Po drugi poti so se vrnili

Zvrst: 

 

 

PO  DRUGI  POTI  SO  SE  VRNILI

 

 

Kako čudovito je zapisal evangelist Matej. Niso šli po stari poti, ker bi padli v zanko kralja Heroda. Opomnjeni so šli domov po drugi poti in tako srečno prispeli na svoj cilj – vrnili so se k svojim.

Te dni smo tudi mi zaključili praznovanje letošnjih praznikov. Vrstili so se od začetka decembra do praznika svetih Treh kraljev ali pa lahko rečemo, da še trajajo do svečnice. Trije Modri so doživeli na poti in ob srečanju z Novorojenim izredne trenutke veselja, sreče, milosti, želje po odgovoru na življenjska vprašanja, pričakovanja, so se zanimali za znamenja, ki so jih spremljala…Vse so skušali dojeti, pa tudi sprejeti kar so spoznavali in odkrivali.

Pred dobrim mesecem smo stopili v adventni čas. V tem času smo letos veliko molili za skupnost družine, saj so jo bombardirali in skušali uničiti,  kakšno veselje je nas prevzelo ob zmagi, čeprav naši mediji molčijo, bili smo deležni obiska sv. Miklavža, ki je znanilec dobrote, pozornosti do pomoči potrebnih, nismo pozabili na bližnjega, nismo se ustavili ob množični krizi beguncev, veliko znamenje in blagoslov za našo vero je bila tudi devetnevnica za božič, kako vdano smo spremljali Marijo na njeni poti, nista bila sama, z pesmijo in nagovori smo ju pospremili v kraj rojstva božjega Sina. Božic spreminja tok vse zgodovine, to so odkrili celo pastirji. Koliko lepih pesmi, misli smo slišali, kaj vse lepega smo vidili. Se bomo vrnili po stari ali novi poti. Se bomo dali vpreči v stari jarem nesvobode ali v novo življenje  s Kristusom, ki je naša edina rešitev na tem svetu.

 

SKRB  ZA  BOŽJO HIŠO

 

Vesel sem, da lahko zapišem, da je v naši župniji v mnogih velika zavzetost in skrb za lepoto božje hiše. Če bi kar na hitro zračunal koliko ljudi vsako leto sodeluje pri čiščenju in pospravljanju cerkve in njene okolice, ni dovolj če zapišem število 400 in če to sedaj še pomnožimo z število ur bomo odkrili številko 1200 – 1400 ur. Vse to je prostovoljno delo. Vsem sodelujočim pri samem delu ali kako drugače pokažete posebno pozornost gre zahvala in pohvala. V Cerkvi verni zaradi svoje vernosti in ljubezni do Boga naredimo tudi  v hvaležnosti do bratov in sester, do župnijske skupnosti, zaradi zahtev, ki jih skupno življenje prinaša…Bog pa bo plačal ne samo z časnimi dobrinami temveč z večnimi darovi, ki se ne uničijo in ne propadejo. Delali ste za Boga in za vso župnijo.

K delu pa ne vabim samo stalne, ki skrbijo za lepoto božje hiše in okolice, temveč tudi druge, ki v sebi nosijo vero, čutijo z župnijo, tudi tiste, ki pripadajo naši župniji – mladeniči in mladenke, zakonci, samski, starejši, moški, ženske, vse ki hočete pomagati in narediti nekaj dobrega… pridružite se svoji skupini, ko pride na vrsto vaša ulica ali vaš »konec«.

V preteklem letu so skrbno čistili in delali: Štefančič Štefka, Karin, Ana, Tjaša, Joži Marucelj, Ivan Marucelj, Janez Marucelj, Tina Marucelj, Klara Marucelj, Ana in Franc Menard, Ana Hiti, Franc Krivec, Marjan Marucelj, Darja Škerjanc, Brglez Slavko, Mojca, Rok, Petra, Bevec Boštjan, Polona, Iskra Jožica, Menard Franc, Menard Ana, Hiti Ana, Marucelj Janez, Joži, Janez, Tina, Klara, Matic, Krivec Franc, Marjan Marucelj, Alojzij Goršič – odmet snega, Marucelj Janez, Joži, Janez, Menard Franc, Anica, Rok in Alojzi Goršič – čiščenje snega, Marinka Švigelj, Brigita Švigelj, Tomaž Švigelj, Metka Poje, Urška Treven, Rok Treven, Mojca Treven, za rože darovali – Minka Poje, Romana Travičič, Polonca Štruklej, Marija Goršič, Marija Goršič – Dol. Cesta, Goršič Marija – Ravenska pot, Škufca Jožica, Kovačič Martina in Anže, Okoren Tončka, Andreja Krnc, za cvetje darovala mama Goršič, Zgonec Martina, Bavdek Sonja, Goršič Minka, Šeme Marija, Stanka Rigler, Janez Rigler, Bozja Matija, Mojca, Stane, Gruden Pavla, Gabrijel Janki, Škufca Nevenka, Vršič Ana, Volkar Marija, Ficko Marija, Rigler Marija, Jakše Katarina, Kovačič Alojzija, Hosta Bernardka… /se nadaljuje/.

Pomoč bratom in sestram

Vsi, ki imate celiakijo in imate težave z glutenom ste vabljeni k obhajilu. Že dlje časa imamo tudi hostije brez glutena. Upamo, da vam te hostije ne bodo povzročale težav. Če bi pa prišlo do težav nam sporočite. Želimo pomagati.

