Moja luč se prižge

Zvrst: 
 
 
MOJA  LUČ  SE  PRIŽGE
 
 
Pred kratkim smo praznovali naš največji praznik Veliko noč. Jezus je vstal od mrtvih in premagal greh in smrt. Prikazoval se je kot vstali tudi svojim učencem. Tega dejstva niso mogli učenci takoj sprejeti, ker je to nekaj posebnega v vsej človeški zgodovini. Tudi dva njegova učenca, ki sta se odpravila v mestece Emavs sta z žalostjo v srcu govorila o dohodkih, ki so se zgodili zadnje dni v Jeruzalemu. A približal se je njima na začetku neznanec in sta z njim govorila o dogodkih zadnjih dni. Ta neznanec /Jezus/ je njima  razlagal, da se je to moralo zgoditi, saj tako piše v sv. Pismu, o tem so govorili preroki in tudi sam. Povedal jima je tudi, da je ta vstal. V njuni notranjosti je vedno bolj prihajalo do zavesti in vere, da se je to zgodilo po božji volji. Tako je tudi njuno srce postajalo vedno bolj prevzeto in se je v njuni notranjosti vnemal notranji žar.
Spoznala sta da so se božje obljube izpolnile. Jezus je odstiral skrivnosti Svetega pisma. Vedno bolj sta odkrivala kdo je njun spremljevalec. Počasi se je tudi zmračilo in neznancu sta ponudila gostoljubje. Rečeta mu: »Ostani z nama v najinem domu!«
Skupaj so sedli k mizi. Pri mizi je vzel kruh in ga razlomil. Ko sta videla to kretnjo sta ga spoznala. Odprl jima je srce in oči.
Gospod pomagaj nam, da te bomo tudi mi spoznali po lomljenju kruha.
Molitve po obhajilu
 
Te dni boste v naši kapeli lahko zasledili majhne knjižice z naslovom Molitve po obhajilu. V tej knjižici je zbranih nekaj molitev, ki jih bomo lahko molili po svetem obhajilu sami osebno ali pa vsi zbrani pri sv. maši. Za vsak dan so napisane po tri ali štiri molitve. Razvrščene so čez cel teden. Spodaj pri vsaki molitvi je tudi napisano kateri dan v tednu naj bi se molitev molila. Osebno bomo lahko molili tudi katero drugo, kadar pa bomo vsi skupaj molili pa bomo molili eno izmed štirih, ki so določene za tisti dan.
Molivec, ki bo molil naprej bo povedal številko strani in bomo lahko vsi skupaj molili določeno molitev. Izbirajmo različne molitve, da ne bodo molitve postale spet enolične, da bomo bogatili svoj molitveni zaklad, da se bomo priporočali našim zavetnikom, molili za naše svetniške kandidate, za edinost, za naše družine…
Na štirih zadnjih straneh pa so napisane molitve za prvi petek in prvo soboto. Te molitve so nekoliko bolj sodobne in primerne za današnji čas. Upam, da bo nam ta knjižica dobro služila za molitev po sv. obhajilu. Kadar bomo slišali številko strani sezimo po  njej in skupaj prosimo našega ljubečega Boga
Knjižic ne odnašajmo drugam, ne za svojo osebno molitev ne za  kaj drugega.
 
Darilo staršev prvoobhajancem
Ob praznovanju  se spomnimo prvoobhajancev, saj je to za njih in za starše velik in lep praznik. Otrok se po sv. obhajilu poveže na poseben način z Jezusom in z vso župnijsko skupnostjo in celo z vsem svetom. Da bi to povezanost živel in ohranjal v svojem verskem življenju in prepričanju naj mu pomagajo tudi trije  simbolni darovi – svečka, rožni venec in majhen molitvenik.
Svečka, ki jo bo prinesel k oltarju naj ga spominja na krstno svečo, ki je bila prižgana ob velikonočni sveči v cerkvi. Ta sveča predstavlja Vstalega Kristusa. Z to lučko vere v srcu hodi na poti življenja, v veri, upanju in ljubezni. Vsak sam se bo moral truditi, da mu ta svečka ne ugasne. Prinesli jih bodo pred oltar.
Rožni venec – v tej molitvi se tudi otrok obrača k Jezusu in nebeški materi Mariji. Rožni venec naj ga spominja da je povezan z božjim in da je molitev potreba vsakega dne. Z molitvijo se povezuje z domačimi in z vsem svetom. Molitev nas vodi tudi k prijatelju, k preizkušenemu, k vsem bratom in sestram po svetu. Naj bo shranjen tako, da nas bo vsak dan spomnil na vsaj kratko molitev. Molitev je potrebna kristjanu kot hrana človeku.
Prejeli bodo tudi mali molitvenik, ki je zelo priročen za v žep ali pa tudi za kakšno majhno torbico. Otrok ta molitvenik prinaša seboj v cerkev in se uči spremljati daritev sv. maše. Stalni in nespremenljivi deli so zapisani tudi v molitveniku in se lahko hitro in lepo nauči izgovarjati – moliti molitve pri sv. maši /slava , vera, svet, kesanje, jagnje božje in tudi krajše odgovore – skrivnost vere…S tem pa lahko tudi zbrano sledi, kaj se dogaja na oltarju. V molitveniku se nahaja tudi jutranja in večerna molitev, ki jo prvoobhajanec lahko že sam moli, pa tudi litanije več vrst, molitve ob posebnih priložnostih, po obhajilu, križev pot…
Večkrat ga vzemimo v roke, in veliko duhovne moči bomo prejeli.
NCNG  + Franc, Frane Talijan
Človekovo bogastvo ni v tem, kar človek ima, ampak v tem, kakšen je človek v odnosu do sočloveka. Jezus v svojem govoru ne povprašuje po tem kaj je človek v življenju dosegel, temveč kakšen je bil v odnosu do soljudi. Zlate gore bodo šle v pozabo, besede tolažbe pa bodo poplačane…
Za maše in za potrebe cerkve so darovali ob smrti Franceta: Viktor Kovačič z družino, družina Tomšič, Metod Podržaj z družino. Vsem darovalcem Bog plačaj.
+ Jože Žužek
Jezus je odšel k svojemu Očetu in za nas pripravil mnogo bivališč. Ob slovesu našega brata Jožefa so darovali za sv. maše in za potrebe cerkve: družine Anžič, Simona Kovačič z družino, družina Strgar…Bogu je treba zaupati. Njegova pota niso naša pota. Bog povrni vsem dobrotnikom.
 
