Kaj sem izkoristil

Zvrst: 

 

 

 

KAJ  SEM  IZKORISTIL?

 

 

Z današnjo nedeljo zaključujemo letošnje koledarsko leto. Vsi delamo obračune na gospodarskem, športnem, učnem področju… Ga bomo naredili tudi na verskem. . Vsak veren kristjan pregleda vsak dan svoj dan z spraševanjem vesti, z spovedjo od časa do časa, pa tudi pri vsaki sveti maši na začetku sv. daritve se kesamo svojih grehov v odnosu do Boga, bližnjega in vsega stvarstva.

Stopal sem dan za dnem v novi dan in pred mene so se postavljali novi in novi izzivi. Poskušal bom našteto samo nekateri, saj imamo toliko priložnosti, da Boga hvalimo in se v njem veselimo. Vse kar nas obkroža je božje delo, božje stvarstvo. Kako sem tudi v tem letu večkrat lahko slišal besede, ki so mi dale misliti – še vedno živim, sem tudi zdrav, lahko hodim, gledam, se pogovarjam, mislim, moje roke so zdrave – kaj sem izkoristil?

Zjutraj sem vstal in sem se zbudil v Njegovi ljubezni, njegova svetloba me je obsijala, njegova luč je prišla tudi do moje postelje, njegovo sonce me je razveselilo in ogrelo, njegov veter me je hladil, njegova rosa v tisočih barvah me je razveselila, njegovo petje je božansko, še prav posebej v pomladnih mesecih, ko vse diha in znova poganja, me je prevzela ta njegova rast, sem videl to pisano njegovo cvetje, sem vonjal njegov vonj pomladi, sem slišal žuborenje njegovega potoka in živih bitji v njem – kaj sem izkoristil?

Moja povezanost z Bogom se nadaljuje po krstu. To je znamenje in zakrament, po katerem sem postal božji otrok. To mi daje cilj, ki ga s svojim življenjem uresničujem. Ne v velikih in izrednih delih temveč čisto v vsakdanjih opravilih moža, žene, otroka, mladih, zakonca, starčka…Kolikokrat sem lahko napravil križ, kolikokrat sem se lahko obrnil na svojega angela varuha, kolikokrat sem klical Marijino ali božje ime, kolikokrat sem se lahko udeležil svete maše ob nedeljah, zapovedanih praznikih, med tednom, koliko sem lahko sodeloval pri sv. maši, kaj vse sem lahko prinesel svojemu Bogu na oltar, uporabljal sem lahko svoj glas v čast božjemu veličastvu, komu sem namenil svoje molitve in prošnje, koga sem obdaroval z  sv. obhajilom…

Slišal sem toliko lepega iz sv. Pisma. Govorili so mi očaki, preroki, kralji, apostoli in sam Jezus Kristus, naš odrešenik. Ta beseda se je hotela utelesiti v mojem življenju. Jezus je sejal na našo zemljo, da bi obrodila bogate sadove – stoteren, šestdeseteren, trideseteren sad…Deležen sem bil njegove bližine, pri njegovi mizi, ki nam daje večno življenje. Vsak dan se nam daje na razpolago, vsak dan nas čaka v hišici, ki ji pravimo tabernakelj za molitev, za češčenje, za hrano, za bolnike, za duhovno rast in krepitev naše vere…Kaj sem izkoristil?

Dajal mi je tudi neskončno priložnosti za odpuščanje, da nam ni treba nositi bremena greha, sovražnosti, nepotrpežljivosti, opravljanja, hudobije, napuha, predrznosti, sebičnosti, laži… ker si želimo svobode, ker je vsak poklican, da živi resnico, poštenost, ljubezen…Tudi vrata spovednih kabinetov so bila odprta in tudi božji služabniki na uslugo. Sem odkril lepoto božjega usmiljenja? Božja ljubezen nas želi objeti preko naših grehov. Sem sprejemal sebe takšnega kakršen sem, ne takega kakršnega me hočejo drugi, kaj zares doživljam ob svojem možu, ženi, otroku, sosedu, vozniku, sprejeti sebe tudi v nedovršenosti…Kaj sem izkoristil?

Človek potrebuje božji in človeški dotik ljubezni. Koliko priložnosti smo imeli za razna srečanja – srečanja s prijatelji, sodelavci, učenci, starejšimi, bolniki, osebna povezanost nas bogati, ta pa je večkrat skrita za površjem, smo doživljali ta srečanja na površju uradnih dolžnosti, smo se čutili osamljeni, si čutil toplino in lepoto bližnjega, ki se je veselil življenja, tudi delo je prinašalo svoj blagoslov v naše domove, rasli in zoreli smo za prihodnost, je bil zame prijatelj luč, kaj sem pripravljen storiti za drugega - kaj sem izkoristil?

Priprava na krst – krščevanje

Srčika krstnega obreda je oblivanje z vodo, ki ga spremljajo krstiteljeve besede: »Jaz te krstim v imenu Očeta in Sina in sv. Duha.« Ko krstitelj oblije krščenca z vodo, Bog očisti srce krščenca, tako da v njem ne ostane nič takega, kar bi preprečevalo vstop v Božje kraljestvo. A krst ne da le očisti srce. Iz človeka napravi novo stvar. V krstni vodi utone človek, iz nje pa vstane Božji otrok. Starše vabim, da prijavite krst. Priprava na krst bo v torek ob 18.30 v župnijski pisarni. K prijavit prinesite rojstni list in družinsko knjižico, če jo imate. V molitvi se spominjajte svojih novorojenih.