 

Prve sobote v mesecu

Velikokrat slišimo klice in pozive k molitvi za duhovniške in redovniške poklice. Vabijo nas škofje, papeži, sv. Pismo in celo sam Jezus Kristus, ki pravi: »Žetev je velika, delavcev pa malo.« Kristjan, ki živi svojo vero, se je veseli in mu vera ožarja njegovo življenje, želi tudi, da iz božjih rok prejema darove svečenikov, duhovnikov, ki darujejo sveto daritev v zahvalo Bogu za vse dobro. Vsako prvo soboto bomo obhajali mašo v ta namen, da bi živeli vero iz katere bodo prihajali poklicani in se odzvali božjemu klicu. Vsi smo dolžni sodelovati in moliti za nove duhovne poklice, mlade družine pa posebej vabim, da bi v srcu nosili tiho željo, da kdo od otrok sprejme to božje povabilo.

 

Vabljeni k prvosobotni pobožnosti

Takole pričuje gospa: »Ko sem na prvo soboto pri frizerki čakala, da pridem na vrsto sem pisala SMS sporočila. Frizerka se je temu čudila in me vprašala kaj pišem. Povedala sem ji, da želim spomniti svoje prijatelje na prvosobotno  pobožnost, ki jo je Marija naročila v Fatimi. Hotela je vedeti več. Ko sem ji razložila, da je Marija v Fatimi prosila za posvetitev njenemu brezmadežnemu Srcu in za zadostilno pobožnost petih prvih sobot v mesecu, da bi nam pomagala ustaviti vojne in zlo v svetu, se je temu zelo čudila in me vprašala: »Ja, gospa, od kod pa vi to veste. Res je, da ne hodim več v cerkev, vendar sem hodila k verouku, delno sem prebrala sv. Pismo in druge knjige z versko vsebino, pa tudi kakšno versko oddajo na radiu in TV tu in tam še ujamem, vendar za to Marijino naročilo nisem še nikoli slišala. Če bi ljudje vedeli zanj, še zlasti sedaj, ko je tako hudo na svetu, bi se prvosobotne pobožnosti gotovo mnogi oklenili.«

K poglobitvi naše vernosti lahko znatno pomaga prav obhajanje prvih sobot, kakor jih je naročila Mati Marija po sestri Luciji. Tako bo pod vodstvom ljubeče matere Marije pri nas zacvetelo poglobljeno molitveno in zakramentalno življenje, usmerjeno k služenju Bogu in ljudem.

Dan odprtih vrat – Želimlje  /23.1. 2016/

Program dneva odprtih vrat gimnazije Želimlje. Od 10.oo ure naprej si lahko ogledate ustanovo. Potem boste lahko sledili pouku – dve uri, pri različnih profesorjih in dijakih. Pojdite k uram, ki vas najbolj zanimajo. Nato bo malica. Ob 12 uri bo srečanje v telovadnici, kjer vam bodo posredovali veliko informacij. Predstavili se vam bodo tudi dijaki. Gradivo, ki bo na razpolago vzemite seboj in ga še komu posredujte. Lahko pa se oglasite tudi po telefonu ali kadarkoli osebno /tel. 01 4702 100/.

 

Letni občni zbor  župnijske Karitas Škofljica

Vsako leto mora župnijska Karitas pripraviti tudi občni zbor za svoje člane in za vse, ki jih zanimajo ta vprašanja in tudi kako Karitas deluje. Občni zbor je pregled enoletnega dela – pomoči potrebnim /duhovna, telesna, duševna/ in tudi kar se tiče finančnega poročila. V župnijski Karitas je veliko raznovrstnega dela. Vsak član lahko močno izrazi svoje talente, katere smo prijeli od Boga, ne samo zase temveč za vse ljudi, ki živijo z nami. Vsi ljudje dobre volje vabljeni na občni zbor, ki bo v nedeljo 24.1. 2016 po nedeljski jutranji maši, ob 9 uri v pevski sobi. Pridruži se nam.

 

Sestanek za starše 3 razreda /prvoobhajanci/

Vsak človek se sreča v življenju z občutki žalosti, neuspehi, razočaranja in grehi. Dobro je, da se jih zavemo in pregledamo pot. Skušajmo odpustiti, kar nas je ranilo in prositi odpuščanja tiste, ki smo jih prizadeli. Kako pomagati otrokom do pravega pogleda na zlo, odpuščanje…Odpusti nam naše dolge… Vabljeni na srečanje v torek 19.1. 2016 ob 18 uri.

Seja ŽPS

Seja bo v četrtek 21.1. 2016 ob 20 uri v pevski sobi. Na vrsto pride 6 tema – Zakrament ženina in neveste. Vsi člani boste po e – pošti prijeli vabila.

 

Godovi in mašni nameni 18.1. – 24.1. 2016

pon. Marjeta……..za + Jožef Gačnik, obl. ob 18 uri

tor.   Makarij……..za ++ Goršič in Škufca, ob 7.3o zj

sr.    Fabijan………za ++ Štajnar in Alojz Kastelic, ob 18 uri

čet.   Neža……….. za + Agneš Bedič ob 18 uri

                                za + Janez Murkovič, ob 19 uri Gum.

pet.  Laura………..za + Francka Zupančič, 30 dan, ob 18 uri

sob.  Henrik……….za + Franc Repar, obl. ob 18 uri

ned. 3 ned. m. let….ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                ob 10 uri za + Peter Veber, obl.