lov za srečo, televizija, računalniki, spolnost, droge...Vse to so danes velike priložnosti in nevarnosti za mladi rod. Bodo mladi dovlj vzgojeni, poučeni, močni, da se bodo lahko odpovedali tem mikom, bodo odkrili, da so to za njih življenjske nevarnosti. Mladi in staši lepo vabljeni na srečanje. O tem nam bodo spregovorili sami odvisniki, ki so zapadli tem mikom in se sedaj z velikim naporom skušajo rešiti teh slabih navad – razvad.

 

Radijski misijon – Ognjišče

Od 6. do 12 aprila bo na Radiu Ognjišče radijski misijon. Vsak dan bo imel dva radijska nagovora p. Marko Ivan Rupnik.Ognjišče nam bo omogočilo,da bomo lahko vsak dan prisluhnili velikemu teologu in mislecu Ivanu Rupniku. Besede in misli bomo slišali, jih ne sprejemali samo pasivno temveč se bomo o njih lahko več pogovarjali. Njegova želja je, da bi slovenski kristjan spoznal, da je vera stvar občestva, stvar pripadnosti telesu, ki je Cerkev. Pomebno je da, spozna, da je odrešen, da je ljubljen, da je občestvo. Radi prisluhnimo radijskim nagovorom.

 

Spoved za Veliko noč

Nauk katoliške Cerkve imenuje sv. spoved tudi zakrament ozdravljenja. Sv. spoved nas ne samo očiščuje grehov temveč tudi  daje zdravje našemu duhovnemu življenju. To pa je neprenehna naloga za vso Cerkev, ki ima v svoji sredi grešnike in tudi svete. Nikoli naj ne preneha z pokoro in prenavljanjemm. Ta napor pa ni samo človeško delo – delo posameznika temveč je tudi božja milost. K temu nas Bog neprestano kliče. Priložnost za sveto spoved bo v petek 11.4. ob 19 uri. Lepo vabljeni k sv. spovedi za praznike. Vsaj enkrat v letu kristjan opravi sv. spoved in v velikonočnem času prejme sv. Rešnje Telo. To je zapoved Cerkve. Na razpolago bodo tuji spovedniki. Ne odlašajmo z božjim usmiljenjem. Otroci do 6  razreda bodo imeli spoved v veroučnem času. Zadnji trije razredi pa imajo spoved z odraslimi.

 

Cvetna nedelja – slovesna procesija

Na cvetno nedeljo se spominjamo Jezusovega vhoda v Jeruzalem. Tudi mi pozdravljajmo prihajajočega v našo sredo. Ta dan blagoslavljamo cvetje in zelenje. Ta blagoslov hrani v sebi veliko liturgično, duhovno in narodovo izročilo. Skrbno se pripravimo na ta dan vsi sodelavci. Zelenje, ki ga prinesemo od blagoslova pa postavimo na častno mesto v našem domu /po polju, na vikende, za križe, hleve, nekaj pa ga prihranimo

za kadilo na božični večer/. Pripravljeni naj bodo tudi bralci božje besede, svečarji, zvonarji, pevci, pa tudi primerne butarice, ki jih nosijo otroci k blagoslovu. Blagoslov bo pred župniščem ob 10 uri. Oljke dobiš že to nedeljo v avli.

 

Čiščenje okolice cerkve /12.4./

Že veliko let je kar smo si izbrali cvetno soboto za pospravljanje naše okolice okrog cerkve. Tudi sama okolica izraža praznovanje in lepoto velike noči. Zato ste se vedno lepo potrudili in prišli skupaj in veselo sodelovali. Vabim vas tudi to leto. Seboj prinesite delovno ordje. Akcija se bo pričela ob 8 uri zjutraj.

 

Slomškova bralna značka /12.4/

Sezname knjig že poznate. Preberite še knjigo in se boste skupaj z gospo Katarino pogovorili v soboto 12.4. v pevski sobi. Če ste prebrali še četrto knjigo pa boste prejeli še zlato nalepko. Vredno se je potruditi, ne samo za nalepko temveč tudi za novo vednost, ki jo bo vam posredovala knjiga. Veliko uspeha pri branju.

 

Godovi in mašni nameni 7.4. – 13.4. 2014

pon. Aleksander.......za + Stanislav in Antonija Bozja, ob 19 uri

tor.  Timotej............za + Ciril Smole, 7 dan, ob 19 uri

sr.   Hugo.................za + Vinko in Marija Lampič, ob 19 uri

čet.  Domen..............za + Kristina Strgar, ob 19 uri

                                   za ++ Kramar, na Gum. ob 18 uri

pet.  Helena...............za ++ Furlan in Gabrijel, ob 19 uri

sob.  Julij.................za + Marija, Jožef Škrabec, obl. ob 19 uri

ned.  cvetna.............ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                  ob 10 uri za + Jože in Ana Erjavec

 

Križev pot – Danes ga bomo molili v podružnični cerkvi v Lanišču ob 19 uri. Pripravi ga komisija za mladino. Prihodnjo nedeljo bomo molili križev pot na Gumnišču ob 19 uri. Pripravi ga komisija za prireditve.

 

Srečanje za starejše bo v ponedeljek po sv. maši. Srečanje bo potekalo v pripravi na velikonočne praznike. Kaj lahko damo mlademu rodu ob praznikih.