 

Drugi sv. večer

Obhajali ga bomo danes zvečer. Najprej dajmo poudarek blagoslovu doma, našega imetja in vsega kar nas razveseljuje v našem življenju, otroci, mladi, starejši. Gotovo smo ravno ob njih v tem letu tudi imeli lepe in blagoslovljene trenutke življenja. Bogu se zahvaljujemo in ga prosimo še naprej za njegovo pomoč in milost. V petek zvečer bomo obhajali še tretji sveti večer, ki pa je bolj namenjen v zahvalo za vero. Trije modri so sprejeli zvezdo, ki jih je pripeljala v Betlehem in ko so spoznali dete, božjega Sina, so o njem pripovedovali tudi drugim. Vesela vest se je širila. Smo pripravljeni to veselo sporočilo mi posredovati vsaj svojim otrokom. Obhajamo leto predajanje vere na mladi rod.

 

Novo leto 2018

Naj ga začnemo s križem našega Gospoda Jezusa Kristusa. On je naš gospodar, naš zdravnik, naš hranitelj, on je naše upanje, on je naše rešenje. Kdo bi se takemu ne izročil v varstvo? Želim vam obilo lepih in srečnih dni v letu 2018, če pa nas sreča tudi trpljenje in bolečina pa naj utrdi naš poklic in ljubezen do Boga in sočloveka. Lahko ugibamo, kaj nam bo prišlo naproti. Nismo sami, kakor smo izbrali vodilo za sveti misijon – nekdo želi biti z nami, če ga povabimo v svojo sredo. To je Gospodar sveta.

 

Prvi petek in prva sobota

Še posebej v teh dneh se lahko znova in znova obračamo k Jezusovemu in Marijinemu srcu – da jih počastimo, občudujemo to njuno nadvse močno ljubezen, ki človeka rešuje. Kaj bomo naredili, da bomo deležni teh milosti. Bolne bom

obiskal po domovih v mesecu februarju.

 

Verski tisk

Še vedno radi čez dan posežemo za novicami, ki jih lahko preberemo, se ob njih ustavimo in si jih tudi drug drugemu poročamo. Vse drugače je s TV ali telefoni – slišiš, vidiš in večkrat že izgine. Pri knjigi ali reviji je to drugače. Se tudi lahko ustavimo ob določenem stavku in raziskujemo, kaj nam želijo povedati. Zato veliko bolj poseže v naše življenje pisana beseda. Razni časopisi pa niso narejeni tako, da bi bilo samo za en stan ljudi, večkrat dobimo v njih za več starostnih skupin – tednik Družina – za mlade, za kuharje, za duhovno napredovanje, za verske zanimivosti po svetu, beseda papeža in naših slovenskih škofov, noben naš dnevni časopis ne prinaša teh novic, kar prinaša Družina, zato nam je v veliko pomoč vernim. Mladi zakonci – družine – zbudite se in naročite Družino. Tudi za vas jo pišejo.

Naročite jo v župnijski pisarni.

 

Zahvale

Vsi občudujete in hvalite letošnje jaslice. Postavljene so v del naše župnije, ki je mnogim zelo neznan. Mnogi niti ne vedo za rudnik bariti, ki je opuščen, tudi za ta del sveta je Jezus prišel na svet. Veliko dela in časa je bilo vloženega v te jaslice. V ospredje ste postavili to kar je pri jaslicah bistveno – rojstvo. Pokazali ste navdušenje, povezanost, delavnost in tudi ljubezen do tradicije. Ohranjamo vrednote vere in naroda. Hvala darovalcu božičnih dreves Hvala za vaše pričevanje za vero. Hvala za okrašeno cerkev in za okrasitev oltarja. Hvala mladim igralcem in režiserjem za nastop.

Hvala vsem darovalcem za denarne darove za vzdrževanje cerkve. Bog vam povrni vašo dobroto. Iskrena hvala tudi vsem trem zborom, ki so nas navduševali ob praznovanju. Pesem dviguje  duha.

 

Godovi in mašni nameni 1.1. – 7.1. 2018

pon.  NL………za ++ priporočene v molitev, ob 8 uri

                           za + Branko Tomažič, ob 10 uri

tor.  Bazilij…….za + Ivanka Volkar, ob 7.3o zj.

                            za + Vekoslava Žnidaršič, pog. ob 14 h

sr. PJI………….za + Alojzij Vintar, ob 18 uri

čet. Angela……za + Ivan Debevec, ob 18 uri

                          v zahvalo in čast sv. Florjanu, ob 19 uri Gum

pet.  Milena…..za + Robert Koritnik, 30 dan, ob 18 uri

sob.  Tr.K…….ob 9 uri za duh. in red. poklice

                         ob 18 uri  za + Roman Mikulčič, obl.

ned. Jez.krst….ob 8 uri za žive in mrtve farane

                         ob 10 uri za + Marija Žnidarič