Mati Marija - naša mati

Zvrst: 

 

Mati  Marija  -  Naša  mati

 

 

 

Vsi narodi radi pišejo o svojih materah. Mati je posrednica življenja. Mati je prva, ki je ob otroku in tudi otrok najprej odkrije mamo kot osebo, ki jo sprejema. Otrok matere lahko reče z mamo sem šel, mama mi je rekla, moja mama je zlata, mama me vsak večer poljubi na čelo, prej ne morem zaspati, z mamico sva molila, pa tudi mama me je naklestila, ker sem bil poreden.

Tudi sedaj že pokojni papež in svetnik Janez Pavel II je pisal o svoji materi. Mamo je izgubil že pri osmih letih. Materina smrt mu je za vselej ostala navzoča v zavesti. Mnogo kasneje je rekel prijatelju, ki mu je pravkar umrla mati: »Srečen si lahko, da si imel mater toliko let.« Njegovo češčenje Marije, Božje matere , je pognalo iz trdnih temeljev ljubezni do lastne matere, bilo je naravno istovetenje, kar je še posebno pregledno iz njegovega cikla pesmi Mati. Napisal ga je leta 1950 ko je bil že profesor teologije v Lublinu. Te pesmi so močno zaznamovane z krščansko etiko in materinstvom božjega sina.

Svoje življenjsko geslo Totus tuus /ves Tvoj Marija – je ohranil tudi kot papež Janez Pavel II. Naj dva utrinka  iz njegovih nagovorov narišeta podobo materinstva, kakor jo pojmuje Cerkev. V naravo ženske je zasajeno neustavljivo  hrepenenje  po materinstvo; nekaterim je podarjeno duhovno materinstvo.

Materinstvo ima bistveno lastnost, da se nanaša na osebo. Vedno določi enkratno in neponovljivo razmerje med dvema osebama: matere

z otrokom in otroka z materjo. Čeprav je ista žena mati več otrok, njeno osebno razmerje z vsakim  izmed njih označuje  materinstvo v njegovem bistvu. Vsak otrok je namreč rojen  na enkraten in neponovljiv način, in to velja enako za mater in otroka. Materinska ljubezen obdaja vsakega otroka na isti način in to velja enako za mater; na tej ljubezni temelji njegova vzgoja in zorenje v človeškosti.

Ena izmed desetih božjih zapovedi nalaga otroku, naj spoštuje očeta in mater…ista zapoved pa nalaga staršem: tudi oni morajo spoštovati svoje otroke, male in velike. Tako razmerje je nujno potrebno na vsej vzgojni poti, tudi na šolski. »Načelo spoštovanja«, torej priznanje in spoštovanje človeka, kolikor je človek, je temelj za vsak vzgojni  proces.

                                                                         Janez Pavel II

 

Biser vseh žena

 

Najlepše delo si Boga,

Marija biser vseh žena;

brez madeža spočeta si,

deviška polna milosti.

 

Bog Oče tebe je izbral

in Sinu te za mater dal,

ko človek je postal za to,

da nam odklenil je nebo.

 

Marija, božja mati si,

ljudje pa vsi smo grešniki;

v nebesih prosi Jezusa,

naj reši zank nas satana!

 

Ljudem, ki jokajo, trpe,

odpri brezmadežno Srce,

tolaži jih usmiljeno

z milino in ljubeznijo!

 

Gregor Mali, zbrane pesmi

 

Mesec maj naj nas navdušuje v ljubezni do nebeške Matere Marije in do naše zemeljske matere. Materina vera je skala in na tej skali gradi.

Majniška pobožnost

Vsak otrok se veseli matere. Miren in srečen hodi ob njej in z mirnim srcem zre v prihodnost. Mati je otroku gotovost, varnost, radost….Tudi ob obhajanju šmarnične pobožnosti doživljamo bližino božje matere, ki je naša duhovna mati in zavetnica, kakor jo kaže umetniki srednjega veka na Ptujski gori. S svojim plaščem varuje vse, ki so prišli k njej v varstvo.

Tudi letos bomo v maju prisluhnili šmarničnemu branju. Zelo pomenljivo in dobro je če se šmarnic, kolikor je le mogoče redno udeležujemo. Tako so nam zgodbe iz dneva v dan v velik pripomoček za duhovno življenje. Po zgodbah bomo spoznavali tudi življenje Marije in tudi naših svetih bratov in sester. Vsi lepo vabljeni že od začetka. Naj bo to tudi priprav za nas na obisk Fatimske matere božje, ki bo prišla v našo župnijo v torek 7.6. ob 19 uri.

