Ljubezen zlepa ni užaljena

Zvrst: 

 

 

 

 

Ljubezen zlepa ni užaljena

 

 

Ljubezen zlepa ni užaljena in hitro odpušča. Kako hitro pa se vi razjezite? Nekateri izkoristijo vsako priložnost, da so jezni na zakonca. Vedno znova mu dajo vedeti, kako nejevoljni so. Ljubezen se odzove drugače.

Marsikdo je zelo pretirano »čustven« in se hitro odzove. Ljubezen pod stresom ne postane čemerna. Se ne odzove burno. Ljubezen se pravzaprav ne ujezi, razen, če ima utemeljen razlog v božjih očeh. Ljubeči mož bo ostal miren in spoštljiv in ljubeča žena  ni pretirano občutljiva in nasilnost ne pride v poštev. Odloča se da bo kot roža med trni. Če vas preveva ljubezen, boste v odnosu do ljudi veseli in ne zlobni. Vprašajte se, ali ste nežen vetrič ali nevihta, ki komaj čaka, da izbruhne.

Zakaj ljudje postanejo razdražljivi? Zato obstajata vsaj dva razloga:

Stres – vas izčrpava, slabi vaše zdravje in postajate razdražljivi. Za to je lahko veliko razlogov – odnosi, pretiravanje z delom, razvedrilom, pomanjkanje počitka. Pogosto si te težave povzročimo večkrat sami.

Življenje je maraton in je potrebno modro izbirati tempo, kaj je bolj pomembno, večkrat pa se poženemo v tisto kar se nam zdi tisti trenutek pomembno. Vse večji pritisk nam začne jemati potrpljenje in uničevati odnos.

Starši – birmanci – botri

 

 

Birmanski animatorji

 

Botri in birmanski sodelavci so vzgojitelji zunaj družine. To je velikega pomena in včasih lahko tudi odločilni pomen. Kako vplivajo animatorji ali botri na pripravnika za birmo. Vloga zunanjih vzgojiteljev postaja vedno bolj pomembna v času pubertete. Pri vsem tem ni najbolj pomembno kdaj in kam, veliko vprašanje pa je v tem času s kom hodi mladostnik. Mlad fant ali dekle išče svojo socializacijo v tem času z zunanjim svetom. Animator je tisti, ki navdušuje, spodbuja, poživlja, daje živahnost in razveseljuje.

Animator je poklican, da mlade povezuje v skupine, da bi rasli skupaj.

Animatorji se lažje približajo mladim, so bolj verodostojne priče Kristusovega evangelija, pričevalci vere za birmance. Njihovo poslanstvo je v »jezik » birmancev prevesti  vero na njim razumljiv način  in s svojo življenjsko držo stati za tem.

Animatorji so predstavniki Cerkve. To je za birmance veliko pričevanje. Tako bodo tudi sami poskušali prevzeti ta lik vere. Tako se mladi v njem prepoznajo in ga sprejemajo. Potrebno je da se ustvarja temeljni odnos zaupanja in prijateljstva. Animatorji pa ob tem spoznajo, da je vse to zelo dobro tudi za njihovo izobrazbo in vodenje v poznejših letih. Gre za obojestransko obogatitev in hvaležnost. Birmancem je treba dati pozitivno izkušnjo  skupine, prijateljstva, Cerkve, občestva. Temu mladi radi posvetijo veliko svojega časa. To je večkrat za mlade način njihovega življenja.

Tako tudi animatorji lahko uporabijo svoje talente v dobro drugih. Prejeli so jih od Boga in lahko poglobijo svojo vernost, duhovnost in ljubezen do mladih. Ko delajo za druge ob tem spoznavajo tudi sebe.

 

»Imam občutek, da tudi jaz kot animator postajam boljši človek, več tudi razmišljam. Opažam lastno zorenje. Moja naloga je, da skupaj z njimi rastem,« je povedal birmanski animator.

 

Don Bosco pravi: »Hočete narediti kaj dobrega? Vzgajajte mladino! Hočete narediti kaj svetega? Vzgajajte mladino!«

 

NCNG  + Alojzij Vintar

Ob smrti Alojzija Vintar so darovali za svete maše in za potrebe cerkve sosedje + Alojzija  iz kraja Srasle. Vsem dobrotnikom gre zahvala in Bog povrni.

 

Skupaj gradimo dom

Spoštovani župljani. Tudi vi ste nam pomagali pri zbiranju prispevkov za družino brez strehe nad glavo. Ob prazniku bi se vam radi zahvalili za vašo pomoč. Stanovanje, ki je bilo v slabem stanju, smo ga spremenili v lep dom. Vanj se je vselila družina s tremi otroci in to 10.2. 2017. Priporočamo se vam v molitev in s hvaležnostjo prosimo Mater Marijo naj blagoslavlja vsa vaša prizadevanja. Hvaležni bomo, če boste našo zahvalo posredovali tudi župljanom.

