Molitev je živa

Zvrst: 

 

 

 

MOLITEV    JE    ŽIVA

 

Kaj bi mi kot kristjani odgovorili na tako trditev?. Bi morda utihnili? Bi se morda celo nasmehnili ali pa skušali resno odgovoriti na to zastavljeno  vprašanja. Marsikdo bi tako trditev zavrnil, tisti pa ki je v življenju prakticiral molitev, pa tudi če bi ne mogel prav dobro odgovoriti, je prepričan, da je molitev nekaj živega, življenjskega in za kristjana tudi nekaj pomembnega v verskem življenju.

Veliko je takih, ki kar naprej godrnjajo, da jih Bog ne posluša, da nas je razočaral, da ga moramo pri molitvi in prošnjah čakati in nas celo odslovi praznik rok. Mi pa nič ne pomislimo, da ga prav mi pustimo praznih rok. Tako delamo z njim. Tudi on nas prosi. Mi pa mislimo samo na naše zahteve. Ne zmenimo se za božje zahteve.

Neka rabinska razlaga o stvarjenju ima tudi to čudovito misel: »Bog je vse stvari prav ustvaril. Človeka pa je ustvaril v upanju.«

Pri človeku pa Bog tvega s svobodo. Človek postane tveganje za Boga. Lahko pristane, lahko pa odkloni, kot se večkrat zgodi. Izid je lahko dober, lahko pa tudi slab.

Do sedaj si ti vedno nekaj pričakoval od Boga. Zdaj pa si opazil, da tudi Bog nekaj pričakuje od tebe. In prav ti si odgovoren za to božje upanje. Ali se zavedaš, kaj nastane iz mojega dneva, če pomislim, da me nekje čaka Bog. Mir izgine, ne morem ponavljati, da »sem še preveč napravil«, vest začne peči. Strašno je to če se obvežeš, da ne boš izdal Boga, ki čaka, in da ga ne boš razočaral v Njegovem upanju.

Bralci Slomškovega priznanja

Velikokrat slišimo besede, da je za tistega, ki bere knjige zelo dobro. Zakaj bomo rekli. Odgovor ni težak in vsak sam lahko na to odgovori. Odgovor je tudi v tem – zakaj pisatelji želijo napisati knjigo. V tem je tudi odgovor. Bralec bo v branju spoznaval nove vidike življenja – pozitivne in negativne strani. Seveda pa bo vsem v korist, k8i se spravijo k branju, da se najprej vprašajo v kakšno zvrst spada določena knjiga. Seveda bravcu veliko pripomore tudi kazalo, predgovor ali pa še kaj drugega, kar je v knjigi naznačeno s posebnim poudarkom. Pri samem branju ni najbolj pomembna zgodba, TEMVEČ KAJ SPOROČA PISATELJ BRALCU IN KAJ BRALEC LAHKO PRIDOBI OB PREBIRANJU TE KNJIGE.

Vsaka knjiga lahko prinaša v naše življenje nova spoznanja, odkritja in tudi lepe trenutke. Odkrivamo svet, ki je okoli nas in v nas samih. To potrebujemo starejši, še toliko bolj pa tudi mladi rod. Knjige nam podajajo kar so že drugi spoznali in odkrili in ta trud je velik, nam se ni treba za vsako stvar znova truditi ali delati življenjske poizkuse.

Še to! Knjiga je za posameznika veliko večji pripomoček, kakor pa TV programi, po pisanju se stvari veliko bolj zapomnimo in nam ostanejo v spominu. TV slika veliko prej zbledi. Zelo hitro se bogati tudi besedni zaklad, kar nam koristi pri osebnem pogovoru ali pri učenju ali pisanju. Mladi rod naj veliko bere!!

Igralci – Cerkev je vedno dovoljevala, da se tudi čudoviti skrivnostni misteriji prikazujejo in predstavljajo ljudem za boljše razumevanje. Seveda je od časa do časa prišlo do kakšnih »nerodnosti«, pa Cerkev tudi danes želi da skrivnosti tudi danes predstavimo za razumevanje mlajšim in starejšim. Tu bi rad spomnil samo na Škofjeloški pasijon, na Slehernika, na razne druge predstavitve, ki vnašajo v življenje vernikov iskanje resnice in odgovore na večna vprašanja našega življenja. Ne gre nam, da bi se lotili takih velikih projektov, vsekakor pa lahko nekaj naredimo skupaj za odrasle in otroke ob Miklavžu, ob materinskem dnevu, ob župnijskem praznovanju, ob zaključku šolskega leta…Celo na našem dvorišču bi bila lahko marsikatera predstava, naša ali pa drugih igralcev. Iz malega raste veliko.

Za to pa ni dovolj samo lepa želje, treba se je povezati, treba je pridobiti sodelavce, ne čakajmo, da nam bodo drugi prinesli na krožniku rešitve. Koliko več povezanosti in dobre volje bi bilo lahko med nami tudi zaradi takega dela. Pogumno stopimo naprej!

Čiščenje cerkve in njene okolice

Vsak mesec so povabljeni novi prostovoljci iz določenega kraja ali ulice. Če je le mogoče, se med seboj obvestite, vse, ki so v tem delu župnije. Seveda pa je pri vsem tem pomembno, da tudi sami stopimo do skupine in ni vedno eden, ki mora kar naprej nekatere vabiti. Cerkev je naša – božja hiša, za katero smo vsi odgovorni, saj po njej tudi vsi prejemamo darove. Lepo sodelovanje prinaša tudi veselje. Med seboj se spoznavamo, se zbližujemo, to je tudi lepa priložnost za navezovanje sosedskih odnosov, ki se v današnjem času kar premalo da na to. Včasih so bili sosedje prvi povabljeni /krst, birma, obhajilo, poroka, ob smrti…/Stopimo korak naprej in povabimo k sodelovanju še soseda – morda bo pa vesel – lahko bo našel tudi stik s Cerkvijo. V mesecu, ki je pred nami – oktober – bodo delo prevzeli iz Gorenjega Blata in Drenika. Veliko je prebivalcev v tem delu naše župnije. Vabljeni!

