Križev teden

Zvrst: 

KRIŽEV  TEDEN

                                                                                                                                                                                      

 

Trave in žita valovijo v razkošnem  zelenju. Sadno drevje je odcvetelo in ima nastavke za plod. Poletje obeta obilo pridelkov.

Vnovič se vzbuja skrb za letino. Mimo so mrzli dnevi, nastopi pa novi strah, ki ga prinašajo neurja, toča, razne vremenske neprilike. Grozi tudi suša. Kar danes doživlja kmet ali vrtičkar so doživljali tudi pred stoletji. Zato se je v strahu pred uničenjem in z vero v srcu, da bo Bog pomagal udeleževal prošnjih obhodov. Te obhode so najprej uvedli v Franciji. Papež Leon III pa jh je zaukazal za vso cerkev. To se je zgodilo okrog leta 800. Od tedaj jih obhajamo povsod. Križev ali prošnji dnvi jih imenujemo zaradi križev, ki jih nosijo pred procesijami. Ob procesiji so se vedno obračali k vsem svetim. Procesije so se največkrat odvijale od podružnične cerkve do župnijske cerkve. Vsi udeleženci procesije pa so prepevali litanije vseh svetnikov ali pa kakšne nabožne pesmi v posameznih krajih. Vsaka vas ali verniki določene soseske so šli za svojim križem.

Skrb za letino je gnala ljudi tudi k temu, da so naročali posebne »vremenske maše, ali maše za dobro letino. Ponavadi je dala vsaka soseska za svojo mašo, ki se je morala opraviti v domači  podružnici. Te maše so se ponavadi darovale od prošnjih dni do sv. Jerneja. Mnogo kaj se je ohranilo tudi do danes. Z blagoslovljeno vodo so blagoslovili polja, vrtove in gozdove.

Moja odločitev zate je nepreklicna III

 

Že pokojni duhovnik Jože Gregorič je zapisal:

»kar zaboli pa me, ko zadnja leta vedno pogosteje slišim in berem, koliko kristjan s svojim verovanjem v Boga tvega. To krščansko »tveganje«, se mi zdi naravnost nezaupnica absolutni Dobroti, ki nas je poklicala v bivanje. Biti ustvarjen, biti odrešen, biti vzdrževan od dobrega Boga in končno najti v Bogu izpopolnjenje vsega človeškega hrepenenja po sreči in lepoti – in prav tega nas uči krščanstvo, vse to me je vedno in me še danes me navdaja z zavestjo absolutne varnosti, kakor jo občuti otrok v naroćju svoje matere. Kaj naj bi torej kot vernik še iskal in tvegal?«

Vera je nekaj osebnega, da se je treba zanjo osebno odločiti. Človek je prej ali slej postavljen pred izbiro – za Boga ali proti Njemu. Vera spada na področje temeljnih odločitev, ki jih mora napraviti vsak človek.

Gre najprej za temeljno izbiro. Izvolitev Ktistusa in po njem Troedinega Boga. To povzroči, da kristus postane za vse življenje središče člvekovega življenja. Vse življenje je zaznamovano s tem središčem. Pri takem človeku je ljubezen do Kristusa tako močna, da človeka prešine do globine, da zagrabi celega člveka. Človek želi biti v službi Kristusa. Le tako je mogoče biti v polnosti kristjan.

Marsikdo si izbere za središče samega sebe. Tak ne bo služil Kristusu in ne drugemu. Večkrat tak postane sebićnež. Kdor si izbere materialne dobrine, slavo, kariero, govori samo o potrebah tega sveta, za Boga nima časa – se postavlja vpršanjeal je v njem sploh vera, lahko ohranja stik s Cerkvijo, hodi v cerkev, a njegovo srce je daleč od Boga, od Odrešenika.

Peter je izpovedal vero v Kristusa z besedami: »Ti si Kristus Sin živega Boga. Jernej: Učitelj, ti si božji Sin, ti si Izraelov kralj.« Stotnik pod križem »Resnično, ta človvek je bil Božji sin, ki prihaja na svet. Neverni Tomaž je izrekel besede: »Moj Gospod in moj Bog!«

Kako mi izpričujemo Jezusa? Kaj mi storimo na svojem domu?

Zahvala komisiji za družine in župnijski Karitas

Te dni smo bili na poseben način deležn njihovega sodelovanja v župniji. Oboji so pripravili praznovanje ob sv. daritvi in nato srečanje v župnijski dvorani. Pavabili so na praznovanje kar nekaj več kot 70 parov. Srečanja se jih je udeležilo več kot polovica povabljenih. Prisrčna zahvala gre tudi zakoncem Batagelj in Jerebic, ki so nas z svojim pričevanjem potrjevali, da smo na pravi poti. Hvala tudi zlatoporočencem, ki so z svojo udeležbo na slovesnosti pričevali mladim, da je skupno življenje ne samo lepo temveč tudi potrebno zaradi otrok, domovine in božjega kraljestva. Letos je naša župnija res bogata z zlatoporočenci. Veselimo se 10 zlatoporočencev in jim ob tem tudi želimo blagoslova in sreče na njihovi življenjski poti.

