Odpusti nam naše dolge

Zvrst: 

 

 

 

ODPUSTI  NAM  NAŠE  DOLGE

 

Odpusti nam naše dolge.

 

Ne po meri naših ubogih odpuščanj,

ne kakor imamo mi navado odpuščati,

ne po zgledu naših podkupljivih in preračunljivih odpuščanj.

 

Temveč

da odkrijemo tvoje »blago usmiljenje«,

da izkusimo tvojo »razoroženo ljubezen«,

da se naučimo tudi mi odpuščati,

da odpustimo tistim,

s katerim delimo kruh,

da ne pademo v obup sramote,

da se odpovemo napuhnjeni želji da odpustimo

da razkrinkamo svoje napačne

pravičnosti in ogorčenosti;

 

da bi mogli odpustiti samim sebi,

da naša odpuščanja

postanejo  odsev tvojega.

 

Gospod, odpusti nam naše dolge.

 

Odpuščajte drug drugemu

 

Jezusova zahteva ljubezni ni samo osrednja, je tudi radikalna, da človeku zastane dih. Je na drugi strani človeške mere. »Ne upirajte se tistemu, ki vam prizadene hudo.« To zahteva človeško in krščansko veličino in suverenost, ki predre začarani krog nasilja in ustvarja mir.

Tako nas Jezus uči v Očenašu moliti /prositi/, naj nam Bog odpusti našo krivdo, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom. Odpustiti moramo vedno znova. On sam je umirajoč na križu odpustil: »Oče,  odpusti jim saj ne vedo kaj delajo.«

Ljubezen do sovražnikov je nemara človeško najtežja Jezusova zahteva. To je nekaj novega in posebnega. Drugo Klemenovo pismo pravi, kdor ne ljubi svojega sovražnika ni kristjan; Tertulijan pravi da je ljubezen do sovražnikov »temeljni zakon«.

Vprašanje se ne postavlja samo v odnosu vojn, sporov, temveč tudi do soseda, tekmeca v poklicu, gospodarstvu, politiki, šoli in drugje. So položaji tekmovalnosti, hočemo nekoga prisiliti, da poklekne.

Kako naj mati  ljubi morilca svojega otroka?. Mu  more mar odpustiti. Kam pa pridemo, če se hudemu ne upremo, če odpustimo, namesto, da bi izterjali pravičnost. Mar ne bo s tem tisti, ki je storil krivico, poplačan? Kam pridemo, če se odpovemo nasilju in odpustimo? Naleti na nasprotno vprašanje, kam pridemo, če ni nobenega oproščenja, nobenega odpuščanja in če vsako nam prizadejano krivico povrnemo z novo krivico – oko za oko, zob za zob. Velik problem 20. stoletja. Potrebna je sprememba miselnosti. Postalo je jasno, da kolikor so usmiljenje, odpuščanje in oproščenje skoraj nadčloveška dejanja, so vendarle tudi nadvse razumna dejanja.

Krivice, ki se je zgodila ni mogoče preprosto pozabiti, še manj jo smemo poskušati preprosto pomesti pod preprogo. S krivico, ki smo jo storili , se moramo pošteno soočiti in jo priznati. Ko se to zgodi, je mogoče priti do spravljenega spomina, v katerem se odnosi razstrupijo in razsovražijo. S takšnim spominjanjem v spravi, ki zdravi rane preteklosti, je mogoče zastaviti nov začetek, omogočiti novo prihodnost.

To ne velja samo na področju osebnih odnosov, ampak prav tako na političnem področju. Pomislim na primer na judovsko –krščansko, nemško- izraelsko ali nemško – poljsko spravo, po drugi svetovni vojni. Prav je da pomislimo tudi na ekumenske spore, kjer se premagujejo stari spori. Ljubezen do sovražnikov nikakor ni credo quia absurdum, ampak credo quia rationabile est.

Maša v domu starejših občanov Škofljica

Pretekli mesec /februar/ smo imeli lepo srečanje z gospodom nadškofom Stanislavom. Spregovoril nam je o molitvi in srečevanju, ki prinaša povezanost med nami in povezanost z Bogom. Svojo vero živimo vse življenje. Zato se bomo srečevali tudi ob daritvi sv. maše, vsako tretjo sredo v mesecu. Dogovorili smo se za popoldansko uro ob 15.3o. Kdor more je lepo vabljen k daritvi sv. maše in da pri maši tudi skupaj pojemo, Boga slavimo, se mu zahvaljujemo, ga častimo in tako tudi sami prejemamo milosti, ki so nam potrebne za življenje.

 

Srečanje članov DPS

Srečanje bo v nedeljo 13.3. ob 19 uri v župnijskih prostorih župnije Grosuplje. Iz vsakega ŽPS župnije je povabljen en član. Pogovarjali se boste o temah za skupno sodelovanje v dekaniji. Potrebno je še določiti člana za DPS.

