Ob praznovanju

Zvrst: 

 

 

OB    PRAZNOVANJU

 

 

Kaj nam pomen ta božja hiša? Vsaka kapela ali cerkev nam je znamenje, v katerem se uresničuje Jezusova obljuba svojim učencem: »Jaz ostanem z vami vse dni do konca sveta.« Bog je med nami! Navzoč je v tem svetišču. In ne moremo se strinjati s tistimi, ki oznanjajo  - smrt Boga- ki govorijo, da se je Bog umaknil. Dokler bodo cerkve in kapele in jih bodo ljudje obnavljali, je to znak, da je v njihovih srcih še vedno na pomembnem mestu Bog in njegove zapovedi.

Kadarkoli boste prišli k temu svetišču, vam želim, da bi zaslišali Jezusove besede: »Pridite k meni vsi, ki ste obteženi in jaz vas bom poživil!«

Želim vam, da bi vas ta cerkev združevala predvsem v času skupnih pobožnosti, kakor na primer v nedeljskih in prazničnih dneh, kakor tudi občasno pri delavniški maši in da bi s tega kraja odšli vedno znova potolaženi, pomirjeni in da bi vas spremljal božji blagoslov.

Sv. Avguštin je na dan je ob prenovitvi in posvetitvi cerkve spregovoril te besede svojemu ljudstvu: »Danes smo se zbrali, da bi obhajali spomin posvetitve te obnovljene hiše molitve. Ta zgradba je naše svetišče, naš kraj molitve. Toda tudi mi sami smo božji hram. Kakor vzdržujemo in negujemo ter krasimo ta kamniti hram, tako moramo skrbeti  za svoje srce, da bo v njem Bog našel svoje vredno in dragoceno prebivališče in nas napolnil z svojim mirom, strpnostjo, potrpežljivostjo in ljubeznijo, kajti samo takrat bo svet zopet zedinjen, saj je še sedaj razdeljen v bloke in stranke. Gradimo svoje notranje svetišče dan za dnem za Boga.«

 

Skupina jasličarjev

 

»In porodila je Sina prvorojenca, ga povila v plenice in položila v jasli.«

Božič kot praznik so začeli kristjani obhajati za časa papeža Liberija leta 354.  Gotovo so si že prej verni želeli upodobitev tako pomembnega dogodka. Taka želja izvira iz človeške narave, ki potrebuje za svoje notranje predstave tudi zunanje čutne opore.

Da so si tega verni želeli nam izpričujejo tudi tako zvane obredne igre, ki so bile pripravljene tudi po vzoru velikonočnih obrednih iger. Najprej so nastopali duhovniki v raznih vlogah, pozneje pa tudi laiki. Izdelovali so tudi oltarje za božičnim prizorom, Tremi kralji, z pastirji…

Verni pa so velikokrat to kar se je dogajalo v Cerkvi radi prenesli tudi na svoje domove. V cerkvah so postavljali jaslice…na oltar. Tako so želeli veliko skrivnost božjega rojstva približati vernemu človeku.

Jasličarstvo ima danes velike razsežnosti, možnosti in tudi to je postala kar velika industrija;, turizem, hobi, pa tudi poglabljanje v skrivnost božjega Sina na svet. Kako raznovrstne jaslice izdelujejo po svetu. Mnogi pokažejo v teh izdelkih veliko svojih talentov in rastejo tudi v ponižnosti, potrpežljivosti in pripravljenosti pomagati v skupnosti.

Tudi v naši župnijski skupnosti doživljamo vsako leto novo božično darilo. Skupina, ki pride na vrsto se potrudi, da izdela jaslice po svoji zamisli in svojih načrtih. Ti načrti so zelo različni – tipične puščavske, rimske, slovenske, po tematikah – rožni venec, moderne…Vse te nam oznanjajo čudovito skrivnost – prihod Božjega Sina na svet za nas ljudi.

Skupina, ki pride na vrsto je najbolje, da se najprej zberejo skupaj, se dogovarjajo kakšne jaslice bodo naredili, kdaj jih bodo začeli postavljati, kdo bo akter samih jaslic. Skupina se dogovori tudi za načrt in izdelavo samih jaslic. Pri tem je veliko stvari pomembnih – kaj postaviti v središče, čemu bomo dali poudarek, kaj hočemo ravno to leto sporočiti božjemu ljudstvu v našem kraju. Jaslice imajo tudi veliko sporočilno vrednost. Nikakor pa ne smemo mimo otrok. Za otroke so jaslice veliko doživetje, ki ga bo ohranjal mnoga leta svojega življenja.

Ob koncu bi se rad zahvalil vsem, ki tudi to delo delate z vero v srcu in v ljubezni do Novorojenega in vseh, ki si bodo jaslice ogledali. Z tem oznanjamo veliko resnico naše vere, da je božji Sin prišel na svet nas odrešit.

