Moj otrok, kaj ti lahko dam

Zvrst: 

 

 

 

MOJ  OTROK  KAJ  TI  LAHKO  DAM

 

 

Lahko ti dam vse, tako, da ne boš nič pogrešal in ne boš imel niti ene same želje več, toda zase vem, da sem zadovoljna s tem, kar imam in s tem, da mislim na druge  in njihove potrebe.

Morala bi ti dati življenje, polno razvedrila in iger, toda zavedam se, da sem ti zaradi »dolgočasnih« dolžnosti in odgovornosti že od tvoje mladosti naučila odgovornosti.

Morala bi te obvarovati vseh napak, že od tvoje mladosti, a vem, da sem se na svojih napakah naučila bolje odločati.

Morala bi ti  omogočiti donosen in ugleden poklic, a sem spoznala, da je človek resnično srečen samo takrat, ko izpolni cilj, za katerega ga je Bog ustvaril. Kaj bi ti potem, dragi otrok, lahko dala, kar ne bi imelo resnične vrednosti?

Dala sem ti svojo ljubezen, kar pomeni, da te brezpogojno sprejemam takega, kot si, in takega kot boš.

Dajem ti svojo bližino, da bi imel varnost, ki jo potrebuješ  v času otroštva. Dajem ti svoja ušesa, v znamenje, da ne bom nikoli tako zaposlena, da te ne bi poslušala, čeprav kdaj ne bom rekla niti besede.

Nudim ti priložnost za delo, da bi se lahko naučil delati brez obotavljanja in doživljati zadovoljstvo po dobro opravljenem delu.

Tolažim te samo takrat, ko si se zmotil ali se mi zdiš obupan, vendar te ne bom mogla vedno obvarovati pred posledicami tvojih napak.

Učim te kako hoditi po Gospodovi poti, da se takrat, ko boš velik, ne boš nikoli oddaljil od njega.

Darujem ti svoje vsakdanje molitve, da bi te Bog varoval in te vodil po taki poti, da bi, moj otrok, nekoč služil nebeškemu Očetu in ga častil.

To ti poklanjam v vsej svoji ljubezni  - tvoja mama.

 

Bodi dober – delaj dobro

 

Za sveto leto usmiljenja je papež Frančišek mlade spodbudil: »Vabim vas, da ponovno odkrijete telesna in duhovna dela usmiljenja. Vam mladim, ki ste zelo stvarni, bi rad v prvih sedmih mesecih leta 2016 predlagal, da izberete po eno telesno in eno duhovno delo usmiljenja in ju vsak mesec uresničujete.

 

Vsak mesec bo predstavljen seznam možnih del, ki jih lahko izbereš v posameznem mesecu. Dodaš lahko svoje dejavnosti, za katere si boš prizadeval.

 

Februar – telesno delo usmiljenja – žejne napajati

 

1/Vsaj enkrat na teden beri sveto pismo, ki napaja tvojo dušo – lahko bereš doma  v družini z domačimi, na poti, v cerkvi, v skupini sodelavcev, pogovorite se o prebranem  iz sv. Pisma…

2/Pij pijače, ki so zdrave za tvoje telo – dovolj tekočine – vodo namesto kokakole, ne sili drugega naj pije alkohol, prenehaj z pitjem, ko je dovolj…

3/nekomu kupi kavo ali čaj – povabi koga na klepet, pogovor, ustvarjaj prijetno ozračje, bodi vesel obiska….

4/ponudi kozarec vode, pijače, čaja – otroku, bolniku, popotniku

5/skrbno zapiraj pipo – doma, v šoli, v javnih prostorih, tam kjer lahko voda teče več dni pa nihče ne opazi, na pokopališču  /pri umivanju, na WC,

6/Ne meči smeti v naravo – kakšni so naši potoki, naše reke, kje so vse smeti, marsikaj se tudi izpira v podtalnico

7/uporabljaj  naravi prijazna pralna sredstva in šampone – koliko ton luga gre samo v Sloveniji v naše vode, kaj vse se najde v potokih in v vodah, raki in ribe gredo drugam zaradi umazanih vod…

 

Duhovno delo umiljenja – dvomljivcem prav svetovati

1/ v obdobjih dvoma se spominjaj časov  /izkušenj svoje vere in dotikov Boga – svoje povezanosti z Bogom – molitve, verskega doživetja…

2/poišči si človeka s katerim se boš pogovarjal tudi o verskih stvareh, o svoji notranjosti, da te opozarja tudi na pomanjkljivosti,  na napake – grehe…

3/bodi pogumen v veri in tudi drugim kaži pot veselja v verskem življenju

4/V pogovorih z drugače mislečimi jih poslušaj in jih poskušaj razumeti

5/na kritična  in predsodkov polna mnenja skušaj izhajati iz pozitivnih stališč

6/ne sodeluj pri opravljanju ali obrekovanju, bodi dober zgled

7/na družabnih omrežjih naj bodo tvoja sporočila z pozitivno vsebino

Svetovni dan mladih 2016

Mladi še vedno imate lepo priložnost, da se prijavite za svetovno srečanje mladih, ki bo letos na Poljskem. Bo v drugi polovici julija v poljskem mestu Krakowu. Vse podrobnosti o srečanju  so objavljene na spletni strani www.drustvo-skam.si/sdm. Prijave najkasneje do 11. maja. Nekaj kazalk dobite na pultu v avli. Mladi pogumno na pot!

