Marija nas vabi in kliče II

Zvrst: 

 

 

MARIJA  NAS  VABI  IN  KLIČE II

 

 

Marija nas vodi k svojemu Sinu Jezusu Kristusu in njegovemu evangeliju. Papež Benedikt je rekel: »Zato je Marija prišla iz nebes, da bi nas spomnila na evangeljske resnice, ki so za človeštvo edini vir upanja.

Marija pride k teti Elizabeti in ji prinese Jezusa.Prinaša ga tudi nam, našim župnijam, družinam, bolnikom, ostarelim, zapuščenim, vsem trpečim. Z Jezusom pa prinaša tudi njegovo ljubezen, njegov klic k spreobrnjenju, ter klic k molitvi in žrtvi za grešnike. Vse to bomo lahko uresničili samo v sv. Duhu.

Kip Božje matere, ki potuje po župnijah,  od škofije do škofije, od kraja do kraja, od države do države, od celine do celine, oznanja vesoljnost Cerkve in tudi vse nas povezuje. Marija je mati Cerkve.

Pred njim je po vsem svetu veliko ljudi molilo, se ga z zaupanjem dotikalo in od ganjenosti pred njim jokalo. Zato ima na sebi neko posvečenost in enkratnost. Rečemo lahko, da se ga drži posebna božja milost.

Marija je v drugem delu fatimske skrivnosti napovedala zmago svojega Brezmadežnega Srca. Gre predvsem za zmago Kristusa v naših dušah.. Njena zmaga je vedno zmaga njenega Sina. Najvarneje to zmago dosežemo po Mariji, po kateri morejo ljudje priti k Jezusu.

Obhajanje stoletnice fatimskih dogodkov letos in predvsem drugo leto, naj bi pomagalo k tej zmagi.  /trikratno prikazovanje angelov in šestkratno prikazovanje Device Marije.

Z obiskom Marije je tudi letošnje leto, ki je posvečeno božjemu usmiljenju oplemeniteno – Marija je tudi mati usmiljenja.. V letu usmiljenja daje materinski značaj. Želi se srečati z nami kot usmiljena mati. Po besedah papeža Frančiška nas spremlja »milina njenega pogleda«. Tako bomo vsi odkrili  veselje božje nežnosti. V svetem letu bomo stopili skozi sveta vrata, ki pomenijo Kristusa, lahko pa jih povezujemo tudi z Marijo, saj jo v lavretanskih litanijah kličemo kot »vrata nebeška«. Kristus trka na vrata našega srca a pogosto zaman. Marija hoče s svojim obiskom doseči, da bi njenem Sinu odprli in ga povabili naj vstopi in za zmeraj ostane pri nas.

Ob Marijinem obisku se ji bomo  /smo se ji/ kot župnija posvetili in izročili, po njej pa Jezusu. Tudi na ta način bomo posebej deležni blagoslova svetega leta. Izraz posvetitev vzemimo predvsem v pomenu, kakor ga uporabljamo v vsakdanjem življenju. Tako rečemo: »Mati se je popolnoma posvetila svoji družini, zdravnik bolniku , župnik svoji župniji. Posvetilna molitev naj bo klic k novemu življenju, v katerem se bomo popolnoma posvetili Jezusu in Mariji, ter njunim zadevam. Jezus in Marija pa se bosta popolnoma posvetila našemu življenju.. Njune in naše zadeve so pravzaprav eno in isto, to je naš duhovni napredek, naša svetost in rast Božjega kraljestva na zemlji.

Letos od 13. maja do 13 oktobra, fatimsko Marijo v Sloveniji gostimo tretjič. Po njenem prvem obisku 1997 je kronist zapisal: »Srečanje z Romarico iz Fatime je za nami. Bilo je enkratno prisrčno doživetje, ki je mnoge ganilo do solz. Neka žena je rekla: »Odločila sem se in začela obhajati 5 prvih sobot.« Fant, ki je po birmi opuščal nedeljsko mašo in verouk, zdaj redno hodi in sodeluje. Nekdo je sklenil, da se bo znebil svojih odvečnih kilogramov tako, da bo polovico manj jedel in se odpovedal svojim priboljškom, žrtve, ki bodo zato potrebne, bo daroval v zadoščenje za svoje grehe in za grehe vsega slovenskega naroda. Spet drugi zdaj bolje moli. Žena moža alkoholika je veselo pripovedovala, da je po obisku fatimskega kipa njen mož nehal piti. Družina z več otroki je soglasno sklenila, da bo vsak večer skupaj molila rožni venec. Po več cerkvah se pred mašo sliši ta molitev . V precej župnijah pogosto molijo fatimsko posvetilno molitev, župniki pa opozarjajo na sporočila fatimske Gospe.«

V torek 7.6. ob 19 uri vabljeni na srečanje z Fatimsko Marijo. V soboto, nedeljo in v ponedeljke pa bomo imeli tudi pripravo.

NCNG – Milke Tekavec – so darovali za potrebe cerkve družina Kadunc Marjana iz Šmarske 87. Hvala dobrotnikom za pomoč.

 

Radio – Ognjišče

Revijo vzemite tisti, ki jo ne dobivate na dom. Vzemite jo brezplačno. Tokratna številka je v veliki meri namenjena tudi obeleževanju obletnice samostojnosti naše lepe domovine. Hvaležni vam bomo tudi, če se boste odločili, da postanete dobrotnik Radia Ognjišče, saj je ravno to ključnega pomena za obstoj našega radia in za naš razvoj. Skupaj bomo zmogli biti glasniki »dobrega in lepega, upanja iin optimizma, saj ima vse svoj temelj v Stvarniku in Gospodarju življenja, ki nas vodi na vsakem koraku!«

Če bi pa želeli postati podporni član Radia Ognjišče, ker ga radi poslušate, bodo te vaše odločitve zelo veseli. Pokličite in povejte, da želite postati PRIJATELJ RADIA Ognjišče.

