Načrt za dopust

Zvrst: 

 

 

Načrt  za  dopust

 

 

Pet nasvetov za počitnice, ki se jih boste še dolgo spominjali  in veselili.

 

A/Poskrbite za duhovnost

Za družine je na voljo veliko duhovne ponudbe od družinskih oratorijev, do vsakoletnih duhovnih vaj. Za vsako družino – zahtevno ali tisto, ki se šele spoznava s tako ponudbo – se bo našlo kaj. Pozanimajte se pri prijateljih, vodniki po duhovnih vajah, ki ga ja izdala  tednik Družina ali pa poglejte na spletno stran www.druzina.si. Na razpolago je veliko možnosti, tudi za mlade in otroke.

 

B/Naredite načrt

Da bi se izognili slabi volji in morebitnim sporom naredite načrt za počitnice in dopust. Vsi člani družine se usedite za mizo, povejte svoje želje, jih uskladite in naredite načrt na papirju. Potem samo obkljukajte  vse, kar vam je uspelo uresničiti. Nič, hudega, če bo ostalo kaj za prihodnje leto. Pri načrtovanju moramo računati na različne želje in tudi starost udeležencev

 

C/Bodite dobre volje

Kako se bomo počutili na počitnicah in dopustu je odvisno od nas. Lahko smo z vsem nezadovoljni ali nejevoljni ali celo prepirljivi, vendar s tem ne bomo nič spremenili: stvari bodo še vedno enake, lahko pa jih sprejmemo z nasmehom  in dobrohotno.. Čez nekaj časa se bomo še tako neznosnim razmeram smejali, seveda, če se bomo tako odločili. Ljubeznivost pa bo imela čudežen učinek tudi na naše bližnje. Čeprav boste na začetku zavrnjeni, vztrajajte.

 

Č/Razširite obzorja

Obzorja lahko razširjate s potovanjem pa ne samo v daljne in tuje dežele temveč tudi doma. Koliko je še krajev v naši domovini, ki jih nismo doživeli, kjer se nismo srečali z domačini, kjer nismo okusili njihove kulinarike, spoznavali njihove običaje in navade. Lahko pa spoznavamo svet tudi z knjigo pod domačo lipo. Poskrbite za osebno 4rast. Pogovarjajte se z domačimi, z možem, z otroci, sosedi. Zakaj takega je med letom večkrat med letom premalo časa. Raziščimo, kaj si želimo, kaj bi radi počeli v prihodnosti, kje se vidimo…? Seveda vse skupaj ne pade samo z neba. Na tem področju pomagajmo tudi otrokom, da bodo spoznali dobrine takega ravnanja.

 

D/Ne pozabite na dobrodelnost

Odprtih rok in srca smo lahko povsod. Na vsakem koraku lahko naredimo kaj dobrega. /ne pozabimo na tiste, ki na dopust ne morejo zaradi zdravstvenih ali gmotnih dobrin, pomagajmo tudi večjim družinam, pomagamo kakemu kmetu na polju z celotno družino…/ Se nasmehnemo v mestu človeku in ga lepo pozdravimo ob jutru ali večeru z lepim slovenskim pozdravom: »Bog daj dobro jutro, Bog daj dober večer. Morda poznamo, koga ki se ta čas v bolnici in imamo priložnost da ga obiščemo. Vesel bo našega obiska. Lahko pa se ga spomnimo v svoji osebni molitvi in ga priporočimo svetim za zdravje. Počitnice so tudi velik priložnost za utrjevanje  sorodstvenih vezi.

 

E/Odpočijmo se od mobitelov

Ali moramo res biti vedno na voljo. Ali moramo res pogledati vsako objavo na facebooku? Ali moramo res kar naprej pisati sporočila. Odločitev za odklop je v naših rokah. Potreben bo pogum.

