Ljubezen ni0 čustva

Zvrst: 

 

Ljubezen  niso  nespametna čustva

 

 

Ko ste se prvič zaljubili je bilo vam povsem samoumevno, da veliko premišljujete o svojem dragem. Ure in ure ste sanjarili o njem. Iskreno ste mu priznali, da kar naprej mislite nanj.

A po poroki se odnosi pri večini parov začnejo spreminjati. Žena je končno ujela moža in mož je dobil trofejo za katero se je trudil. Lova je konec in prizadevanja prav tako. Pozornost vse bolj posvečate službi, prijateljem, otrokom, lastnim željam… Čez nekaj časa se za potrebe zakonca povsem nehote ne zmenite več. Če torej ne razmišljate dovolj zrelo, da bi tega človeka nenehno vključevali v svoje življenje, boste zaradi nepremišljenosti velikokrat presenečeni.

»Danes je najina obletnica?« »Zakaj se nisi posvetoval z menoj, preden si se za to odločil?« »Ali kdaj pomisliš še na koga razen nase?«

Če se ne naučite  biti premišljeni, boste na koncu obžalovali izgubljene priložnosti, v katerih bi zakoncu lahko izkazali ljubezen. Nepremišljenost je tihi sovražnik ljubečega odnosa.

 

 

Starši – birmanci – botri

 

Pogoji za botre

 

6/Versko življenje botra – boter mora živeti primerno veri in nalogi, ki jo bo sprejel, saj bo težko dajal birmancu to česar ne živi. Zunaj zakonska skupnost ali samo civilna poroka, pomenita, da ne živi v skladu s svojo vero. Božji načrt je, da je človek v polnosti srečen le v popolni podaritvi samega sebe Bogu in sočloveku – v zakramentu zakona ali mašniškega posvečenja. Ta dva zakramenta sta zakramenta služenja.

 

7/Boter mora biti prost cerkvenih kazni – da mu ni naložena nobena cerkvena kazen, ki je izstopil iz občestva, ne izraža edinosti z celotno Cerkvijo…

 

8/Boter naj ne bo oče ali mati – verni starši že imajo dolžnost vzgajati in skrbeti za svojega sina ali hčer, botrova dolžnost pa je, da skupaj s starši podpira birmanca v njegovi rasti in življenju. Tudi če birmanec ne bi imel botra, starši birmanca škofu le predstavijo

 

9/Kdo naj bo boter, če v sorodstvu ni primernega kandidata? V nobenem primeru ni potrebno, da je boter birmančev sorodnik. Birmanec se odloči sam, pri tem pa mu pomagajo tudi domači. Naj se išče bolj duhovno sorodstvo kakor pa krvno sorodstvo. Žal je danes še vedno velika izjema, da bi birmanci izbirali med zglednimi kristjani v župniji. Lahko izbirajo tudi med voditelji birmanskih skupin. Potrebno bo tudi razmišljati o usposabljanju laikov – župljanov za to pomembno poslanstvo, službo. Botre bi lahko izbirali tudi skupina sodelavcev ŽPS in drugi…

 

10/Pričakovanja birmancev glede botrov – Birmanci imajo velika pričakovanja od svojih botrov. Botri imajo vodilno mesto. Birmanci so v anketah zapisali, da od svojih botrov pričakujejo podporo in zgled. Na prvo mesto postavljajo birmanci odnos. Ni na prvem mestu darilo. To pa pomeni še večji poudarek poslanstvu, ki ga ima boter do birmanca. Birmanci želijo močne stike z botri.

 

Čiščenje cerkve v letu 2016

Postni čas, ki ga obhajamo 40 dni pred veliko nočjo, oznanja s svojim velikim pomenom, govori o trpljenju in smrti našega gospoda Jezusa Kristusa. Ves čas je usmerjen k notranjemu življenju, poglabljanju vase, k tišini, zbranosti, molitvi. Vse to pa naj izraža tudi okras in simbolika postnega časa. Tudi cvetja naj bo primerno in tudi barve nam govorijo.

Lani so še skrbeli za božjo hišo in urejenost okolice: Hrovat Urška; Skobe Blaž, Bratkovič Joži, Novak Helena, Sandi in Tjaša, Dolšina Jana, Ana Filej, Gorišek Irena, Gruden Fani, Rebolj Silva, Petrič Slavka, Golobič Darinka, pridelke darovali iz skupine Šmarska čez progo, Reber in Dule, Papež Franc, Slak Marija, Cigale Pavle, Papež Ida, Papež Franc, Slak Marija, Bradač Julka, Štajnar Ivanka, Ivanka Skubic, Janez Skubic, Marija Turk – Dolinar, za rože: Joži Hribar, Katarina Žefran, Grm Joži, Grm Ivan, Mihelčič Katja, Pečar Nina (Špolar), Kvas Veronika in Sejdič Barbara…se nadaljuje.

