Mož in žena

Zvrst: 

 

 

 

MOŽ   IN    ŽENA

 

Dokler gorita se zvarita. Zelo izobražen fant je nekaj dni pred poroko s svojo »prvo in edino ljubeznijo«, do katere je ves čas ohranil najlepši odnos, svoje občutje nekako takole izrazil: »Kar omotičen sem ob misli, da bo čez nekaj dni res prvič popolnoma moja.

Prvi tedni zakona  in zakonske skupnosti so podlaga zdravemu razvoju in odnosu med možem in ženo. Če jih prvi tedni ne zvarijo se to pozna vse življenje. Ti tedni so za zakonsko življenje zelo pomembni. Podobne primere imamo tudi danes – ne živita skupaj. Vsak dan se dogovarjati za skupne stvari zahteva veliko moči in časa.

Zakon sta sklenila. Znani psiholog je v pismu nerazumevani ženi  takole zapisal: »Nespameten način izražanja imamo, ko pravimo, da smo zakon »že sklenili«. Zakon s poroko šele začnemo, ne pa, da bi bil že sklenjen, končan; zato se mora vsak dan trdneje sklepati, se vsak dan bolj zvezati. Oba morata rasti vsak dan znova. Nadaljevati morata to kar sta pred pričami svobodno izpovedala in si vsak svoje odgovornosti tudi prevzela nase. Podarjati se morata drug drugemu in otrokom.

Kakor si postelješ tako boš ležal – pravi slovenska ljudska modrost. To velja tudi za zakon. H grafologu pride mlada žena in prinese svojo pisavo s prošnjo: »Ali sta najina značaja za skupaj. Pove ji, da je mož plemenit, dober, nesebičen, da ima smisel za delo, v tem pa še dostavi da je mož izrazito razumski, matematično usmerjen se ji ulijejo solze. In ona izjavi – pri vsej svoji dobroti je tako hladen, ob njem se dolgočasim. Samo svoje delo vidi. Ne pove mi da me ima rad.

Ali me župnija potrebuje?

 

Župnija je ena najpomembnejših skupnosti v življenju kristjana. Kaj vse se dogaja za malega kristjana v župniji. V domači župniji je najprej krščen. Starši so povezani z župnijo in so v stiku z vernimi in sami sodelujejo v raznih dejavnostih, ki se odvijajo v župniji /zakonski skupini, v župnijskem pastoralnem svetu, v Karitasu, pri pevskem zboru, v dramski skupini, so med bralci…Vse to doživlja tudi njihov sin ali hčer in se vsaj v malem udeležuje nekaterih stvari v župniji. Lahko je v svojih letih pri ministrantih, skavtih ali v pevskem zboru, lahko sodelujejo ali pa se vsaj pripravlja na skupino pritrkovanja, obiskuje tudi redno veroučno šolo… Župnija nas spremlja vse do groba, če le ne izbiramo sem in tja. Če kar naprej hodimo sem in tja potem tudi nimamo pravega stika z župnijo. Tako se tudi otroci ne morejo navezati na skupnost, ki ji pravimo župnija. Ni prave povezanosti z vernimi in z krajem v katerem živi. Gotovo tako ravnanje prinaša tudi večkrat težave in lahko zapusti posameznik skupnost Cerkve.

V župniji odraščamo v zrele kristjane. Tako z župnijo človek ni povezan samo kot otrok in mladostnik temveč tudi pozneje /mladinski verouk, zakonske skupine, sodelovanje v raznih svetih , se udeležuje bogoslužja, predavanj, poroke, veselih in žalostnih trenutkov na poti življenja. Tako župnija vsakemu kristjanu postaja drugi dom, v katerem je vsak sprejet, ljubljen in spoštovan, se v tak dom lahko kadarkoli vrne iz še tako zgrešene poti. V sv. Pismu izgubljenega sina pripelje domov očetova ljubezen.

To da župnija postane dom za kristjana, to se ne zgodi v kratkem času ali pa morda samo  z obiskom župnije enkrat na leto. To je sad osebnega prizadevanja vernika laika, župnijske skupnosti in sodelovanja posameznika v tej skupnosti. To prihaja tudi po zvesti molitvi celotne župnijske skupnosti in kolikor vsak skupnost živi iz ljubezni /Jezus naroča: »Ljubite se med seboj kakor sem jaz vas ljubil« in v prvih krščanskih časih so pogani govorili o kristjanih: »Poglejte kako se imajo radi med seboj.«

Tudi sam zakrament birme se ne podeljuje za korist posameznika temveč za vse občestvo v katerem birmanec živi. Svoje darove in talente mora uporabljati za vso skupnost.

NCNG + Marija Žnidarič

Čudovite misli nam posredujejo branja božje besede ob pogrebu naših rajnih bratov in sester. Škoda je da jih večkrat enostavno preslišimo in naše misli bežijo drugam od teh čudovitih resnic, ki nam jih posreduje Jezus. /Bog je svet tako ljubil, da je poslal svojega Sina, da bi svet rešil…Jaz sem pot, resnica in življenje…Kdor bo jedel ta kruh…

Ob smrti naše drage matere so darovali za potrebe cerkve in sv. maše: Peter Repar z družino in Martinovi  /Belcijan in Dolšina / iz Lanišča. Darovali so tudi pogrebci ob sv. maši.

Vsem ki ste svoje darove namenili za sv. maše in za potrebe cerkve naj Bog poplača z svojo dobrotno roko za časno in večno življenje.

