Obhajanje velikega tedna

Zvrst: 

OBHAJANJE  VELIKEGA  TEDNA

 

Prehodili smo že dobršen del enega cerkvenega leta. Približali smo se vrhuncu dogajanja odrešitvene zgodovine, pa tudi odgovornemu delovanju vseh vernih v skupnosti. Ti praznični dnevi so tudi za vse nas verne velik izziv in vabilo.

Praznovanje velikonočnega tridnevja se začne na veliki četrtek, ki je spomin Gospodove zadnje večerje, pri kateri je Jezus postavil zakramneta sv. Rešnje Telo in mašniško posvečenje.

Večerno mašo obhajamo kot spomin Gospodove zadnje večerje. Pri tej sv. maši naj bi prišlo do izraza simbol služenja. Verniki pri darovanju prinesejo svoje postne darove /zbrali v postni dobrodelni akciji/ prinesejo na oltar. Zbrani so za uboge in pomoči potrebne. Pri maši sodeluje vse župnijsko občestvo. Po maši prenesemo Najsvetejše v primeren prostor – kapelo, ki je primerno okrašena za Oljsko goro, kjer se nadaljuje češčenje – ki naj ga na poseben način bogati zahvala za sv. Rešnje telo, prošnja za nove škofe v domovini in za nove duhovne poklice. Ta večer – morda se ne bomo udeležili bogoslužja v župnijski cerkvi, potem pa doma vzemimo sv. Pismo in preberemo odlomek o tem, kar se je zgodilo Jezusu na Veliki četrtek. Tudi otrokom moramo in želimo dati to veliko doto vere in praznovanja. To je podlaga življenju.

Veliki petek je dan žalosti. Jezus je umrl na križu za nas. Vse je daroval za vse človeštvo. Zaradi smrti našega Gospoda Jezusa Kristusa ta dan ni svete maše. Na domovih skušamo ohranjati zbranost. Brez kakšne posebne potrebe ne odpiramo TV ali radia prav tako pa tudi ne računalnikov in podobnih stvari. Ta dan tudi ne hodimo na plese ali zabave, ker ni primerno za kristjana. Upam, da to vsak lahko razume in tudi more upoštevati, čeprav imamo tudi take, ki kar radi »nagajajo«. Če le moremo se ta dan udeležimo molitve križevega pota v župniji. Pri nas je vsako leto ob 15 uri. Pridruži se nam v molitvi za rešitev sveta, za rast vere v naših srcih, za mlade, ki sprejemajo darove sv. Duha in prvoobhajance, ki se srečujejo z Jezusom v božjem kruhu za življenje.

Zvečer je sveto opravilo v čas Gospodovega trpljenja in smrti. Opravilo obsega tri glavne dele – branje božje besede, čaščenje sv. križa in skupno sv. obhajilo. Sveto bogoslužje velikega petka ima žlahtno in pretresljivo vsebino, ki v središče postavlja križ – znamenje odrešenja. Bog je svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče ne pogubil kdor veruje vanj. Sami poskušajmo vtopiti v to veliko skrivnost odrešenja in modrost križa, da bomo lahko pomagali tudi svojim bratom in sestram.

Doma  lahko na mizo postavimo razpelo, svečo in v sredini križ. Poleg prinesemo še kakšno cvetje. Naj se družina ustavi za čas ob križu, preberete odlomek o križanju, si odpustimo in živimo spravo.

Velika sobota  - swobotno dopolne  je v znamenju blagoslova ognja, ki ga radi ponesemo na domove, dekleta, žene in matere se zelo trudijo za lep žegen jedil, Cerkev pa nas ta dan vabi k božjemu grobu, kjer počiva in čaka ure vstajenja božji Sin. Radi stopimo pred božji grob, tudi z otroci. Ne bojmo se jim pokazati to resničnost življenja, ki pa bo v prihodnjem dnevu spoznal da je smrt premagana. Zato praznujemo, se veselimo, delamo pirhe, se zbiramo po cerkvah, družinah in različnih skupnostih.

Prvo kar je, da bogoslužje lepo poteka, zato naj se tudi laiki za svojo službo dobro pripravijo. Blagoslov ognja, branje božje besede, slava, aleluja, krstno bogoslužje in obnova krstnih obljub. Vabljeni ob 19.3o.

NCNG -  + Marjan Škrjanc  - so ob smrti očeta darovali za potrebe župnijske Karitas – družini Brodnik in Krevs in Cimerman. Hvala!