 

NCNG  - + Pavel Volkar

Vemo, da obstajata dva sveta – Materialni in duhovni. Materialni svet je v spreminjanju in duhovni, ki je neomejen in večen. Tako nam tudi naša vera izpričuje da smo poklicani v večno življenje k Bogu. Ne vemo zakaj in kdaj. A vemo, da je ta smrt tudi za nas milostni trenutek srečanja z Bogom.

Ob smrti našega brata Pavla so darovali za sv. maše in potrebe cerkve: sin Pavel, sin Rajko, Franc in Ana Menard, Fani Lavka. Vsem dobrotnikom se zahvaljujem. Dobri Bog vam povrni.

 

Romarska pot na Čatež – Zaplaz

Kljub slabemu vremenu in peš hoji se nas je zbralo kar lepo število. Kljub majhnim nevšečnostim smo se imeli lepo, veselo in zdravo. Tudi pot nas ni preveč izčrpala. Pri Mariji smo odložili nekaj svojih skrbi in problemov in se lažji podali proti domu. Gospod Marko, župnik na Čatežu nam je lepo razložil mozaik Marka Rupnika. Vsi pa smo nekoliko pogrešali nekaj več časa za pogovor in sprostitev, za srečanje. Kar preveč smo morali hiteti nazaj na vlak. Potrudili se bomo, da bo drugo leto  več časa. Za prevoz namenite 5€. Hvala.

 

God sv. Uršule

Sv. Ambrož je rekel: »Naj bo v vsakem izmed nas Marijina duša, ki bo poveličevala Gospoda, naj bo v vsakem Marijino srce, ki se bo radovalo v Bogu.« Vsi smo poklicani k svetosti. Ustavimo se ob tistih, ki so v življenju hodili naokrog in delili dobrote, sedaj pa so združeni z Njim, ki jim je že v tam življenju bil Pot, Resnica in Življenje. Prosimo jih naj nam pomagajo prebuditi svet. Smo na poti. Kako nas včasih stisne pri srcu, če se v neznani pokrajini naenkrat znajdemo na križišču številnih poti, pa ni nikjer smerokaza. S kakšno negotovostjo se podamo na pot, na eno izmed njih. Kako nam odleže, če se nam za prvim ovinkom, na kakšnem drevesu ali kamenju pojavi znamenje: Smo na pravi poti. Svetniki in svetnice so nam prava znamenja na poti do večne domovine.

Vabljeni k praznovanju godu sv. Uršule v Lanišče 21.10. ob 18uri. Vabljeni tudi v nedeljo ob 10 uri k skupnemu praznovanju žegnanja.

 

Urni kazalci

V soboto bomo urne kazalce pomaknili za eno uro nazaj – vrnitev na sončni čas.

 

Krščevanje 

Starši, prijavite svoje otroke za krst. Ker je prva nedelja dan vseh svetnikov, bomo imeli krščevanje prihodnjo nedeljo, na zahvalno nedeljo 8.11. ob 10 uri. Starši lepo vabljeni tudi na pripravo za krst.

 

Novembrska pisma – molitve za rajne

Vsako leto znova vas vabimo k molitvi za naše rajne. Najprej naj bo v nas zavest, da se preko molitve z njimi povezujemo tudi z sveto Cerkvijo, ki ji pravimo, veseleča se Cerkev v nebesih. Mnogi bratje in sestre so že dosegli svoj cilj in nam želijo pomagati na naši zahtevni poti. Z molitvijo pomagamo tudi tistim, ki so prišli do stanja v vicah in posebej prosijo nas pomoči. Mislimo pa tudi sami nase in s tem delamo za svoje zveličanje. Mnoga dobra dela, molitev in tudi žrtve namenimo v te namene za žive in mrtve brate in sestre.

Pisma dobite na pultu v avli, na liste pa boste zapisali svoje želje – rajne za katere bomo skupaj prosili  pri sv. daritvi.

 

Spovedovanje za vse svete bo pri nas v petek 30.10 ob 18 uri

 

Godovi in mašni nameni 19.10. – 25.10. 2015

pon. Pavel………..za + Franc, Marija, Primož Erjavec, ob 18 uri

tor.   Irena………...za ++ Tominčeve, ob 7.30 zj.

sr.     Uršula……….v čast sv. Uršuli v Lanišču, ob 18 uri

čet.  Janez Pavel II...za + Jožef in Frančiška Buh, ob 18 uri

pet.   Janez………..za + Bernard Bradač, ob 18 uri

sob.  Anton………..za + Janez Podržaj, obl. ob 18 uri

ned.   30 ned. m. l…ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                 ob 10 uri za Lanišče ob žegnanju

Maša na Vseh svetih dan bo ob 9 in ob 14 uri v cerkvi.