K maši

Zvrst: 

 

K     M A Š I

 

V Cerkvi na Slovenskem – podobno tudi drugod po svetu – vidimo kako je število nedeljnikov nazadovalo. V mnogih mestih je število obiskovalcev nedeljski maš zelo porazno, pa tudi ob delavnikih ni nič bolje. Kolikšen  procent jih hodi po naših mestih, koliko v naši župniji. Kdor se odloči za nedeljsko mašo, najbrž to stori po resnem premisleku, po odločitvi v življenju (sem ne spada tisto občasno prihajanje, kadar mi je všeč in  je nekaj posebnega).

Mnogim je včasih pomagala tradicija, okolje, skupnost – danes tega ni več – tradicije glede maše ni, okolje je večkrat nasprotno in se posmehuje, tudi malokrat se govori o tem in tudi družbena občila so nasprotna pravemu duhovnemu življenju. Gotovo vse to zelo kvarno vpliva tudi na mladi rod, na odraščajočo mladino. Otroci in mladi bodo hodili le tam , kjer je staršem maša vrednota, smisel življenja, čutijo povezanost med mašo in življenjem.

Zato se moramo z mladim rodom večkrat pogovarjati o teh vprašanjih iskati z njimi in za njih odgovore, osmisliti obisk maše, razložiti bogastvo sv. daritve. Potrebno je razmišljati o svojem odnosu do maše in tudi kakšen odnos imajo mladi do sv. daritve. O tem se premalo govori v cerkvi, po naših »krščanskih« domovih, med mladimi in celo pri samih veroučnih urah. V tem času, ko bi mladi najbolj potrebovali tak pogovor se največkrat oddaljijo od cerkve. V tem času pa velikokrat vzpostavljajo odnose do vsega, zavzemajo življenjsko stališče, do vsega, kar jih obdaja tudi do sv. maše.  /se nadaljuje/.

Komisija za prireditve se predstavi

 

Komisija za prireditve ŽPS Škofljica prisluhne predlogom, mnenju, pomislekom in konstruktivnim kritikam naših župljanov ter skupaj s celotnim ŽPS preuči rešitve, ki so v skupno dobrobit župnije.

 

Komisija za prireditve ŽPS Škofljica organizira in izvede različne dogodke v naši župniji. Vsako leto organiziramo in izvedemo Župnijski dan, ki je namenjen druženju in medsebojnemu spoznavanju. Izkoristimo tudi čar zime, in sicer za izvajanje prostočasnih dejavnosti na prostem /dan smučanja ali hoje. Ob različnih srečanjih (npr. pevskih zborov), ki se odvijajo v naši župniji, poskrbimo za postrežbo dobrot, ki nastanejo v domovih naših župljank.

 

Gospod, Lojze Goršič, požrtvovalen, vesten, član z najdaljšim stažem v ŽPS, opravlja funkcijo vodja Komisije za prireditve.

 

Tudi v prihodnjem letu bo potrebno pripraviti obletnico ustanovitve naše župnije in tudi obletnico posvetitve naše cerkve. Prav je da že sedaj mislimo na to, da nas ne bo čas prehitel. Za večjo slovesnost je  potrebno tudi več časa. Posredujte verni tudi vaše predloge in želje za praznovanje obletnic. Več idej za duhovno in skupno župnijsko praznovanje. Veseli bomo čim več vaših predlogov.

 

Vsem, ki ste delovali v komisiji gre zahvala za delo in sodelovanje. Upam, da ste tudi sami odkrili kaj dobrega za svoje življenje. Vsaka šola nekaj stane in tudi prinese učencem sadove.  

 

Pripravila Martina Zgonec

Slomškovo bralno priznanje

Ta povezovalna akcija že šestnajsto leto spodbuja mlade in starejše k branju, ki izhaja iz življenja in vodi k Življenju. Knjige, ki jih priporočamo v branje so zelo različne. Ene so razigrane, vesele, razmišljujoče…Prav vse pa navdušujejo in Boga postavljajo na prvo mesto. K temu vabi tudi letošnje geslo izpod peresa bl. Antona Matina Slomška, ki ej zapisal: »Brez Boga ni sreče doma!«

Na oranžnih zloženkah boste našli seznam knjig za različne starosti. Seznam najdete tudi na spletni strani SKU. Predloge lahko dodamo tudi sami z mislijo na Slomškovo misel: »Le kaj pametnega si izvolite v branje, da ne boste časa in denarjev izgubljali, si pošteno srce in pamet kalili.« Navedenih je nekaj knjig tudi za starejše, da se v župniji ob dobri knjigi zbirajo in povezujejo vse generacije. Več o tem lahko preberete tudi na spletni strani sku@rkc.si. Srečanje vseh bralcev bo v prihodnjem letu Slomškovi Ponikvi v soboto 7 maja 2016. Zdaj pa veselo na branje.