 

Konec počitnic

Teden dni ste se sproščali in uživali in bogatili svoje življenje z prostimi urami in zanimivimi konjički. Upam, da niste vsega časa porabili za video igrice in računalnik, da ste bili več časa tudi na svežem zraku s prijatelji ali domačimi na snežnih poljanah. Tako boste z novimi močmi stopili v prihodnje dni, da si boste znova nabirali novega znanja za svoje življenjske poti, tako tudi na verskem področju. Vera je velik dar in bogastvo življenja. Prihajajte redno k verouku in k mašam in bogoslužju.

 

Krščevanje

Krst ni le nek obred, da je pač neko praznovanje bolj slovesno, ni le stara navada, ki je nikakor ne smemo opustiti, ni le prilika da se sorodniki srečamo…Krst je začetek nekaj velikega…sveti krst je kakor bi posadili sadiko za mogočno drevo, ki ne bo nikoli ovenelo… krst je živo srečanje otroka in vseh nas z Bogom…sveti krst je novo rojstvo vašega otroka za Boga… Starši svoje novorojene prijavite za pripravo na krst in samo krščevanje. Sami se pripravljajte na krst vašega otroka s pogovori o krstu in molitvijo.  Krščevanje bo prvo nedeljo v mesecu marcu. Vabljeni.

 

Zahvala za darove ob današnji nedelji

Vsem, ki ste namenili svoj dar ob današnji nabirki za dobro delovanje laikov v življenju Cerkve in v naših župnijah, se vam zahvaljujem. Laiki so vsi, ki so prejeli krst in niso prejeli zakramenta duhovniškega posvečenja. Cerkev danes vedno bolj potrebuje laiških sodelavcev, ker je vedno manj duhovnikov. Seveda pa sodelavci laiki potrebujejo tudi pripravo in vzgojo za delo laiškega apostolata, ki je veliko in neizmerno področje delovanja za božje kraljestvo. Na tem področju ne bo zmanjkalo dela – družina, družbeno življenje, politika, versko življenje, različna področja pri sami liturgiji…Tudi za izobraževanje

je veliko priložnosti. Tudi ti si povabljen k sodelovanju  in izobraževanju. Ni kar ne mislimo samo na druge. Drugi naj to storijo. Tudi mene Bog kliče, da po svojih močeh in talentih oznanjam njegovo veselo oznanilo.

 

Križev pot

Molitev križevega pota je zelo priljubljena molitev našega naroda. To nam kažejo podobe po naših cerkvah, pa tudi mnogokje je križev pot  postavljen tudi zunaj  tki. Kalvarije. Zadnje čase se moli križev pot tudi zunaj na prostem in mnogi so ta križev pot vzeli za svojega. Ta nagli razvoj se je začel po padcu Jugoslavije, ko je nekaj  več verske svobode, da imamo lahko kakšen verski obred tudi zunaj. To nedeljo bomo molili križev pot v cerkvi sv. Uršule. Pripravijo ga veroučenci 6 razreda in starši. Prihodnjo nedeljo ima križev pot 7 razred in starši. Na četrto postno nedeljo pa bomo tudi mi šli na križev pot na Žalostno goro pri Preserju. Molivci lepo vabljeni.

 

Birmanski animatorji

Birmanske skupine dajo veliko priložnost mladostnikom, kakor tudi za vse druge laike, da zaživijo svojo vero z vodenjem birmanske skupine. Voditelj mora namreč zadostiti nekaterim pogojem, ki zagotavljajo uspešno vodenje birmanske skupine. Glavni temelji za izbiro bi bili tile: a/voditelj naj bo praktični kristjan, aktiven v Cerkvi, primerno zrel za svoje delo, primerno strokovno usposobljen, naj ima čut za delo z mladimi, naj se trudi za duhovno življenje, naj si prizadeva uresničiti to , kar uči mlade. Mladi, javite se za voditelje birmanskih skupin župniku.

 

Godovi in mašni nameni 22.2. – 28.2. 2016

pon. Sedež AP…….za + Angela Kastelic, obl. ob 18 uri, Zalog

tor. Polikarp………za + Janez, Antonija Skubic,, obl. ob 7.3o

sr.  Matija……za + Angela Kastelic, obl. ob 18 uri – Klanec

čet.  Valburga……za + Ana Zupančič, ob 18 uri , 7dan

pet.  Branko………v zahvalo MB, ob 18 uri

sob.  Gabrijel ŽMB…v čast sv. Duhu za zdravje, ob 18 uri

ned.  3 potna……..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                              ob 10 uri za + Janez Murkovič, obl.

 

Tečaj za zakon  - Cerkev vama želi pomagati, da bo vajin zakon srečen, trden in bogat. Potekal bo od 14 – 18.3. ob 17 uri , Krekov trg 1 po dve uri.

Prihodnjo nedeljo bo na razpolago tuj spovednik.