Lojze Grozde - zgled naši mladini

Zvrst: 

 

LOJZE  GROZDE   -  ZGLED  NAŠI  MLADINI

 

 

 

 

Mladi morajo imeti zglede. Če jih nimajo jih tudi sami iščejo. Prav je da jim pokažemo na velike zglede, ki resnično vnašajo v narod pravi pogled na življenje, na odnos do domovine, do vsega stvarstva. Mladim naj ne bi prikazovali samo nekih trenutnih lepotcev, raztrgancev, »beybi bojev«, najrazličnejših hujskačev temveč osebnosti, ki so svojim življenjem in delom gradili prihodnost in kazali pravo pot tudi drugim. Eden takih je prav gotovo mlad fant, poln idej in resnične ljubezni do človeka in naroda Lojze Grozde.

Danes nam je vsem potreben vzor človeka, kot je Grozde – mučenec in svetnik. Ne človek agresivne vojaške akcije, ki misli, da bo Boga uveljavil z orožjem in s tujo krvjo, pa čeprav v pravični obrambi; skoraj vsaka človekova vojaška akcija je pojmovana kot upravičena obramba. Grozde je brez vsake nasilne akcije. Dejaven je le s pričevanjem, z zgledom vernosti, zaupanja, idealnega osebnega življenja, nravne volje, čvrstih načel, velikanske stremljivost, ki pa ni samo-uveljavljanje posameznika. Čas, ki prenese samo zvezde publicitete in prvake užitka je gotovo zavajajoč. Grozde spada med največje mlade Slovence. »Kri mučencev velja več kot črnilo učenjakov« - napis na grobu Ernesta Psicharija.

Ali me župnija potrebuje? /IV/

 

 

Mladi morajo biti vključeni v župnijsko življenje.  Zato jih pripravljamo že v sami pripravi na birmo in imajo tudi različne možnosti in izbire za svoje sodelovanje ali uporabo svojih talentov, ki so jih ali jih bodo prejeli pri sv. birmi.

Za vsakega je dobro, da dobi svoj prostor v župniji. Kaj to pomeni? Najprej, da razmisli o svojih sposobnostih, ki jih ima v svojem življenju in da s temi svojimi darovi lahko sodeluje v župniji, se vključi v življenje župnije in tako postane koristen in dejaven član župnijske skupnosti. Čeprav so se nekateri birmanci morali odločiti za svoje sodelovanje v drugih skupinah, kakor so si prvotno želeli, lahko to store sedaj. Nekdo, ki je v času birme sodeloval v delavni skupini sedaj seveda lahko pristopi h kakšnemu drugemu delu, ki mu je bolj po volji ali pa celo napravi novo skupino, ki se bo trudila v župniji za drugega

Tako tudi vsak posamezen član v župnijski skupnosti lahko razvije svoje talente. Mnogi so začeli sodelovati v cerkvi /mnogi naši  znani glasbeniki, bralci, slikarji/ so postali tudi slavni pevci in pevke, igralci, slikarji, umetniki…

Sodelovati v župniji na različnih akcijah kot ministrant, skavt, animator, pevec, bralec, sodelovati pri raznih župnijskih akcijah in prireditvah, to je način krščanskega življenja, ki lahko mnoge med vami pritegne, da tudi po birmi ostanete dejavni člani Cerkve in povezani s Cerkvijo. Tako boste ohranjali vero in v veri tudi rasli, če se boste za to trudili. Tako bo tudi manj osipa po birmi.

Pri tem pa je še kako važno, da vas v tem spodbujajo tudi vaši domači in vaši prijatelji. Tudi vaši bližnji naj bi bili povezani z župnijo. Tako boste ne samo imeli zgled sodelovanja temveč tudi , da boste sami v tem pogledu kaj storili.

Papež Frančišek pa ne ostaja samo pri tem ampak vas mlade vabi še dalje, da bo ta hrup, ki ga doživljate na duhovnih srečanjih mladih sveta prešel tudi na naše škofije in župnije. Hočem da gre Cerkev na ulice, Ne ko pridete domov pa se zaprete. Ta hrup moramo izvažati tudi drugim. Pokazati veselje do življenja.

Peš romanje na Brezje /23.6.2017/

Ob zaključku šolskega oziroma akademskega leta organizira SKAM nočno peš romanje na Brezje. Vabljeni mladi, starši, stari starši, prijatelji, ki se bo začelo v župniji Ljubljana – Šentvid 23.6. ob 20 uri. Na začetku bo blagoslov romarjev. Naslednja postaja bo v Kranju – Zlato polje ob 1.00 – ob 2.00 uri nadaljevanje proti Brezjam, kjer bo ob 7.00 uri romarska sv. maša. Prevoz nazaj z avtobusom – Kranj – Ljubljana na www.skam.si.