 

Stanislav Kvaternik – Moje romanje

Knjiga Staneta ni samo suhoparno naštevanje podatkov o hoji, času ali razmerah na poti temveč veliko več. Je tudi molitev in globoko razmišljanje o sebi, sorodnikih, prijateljih in znancih, kar ti taka pot tudi  nudi in te skoraj prisili, da o vsem tem razmišljaš. Pot ti postavi ogledalo pred tvoje življenje. Knjiga je tudi vir odličnih informacij za odpravo na tako dolgo pot. Vsa knjiga pa je opremljena z lepimi fotografijami iz samega popotovanja. Knjigo lahko naročite v našem kiosku. Cena knjige je 18,5o€. Zelo lepo priporočam. Knjiga nam lahko veliko da tudi za naša krajša potovanja  in romanja.

 

Želiš igrati orgle

Orglarska šola v  Ljubljani ti želi pomagati, da si pridobiš potrebna znanja za vodenje pevskih sestavov, se preizkusiti v osnovah skladateljskih veščin, se naučiti igrati orgle. Vabimo te, da prideš na sprejemni izpit, ki bo soboto 27.9. ob 9 uri, v šolskih prostorih na Poljanski 4 v Ljubljani. Dodatne informacije dobiš na spletni strani orglarska.sola.lj@rkc.si. Mladi lepo vabljeni na šolo. Veliko boste pridobili na glasbenem področju.

 

Peter Opeka znova z nami

In to že 17 oktobra v hali Tivoli v Ljubljani. Organiziramo namreč velik dogodek, kjer nas bo misijonar Opeka nagovoril s pričevanjem o stiskah sodobnega časa in odgovorih nanje. Z glasbenimi gosti, Modrijani, Perpetuum Jezzile, Alfa in Omega, Bee Jezus in drugimi, ki bodo sodelovali v programu, bomo ustvari nepozaben večer z močnim sporočilom upanja in veselja. Začetek bo ob 19 uri v Hali Tivoli. Vstopnice dobite na Petrolu, Radio Ognjišče….Vabljeni!

 

Romanje na Čatež – Zaplaz

V soboto 10.10 se bomo podali na božjo pot na Dolenjsko. Vlak odpelje iz Škofljice ob 7.52 minut. Šli bomo z vlakom do Velike loke in nato približno 6km peš do Marijine cerkve na hribu. V cerkvi bomo skupaj obhajali sv. daritev in nato se skupaj zadržali v prijetnem  pogovoru in peš hoji do vlaka. Vrnemo se nekaj po 15 uri. Romarji lepo vabljeni na božjo pot. Hoditi peš – otroci, mladi in tudi odrasli – vsem priporočajo zdravniki, pa tudi za duhovne potrebe je odlično. Prijavite se v župnišču.

 

Mesec oktober – molitev rožnega venca

Načrtujmo kako bomo vsaj desetko zmolili v domači hiši z mladimi in otroci. Kdo bo molil naprej, kdaj bomo molili, za koga bomo molili? Morda povabimo še koga k naši molitvi – soseda, prijatelja, znanca… zberimo krščanski pogum in to naredimo kot kristjani. Marija nas vabi: Molite, molite rožni venec. Več o tem v prihodnji številki Našega glasa.

 

Godovi in mašni nameni 28.9. – 4.10. 2015

pon. Vaclav……za + Stanislav, Boris Nebec, obl. ob 18h

tor.    Mihael……v čast sv. Duhu in angelom varuhom 7.3o zj.

sr.      Hieronim….za + Milka Nered, obl ob 18 uri

čet.   Terezija…….za + Amalija, Rudolf Kovačič, Gum. ob 19 uri

pet.  Angeli varuhi..za + Jože Anžič, ob 18 uri

sob.   Franc……..za ++ starše Frančiška, Jože Skubic, ob 18 uri

ned.   27 ned. m. let…ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                    ob 10 uri za + Franc, Marija Hribar

 

V oktobru čistijo cerkev: Reber, Dole, Pleše, Šmarska čez progo.

V petek bomo obiskal bolne brate in sestre na domovih.

Vabljeni novi pevci k vsem trem zborom – izkoristite svoj talent.

Maše bodo odslej ob 18 uri v župnijski cerkvi.