 

Oratorij 2017

Po nekaterih župnijah že končujejo z letošnjim oratorijem, pri nas pa so se voditelji odločili da bo tudi letos potekal oratorij ob koncu poletnih počitnic, in to od 20. 8 – 27.8. Od nedelje do nedelje. Vsi ki bi se želeli udeležiti oratorija je v naši avli prijavnica, na prijavnico zapišete podatke, ki jih od vas želijo voditelji oratorija in to prijavnico čimprej oddaste kakšnemu voditelju oratorija ali pa v župnijski pisarni. Dar, ki ga boste namenili za oratorij pa boste posredovali takrat, ko se boste udeležili oratorija. Oratorij bo potekal pod geslom Dotik nebes. Vse se bo odvijalo okrog Jezusove matere Marije – njenega življenja. Otroci bodo lahko sodelovali v različnih skupinah in se bodo lahko tudi kaj novega naučili. Vsi otroci, ki bodo prišli na oratorij bodo imeli tudi počitniško spoved. Naj bo oratorij v veselje in duhovno korist vsem, ki bodo sodelovali in se udeležili oratorija.

 

Sv. Ciril in Metod – slovanska apostola /5.7/

Na binkoštni praznik leta 1919 so jugoslovanski škofje takole zapisali:

»Predragi verniki! Praznik sv. Cirila in Metoda je krščanski in cerkveni praznik; zato moramo sv. apostola častiti  in slaviti v krščanskem duhu kot svetnika in prijatelja božja, kakor to želi sveta Cerkev. Predvsem ju častimo v cerkvi s službo božjo in z gorečimi molitvami. Slavimo ju s posnemanjem njunih čednosti, ker je po nauku svetih očetov pravo češčenje svetnikov posebno v tem, da jih posnemamo v njihovih krepostih. Molimo za širjenje sv. vere in cerkvene edinosti, ki je bila Kristusu posebej ljuba ob zadnji večerji – daj da bodo vsi eno kakor sva midva eno, je Jezus molil pri zadnji večerji. Vabljeni k sv. maši v sredo zvečer ob 19 uri.

 

Prva sreda v mesecu 5.7.  – molitev pred mašo

Da bi naši bratje in sestre, ki so se oddaljili od vere, po naših molitvah in pričevanju za evangelij, spet odkrili usmiljeno Gospodovo bližino in lepoto krščanskega življenja. Ne pozabimo, da je Bog naš oče, ki vedno čaka na nas, vedno odpušča in pripravlja gostijo za nas ko se vrnemo. Lepo vabljeni k molitvi.

 

Oznanila v počitnicah

Vsa nedeljska oznanila bodo v mesecu juliju in avgustu na spletni strani http://www.skofljica.info/zupnija  

Bralci beril

Vedno smo veseli bralcev, saj je to delo vsega občestva in tudi sodelujočih pri maši. Z veseljem povabimo k branju – oznanjati tako lepo   in odrešujočo novico pa je tudi za vsakega posameznika blagoslov. V vročih dnevih moramo biti seveda za to tudi primerno oblečeni. Bralce potrebujemo med tednom, za praznike in za nedelje in tudi ob podelitvi zakramentov ali zakramentalov. Hvala vsem, ki sodelujete pri širjenju veselega oznanila.

 

Karitas romanje

Čeprav je še cel mesec do romanja, vas želim spomniti še enkrat na to lepo priložnost iti na potep z člani, sodelavci- prostovoljci v domžalsko okolico. V Lukovici se bomo ustavili v gradu in cerkvi. Zvečer pa si bomo ogledali dramo našega velikega pisatelja Finžgarja z naslovom – Divji lovec. K udeležbi vabim vse župljane. Prijavite se v župnijski pisarni. Romanje bo v soboto 5.8. 2017.

 

Krištofova nedelja – 30.7.

Nesreča nikoli ne počiva. Z molitvijo pa se priporočamo angelom varuhom in svetim naj nas varujejo pred nezgodami, ne gre tu samo za nesreče na cesti, nesreče so na vsakem koraku. Pripeljimo k blagoslovu, ki bo po obeh svetih mašah, svoja vozila od koles do najbolj izpopolnjenih vozil.

 

Godovi in mašni nameni 3.7. – 9.7. 2017

pon. Tomaž……za + Hilda Kraškovic, doma ne bo sv. maše

tor.   Urh……….za + Milka Tekavec, doma ne bo sv. maše

sr.  Ciril,Metod…za vso župnijo – ob 19 uri- bo maša

čet.  Marija……. za + Marija Okoren – doma ne bo sv. maše

pet.  Vili………..za +Marija Simonič, obl. ob 20 uri

sob.   Prokopij….za + Branko Tomažič, ob 20 uri

ned.   14 med .et…ob 8 uri za žive in mrtve farane

                             ob 10 uri za + Alojzij Novak, obl.