Kako po poti ljubezni

Zvrst: 

 

 

Kako  po  poti  ljubezni?

 

 

Na tej poti se boste vsak dan srečevali s tremi zelo pomembnimi elementi:

A/ Najprej bomo preučevali določen vidik ljubezni. Skrbno bomo prebirali besedilo in bomo odprti za nove razsežnosti iskrene ljubezni.

 

B/ Potem boste dobili konkreten izziv povezan z zakoncem. Nekateri bodo lahki, drugi zelo težki, vseh pa se morate lotiti resno, ustvarjalno in pogumno. Naj vam ne vzame poguma, če vam bodo okoliščine preprečile, da bi določen izziv opravili. Pot nadaljujte takoj ko bo mogoče.

 

C/Nazadnje lahko na list ali v zvezek , ki vam bo na voljo zapišete svoja spoznanja, dejavnosti, odkritja in odzive zakonca. Pomembno je, da zapišete, kaj se na poti izziva z vama z možem oziroma z ženo dogaja. Zapiski vam bodo kazali napredek, kar vam bo v prihodnje neprecenljivo.

Ne pozabite, vaša dolžnost je, da varujete in vodite svoje srce. Ne obupajte in ne dovolite, da bi vam kaj vzelo pogum. Eno najpomembnejših dejanj  v vašem življenju je, da se naučite iskreno ljubiti.

Za zdaj pa ostanejo – vera, upanje, ljubezen. Največja je ljubezen.

Starši – birmanci – botri

 

Način življenja danes

Težko bi danes primerjali družini izpred dvajsetih let in današnjo. V tem času se je veliko tega zelo spremenilo – družba, življenje, družina. Močan vpliv časa v katerem živimo, se pozna tudi v družinah birmancev. Današnje družine so majhne in velikokrat nimajo več veliko zvez z svojimi starši in večjo povezanostjo družinskih članov. Ni več generacij pod eno streho. Velik napredek tehnike, vpliv medijev, način življenja, vse to pomeni daljšo odsotnost drug od drugega, od doma, medsebojne povezanosti. Otroci največkrat rastejo kot »osamelci« in so tudi zelo izpostavljeni čarom tega sveta. Vsega tega je veliko. Celo preveč, otroci imajo gmotnih dobrin v obilju iz tega pa nastaja tudi nov stil življenja – obilje pa običajno vosi v padec vrednot. V času, ko je skoraj vse dovoljeno tudi otrokom vernih staršev, ko ima vsak otrok več kakor potrebuje, pa se interesi staršev v pripravi na birmo ne ujemajo z pričakovanji duhovnikov. /Duhovnik mestne župnije pripoveduje sledeče: »Za mladimi ni staršev. Dva razloga sta – mladostniki jih zelo utrudijo in nimajo več volje, energije za mlade, se oddahnejo, ko je proces birme mimo. Drugi , menja se način življenja – starši so prišli domov ob dveh, sedaj pridejo ob 17 uri, otrok ne morejo spremljati, da bi redno hodili k verouku in ne delajo nalog. Tu pride na vrsto tudi velika utrujenost in neredno obiskovanje nedeljske sv. maše.

Tudi v družinah birmancev prihaja do mnogih stisk /ni službe, ni prave ljubezni v družini, ločitveni postopek…/ V življenju mladih se povečuje pomen staršev, zlasti matere. Družina postaja odločilni dejavnik  življenjskih možnosti otrok. Otroci tega nimajo zaradi …razveze, enostarševske družine, nezakonski otroci.

Čas priprave na birmo je blagoslovljen, milostni čas, ki veliko pripomore k verskemu zorenju vseh družinskih članov. To obdobje se začne že z vpisom otroka k veroučnim uram. Za starše in družinske člane nastopi novo obdobje, na nov način odkrivamo vero. Z dogodki ob birmi pa raste tudi vsa družina sama, če se zato le kaj potrudi, pa ne toliko samo na zunaj. To so najlepši prazniki, ko vidiš, da otrok raste v veri. To vse družinske člane zelo bogati. To mora staršem dati veliko moči in tudi notranjega veselja. Leto ali dve živimo s tem.

 

NCNG  + Marija Vojska

Z svetim opravilom se Bogu zahvaljujemo za rajnega in ga prosimo naj bo v Bogu deležna  srčnega miru in zmage ljubezni ter večne in popolne sreče. Ob smrti so darovali za sv. maše in cerkev: Angelca Kraljič z družino in Marija Kraškovic z družino. Smrt je bila premagana po Jezusovi smrti na križu, zmagalo je življenje. Hvala dobrotnikom.

 

Krašenje cerkve v letu 2016

Za lepoto pa ni dovolj poskrbljeno če samo postavimo cvetje na določeno mesto, pa naj bo še tako lep šopek . Pri tem je vedno potrebno paziti, kakšni so podstavki, da se ne bo delala škoda na prtih, oltarni mizi, marmorju, oltarjih ali pa morda celo na paramentih…Zato bomo pozorni na te stvari. Voda, barve, cvetje lahko tudi pusti madeže ali lise na stvareh. Skušajmo biti pri tem previdni!!