Letošnje šmarnice so troje – za starejše: Jože Urbanija – Ljubim te, Terezija, ki jih bomo brali v župnijski cerkvi, in dvoje so za otroke: Aco Jerant – Pater, ki je gledal Jezusa in Urška Smerkolj in Peter Žakelj CM – Z Marijo v življenje

 

Priprava na obisk Fatimske Marije

Marija se je v Fatimi prikazovala trem pastirčkom /Luciji, Frančišku in Jacinti/ od 13. maja do 13. oktobra 1917. Klicala jih je k molitvi rožnega venca in pokori. Razodela jim je svoje Brezmadežno srce in posredovala tri skrivnosti (videnje pekla, napoved druge svetovne vojne, napoved atentata na papeža) če se ne bodo ljudje spreobrnili, ne obhajali pet prvih sobot in če Rusija ne bo posvečena Njenemu Brezmadežnemu srcu. Papež Janez Pavel II je bil s Fatimo zelo povezan in je dejal, da je povabilo Božje matere iz Fatime danes »bolj aktualno kot tedaj in celo bolj nujno.« Posvetimo ji naše župnije, naše družine, naše mlade, skratka nas vse s prošnjo za mir v Evropi in na svetu.

 

Majniški oltarček v našem domu

Vabim vse verne v naši župniji – družine, da si doma postavite za mesec maj Marijin oltarček. Pri tem naj sodeluje vsa družina. Najprej se dogovorite, kje boste postavili oltarček /kakor za jaslice/. Potrebno bo izbrati tudi primeren prtič, kakšno manjšo vazico in seveda tudi kipec ali pa slika božje matere Marije. Poleg postavite tudi svečko – svečo, da ne bo nevarnosti za vžig.  Vsak večer se naj družina zbere k

molitvi in opravi skupno večerno molitev – O gospa moja, litanije matere božje, desetko rožnega venca, molitev iz molitvenika, tednika Družine, Ognjišča. Zberimo se k molitvi vsak večer, vsi družinski člani , v tihoti in prižgani svečki. Jezus pravi, da vera in molitev prestavljata gore. Zaupajmo našemu Očetu, ki je v nebesih.

 

Marijin venec

Tudi v župnijski cerkvi bomo poskrbeli, da bo kip Matere božje okrašen s cvetlicami in vencem v kapeli in cerkvi. Zato bodo posebej poskrbeli tisti, ki čistijo cerkev v mesecu maju. Lepo okrašen kip pritegne tudi veliko pozornosti in vabi k molitvi. Tudi doma se potrudimo zato, da bodo naše oči večkrat poromale k podobi matere božje.

 

Priprava na krst

Krst je prvi zakrament. Ta zakrament nas uvaja v versko življenje, v življenje z Bogom. Tega otrok ne zmore sam, zato ste dolžni starši, da mu pomagate in ga navajate na življenje po veri. Gotovo se ob tem postavlja vedno znova več vprašanj – kaj je bistvo krsta, kaj je cilj človekovega življenja, kaj je moja, naša naloga, ko sem prišel na svet…Pri tem nam pomaga luč sv. Pisma, Cerkev, cerkveni učitelji…Vabljeni na pripravo , ki bo v torek ob 19.3o v zakristiji.

 

Godovi in mašni nameni 25.4. – 1.5. 2016

pon. Marko…………..za + Janez, Angela Vrečar, obl. ob 19 uri

tor.   M.mati d. s…….za + Pavel Volkar, ob 7.3o zj.

sr.     Cita………………..za ++ sestra in starše Trtnik, ob 19 uri

čet     Peter……………..za + Jožef Hrovat, ob 18 uri na Gum.

                                             za + Jožef Anžič, ob 19 uri

pet. Katarina………za + Veronika Markič, obl.

sob. Pij V…………..za + Agata Jerebic, ob 19 uri

ned. 6 vel. ned…….ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                 ob 10 uri za + Terezija in Alojzij Švigelj

 

Nujno je srečanje komisij – za prireditve in za družino.

Otroci  imajo od srede naprej prvomajske počitnice

Čiščenje cerkve v maju – Hribi, Ob pošti, Albrehtova, Finčeva, ul. bratov Zakrajšek – dogovorite se!