Nevednost in hudobnost

Zvrst: 

NEVEDNOST IN HUDOBNOST

 

Koliko težkih in neprijetnih trenukov in dnevov smo morali že prestati v letošnji zimi. Mnogi niso mogli do vode, ne do trgovine, ne do osnovnih vsakdanjih dobrin – zaradi žleda, poledice, elektrike, pomanjkanja goriva za vozila... Težave na težave, za stare in mlade za delavce in za turiste. Skoraj smo se že izkopali iz težav je prišla še nova preizkušnja – narasle vode – na cerkniškem polju, planinskem polju in v okolici Starega trga pri Ložu. Ali ni bilo že vsega dovolj. V teh krajih so bili že z zimo preizkušeni. Zakaj še z vodo? Jih je Bog pozabil? Zakaj to Bog dopušča?

Danes zjutraj sem ob zajtrku odprl televizor in želel sem prisluhniti poročilom o dogajanju doma in po svetu. Seveda so poročali tudi naraščajočih vodah na Notranjskem. Novinarka je poročala kako visoko že segajo vode, koliko hiš je že zalitih, ne samo stare temveč tudi nove, ki so bile pred kratkim zgrajene. Kako boleče za prebivalce teh krajev. Niso kazali domačij ne ljudi.

Besedo je spremljala tudi slika – ki pa je bil »lepo obnovljen križ« vse okoli križa pa sama voda. Na prvi sliki je bila voda Križanemu nekako do pasu in dokaj čista voda. Nato je voda segala Kristusu do prsi, je bila bolj motna. Tretja podoba – voda mu sega do ust in tudi polno listja je na vodi. Pribit na križ. Tudi ob smrtii – stopi zdaj s križa – so se mu posmehovali  in bomo verovali!!

ALI  LAHKO  ZAUPAMO  JEZUSU?

 

Ali j vse to kar je učil resnično. Da se seznanimo z njim, pa je treba vzeti  roke Novo zavezo in jo s sprejemljivim srcem in razumom brati, premišljeati in po njej živeti. Če bomo to delali z srvem, ga bomo tudi vzljubili, sprejeli njegove nauke in njegovo Cerkev.

Matjaž Puc (*1946) že pokojni družbeni delavec in nekaj časa tudi v diplomatski službi v Avstraiji je v svoji knjižici Spreobrnjenje zapisal:

»In Cerkev, in duhovščina, zakramenti, dogme?. Če je Kristusu prav, je tudi meni prav. Dovolj mi je, če vem, da je Kristus vstal, da živi med nami, pa lahko sprejmem kakršnokoli  obliko Cerkve... Če tudi bi bili vsi ljudje  v Cerkvi grešniki in niti eden ne bi spoštoval božje besede... Cerkev bi morala obstajati zaradi tistih, ki se bodo nekoč rodili.

Italijanski duhovni pisatelj Vittorio Messori (*1941) doma ni imel verske vzgoje. Z jezusom se je srečal šele, ko je pripravljal svojo doktorsko nalogo. Kupil si je knjigo Pascalove Misli – ki sem jih že večkrat navajal. Ob tej knjigi je vzel v roke še sv. Pismo Nove zaveze, ki pa je nanj napravila silen vtis.

»Bral sem sv. Pismo in to je bil zame pravi šok. Na tistih maloštevilnih in skopih straneh sem našel pravilne odgovore na vsa svoja vprašanja. Bil sem nadvse srečen, da sem našel Kristusa. Vendar se moje iskanje tedaj ni nehalo...Ali se lahko zanesem nanj?. To se mi je zdelo pomembno vprašanje. Drugi, ki se je rodil v okolju krščanstva se največkrat niti ne sprašuje ali pa se mu vprašanja zdijo razrešena. Sam nisem bil vzgojen v tem duhu. Bil sem pripravljen, da tudi vse zavržem, če bi na koncu svoje raziskave odkril, da gotovosti ni mogoče zagovarjati. Iz tega študija o Jezusu je nastala knjiga z naslovom Kdo je Jezus, ki jo imamo tudi v slovenskem prevodu. Ljudje se srečujejo s Kristusom na različne načine. Nekateri ga sprejmejo in se ga oklenejo že v otroštvu, drugi v zrelih letih. To je včasih tudi na bolj nenavaden način.

Kristus je novi človek, je izvir, središče in življenje vseh novih ljudi. Na zemljo je prinesel povsem novo, božje življenje. Pravi kristjan je nujno usmerjen na Kristusa. Ima ga celo za svoje središče.

NCNG  - Alojz Kastelic

Vsi, ki pričakujemo, da bodo mrtvi vstali, spremljamo svoje rajne z molitvami, z dejanji dobrote in pozornosti, da smo tako  z njimi še naprej v osebnem stiku prijateljstva in pomoči.