 

Poletni duhovni oddih na otoku Kaprije

To je sinonim za preproste počitnice.  Mladi in družine živijo skupnost, odkrivajo obdarovanost in se veselijo lepote Božje in človeške navzočnosti. Prosti so še termini. Oglej si na www.skam.si. Cena od 154€ dalje.

 

Poletni teden v Taizeju

Na voljo je še nekaj prostih mest. Odhod bo 15. julija, prihod domov bo 24 julija. Vabljeni mladi in družine. Več informacij na https://skam.si./programi/poletje - v- taizeju- 2017/.

 

Ljubljana skupaj

Srečanje za mlade iz župnij Ljubljane in okoliških krajev, da bi se mladi mesta med seboj srečali, spoznali in skupaj molili. V letu 2017/18 bodo srečanje za praznik vseh svetih, za advent, za post in binkošti. Spremljaj: www.sakm.si. Tako boš vedel kdaj in kje so srečanja. Priporočam predvsem mladim na poti življenja.

 

49 romanje bolnikov na Brezje

Romanje bo v soboto 17.6. 2017. Somaševanje bo vodil g. škof dr. Franci Šuštar – pomožni ljubljanski škof. Prostor pred oltarjem je rezerviran za bolnike. Ob 10 uri je romarska sv. maša. Lepa priložnost bo za sv. spoved in za maziljenje. Čer smo v velikih grehih moramo opraviti sv. spoved pred sv. obhajilom. Po maši bo procesija z  Najsvetejšim. Vzemite seboj osebni dokument, zdravstveno izkaznico in pa dežnik. Pomagajmo bolnim do Marije Pomagaj na Brezjah. Naj posije kanček veselja in lepega upanja v njihovo življenje.

 

Prihodnji mesec bo krščevanje

Starše prosim, da prijavite svoje otroke za krst, ki bo v nedeljo 2.7. ob 10 uri. Seboj prinesite rojstni list.

 

Sodelavci v procesiji

Vse, ki pri procesiji sodelujete je prav, da se dogovorite z svojimi sodelavci za lepo sodelovanje in pomoč pri procesiji. Fantje zmenite se med seboj za nosilce bander, ministranti vabljeni k vajam, pevci že marljivo trenirajo… tudi otroci naj pripravijo košarice z rožami. Starši opozorite in pripravite jih za ta lep narodni običaj.

Povežimo se v molitvi za Slovenijo

Veliko lepih misli in besede slišimo o naši domovini, a žal moramo priznati, da je marsikaj tudi hudega, slabega in mnogim gre samo za zaslužek in bogatenje. Časi si krizni. Vedno so bili in bodo. Ključno pa je kako se bomo mi z njimi spopadli. Ne držimo križem rok. Iz tega stanja nas lahko izpeljejo le dobri, pošteni in modri ljudje. Odgovorni posamezniki. Kot se širijo epidemije se širijo tudi dobre misili. Le odločiti se moramo zanje. Slovenija ne potrebuje revolucije temveč, temveč spreobrnjenje vsakega izmed nas. Gledati moramo, da ne životarimo ampak odgovorno živimo. Pred državnim praznikom prosimo Gospoda. Vsak na svoj način sodelujmo za domovino.

 

Zapovedani praznik SRT

Jezus nam večkrat govori o kruhu življenja. Kruh – hrana nam je potrebna če hočemo biti zdravi, živeti, da dosežemo večno življenje. Nato najprej pokaže veliki množici, da je on kruh življenja. Tudi ob slovesu pusti naročilo  - to delajte v moj spomin. Na sam praznik sv. Rešnjega Telesa bomo doživljali to skrivnost sredi med nami in v nedeljo bomo to praznovali tudi z slovesno procesijo po kraju. Vabljeni.

 

28 župnijski dan

Župnijski dan nam daje veliko priložnosti za medsebojno druženje, spoznavanje, odkrivanje  naše lepe domovine, za igre in pesem, za veselje. Igrali nam bodo domači Gavnarji – ansambel. Sodelovali boste pri domačih igrah – otroci bodo uživali v palačinkah… vsega ne morem spraviti na papir. Vsak je dobrodošel – naredimo prijetno skupnost. Bo v nedeljo 18.6. po drugi maši.

 

Godovi in mašni nameni  12.6. – 18.6. 2017

pon. Eskil………..za + Petra Miiler, obl ob 20 uri

tor.   Anton……..v čast sv. Jožefu in Judu Tadeju, ob 7.3o zj.

sr.    Rufin………za + Joži Sipuš, ob 20 uri

čet.   SRT………..ob 9 uri za žive in mrtve farane

                              ob 19 uri za + Ivanka Golobič, obl.

pet.  Beno……….za + Vida Zaletelj, obl. ob 20 uri

sob.  Rajner…….za + Anton Korevec, ob 20 uri

ned.   11. nav. n..ob 7 uri za žive in mrtve farane

                               ob 9 uri za zdravja v čast MB

 

Dobitke za srečelov čimprej oddajte v župnijski pisarni.