 

Poletna jezikovna šola – Zavod sv. Stanislava

Jezikovna šola angleškega jezika je namenjena vsem otrokom, ki so končali  6.- 9 razreda in bi tudi med počitnicami želeli nekaj časa posvetiti učenju angleškega jezika. Spoznali bi tudi nove prijatelje uživali v popoldanskih in večernih delavnicah. Cena celotnega programa je 220€ /dopoldansko učenje po skupinah, popoldanske in večerne aktivnosti z animatorji in učiteljico iz Škotske, pol penzion in šest nočitev. / Telefon  01/58 22 151

 

48 Romanje bolnikov na Brezje

Kakor vsako leto bo tudi letos 18 junija romanje na Brezje. Lepo vabljeni na to srečanje starejši bolni in invalidi. To je vseslovensko srečanje. Somaševanje bo vodil mariborski nadškof  in metropolit Alojzij Cvikl. Začetek bo ob 9 uri z rožnim vencem, ki je priprava na sveto mašo. Romarska maša bo na trgu pred baziliko ob 10 uri. Ob 14 uri bodo še pete litanije Matere božje. /seboj vzemite kakšen dokument, zdravstveno izkaznico, prav bo prišel tudi dežnik/.

 

Romarska palica – Karitas 2016

Župnijska Karitas Škofljica v soboto 16. julija organizira vsakoletno romanje za člane ŽK in tudi ostale župljane . Tokrat si bomo ogledali Kamnik, eno najlepših in najstarejših mest v Sloveniji, ki leži v naročju Kamniško- Savinjskih Alp. Ogledali si bomo njegove največje znamenitosti: hišo Maistra, kapelo na Malem gradu, farno cerkev, samostan s knjižnico in cerkvijo sv. Jakoba, se odpeljali na večerjo v Vrhpolje in nato še ogledali komedijo Charlijeva teta v letnem gledališču Studenec. Prijavite se do 20 junija župniku ali Mariji na tel. 031 391 069.

 

Srečanje članov BK

Ker je gospa zadržana zaradi nujnih obveznosti se bomo srečali v prihodnjem tednu ob 20.15 v zakristiji. Odkrivali bomo naprej Matejev evangelij za življenje. Pridi!

Vodnik po duhovnih vajah 2016

Pred kratkim je tednik Družina izdal zares odlično stvar – vodilo po duhovnih vajah v počitnicah. Tu pa zares lahko najde vsak nekaj zase za svojo duhovno rast in poglobitev. Mnoge številne redovne skupnosti pripravljajo za poletne mesece  duhovne vaje, srečanja, delavnice, potovanja, seminarje, predavanja, programe za odrasle in mlade…še in še. Poiščimo tudi zase kaj primernega in potrebnega. Izobražujmo se tudi na verskem področju.

 

Bodi dober – delaj dobro

Za mesec junij sta nam predstavljena dva dela usmiljenja – jetnike reševati in žaljivcem iz srca odpustiti. Ne mislimo samo na fizični zapor. Tudi sami smo večkrat ujeti v razvade in načrte, smo ujeti v svoj prav, pouči se o oblikah zasvojenosti, pomagaj komu, ki živi v zasvojenosti /alkohol, tobak, internet, droga, pozanimaj se kaj dela zaporniški duhovnik; ne vztrajaj v zameri, razveseli koga, ki te je užalil, prosi zanj v molitvi, druge prosi odpuščanja, preglej svoje življenje pod vidikom žalitev, kaj boš storil za tistega, ki z njim težko shajaš. Veliko priložnosti imamo, da si izberemo za poboljšanje svojega zadržanja in odnosa do drugih.

 

Potek sprejema Marije iz Fatime 7.6. 2016 ob 19 uri.Tu bom zapisal samo okvirne stvari za seznanitev obiskovalcev. Vsi Marijo sprejmemo pred cerkvijo – Marijo pospremimo v cerkev – pojemo – pozdrav  - (otroci, zakonca, duhovnik/ - izpostavi Najsvetejše – pete litanije /moški – otroci rišejo, pišejo – besedno bogoslužje – nagovor, obhajilo – posvetilna molitev, molitev rožnega venca – pesmi – slovo – procesija do ceste – pritrkovalci pritrkujejo. Ob 21.3o zaključek. Vsi verni in vsi ljudje dobre volje, vsi krajani na to posebno slovesnost lepo vabljeni.

 

Godovi in mašni nameni 6.6. – 12.6. 2016

pon. Norbert………za + Bogomir Pirečnik, ob 20 uri

tor.   Robert……….za ++ priporočene v molitev, ob 7.3o zj.

                                 Ob 19 uri sprejem Fatimske Marije

sr.    Medard………za + Vladimir Škrabec, obl. ob 20 uri

čet.   Primož…za + Anica Lah, Milena Vencelj, Gum, ob 19 h

pet.   Bogumil……..za + Rus Silva, ob 20 uri

sob.   Barnaba……..za + Petra Miiller, obl. ob 20 uri

ned.   11 med let…..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                 ob 10 uri  za + Franc, Jože Kastelic, Zalog