Ob koncu veroučnega leta

Zvrst: 

OB    KONCU  VEROUČNEGA  LETA

 

Pred nami so poletni dnevi, ko v maši domovini samevajo učilnice. Ni pouka. Otroci so doma ali pa tudi sami nabirajo telesne moči in odkrivajo svet okrog sebe. Večkrat so to dnevi popolne prostosti in skoraj so otroci prepuščeni svojim navdihom in željam. Vse to v njihovo življenje prinaša veliko nevarnosti. Niso v nevarnosti samo za svoje telesno življenje, v nevarnosti so tudi za svoje duševno, duhovno življenje. Že doma je več teh nevarnosti in prav tako tudi zunaj doma. Ena nevarnost je doma – televizija, računalnik, internet...zunaj doma pa družba, saj tudi sami zanjo večkrat ne najdemo dobrih besed. Kaj storiti, kako pomagati, kaj se da narediti?

Najprej se moramo sami zavedati, da so nevarnosti in tega dobri starši nebodo prepustili »bo že kako«, »ne moremo drugače«, »saj so vsi glih« temveč bodo otrokom skušali pomagati na različne načine. Nekateri se boste še bolj posvetili otrokom, otrokom boste pomagali, da se udeležujejo različnih izpopolnjevanj, poslali jih boste na oratorij, vsak dan se boste z njimi pogovarjali, kaj so delali, kaj želijo doseči s prostim časom, kako bi dobro organizirali prosti čas. Seveda ima tu vsaka družina svoje poglede, svoj način življenja, svoje odgovornosti in odločitve. Naj bo otrok tudi v počitnicah zaposlen. Zelo prav in dobro bo če bo vsak dan moral delati tudi nekaj fizičnega dela.

Ti  si življenje mojega življenja  II

 

Vera je trajna naravnanost , ki se razodeva v zvestobi. Tudi božja ljubezen do nas je zvesta. Bog nas vedno ljubi, naj ga mi ljubimo ali ne. Psalmist ugotavlja:«Od roda do roda traja tvoja zvestoba« (Ps 119,90). Pri preroku Izaiju beremo, kako je božja ljubezen bolj stanovitna in zvesta, kakor so stanovitne  nepremične gore in griči: »Naj se tudi gore umaknejo, in griči zmajejo, vendar se moja milost ne umakne od tebe in moja zaveza miru se ne omaje, govori Gospod, ki ima s teboj usmiljenje.

Newmann razmišlja o veri kot trajnem razpoloženju takole:

»Ne gre za neko le začasno odločno ravnanje ali viharno razpoloženje, ne za trenuten vtis ali razpoloženje ali stališče, temveč za trajno naravnanost, za duševno stanje, ki ostaja sklenjeno. Imeti vero v Boga pomeni dati se Bogu, ponižno izročiti oziroma želeti, da bi smeli izročit vse, kar nas privlači in skrbi, Bogu, ki je najvišji delivec seh dobrin.«

»Človek ne more biti eno uro zares religiozen in drugo nereligiozen. Saj bi potem enako lahko rekli, da more biti izmenoma eno uro zdrav in naslednjo bolan. Človek, ki je religiozen, je religiozen zjutraj, opoldne in zvečer. Njegova religioznost je bistvena značilnost, je posoda, ki zaobsega vse njegovo mišljenje, govorjenje in dejanja, vse sestavlja prav isto celoto. V vseh rečeh vidi Boga, vse svoje delovanje povezuje z duhovnimi cilji, ki mu jih je Bog razodel. Vse dogodke v teku dneva, sleherno osebo, ki se z njo sreča, novice, ki jih sliši, vse meri z merilom božje volje.

Kdor tako živi, o tem lahko  skoraj dobesedno  rečemo, da neprestano moli. Vedno se zaveda božje pričujočnosti, zato se stalno spoštljivo obrača na Bog, ki mu je vedno pred očmi, z notranjo govorice  molitve in hvale, ponižne izpovedi in veselega upanja..

Vera se mora naujno poznati v življenjeu, sicer ni prava vera. Mnogi z besedami priznavajo, da verujejo v Boga, a njihovo življenje tega ne kaže. Živijo, kakor da Boga ni.

 

Bodi  pripravljen

Najprej skavtom voščimo lepa in bogata nadaljna leta v delovanju odgovornosti do Boga, samega sebe, bližnjega in narave. To so velike in lepe naloge na katere danes mnogi pozabljajo. To je tudi temeljna ideja ustanovitelja gibanja skavtov Baden  Powell. Skavte po vsem svetu druži  veselje do živlejnja v naravi, druženje in pustolovščine. Tudi pri nas je skavtstvo ena največjih organizcij mladih v naši domovini. Pridružite se nam ob našem praznovanju v cerkvi sv. Cirila in Metoda in v popoldanskem delu pred šolo na Škofljici.