 

+ Ciril Smole

Darovali so za maše in za potrebe cerkve – Žena Antonija in Sin Marjan, hči Darja z družino, sestra Frančiška Mehle, sestra Pavla Ponikvar, vnuki David, Urška in Miha, Jože Okorn z družino, družina Menard, Marija Samec z družino, vaščani Gorenjega Blata, družina Zupančičp – Veliko Mlačevo, nečak Franci z družino, Šerjakovi iz Blata, Franci Golobič z družino, Janko Kastelec z družino, Dušan Kastelic z družino, družina Pugelj in Darinka Gačnik, Anton in Marija Dolinšek, nečakinja Slavka Kramar z družino, Mikličevi, Hrovat Jože, Hrovat Branko, Bedenčič Stane, Stojanovič, Okoren Anton, Okoren Jože, Samec, Korošak, Rokavec, Balantovi, Šerjak, Tomić, Jančar, Podržaj, Boben Jože, Meri Klančnik, Cilka Bedenčič, Slobodanka. Vsem imenovanim in vsem, ki ste darovali ob maši zadušnici se zahvaljujem. Bog pa je vaša imena zapisal v knjigo dobrot in vam bo povrnil.

 

Križev pot danes zvečer na Gumnišču ob 19 uri – komisija za prireditve. Vodi ga g. diakon Imre Jerebic. Vabljeni k molitvi.

 

Zahvala – vsem, ki ste ponesli na svoje domove oljčno vejico za blagoslov, hvala vsem tudi za vaše darove, ki jih bomo poslali župniji Škofije pri Kopru. V imenu župnika Milana Kavčnika – hvala, Bog plačaj!

 

Obisk bolnikov za Veliko noč

Na domovih bom obiskal bolne brate in sestre v torek dopoldne in popoldne. Vsi, ki bi to želeli pa mi to sporočite na 041-328-606.

 

Spovedovanje – v župniji pred mašo z najavo ali pa po maši v velikem tednu. Spoved nam prinaša svobodo, pogum, veselje, zdravje... Na Rakovniku vsak dan od 9 do 12 in od 15 do 19 ure.

 

Bogoslužna dejanja se bodo pričela vsak večer ob 19.3o. Vabljeni.

 

Veliki četrtek – pri maši se nam bodo pridružili tudi letošnji prvoobhajanci, ki se nam bodo predstavili in da želijo hoditi po poti za Jezusom, ki jim prinaša kruh življenja in smisel in cilj. Po maši bomo z Jezusom na Oljski gori. Lahko se razporedimo po  

pol ure – daljni, bližnji, člani ŽPS, molitvena skupina in ključarji, zakonci, mladi. Bedimo z Jezusom na Oljski gori za prenovo našega naroda.

 

Veliki petek – ob 15 uri križev pot. Po poti križa nam Jezus posreduje odrešenje. Ta dan je strogi post za vse ki so izpolnili 18 leto – do 60 leta. Odpovejmo se mesnim jedem iz ljubezno do Trpečega. Po obredu se lahko nekaj časa zadržimo v božjem grobu. Darovi ob božjem grobu so namenjeni za božji grob v Jeruzalemu. Spomnimo se bratov in sester po veri v sv. deželi.

 

Velika sobota – blagoslov ognja za domove bo ob7 uri zj.                         Češčenje v božjem grobu             Blagoslov jedil:

8.oo Gumnišče, Glinek, Dole       10.oo na Gumnišču

9.oo Škofljica                                11.oo v župnijski cerkvi

10.oo- Lanišče, Reber, Pleše         11.3o v Lanišču

11.oo Blato, Zalog, Drenik            14.oo na Gumnišču

15.oo 1 – 4 raz.                              14.3o v Lanišču

16.oo 5-9 raz.                                 17.oo v župnijski cerkvi

17.oo sodelavci župnije  Tudi češčenja se bomo lažje udeležili!

 

Godovi in mašni nameni  14.4. – 20.4. 2014

pon. Lmbert.............za + Janez Zakrajšek, obl. ob 19 uri

tor.   Helena.............za ++ Štaba in Celec, ob 19 uri

sr.     Bernardka........za + Majda Toni, ob 7.3o zj.

čet.    evharistija........ob 19.3o za + Majda Toni

pet.   bogoslužje velikega petka ob 19.3o

sob.  vigilija  .............ob 19.3o za + Franc Gruden, ml.

ned. Velika noč..........ob 7 uri za žive in mrtve farane

                                    ob 10 uri za + Erjavec Jože in Ana

 

V prazničnih dneh – prosim za pomoč pevce, ministrante, bralce, nosilce bander, svetil, pritrkovalce, redarje, čistilke, molilce pri procesiji in še druge, ki ste naprošeni, da nam bodo prazniki v veselje in duhovno korist.

 

Tednika Družine je več 15 komadov. Dobite jo v avli na pultu.

 

Oratorij bo potekal  v avgustu od 17.8. – 24.8. V vednost.