Pomagajmo preživeti
Še vedno se v naši domovini pri nekaterih družinah povečujejo stiske. Srečujejo s z materialnim pomankanjem. Mnogi živijo v slabih bivalnih prostorih, mnoge spremlja stalna bolezen. Kar veliko število jih je, ki so še nezaposleni in ne morejo preživeti svojih družin. V preteklem letu smo pomagali mnogim družinam in razdelili 3.600 ton hrane. Tudi letos je naša prošnja naslovljena na vas, da nam pomagate v stiski v Sloveniji. Pošiljamo tudi nekaj položnic, ki jih dobite na običajnih mestih v župniji. Hvala vsem, ki pomagate bratom in sestram v stiski.
 
Vabilo
Pritrkovalski krožek slovenskih bogoslovcev in župnija Ljubljana/Kašelj – Zalog, Vas vabita na pokrajinsko pritrkovalsko srečanje za Ljubljano in okolico, ki bo v nedeljo 14. maja s pričetkom ob 15 uri, v zaloški cerkvi Angelov varuhov. Naj pesem zvonov odmeva v naši župniji in naj tradicija in veselje do pritrkavanja še dolgo ostane v naših srcih. Slišali boste  glasbo iz štirih zvonov. Tekmovalci in poslušalci lepo vabljeni.
 
 
Obisk bolnikov – običajno pridem vsak mesec. Ker sem bil sredi aprila me v mesecu maju ne bo. Duhovno bodimo povezani.
 
Spovedovanje prvoohajancev  bo v četrtek ob 18 uri. K spovedi vabljeni tudi starši, domači in vsa župnija. Spomnimo se svojega prvega sv. obhajila. Po maši bomo imeli še vajo z prvoobhajanci in starši.
 
8 in 9 razred
Ima v četrtek reden verouk. V petek se birmancem prične devetdnevnica, katere se morajo birmanci udeleževati pred prejemom birme. Vsak večer bo maša ob 19 uri  in pri maši bodo sodelovali tudi birmanci. Pri maši bomo molili tudi za darove sv. Duha
Teden duhovnih poklicev
Molitev za nove duhovne poklice postaja vedno bolj obveznost vsakega kristjana, ki čuti s Cerkvijo in s Kristusom in je vedno manj nekaj prostovoljnega. To je skrb vse Cerkve. V molitev za nove duhovne poklice nas sili tudi ljubezen do našega slovenskega naroda. Vsak dan bomo imeli kratek uvod v mašo, dve posebni prošnji in molitev po sv. obhajilu. Molimo za nove duhovne poklice.
 
Šmarnice v letu 2017
Vedno znova nas vabi mesec maj v bližino Marije, ki nas čaka. Mi pa se zatekamo k njej kako lepo kaže podoba na Ptujski gori. Letošnje šmarnice za starejše nam bodo govorile o miru in tudi sami naj bomo posredovalci miru. Želijo nas povabiti k delu za mir v našem narodu, ki je še vedno ranjen. Še vedno se sliši glas: »Kje je tvoj brat, kje je tvoja sestra?«. Premišljujmo in molimo za dobro naroda. Za otroke pa bodo tudi letos posebne , ki bodo govorile o redovnici Favstini Kowalski. Njen zgled naj pomaga tudi nam v prijateljstvu z Jezusom. Te bodo na Gumnišču. Vabljeni.
 
Sestanek za starše birmancev bo v sredo po sveti maši.
Srečanje z birmovalcem bo v četrtek 11.5. ob 18 uri.
 
Srečanje za voditelje birmanskih skupin bo v torek po maši.
 
Komisija za družino naj se pogovori za srečanje zakonskih jubilantov in komisija za prireditve naj načrtuje letošnji župnijski dan. Dogovorite se za dan pogovora.
 
Ker je sreda prva v mesecu in imam sam srečanje za starše birmancev se molivci zberite po maši v kapeli in molite  po mesečnem namenu – da bi se zacelile rane v našem narodu.
 
Godovi in mašni nameni 1.5. – 7.5. 2017
pon. Jožef, delavec……..za + Antonija Gale, obl. ob 9 uri
tor.  Atanazij……ob19uri za ++ starše Trtnik in Ivanka Potokar
sr.   Filip………..ob 19 uri za + Franc Talijan, 7 dan
čet. Florjan…….ob 19 uri za + Lah Marija
pet.  Gotard……ob 19 uri za + Stane Novak, 30 dan
sob.  Dominik…ob 19 uri za + Janez Korošak, 7 dan
ned.  4vel. ned…ob 8 uri za žive in mrtve farane
                           ob 10 uri za ++ Podlogar
V soboto čistijo cerkev starši prvoobhajancev.
Darovi nedeljo so namenjeni za SZD v naši nadškofiji. Hvala.