 

Pričevanje Juda

V našo domovino bo prišel Jud Elie Setbon, rabin, spreobrnjeni jud in bo spregovoril o svoji poti za Jezusom. Po milosti je naredil korak spreobrnjenja v krščanstvo. V Grosupljenm bo v nedeljo ob 15 uri v cerkvi sv. Mihaela, bo tudi na Viču 10.6. 0b 19.3o. Vabljeni.

 

Zakonska skupina

Teme so vedno nove in tudi velikokrat zelo močne za pogovor in iskanje možnih poti za naprej. Tokrat bo zakonska skupina spregovorila o vprašanju skušnjav moškega in ženske. To življenje napravlja očarljivo in nevarno. Kaj si mož in žena razkrijeta in pomagata drug drugemu? Vabljeni v ponedeljek ob 20.30 v zakristijo.

 

Spričevala

Otroci, bodo po drugi maši prejeli spričevala za svoje delo in nedelo v letošnjem letu. Kar so sejali in kar smo sejali to bodo tudi želi. Starši poglejte spričevali, podpišite jih in vrnite. Zopet sporočam, da bo letošnji oratorij v mesecu avgustu in to od 17 do 24 avgusta.

 

Romanje bolnikov

Vsako leto se bolni bratje in sestre srečujejo na Brezjah. Mnogim je to srečanje v veliko veselje in tudi v vzpodbudo za premagovanje trpljenja in vsakdanjih preizkušenje. Leto bo srečanje vodil Jurij Bizjak, koperski škof. Srečanje bo 21 jinija dopoldne na Brezajh. Lepo vabljeni tudi iz naše župnije.

 

Vodnik po duhovnih vajah

Želim vas opozoriti na vodnik po duhovnih vajah v počitnicah. Ta vodnik je izdala Družina. V vodniki najdete za vse starosti kam v počitnicah po duhovno pomoč, redenerirati svoj motor. Vabljeni. Pogovorite se v družini kam in kako in kdaj.

 

Vabijo Višarije

Vsako leto se kar lepo število Slovencev odpravi na romarsko božjo pot na Višarije. To je že 650 let stara romarska pot, ki povezuje Slovane, Romane in Germane. Lahko gremo med tednom ali pa ob vikendu. Tudi pešpot ni tako huda, kdor zmore vsakdanje delo in hojo bo zmogel tudi to pot.

 

Zahvala

Vsem dobrotnikom ob darovanju pretekle nedelje se zahvaljujem za izkazano pomoč.

Žegnanje na Gumnišču

Na  praznik sv. Trojice, se vsako leto zberemo v cerkvi na Gumnišču. Praznujemo blagoslov cerkve in patrocinij. Ta dan naj bi tudi vsi soseščani imeli svoj soseskin praznik in ga praznujejo v krogu soseske in domačih. Mnogi se radi za ta dan vrnejo na svoje domove in nekaj časa preživijo skupaj z domačini. Obudijo se lepi spomini in se med seboj tudi povezujejo z pesmijo in pogovorom. Vabljeni najprej k maši in nato k praznovanju.

 

Prvoobhajanci  vabljeni na Brezjev soboto 14.6.

 Zglasite se pri župniku za dogovor.

 

ŽPS – srečanje v četrtek  12.6. ob 20 uri. Pridi!

 

25 župnijski dan

V  komisiji za prireditve se trudimo, da bi pripravili dan, ki se ga boste razveselili in ki bo v vaše življenje priinesel nekaj radoživosti, veselje,  razgibanosti in povezanosti. Z veseljem iščemo tudi nove moči, nove obraze. Sodelovali bodo ansambel Gavnarji, skupina Mlejku, harmoonikarji, kitaristi...in tudi sami boste sodelovali pri nagradnih igrah.

 

Godovi in  mašni nameni  9.6.-  15.6. 2014

pon. MMC.............za + Janez in Jožefa Žitnik, ob 20 uri

tor.   Bogumil.........za + Petra Miiler, obl. ob 20 uri

sr.     Barnabe.........za ++ priporočene v molitev, ob 7.3o

čet.   Eskil..............za ++ Dolinšek , ob 19 uri na Gum.

pet.   Anton ...........za + Boža Marinček, obl. ob 20 uri

sob.  Valerij...........za + Franc Kraškovic, ob 20 uri

ned.  Sv. Trojica.....ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                ob 10 uri za sosesko na Gumnišču

 

Vabilo

Vabimo vas na voden ogled cerkve sv. Uršuke, k bo v četrtek 12.6. ob 18 uri. Vodila ga bo umetnostna zgodovinarka Nataša Kovačič.. Ogled organizirata Domoznanska sekcija in Narodna galerija. Udeležba je brezplačna. Vabljeni.