Kaj pa ti?

Zvrst: 

KAJ   PA   TI ?

 

Konec novembra smo se Barbara, Lucija in Veronika odpravile na novoletno Taizejsko srečanje v Strasbourg. To je evropsko srečanje katoliške mladine, ki ga vsakoleto gosti drugo evropsko mesto.

Ko smo prispeli v prestolnico Alzacije, smo bili vsi razporejeni v okoliške župnije. Škofljiška dekleta smo bila dodeljenav pravljično vasico pol ure vožnje iz mesta, kjer je vsaka hiša izžarevala  prijetno domačnost in s svojo preprostostjo. Sprejela sta nas uglajena gospod in gospa Bacq, ki sta se za nas neprenehoma trudila ter nas kulinarično in zgodovinsko poučevala o tamkajšnjih krajih.

V naši župniji gosititeljici, v Rosheimu, je bilo nastanjenih še sedem  Slovenk in mladi iz Poljske, Ukrajine, Avstrije, Nemčije in Švice. Ko smo se srečevali smo ugotavljali, kako lepa je molitev Očenaš v vseh jezikih, kako malo je potrebno, da nove prijatelje naučiš plesati polko in kako zabavno je peti Poljske božične pesmi na poti domov.

Vsak dan smo imeli v Strasbourgu pestro izbiro delavnic, zvečer pa Taizejsko molitev v športni dvorani. V mesto in nazaj smo se vozili z avtobusom, sicer pa z strazburškim tramvajem in pohodnimi čevlji.

Domov smo se vrnile polne  lepih vtisov, doživetij in spominov. Naslednje novoletno srečanje bo v Pragi in, če Bog da, se bomo verjetno zopet udeležile. Kaj pa ti?

Bog se nam razodeva v sv. Pismu II

 

Sveto pismo vsebuje to, kar je od Boga razodeto. Zato je zanesljiva knjiga. Imamo razumske dokaze. Bog sam jih je dal. To so predvsem čudeži in prerokbe, ki kažejo na božjo vsemogočnost in neizmerno vednost in so zato popolnoma zanesljiva znamenja božjega razodetja. Pri tem imajo največjo veljavo Kristusovi čudeži.

To potrjuje sv. Avguštin v svojih Izpovedih. Prehodil je pot iz manihejstva v krščanstvo. Prej je zavračal sv. Pismo.

»Ker smo bili potemtakem ljudje prešibki, da bi bili s svojim razumom v vsej jasnosti našli resnico in nam je bila v ta namen potrebna veljava svetih knjig, sem se začel nagibati k veri, da bi ti na noben način ne bil podelil svojemu Svetemu pismu tako odličnega ugleda po vseh deželah, ko bi ne bila tvoja volja, naj svet po njem vate veruje in v njem tebe išče.

Odkar sem bil namreč slišal o prenekaterem mestu v njem zadovoljivo razlago, sem nesmiselnosti, ki so me v teh knjigah navadno odbijale, pojasnjeval z globino svetih skrivnosti. In tako se mi je njihova veljava dozdevala tem bolj častitljiva, tem bolj sveto svetostne vere vredna kolikor bolj je bilo njihovo branje vsakemu človeku dostopno in kolikor bolj je obenem ohranjevalo dostojanstvo svetih skrivnosti razuma, ki globlje prodira.« Po tej prvi knjigi sveta nam govori Bog sam tudi danes. Treba mu je prisluhniti z odprtim srcem. Vera je po redni poti iz oznanila: »Kdorkoli bo klical Gospodovo ime, bo zveličan. Toda kako naj ga kličejo, če niso verovali vanj, kako naj verujejo, če niso slišali o njem. Kako naj slišijo o njem, če ni oznanjevalca...«/Rim. 10,13.../.

Edinost – edinost – v Cerkvi – narodu – družini

Lik svetih bratov Cirila in Metoda nas kliče k delu in molitvi za edinost , saj sta bila apostola tedaj še nerazdeljene Cerkve in ju častita tako vzhodna kot zahodna Cerkev. Osmina molitve za edinost bo potekala pog geslom: »Mar je Kristus razdeljen?« Apostol Pavel je to vprašanje postavil vernikom korintske cerkvene občine, ki je doživljala razdeljenost, strankarstvo, ljubosumnost. Kako živo zveni ta klic tudi danes! Kristus ni razdeljen. Razdeljeni smo mi v Cerkvi, v našem narodu, v naših skupnostih, naših družinah. Za povezanost in razumevanje se je potrebno tudi truditi. Udeležimo se maše v ta namen v tem tednu. Storimo nekaj konkretnega za povezanost.