 

Oljke za cvetno nedeljo

Vsako leto nam pripeljejo lepe oljčne vejice za cvetno nedeljo, da ponesemo zelenje na svoje domove in s tem tudi cvetnonedeljski blagoslov. Te oljčne vejice potem porabimo čez leto kot blagoslovljeni les ob različnih priložnostih /za bohkov kot, za polje, da ga zataknemo za tram pri hiši, za blagoslovljeni ogenj na cvetno soboto/…Pri sami procesiji pa jih uporabimo ob prepevanju slavilnih pesmi Jezusu na čast ob slovesnem vhodu v Jeruzalem – v domačo cerkev. Jezus gre naproti svoji smrti, nam pa prinaša življenje. Zato je za nas to praznik upanja, življenja in zmage. Vabljeni k slovesnemu obhajanju cvetne nedelje.

 

Maša za prvoobhajance

Tokrat se bomo ustavili ob začetnem delu maše, ob branju božje besede in slavilnem delu. Maša je dejanje slavljenja in čaščenja Boga.

Vse to nas nagovarja, da smo pri naši ne samo »sedeči verniki« temveč, da pri vse teh dogodkih po svojih močeh tudi sodelujemo – pojemo, molimo, prosimo. Naš notranji odnos mora biti odprt za božjo besedo in tudi pesem. Tudi vi dragi prvoobhajnci, ko praznujete kakšen godovni ali rojstni dan niste tiho, brez besed, brez pesmi, brez govorjenja in igranja, prav to isto moramo doživljati tudi pri sv. maši v povezanosti z Bogom. Zbrali se bomo v sredo ob 19 uri v kapeli.

 

Spovedovanje za veliko noč

Cerkvena zapoved želi, da bi vsak kristjan  - spovej se svojih grehov vsaj enkrat v letu in v velikonočnem času prejmi sv. Rešnje telo. Zakaj bi odlašal s sveto spovedjo? Nihče ni brez greha na kar nas opozarja tudi sv. Pismo. Čim bolj bi odlašali s sveto spovedjo težje bo napraviti tisti prvi korak čez prag spovednice. Mislimo na to, kako Bog vsakega pričakuje v ljubezni, želi vrniti mir duše in dostojanstvo, želi da bi živeli polno življenje z božjim blagoslovom. Življenje je nekaj velikega in svetega, ne pa v sužnosti ali razvadi tega ali onega. Pripravimo se na praznovanje velike noči. Spovedovanje v župniji bo v petek 18.3. ob 18 uri. Spovedovali bodo dekanijski duhovniki /5/.

Seja ŽPS v četrtek 17.3.  ob 20 uri

V današnjem času se postavlja veliko vprašanje glede svobode, samovolje, čistosti, zakona, poklicanosti v zakon, poklicanosti v duhovniški ali samski stan. Kakšen je v naši župniji  odnos mladih do skupnega življenja pred poroko? Kaj danes mlade ovira pri sprejemanju odločitve za zakon, za duhovniški poklic… Vabljeni na srečanje za dobro mladih.

 

Križev pot v nedeljo ob 18 uri na Gumnišču

Pri križevem potu bodo sodelovali veroučenci iz 8 razreda in njihovi starši. Molili bodo za mlade, ki zapuščajo domove in gredo v različne šole po domovini. Pridružimo se jim v tej veliki prošnji. Prihodnjo nedeljo bo križev pot v podružnični cerkvi v Lanišču.

 

Sv. Jožef – praznik fantov in očetov

Kako pomembno vlogo je imel sv. Jožef v nazareški družini. Kako je moral poskrbeti za rešitev mnogih težav, ki mu jih je prinašalo življenje z Marijo. Vse to je reševal v zaupanju in z vero v Boga - /spočetje, pot v Betlehem, rojstvo v hlevu, beg pred okrutnim Herodom, skrb za vsakdanji kruh…/ Gotovo je naš veliki priprošnjik pri Bogu za očetovske, družinske in fantovske skrbi, le priporočati se je potrebno. Vabljeni k maši ob 9 in ob 18 uri.

 

Radijski misijon – Ognjišče

Na radiju Ognjišče lahko večkrat slišite, da se bo v nedeljo začel radijski misijon. Vsak dan nas bo nagovoril svetovno znani govorec, papeški pridigar Rainero Cantalamessa. Govori bodo prevajani v slovenski jezik. Vabljeni k poslušanju in molitvi z sodelavci in poslušalci radija Ognjišče.

 

Godovi in mašni nameni 14.3. – 20.3. 2016

pon. Matilda…..za ++ brata, sestre, starše Tomšič, ob 18 uri

tor.   Klemen…..za + Barbara Griems, ob 7.30 zj.

sr.    Danijel……za + Jožef Glad, ob 18 uri

čet.  Patrik……..za ++ Buh in Hanžel, ob 18 uri

pet.   Ciril………za + Ana Zupančič, 30 dan, ob 18 uri

sob.  Jožef……...ob 9 uri za + Lavka

                           ob 18 uri  za + Jožef Anžič,

ned.  cvetna……ob 8 uri za žive in mrtve farane

                            ob 10 uri za + Jelka in Alojz Lavrič

 

čiščenje okolice – okolice cerkve bo letos po veliki noči v soboto 2. aprila od 8 ure naprej. Prostovoljci vabljeni.