+ Alojza se spominjamo v molitvah in dobrih delih: sin Alojz z družino, hči Marinka z družino, hči Vida z družino, vnukinja Vida z družino, vnukinja Maja z družino, sestra Marija z družino, Dolinšek Veri z družino, Marija Tekavec, društvo Nove slovenske zaveze – Škofljica, Anton Mušič z družino, družina Skubic iz Zaloga, družina Švigelj, družina Hribar,  Alojzij Kastelic z družino iz Grosuplja, družina Kastelic iz Zaloga, družina Kolenc iz Zaloga, Kastelčevi iz Klanca, Pavla Trtnik z družino, Anžič Jože z družino, Alojzij Goršič z družino, Jožef in Ana z Jablana, sestrična Ani, sestrična Marija, družina Polič, družina Senekovič – Tičar, nečakinja Jelka Mate z družino, vaščani Zaloga, Franc Skubic z družino, Marija Križman z družino iz Ižanske ceste, Ivanka Skubic z družino, družina Cimerman, Joško in Karmen Fabijan z družinama, družina Kraner, Dominik Reišp z družino, Jožef in Štefka Reišp z družino, družina Gonza, Štefanija Reišp, družina Zakrajšek – Šmarje Sap, družina Žagar iz Rudnika, Marija in Andrej Senekovič in Gačnik Drago z družino iz Trebnjega. Bog naj bo rajnemu Alojzu in nam milostljiv sodnik in bogat plačnik.

 

Čiščenje cerkve in okolice

Ob tem, ko krasimo svet prostor moramo zelo paziti tudi na samo opremo cerkve. Ta se lahko vsaj nekateri deli hitro poškodujejo ali se uničujejo. Določene svtari puščajo sled v marmorju, na prtih ali pa na mesingu in bakru. Na stvari smo pozorni.

V juliju so poprijeli za delo iz Lanišča – Peter Tomažič, Marija Tomažič, Jana Dolšina, Monika Tomažič, Matija Tomažič, Karmen Tomažič, Repar Joža, Bratkovič Jožefa, Horvat Zvonka, Novak Helena, Novak Sandi, Pene Sandi, Papler Marija, Potokar Anica, Stolnik Alenka, Pene Tone, Repar Marija, Brezinščak Albina, Rupnik Zlata, Blatnik Slavka, Pene Sandi, za cvetje sta darovala Prpar Darko in Pavla Skubic /dalje/.

Vabilo Vljudno Vas vabimo, da se udeležite slovesne sv. maše, ki jo bo v nedeljo 2. marca  2014 ob 16 uri  v Stiški baziliki daroval em. kardinal Raymundo Damascene Assisa iz Aparacide /Brazilija/. Ob tej priložnosti bo kardinal daroval in blagoslovil kip »Naše gospe iz Aparacide, zavetnice Brazilije

 

Slovenska Karitas vabi

Na vas se obračamo s prošnjo za solidarnost in konkretno pomoč vsem, ki so jih preizadeli sneg, žled, grozeče poplave in druge preizkušnje. Račun na katerega lahko nakažete svoje darove: Slovenska Karitas Kristanova ul 1, 1000 Ljubljana TRR: SI56 0214 0001 5556 761 namen Ledena ujma sklic: 00 6238, koda namena Char, BIC banke LJBASI2X. Hvala vsakemu za vsakovrstno podporo prizadeteim v teh težkih trenutkih.

 

Tečaj za zaročence – potekal bo v Ljubljani od 3.3. – 7.3. ob 17 uri na Krekovem tegu 1, Ljubljana.

 

Pastirsko pismo škofov – post  2014. Škofje nas z papeževimi mislimi vodijo k ubogim in preizkušenim. Kakšen odnos imamo do najšibkejših?

 

Godovi in mašni  nameni 23.2. – 2.3. 2014

pon. Matija.........za + Angela Kastelic in starše, ob 18h

tor.   Nestor........za + Antonija Skubic, ob. ob 18 uri

sr.    Porfirij........za + Avgust Dragar, ob 7.3o zj.

čet.  Bazilij..........za + Marija Hribar, obl. ob 18 uri

pet.  Roman.........za + Alojz in Ana Podpečan, ob 18h

sob. Albin...........za duh. in red. poklice, ob 7.3o zj.

                             za ++ Verbič, ob 18 uri

ned.  8 ned. m. let.ob 8 uri za žive in mrtve farane

                         ob 10 uri za ++ starše, sestro in brata Gorišek

 

Češčenje sv. RT ob petkih pol ure pred sv. mašo, ob 17.3o.

 

Bonton za mlade – Odrasle, ki niso člani družine, po vseh pravilih vikamo. Otroke brez izjeme tikamo.