 

#deliJezusa

Ponudili bomo krajša razmišljanja govornikov v obliki videov. Geslo načrtovane postne akcije 2017 je »Blagor ti!«

Imaš računalnik, pametni telefon ali televizijo? Imaš nekaj minut na dan, ki si jih lahko vzameš za Boga? Poznaš akcijo #deliJezusa? Blagor ti! O blagrih bodo v tem postnem času razmišljali naključni mimoidoči, duhovniki in pričevalci, ki bodo posamezen blagor podkrepili z osebno izkušnjo. To si lahko ogledate vsak postni ponedeljek , sredo in petek in v nedeljo. Začnemo 27. februarja.

 

Predavanje g. Aleša Čerina

Spregovoril nam bo mož, oče, dedek, podjetnik, skavt… Zavzema se za bolj preproste zadeve in izbire. Tudi otrok ne moremo in ne smemo pred vsem zavarovati. Otrok nas stopi v življenj oborožen tudi z »mišicami« Predavanje bo v nedeljo 5.3. od 9 ure naprej v dvorani pod cerkvijo. Poslušalci – starši, mladi, starejši, samski, vsi, vsi lepo vabljeni.

 

Križev pot  - v postnem času vsak petek bo v kapeli pred sv. mašo!

5.3. na Gumnišču – liturgična komisija, 12.3. v Lanišču – oznanjevalna komisija, 19.3. komisija za maldino – Škofljica, 26.3. križev pot na Vrhniki pri sv. Trojici, 2.4. komisija za družino na Gumnišču, 9.4. – komisija za prireditve v Lanišču. Vsakikrat bo križev pot ob 18 uri. Molitev križevega pota je za vse lepa spokorna pobožnost. Starši lepo vabljeni tudi z svojimi otroci in mladimi. Marskod od birmancev ni bil še nikoli pri križevem potu. Imate lepo priložnost za nova spoznanja božje ljubezni do človeka in vsega sveta.

 

Srečanje članov ŽPS  - naš arhidiakonat

Srečanje bo 11. marca od 9.oo do 13.oo – namen: Kako v župniji živim občestvo – lepote zakona in težavah družin – na to dati oseben odgovor. Vsi člani vabljeni!!

Srečanje bo v zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano.

Vabilo slovenske Karitas za postni čas 2017

40 dni brez alkohola »Izberi prav. Bodi z mano.« Gre za odnose in za povezanost z bližnjimi. Pomagamo vsem, ki trpijo zaradi alkohola. Ne uživajte ga in ne strezite ga. Mnoge družine veliko trpijo. Bodo srečanja na Brezjah, Sveti gori in v Turnišču.

Ne pozabimo JV Evrope – Veseli bomo vaše podpore in pomoči /Srbija, BiH, Makedoniji, Albaniji/ Hvala za vašo podporo

Poglobimo postni čas – želimo se povezati z družinami, ki trpijo – gradivo za nagovore ob postu. Tem temam bomo prisluhnili tudi v naši župniji ob četrtkih pri večerni maši. Vabljeni.

 

Predavanje za botre in birmance  12.3. ob 8 uri

Na to srečanje vabim vse birmance  in njihove botre. Gospa Polona Vesel Mušič želi spregovoriti vsem skupaj o pomembnosti poslanstva botrstva in tudi odnos botra do birmanca in obratno. Botrstvo je služba v katoliški Cerkvi in ne samo nek privesek k birmi ali h krstu. Boter si s tem naloži veliko duhovno odgovornost tudi za svojega varovanca. Vabljeni vsi botro z svojimi birmanci. Predavanje bo v župnijski dvorani.

 

Postno romanje – Šmarjeta – Mirna – Zaplaz

Že nekaj časa vam oznanjamo postno romanje in bomo obiskali rojstno župnijo Krizine Bojanc – mučenke in župnijo Mirno, kjer so mučili in umorili Alojzija Grozdeta in ob koncu se bomo  ustavili še v božje potni cerkvi na Zaplazu. Odhod avtobusa bo ob 13 uri iz Škofljic. Romarji lepo vabljeni.

 

Godovi in mašni nameni  6.3. – 12.3. 2017

pon. Konon………..za + Gregor Cerar, ob 18 uri

tor.   Felicita……….za + Jožefa Hočevar, 7.3o zj.

sr.  Janez…………..za + Jožef Skubic, st. ob 18 uri

čet.  Frančiška……..za + Ivana Skubic, ob 18 uri

                                 za + Marija Okoren, ob 19 uri , Gum.

pet. Makarij………..za + Ljudmila Tekavec, ob 18 uri

sob. Sofronij…za + Lavrič Jelka, Alojz in Srečko Papež, ob 18h

ned.  2 postna…….ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                ob 10 uri za ++ Lavka

 

Teden, ki je pred nami je za vse razrede reden verouk.

Ko kuhate testenine, pustite kuhalnico v vodi, nič ne bo šlo čez rob.