 

Oktober -  molitev rožnega venca

Rad bi molil – je to pretirana misel. Danes se uvajajo že šole ali delavnice molitve. Želijo se srečati z ljudmi, ki molijo in ne samo s tistimi, ki razpravljajo, polemizirajo, oporekajo, organizirajo. Mislim, da molitev ni prav nič slabega, če se želim srečati s tistimi, ki molijo. Molitev je potrebno, da je odkrijemo, da čutimo povezanost z Bogom, svetim, svetniki, s Cerkvijo. Bežimo iz te praznine, ki jo danes ponuja svet – to je polje aktivizma, polje domišljavosti in samovšečnosti. Vse nas prevzema ta sodobnost in hitenje pa tudi utrujenost. Nekateri ne bi imeli na svetu nikakršnega dela, če ne bi napadali drugih. Ne mislimo govoriti o molitvi. Hočemo moliti.

Ob nedeljah bodo pred mašo molili člani ŽPS, ob delavnikih pa veroučenci od petega do devetega razreda – ponedeljek 5 razred; v torek je maša zjutraj, v sredo 6 razred, v četrtek 7 razred, v petek 8 razred in v soboto 9 razred. Z veroučenci naj se udeležijo molitve tudi njihovi starši. Molili bomo za uspeh misijona in za mir na svetu.

 

Prvi petek in prva sobota

Vsak prvi petek je posvečen Jezusovemu srcu. Kaj vse to izraža in pomeni za naše duhovno življenje odkrivamo v litanijah Srca Jezusovega, ki jih molimo pred najsvetejšim. Vsak petek je tudi spomin Jezusove smrti na križu. Daroval se je za nas. S tem je pokazal ljubezen vsemu človeškemu rodu. Ob petkih častimo tudi sv. Rešnje telo pol ure pred sveto mašo, ob prvih petkih molimo litanije in prejmemo blagoslov z Najsvetejšim, molimo tudi za spreobrnjenje trdovratnih grešnikov. Med sveto mašo prisluhnemo tudi kratkemu branju  o milostih, ki naj jih naklanja usmiljeno božje srce. Prvi petek je tudi dan, ko naši bolni bratje in sestre prejmejo sv. Rešnje telo, da lažje prenašajo bolečine in raste v njih vera in upanje v večno življenje.

Prva sobota je namenjena čaščenju matere božje. Naš narod se rad zateka k Materi božji, saj je po naši deželi največ cerkva postavljenih ravno njej v čast. V vseh težkih časih naroda, skupnosti, družin je bila mati Marija tista, ki so k njej pribežali

 

preizkušani. Tako je še danes. Ob prvih sobotah molimo tudi za nove duhovne sodelavce na pastoralnem področju, ne samo za duhovnike, škofe, diakone, temveč tudi za katehiste, za animatorje, za organiste, za člane ŽPS, za sodelavce karitasa, pevce, ministrante in druge. Z to molitvijo podpiramo tudi vse sodelavce v župniji. Hvala vsem, ki pridete k molitvi in ki sodelujete v župnijskem življenju. Oba dneva sta tudi kot nekakšen uvod na praznovanje svetega dneva, nedelje.

 

Maše med tednom

Zelo hitro se krajšajo dnevi. Nastopi tema, kar je mnogim v breme na poti. Res, da imamo pota razsvetljena z javno lučjo, pa je kljub temu včasih stopinja negotova. Mašo bomo s ponedeljkom prestavili na 18 uro. Na podružnicah pa ob 19 uri. . K maši gremo z namenom, da molimo za rajne, da molimo za žive, za bolne, za otroke, za škofe, za domovino, za izbiro pravega kandidata na volitvah, za mladino, za duhovnike, za novoporočence…Pomislimo, kdaj lahko grem k sveti maši, morda povabim še prijatelja ali prijateljico za družbo do cerkve.

 

Prva sreda v mesecu

Že kar nekaj let ohranjamo to molitev na prvo sredo v mesecu.  Vedno molimo po namenu svetega očeta, slovenskih škofov in po našem osebnem namenu. Vedno ste lepo povabljeni tudi novi molivci. To ni zaključen krog ali pa skupina molivcev. Če moreš pridi, lahko daš tudi pobude za nov način in drugačno obliko molitve. To sredo bomo molili, da bi bili vsi delavci deležni spoštovanja, da bi bile izpolnjene delavčeve pravice in da bi krepili zdravo narodno zavest.

 

Godovi in mašni nameni 2.10. – 8.10. 2017

pon. Angeli……za + Jože Anžič, ob 18 uri

tor.  Gerard…….za + Hilda Kraškovic, ob 7.3o zj

sr.    Frančišek…za + Franc Marolt, ob 18 uri

čet.  Marija…….za  + Franc Gruden, obl. Klanec, ob 18 uri

                            za + Leopold Marinčič, ob 19 uri na Gum.

pet.  Bruno…za + Franci Perovšek, Doberšek, Perovšek, 18 uri

sob.  Rož. M. b…ob 7.30 za duhovne in red. poklice

                           ob 18 uri v zahvalo Mariji za ozdravljenje

ned.  27 ned……ob 8 uri za žive in mrtve farane

                            ob 10 uri za ++ starše Lukač

Vsem hvala za darove ob današnji nedelji za semenišče.

Vabljeni v Stično 14.10. 2017 – vodi nas geslo Skupaj živeti Marijin klic.