                                     Člani društva prostovoljcev VZD

 

Križev pot danes  - Sv. Trojica – Vrhnika

Cerkev sc. Trojice se prvič omenja leta 1636. Večkrat je bila prezidana. Okoli leta 1700 so okoli nje postavili venec 13 kapelic križevega pota, ki so jih nekdaj krasile  slike Leopolda Layerja. Kapelice so ohranjene, štirinajsta je kapela božjega groba; vse so brez poslikav. Postni romarji vabljeni. Šli bomo z svojimi prevoznimi sredstvi. Zberemo se ob 14 uri pred cerkvijo na Škofljici. Ob 15 uri je križev pot pri sv. Trojici.

 

Molitvena sreda

Vsako prvo sredo se zberemo k polurni molitvi. To bo tokrat v sredo5 aprila. Tokrat se bomo zbrali pol ure pred sv. mašo ob 18.3o. Molili  bomo za prvoobhajance in birmance in po namenu za mesec april – da bi se mladi velikodušno odzvali na svojo poklicanost in resno pretehtali možnosti , da se izročijo Bogu. Vabljeni tudi starši, birmanci in prvoobhajanci.

 

Oratorij 2017

Že kar lep čas se v naši župniji vsako leto odvija počitniški teden za otroke. Ta teden nima namena samo igranje, temveč, da si otrok kaj pridobi za svoje življenje. Letos bo oratorij potekal od 20. avgusta do 27. avgusta. Od nedelje do nedelje. Upam, da boste tako starši lažje organizirali svoj letni dopust – oddih. Pogovorite se doma z otroci.

 

K maši birmanci!!!

Z priprav na birmo želimo birmancem pomagati na poti verskega življenja. V središče vere pa je seveda postavljena sv. maša, ki je tudi središčni del Jezusovega oznanjevanja na zemlji. Jezus je z daritvijo na križu reševal svet. To svoje veliko delo pa je vključil v daritev sv. maše. To je pot vsakega vernega človeka. Brez maše ni verskega življenja in ne vere. Kako more nekdo prositi za zakrament, če po drugi strani  dela ravno drugače.

Veroučenci  vrnite spričevala in jih oddajte svojemu katehetu.

Velikonočna spoved

Kristjan naj opravi sv. spoved vsaj enkrat na leto nam nalaga cerkvena božja zapoved. To ni kot neka kazen temveč lepa priložnost, da razbremenimo svoje življenje, da zopet vzpostavimo lepe odnose med seboj in z Bogom, da skrbimo tudi za svoje večno življenje. Vse to nas vodi k mirnemu življenju tudi v naši notranjosti. Iščimo rešitve zase in za druge. Kako je Jezus dober. Prišel je da odpušča, da pozablja napake in slabosti. Po dobri spovedi je vse pozabljeno in odpuščeno. Spoved je dokaz božje ljubezni do nas. Spovedovanje bo v petek ob 19 uri.

 

Spoved veroučencev

Spoved za 4,5,6 in 7 razred bo med veroučnimi urami in to je v ponedeljek 3 aprila. 8 in 9 razred pa ima spoved v petek ob 19 uri. Starši poskrbite, da bodo otroci pri spovedi.

 

Prihodnja nedelja – cvetna nedelja

Velika noč je pred vrati. Prej obhajamo še cvetno nedeljo. Imamo slovesen blagoslov zelenja. Ob tem podoživljamo slovesni Jezusov vhod v Jeruzalem. In množica mu je prepevala in ga slavila kot kralja, ki prihaja. Pozdravljali so ga.

Pred njim je teden bolečine, trpljenja in smrtnega boja. Množice mu bodo vzklikale: »Križan naj bo!« Poslušali bomo pasijon.

Vabljeni k blagoslovu v velikem številu, ob 10 uri. Zberemo se pred župniščem. Po blagoslovu gremo v cerkev s pesmijo in radostnimi vzkliki, gremo v cerkev, kjer bomo nadaljevali z slovesno sveto mašo. Dovolj bo prostora v cerkvi za vse, zato naj nihče brez tehtnega razloga ne ostaja zunaj cerkve. V dežju bo vse v cerkvi Po maši bomo otroke nagradili z  bomboni. Ob tem ne parkirajte avtomobilov pred cerkvijo ali pred garažo.

 

Godovi in mašni nameni 3.4. – 9.4. 2017

pon. Riko…………..za + Anton Gorišek, obl. ob 19 uri

tor. Izidor…………..za + Marija, Anton Drobnič, obl. ob 19h

sr.   Vinko…………..za + Bogomir Pirečnik, ob 19 uri

čet.  Irenej…………..za + Ciril Smole, obl. ob 18 uri Gum.

                                   za + Lado Dolinšek, ob 19 uri

pet. Janez……………v čast sv. Duhu, ob 19 uri

sob. Maks…………..za + Vida Podlogar, 0bl. Ob 19 uri

ned. cvetna………….ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                   ob 10 uri za + Branko Tomažič

 

V torek po maši bo srečanje za starše prvoobhajancev. Vabljeni