 

Nedelja sv. Pisma – 26.1. 2014

Obhajali jo bomo prihodnjo nedeljo. V naši župniji bo popoldne srečanje bibličnih skupin naše nadškofije. Začetek bo ob 15 uri na temo: Na tvojo besedo! Božja beseda nam je v teh časih še posebej v oporo in tolažbo saj so časi hudi. Brezbožne sile se bojujejo na vso moč proti božjemu kraljevanju. Vsak dan je polno sporočil o sprevrženih zahtevah levičarskih sil, ki rušijo temeljne vrednote življenja in jih hočejo vsiliti kot obvezujoče zakone tako v naši domovini kot v celi Evropi. To je jasno, da se moramo kristjani postaviti v bran za dobro človeka, posameznika in za njegovo dostojanstvo. Ne samo člani biblične skupine tudi drugi iz naše župnije ste povabljeni na to popoldansko srečanje.

 

Poročilo ob novem letu – sv. Evharistija

Jezus nas vsak dan vabi k mizi božjega kruha – življenja z Njim. Lahko se udeležimo sv. maše in prejmemo sv. Rešnje telo, lahko pa prejmemo sv. obhajilo tudi izven sv. maše. Na to smo v današnjem času popolnoma pozabili. Tudi to obliko, ki nam jo Cerkev daje kot lepo priložnost za globlje duhovno življenje ne bi smeli zanemarjati. Kako in kaj smo vse pripravljeni storiti za svoje lepo telo, za prijetno zabavo, za dobro razpoloženje...zavedati pa se moramo kot kristjani, da človek ne živi samo od zemeljskega kruha, temveč tudi od sv. Duha – božje Besede. Lanije bilo razdeljenih 21.500 obhajil. Na sveto obhajilo se pripravimo tudi s tem, ko pri maši sodelujemo /pojemo, molimo, premišljujemo, prosimo, stojimo ali pa Boga častimo z vzkliki in se veselimo njegove besede. Učimo se tudi po prejemu Bogu zahvaljevati, da biva med nami, da je naš sopotnik. Pri samem obhajilu skušajmo ohranjati red. Ob odhodu se vedno obračamo navzven. Če je ob enem delivcu še veliko prejemnikov pristopimo k drugemu. Skrbeti moramo za ubranost in  spoštovanje do Kruha življenja.

 

Preberi v Družini – Ko zemljo obišče Neznanec, str. 8 in še članek Moralno uničenje str. 9.  Odkrivali bomo nova pota in tudi zgodovinske dogodke.

Srečanje članov ŽPS – 23.1. 2014

Tokrat bomo vzeli 4 in 5 izziv – mesto božje besede v mojem življenju, branje božje besede v naši žuopniji. Ta dva izziva se povezujeta zato jo bomo skupno obravnalavli  četrtek na seji. Potrudimo se čalni, da bomo že doma prebrali tekst. Potem bomo tudi lažje sodeloali na seji. Program seje dobite po e-pošti. Srečanje se bo pričelo ob 20 uri. Pripravita Sonja in Katarina.

 

Pevci Samorastniki

Pri drugi maši bodo sodelovali z božičnimi pesmimi. Pevci so iz župnije Žalna. Sestavljajo ga moški in pevka. Tudi po maši bomo slišali nekaj božičnih kolednic. Za trud jih nagradimo z vestnim poslušanjem. Veselimo se zbora, ki prinaša božično veselje.

 

Adventna akcija

Hvaležen sem vsem otrokom, ki so ves adventni čas zbirali z ljubeznijo in skrbjo pomagati svojim sovrstnikom, ki se srečujejo z mnogimi probelmi na poti življenja. Že to je veliko, da nekod misli na njih, ne samo to. Vi ste jim pomagali z svojo dobroto. V ta namen ste zbrali 136€. Hvala za vašo ljubezen.

 

Godovi in mašni nameni 20.1. – 26. 1. 2014

pon. Fabijan....................za + Franc Repar, obl. ob 18 uri

tor.   Neža........................za ++ Štajnar, ob 18 uri

sr.    Vincencij.................  za + Agneš Bedič, ob 7.3o zj.

čet.   Ildefonz......za + Amalija Kovačič, ob 19 uri na Gum.

pet.   Frančišek......................za + + iz dr. Zupančič, ob 18 uri

sob.   SA Pavla...........ob 14 uri za + Mirjam Malič, obl.- krst

                                               ob 18 uri v čast sv. Duhu

ned.   ned. sv. Pisma............ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                               ob 10 uri za + Joško Šinkovec

 

Srečanje za starše prvoobhajancev bo v sredo ob 18 uri.