Molitev je izziv

Zvrst: 

 

 

 

MOLITEV   JE   IZZIV

 

 

Najprej  preberemo odlomek iz sv. Pisma Mt 6,5 – 15. Nekaj trenutkov si vzamemo za tihoto, nato pa zaključimo z spontano molitvijo: »Gospod, ti veš, da ne znam prav moliti, zato je upravičen moj pomislek, kako naj drugim govorim o molitvi? Kako naj druge učim moliti? Gospod samo ti znaš resnično moliti. Edino ti, Gospod, si učitelj molitve. Kot apostoli te tudi mi prosimo: Nauči nas moliti – preprosto, iskreno, zaupno in vztrajno! Mati Marija, ki si z apostoli vztrajala v molitvi, pomagaj nam, razsvetli nas, vodi nas po poti molitve!« Amen.

Prava molitev je za nas vedno izziv. Izziv je zato, ker se je ne da dokončno naučiti. Izziv je zato, ker izraža in napaja naše duhovno življenje. Kdor ne moli – v najširšem pomenu besede – ta je notranje mrtev. Izziv je molitev zato, ker moramo v njej graditi odnose, do sebe, do soljudi, do sveta in do Boga. Izziv je zato, ker je za osebno molitev potreben napor, vztrajnost. Izziv je zato, ker se v osebni molitvi brez olepšavanja razgalimo pred Bogom in pred tistimi, s katerimi skupaj molimo. Izziv je zato, ker v osebni molitvi spravimo v besedo tisto, kar smo  in kar nosimo v sebi. Molitev je izziv za nas vse v vseh obdobjih našega življenja ne glede na poklic ali službo. Molitev je izziv za vse.

Župnijska Karitas Škofljica se predstavi

 

Župnijska Karitas Škofljica je bila ustanovljena 1.12. 1993. Šteje 26 članov, od katerih jih kar 19 redno opravlja delo pri različnih dejavnostih. Od ustanovitve dalje je bilo opravljeno ogromno ur dela. Nihče od članov svojih prostovoljnih ur niti ne šteje. Važno je, da se odzovemo klicu, ko je treba nekomu pomagati, mu prisluhniti, biti z njim. Pri delu nam občasno priskočijo na pomoč  prostovoljci iz Osnovne šole Škofljica in posamezni župljani. Vse aktivnosti  pomagajo uresničevati z donacijami obrtniki, Občina Škofljica in številni posamezniki s finančnimi darovi v naši cerkvi. To pa je tista živa Karitas, brez katere ne bi bilo ničesar in je osnova za vse aktivnosti.

Naš Karitas je vedno v službi in varovanju človekovega dostojanstva. Učinkovito in celostno pomaga človeku v stiski in gradi medgeneracijsko solidarno življenjsko okolje, ki je blizu vsem ljudem, predvsem pa družinam , otrokom in starejšim.

Navedeno potrjuje vsakoletna razdelitev od 3000 do 3.500 kg hrane in higienskih potrebščin, nakup pripomočkov, oblačil in obutve za otroke invalide, plačila položnic, za kurjavo, zdravstvenih storitev, zavarovanj, stanarin, šolske prehrane in drugih nepremostljivih dajatev. V tekočem letu opravimo  okrog 400 obiskov starejših, bolnih in invalidov. Vsem namenimo skromno darilo in čas za prijeten klepet. Druži nas dolgoletna povezanost in prijateljstvo. Njim je namenjeno tudi vsakoletno srečanje v mesecu maju. V župnijski cerkvi sv. bratov Cirila in Metoda smo povezani v mašni daritvi, po njej pa ob prepevanju naših pevcev in dobrot gospodinj  v prijetnem klepetu v župnijski dvorani. Posebna pozornost pa je s čestitko in darilom namenjena tudi rojstnodnevnim jubilantom. Voščilo je hkrati  tudi zahvala za vse njihove žrtve in trud. / se nadaljuje v prihodnji številki Naš glas/.

 

Gotovo župnijska Karitas ne bo v celoti pokrila vseh potreb, bolj pomembno je, da bo delala po izdelanem programu in tega skušala čimbolj kvalitetno obvladovati, zato bo storila vse, da se v župniji nenehno budi čut, da je vsak odgovoren za služenje in ga je dolžan opravljati, pa čeprav ni član župnijske Karitas. / Starost v upanju str. 120/.

 

24 teden za življenje

Teden za življenje bo potekal od 4 do 12 oktobra po geslom: »Od materinega naročja povišuje naše dneve.« Ta beseda v meni prebuja veselje. »Pred stvarjenjem sveta nas je v njem izvolil, da bi bili sveti in brezmadežni pred njim. V ljubezni nas je naprej določil in sklenil…

Na spletni strani www.gibanjezazivljenje.si boste našli več o samem poteku tedna za življenje, tudi prispevke mladih. Mladim bo mogoče prisluhniti tudi  na radiju Ognjišče.

 

Kakšna bo revija #najst

Revija #najst je nova katoliška revija za mlade. Prvič so se z njo lahko srečali na letošnji Stični mladih. Izhajala b o vsak drugi mesec na 56 barvnih straneh. »Želja, da bi taka revija zaživela med mladimi kristjani, je zorela več let. Revija #najst bo namenjena vsem mladim, od teh, ki so pravkar prerasli revijo Mavrica ali se pripravljajo na birmo, do teh, ki še vztrajno gulijo srednješolske klopi,« je povedal Tone Rode, direktor založbe Družina.