Tudi članom naše župnijske Karitas gre zahvala za srečanje na današnjo nedeljo. Pomembno je da se ohranja vez med generacijami, da ohranjamo spoštovanje do starejših, ki so marsikaj žrtvovali za boljše življenje v današnjem času. To je življenje, ki se použiva za druge, za rod, ki sedaj živi svojo polnost. Ob tem pa ne smemo pozabiti na žrtve in molitve, ki jih naši bolnike usmerjajo pred večni prestol. Niso samo delovne roke »vse« temveč tudi roke, ki jih je naredil in želel ustvariti slikar in kipar Durer »sklenjene v molitvi in prošnji za blagoslov«. Hvala vam za to veliko pomoč našemu življenju. Vaše delo je veliko.

 

Po žledu

Mnogi ste utrpeli veliko škodu po zimski ledeni ujmi. Veliko lesa bo propadlo po naših gozdovih. Še večja nevarnost pa preti od lubadarja, ki lahko uničuje še tisto, kar je kolikor toliko zdravo. Želim vam sreče pri delu, hvala za maše, ki ste jih darovali v ta nemen in ste se maš tudi udeležili. Za vse je to kar težka preizkušnja v gospodarskem in verskem življenju. Morda nam je to tudi opozorilo kako krhko je vse zemeljsko in ne krivimo Boga za to nastalo situacijo. Če Boga ni ga ne krivimo, ko pa je ga ne imejmo za nekaj kar povzoča zlo. Ob tej priložnosti se zahvaljujem za drva in izdatnio pomoč za zimske dni Kastelic Borutu. Bog plačaj.

 

Romanje – vabilo

Na romanje vabi Ariturs in župnija Borovnica od 18.9. – 21.9. 2014. Pot nas bo vodila v Italijo Loretto, Svete gore angela, San Giovanni Rotondo, BariLaniciano. Cena – 329€ na osebo. Prijavite se čimprej. Več o tem v prihodnje!

 

25 župnijski dan (2014)

Vsi se pripravljamo na ta srebrni jubilej. Marsikaj bo novega, marsikaj bo iz prejšnjih let, želja pa je da se skupaj povežemo in poveselimo. Župnija je skupnost, ki živi občestvo in bratstvo. Lepo bo, če bomo tudi na samih igrah radi sodelovali pri igrah.

Še vedno pričakujemo vaše želje in predloge za letošnje praznovanje!!

 

Naši skavti  - »Stari maharji«

Te dni so stopili v dobo odraščanja. Že petnajsto leto pomagajo sebi in drugim na poti odraščanja v zdravo osebnost, v ljubezni do domovine in v spoštovanju do narave. Vse to so velike vrednote, ki jih ne zagovarjamo samo mi verni bratje in sestre temveč tudi neverni. Koliko mladih fantov in deklet se je v teh letih kalilo v tej skupnosti. Za nekatere je bilo prezahtevno, za druge niso našli pravega sedeža ali prijatelja, mnogi pa so vztrajali  in so hvaležni skavtski organizaciji za vse kar so dosegli. Ob tem praznovanju vas vabimo na druženje in praznovanje, ki bo pred osnovno šolo na Škofljici. Več prihodnjič.

 

Zaključek šmarnic 2014

Letošnji šmarnic sem tudi sam vesel, ker mladi , čeprav jih ne veliko, pa tisti sodelujejo z toliko večjo v nemo. Najprej gre zares lepa zahvala katehetu in očetu Matevžu Strgarju, ki je pomagal mladim, da zdaj že tudi sami kar korajžno zaigrajo pri maši. Tako je bilo vsak dan pri maši tudi petje. Zahvala vsem kitaristom, Rku, Niki, Špeli in flavtiski Hani in vsem pevcem, ki se trudite, da bi Marijo v tem mesecu dostojno počastili. Po nekaj letih smo le prišli do skupnega prepevanja v cerkvi. V petek prinesite seboj zbrane listke, vsi šmarničarji!

 

Darovi za poplave Srbija in BiH

Škofje so nas prosili naj eno prihodnjih nedelj darujemo bratom in sestram v hudh preizkušnjah. Hvala vsem darovalcem.

 

Godovi in mašni nameni 26.5. – 1.6. 2014

pon. Filip................za + Angelo Vrečar, 30 dan, ob 19 uri

                                 poljska za Lanišče, ob 20 uri

tor.   Alojzij...........za + Milan Centa, obl. ob 19 uri

                                poljska za Gumnišče, ob 20 uri

sr.   German ..........poljska za zupnijo, ob 19 uri

čet. Vnebohod.......ob 9 uri za starše Ana, Jože in brat Jože

                                Brodnik

pet.Kancijan..........za + Jožef Glad, obl. ob 19 uri

sob. ODM.............za ++ starše Zore in brata, ob 19 uri

ned.  7vel. ned.......ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                ob 10 uri za + Alojzij Goršič, obl.

Otroci, prinesite liturgične zvezke k veroučni uri – vsi!!