Svoj čas in dobro voljo so pokazali v tem preteklem letu še sledeči prostovoljci in sodelavci: Škufca Jožica, cvetje Gabrijel Janki in Gruden Ani, Franci, Gruden Pavli in Jože, Rigler Janez in Stanka, Nevenka Škufca, Poglajen Zlatka, Jožica Kovačič, Jakše Lucija, Katarina, Modic Karmen, Volkar Marija, Ficko Milica, Rigler Marija, Kovačič Lojzka, Hrvatin Pavla, Hosta Bernardka, Zaletel Marija, Martinec Ivan, Martinec Jelka, Martinc Maja, Martinc Janez, Martinec Ivan, Martinec Jelka, Martinc Janez, Martinc Maja, Martinec Ivan, Jelka, Križman Julka, Tomšič Marija, Martinc Maja, Podržaj Erna, Podržaj Mojca, Podržaj Jaka, Podržaj Nejc, Hranjec Nada, Jurkovič Dragica. Se nadaljuje v prihodnji številki Našega Glasa.

 

Dar sv. krsta

Vsaka župnijska cerkev ima tudi krstni kamen in tu se deli zakrament, ki mu pravimo sv. krst. Verni starši si želijo, da bi bili novorojeni čimprej krščeni, ker vsak po krstu postane božji dedič ali božji otrok. Vsakega Bog spremlja vse življenje v lepem in hudem. Človek ni nikoli sam. Bog je z nami.

To leto so bili krščeni v naši župniji: Luka Šmalc, Klara Sever, Maša Poje, Ana Kramberger, Staš Jurjavčič, Lovro Rigler, Oskar Gregorič, Rebeka Zaman, Špela Natlačen, Nik Zupančič, Kristjan Vižintin, Antonio Čančar, Lovro Steklačič, Leoni Zakrajšek, Sofi Zakrajšek, Nika Hribar in Jera Kraškovic

Botri so opora staršem v verski vzgoji, zato more biti boter le tisti, ki je povezan z Bogom in Cerkvijo – po pravičnosti, molitvi, zakramnetih /spoved, nedeljska maša, sveti zakon…Prav je da smo pošteni do sebe, bližnjih in do Boga.

 

Teden edinosti 18.1. – 25.1. 2017

Tudi letos lepo vabljeni k molitvi za edinost in spravo med verami in verniki. Zato, da bi živeli v miru ni naloga samo nas kristjanov temveč tudi drugače mislečih. Zato bomo pri vsaki sv. maši prosili za edinost . Letos bo naše vodilo: »Kristusova ljubezen nas priganja.« /2Kor 5,14/. Gradimo mir v naši sredi – v sebi, družini, kraju

občini, mestu in v narodu. Velika in lepa naloga.

Seja ŽPS

Zbrali se bomo k januarski seji na kateri bomo obravnavali dve temi – otroci so dar in vzgoja otrok za medsebojno spoštovanje. Ali je v današnjem času otrok res sprejet kot dar, ali so otroci za današnje človeštvo bogastvo ali pa morda samo ekonomska cena…Kako jim pomagamo na poti odraščanja, kako povezati otrokovo zunanjost in notranjost, kaj je naša naloga kot kristjana do otroka, kako navajamo torka na versko življenje – molitev, mašo. Vse to bo prišlo na vrsto ob teh dveh temah in še in še…Z vašimi idejami bomo bogatili drug drugega in našo župnijsko skupnost, Udeleži se seje. Spored po e pošti.

 

Zahvala

Vsem se najlepše zahvaljujem za darove ob nedeljski nabirki. Hvaležen sem vam za duhovne dobrote – molitve, vzpodbude, svete in dobre kritike in še za vse materialne dobrine – denarne darove, meso, solata, krompir, jajca pa tudi vsem, ki ste me povabili na kosilo ali skodelico kave ali čaja. Bog plačaj.

 

Srečanje staršev prvoobhajancev 17.1. 2017

Vsak človek se sreča v življenju z zlom, neuspehi, razočaranji…Prav je da vidimo kaj se dogaja v nas samih in tudi pri otrocih. Jezus nas uči odpuščati, prositi in tudi sprejeti odpuščanje. O teh temah bo tekla beseda na tem srečanju. To je pomembno za nas in tudi za otroke, ki se pripravljajo na Kruh življenja. Vabljeni v torek ob 18 uri na srečanje.

 

Občni zbor za Karitas bo v nedeljo 22.1. ob 9 uri.

 

Otroci za otroke – adventna akcija – zbrali 113,88€ Hvala

 

Godovi in mašni nameni 16.1. – 22.1. 2017

pon. Honorat……..za + Angela Godec, obl. ob 18 uri

tor.   Anton……….v Lanišču za sosedske odnose, ob 9 uri

sr.     Marjeta……..za + Marija Gruden , v domu ob 15.3o

                                za + Jožef Gačnik, obl. ob 18 uri

čet.   Makarij……..za ++ Erjavec, Gum. ob 19 uri

pet.   Fabijan………za ++ Štajnarjeve, ob 18 uri

sob.   Neža…………za + Franc Repar, obl. ob 18 uri

ned.   3 ned. m.l…..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                ob 10 uri za + Leon Henigman, obl.

 

Tečaj za zakon v Stični – začetek 4.2. ob 18 uri. Vabljeni.