 

Radio Ognjišče – Pro

Prejeli smo nekajizvodovrevije radio Ognjišča, da jo vam posredujemo. Revija je brezplačna in lahko vzame vsak. Nismo najbolj poslušana radijska postaja v Sloveniji, ni postaja, ki bi nudila samo glasbo, ki bi slonela na atrakcijah. Glasba, ki jo predvajamo je kakovostna in pretežno slovenska. Nismo najmodrejši, smo pa zagotovo potrebni v slovenskem prostoru. Trudimo se podati to, kar poslušalci potrebujejo  in kar je zanje pomembno. A le s sodelovanje in vašo podporo bomo lahko izpolnjevali poslanstvo naše radijske postaje »evangelizirati, informirati, zabavati in izobraževati.

Vaši darovi so ključnega pomena za naš obstoj in naše delovanje radija. Širimo glas dobrega radija v slovenskem prostoru. Vabijo nas da prisluhnemo njihovemu radiju in da postanemo tudi dobrotniki – podporniki tega radija.

 

Romarski shod Marije Pomočnice na Rakovniku  24.5. – 28.5.

V sredo je slovesni praznik Marije Pomočnice kristjanov Čez dan bodo štiri sv. maše in zvečer bodo v svoje vrste sprejeli nove sotrudnike salezijancev. V petek bo dramska igra Fatima, po večerni maši ob 18.3o, ki jo bodo izvedli igralci iz Stične. V soboto dopoldne bo  molitev za duhovne poklice in ob 11 uri bo maša, ki jo bo vodil inšpektor  mag. Janez Potočnik. Ob 20.oo uri bo maša na prostem in nato še procesija z milostnim kipom. Od 22.oo ure bo nočno bedenje do jutranjih ur. Še samo nedelja – ob 15 uri bo slovesna maša, ki jo bo vodil g. škof dr. Marjan Turnšek. Pred sv. mašo bo procesija s kipom do lurške votline. Vabljeni častilci in narodne noše, mladi in družine.

 

Prošnji dnevi

V Sloveniji obhajamo prošnje dneve vse tri dni pred Vnebohodom, vendar ne več z edino obliko procesij, ampak tudi z drugimi načini  skupne prošnje molitve. Molimo ne samo za blagoslov na polju, ampak tudi za blagoslov drugega človeškega dela, za odvrnitev naravnih nesreč, povodnji, vojske in drugih stisk. Vse tri dni so maše po sodbi rektorja cerkve – za posvetitev dela, ob setvi, v kakršnikoli stiski, za lepo vreme, odvrnitev neurja ali potresa. Po maši so primerne litanije vseh svetnikov. Te dni lepo vabljeni k maši – kmetje, vrtičkarji in tudi vsi ki delate po tovarnah in uradih.

Večer krščanskih izročil

Vsako leto, na predvečer praznika Marije iz Brezij, ki varuje slovenski narod in slovenska izročila v svetu, to je 23. maja zvečer, bomo v svojih domovih prižgali sveče in preživeli večer v mislih na krščanska izročila, ki so stoletja vodila naš rod v domovini in oblikujejo danes tudi nas v svetu in po nas narode, med katerimi živimo. Vabimo Slovence v domovini in vse rojake slovenskega izročila v svetu, da se nam pridružijo.

 

Nedelja sredstev družbenega obveščanja

VATIKAN (četrtek, 29. september 2016, RV) – 'Ne boj se, saj sem jaz s teboj' (Iz 43,5). V sedanjem času sporočati upanje in zaupanje: tako se glasi tema svetovnega dneva sredstev družbenega obveščanja 2017. Veliko zanimivih stvari nam posredujejo sredstva družbenega obveščanja a kljub temu moramo sami in tudi skupaj z otroci ostati zelo previdni kaj sprejemamo v naše domove. Marsikdaj smo v nevarnosti za svoje duhovno in telesno življenje. Tudi vsako leto izgubi življenje kar nekaj novinarjev, ker se trudijo poročati o resnici

 

Godovi in mašni nameni 22.5. – 28.5. 2017

pon. Emil……..za blagoslov polj – Lanišče ob 18 uri

                          za + Koloman Bedič, obl. ob 19 uri

tor.  Servul……za odvrnitev nesreč, ob 18 uri Gum

                          za + Veronika, Stanislav Mestek, ob 19 uri

sr.   Marija…….za posvetitev dela, ob 19 uri – Škofljica

čet. Vnebo…….za + Janez Korošak, 30 dan ob 9 uri

                          za + Ana, Alojz Podpečan in Miran, ob 19h

pet. Filip………za + Marija, Jernej Boh, obl. Gum ob 18 uri

                           za + Milan Centa, obl. ob 19 uri

sob. Alojzij……za + Ivanka, Karel Skubic, ob 19 uri

ned.  7 vel.n…..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                          ob 10 uri za + Janez Samec

 

Letno srečanje bolnikov, osamljenih in starejših

Pred sivo glavo vstani, prikloni se staremu človeku. Danes mnogi izrinjajo iz svojega življenja misel na starost. Starosti se človek boji  in bi ji najrajši ubežal. Družba potiska starost na rob .To pa dela kar pregrade med mladimi in starejšimi. Da bi do tega ne prihajalo organiziramo tudi srečanje za starejše in preizkušene brate in sestre. Vabljeni na srečanje, ki bo v nedeljo 28. maja ob 10 uri. Prilika bo tudi za sv. spoved pri tujem spovedniku. Po sv. maši se bomo srečali v dvorani.