V njej želimo snovalci revije zajeti vsa področja delovanja in razmišljanja današnjih vernih mladih. Revija bo velik pripomoček vsem mladim, spregovoriti v njihovem jeziku o veri, ki pa ima jedro v Svetem Pismu – izkustveno in pričevalno. Revija ne bo populistična pa tudi ne želi biti pragmatična ali na račun vsebine všečna. Mladi boste našli in odkrivali vedno bolj osebno vero.

Revijo priporočamo najprej vsem mladim najstnikom, pastoralnim delavcem in seveda tudi staršem, saj se srečujete z mnogimi vprašanji svoje mladine. Mladi nosijo v sebi veliko darov – talentov in tudi od njih se lahko veliko naučimo. Posamezna številka stane 3,9o€ letna naročnina je 23,4o€. Naročite lahko v župnijski pisarni ali pa na Družini – narocila@druzina.si ali pa na tel: 360 -28 – 28

 

Pomagajmo beguncem

Prosimo vas, da vaše župljane spodbudite k solidarnosti z begunci, ki bodo na svoji poti prešli Slovenijo. V ta namen vam danes pošiljamo 30 položnic. Če je možno vas prosimo, da tudi v oznanilih ali na vidnem mestu v vaši župniji objavite račun, kamor je možno nakazati sredstva za pomoč. Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1 Ljubljana SI56 0214 0001 5556 761, namen pomoč beguncem; sklic 00 628.

 

Tvitanje z Bogom

Spoštovani starši prvoobhajancev, birmanci in župljani v starosti od 13 – 80let vam prestavljamo novo knjigo Tvitanje z Bogom, ki bo izšla v četrtek 15. 10. 2015. Ta knjiga vsebuje 200 vprašanj o veri, Cerkvi, ki so jih oblikovali mladi in iskali tudi odgovore, ki razgrnejo celotno paleto katoliškega nauka. Ker je projekt sestavljen iz knjige, spletne strani in aplikacije za pametne telefone, je posebej privlačen za mlade.

Ozrite se: www.drustvo-skam.si/tvitanje in www.tweetingwithgod.com.

Redna cena 35,9o€ popusti so različni zaradi količin do 36%. Zelo priporočam!!

Ponudba koledarjev

Družina ponuja različne vrste koledarjev – papežev, slovenske cerkve, otroški koledar z nalepkami, planer, stenski koledar, luknjani in spiralni koledar. Oglejte si na oglasni deski.

Romanje – Čatež Zaplaz

Vabim, na romanje, ki bo v soboto 10.10. Na romanje se bomo podali z vlakom in nekaj tudi peš. Odhod vlaka bo iz Škofljice ob 7.52. Vrnili se bomo ob 15 uri. Pri Mariji v cerkvi bomo darovali sv. mašo in se ustavili na grobu blaženega mučenca Alojzija Grozdeta. Hrana iz popotne torbe, pa tudi v gostišču bodo veseli našega obiska. Romarji mladi in starejši lepo vabljeni.

 

Predstavitev knjige »Z druge strani«

Vabimo vas na predstavitev  knjige »Z druge strani« - pričevanja s Škofljice in bližnjih vasi o drugi svetovni vojni, ki bo v petek 9 oktobra 2015, ob 18 uri  v občinski kulturni dvorani na Škofljici. Z nami bo avtor knjige Peter Tomažič, ki je zbral dvanajst pričevanj domačinov, v katerih so spregovorili o svojem življenju v času druge svetovne vojne. Med njimi je kar devet župljanov naše župnije. Knjigo bogati  več kot sto fotografij, ki so v veliki meri povezane s kulturnim, vzgojnim delovanjem salezijancev v gradu Lisičje. Na predstavitev so povabljeni tudi pričevalci. Predvidoma se bo predstavitve udeležil tudi salezijanec Stane Okorn, če mu bo zdravje dopuščalo. Poslušalci lepo vabljeni.

 

Godovi in mašni nameni 5.10. – 11.10. 2015

pon. Marija………za + Gregor Cerar, 30 dan, ob 18 uri

tor.  Vemancij……za ++ priporočene v molitev, ob 7.3o zj

sr.   R. M.b……..za + Hilda Kraškovic, ob 18 uri

čet.  Tajda……...za žive in mrtve – Blato, Drenik, Gum. ob 19 uri

pet.   Abraham….za + Alojzij in Julija Pirnat, obl. ob 18 uri

sob.  Danilo…….za + Franc Gruden, Klanec, ob 18 uri

ned.  28 ned…….ob 8 uri za žive in mrtve farane

                             ob 10 uri za + Jelka Lavrič, obl.

 

Seminarji 2015/16

Seminarji se vodijo za osebno rast in osebno izobraževanje. V društvu katoliških pedagogov Slovenije, pomagajo osebno in strokovno rasti. Več o tem najdete dkps.seminarji@gmail.com – Ulica Janeza Pavla II. 13, 1000 Ljubljana. Vabljeni na srečanja.