Praznična pravljica

Zvrst: 

 

 

PRAZNIČNA    PRAVLJICA

 

 

Kot še za mnoge je to moj najljubši čas v letu. Ljudje se zavedo resničnega pomena praznikov: čudežev, dobre volje, pomoči bližnjemu. Toda nekateri,  kot jaz, ko sem bil sedemletni fantič, mislijo samo na eno: darila.

Prazniki so prišli vsako leto. Moji prijatelji so imeli pod božičnimi dreveščki (moji ameriški prijatelji pa v dnevni sobi) na milijone daril. Tega običaja pred desetletji pri nas ni bilo. Jaz sem vedno dobil samo eno. Starši so govorili, da si več ne moremo privoščiti. Poleg tega pa, da to ni pravi smisel božiča! /Kot otrok sem bil do grla sit tega izgovora).

Ko sem bil star enajst let, sem bil med prazniki bolj vesel in vznemirjen kot po navadi. Je bilo zato, ker je v svetu zavladal mir? Ne. Zato, ker je bilo manj lakote v Afriki? Ne. Ali pa so morda odkrili zdravilo za kakšno hudo bolezen? Tudi to ne. Bilo je zato, ker sem videl, da sta zame dve darili! Le kaj bi lahko bilo. Res sem bil tisto leto posebno priden, toda s čim neki bi si zaslužil dve darili? Pa saj mi niti  ni bilo mar. Bil sem ves iz sebe, da to leto ne bom dobil samo enega darila.

Zbrali smo se otroci in starši. Ko smo odmolili in odpeli pesmi na sveti večer, naj bi začeli odpirati darila. Kar razganjalo me je od  pričakovanja. Srce mi je razbijalo. Končno so mi dovolili, da odprem prvo zavito darilo. Moje veselje pa se je hitro sprevrglo v potrtost, ko sem videl, kaj je v prvem darilu: leva nogavica! Prepričan sem, da ste uganila, kaj je bilo v drugem darilu: desna nogavica.

Več let pozneje, ko sem odrasel, nisem več povsem prepričan, ali je ta zgodba resnična ali pa sem jo tolikokrat povedal, da mislim, da je resnična. V resnici ni pomembno. Naučil sem se, da je res pomemben praznični duh, da praznujemo tisto, kar je bistvo praznika – rojstvo, prihod božjega Sina na svet, pomagati drugim, biti pozoren in prijazen, imeti ljudi rad, prinašati veselje in upanje v življenje… Toda preden se preveč razpišem, moram skočiti v trgovino in kupiti hčerki božično darilo: par nogavic. Velikega rituala ne smeš nikoli zanemariti.

                                                                        /po Jordanu Segalu/

 

Tudi odkar sem odrasla, na božični večer težko zaspim. Praznično vznemirjenje je močno kot kofein, ne glede na starost.

                                                                              Carrie Latet

 

Molitev na sveti večer

 

Vsa družina se zbere k molitvi. Pripravimo dišeče kadilo, blagoslovljeno vodo, svečko , zeleno vejico, na družinsko mizo pa položimo hleb kruha ali potico in jo pokrijemo z primernim prtičem. Vsa zbrana družina naredi križ z blagoslovljeno vodo – se moli ali pa zapoje primerna pesem ali prisluhnemo pesmi na kaseti.

Molitev za družino – eden od članov družine:

Bog, naš Oče hvaležni smo ti, da si naše družine posvetil z navzočnostjo svojega Sina Kristusa. Prosimo te, še naprej nas spremljaj s svojo ljubeznijo, da bodo vse naše družine svetišča  ljubezni, dobrote, miru in sreče. Po Kristusu našem gospodu.

Zatem blagoslovite vse prostore svojega doma – z kadilom, blagoslovljeno vodo in ob tem molite ali poslušate božične pesmi. Nato se vrnete v dnevno sobo, in preberete odlomek iz sv. Pisma Lk 2,1- 4. Vzamete si nekaj trenutkov tihote, lahko poveste tudi kakšno svojo misel ob prebranem odlomku, izrazite veselje, hvaležnost, se vam utrne kakšna lepa misel….Naj bodo trenutki hrepenenja po božji ljubezni.

Zatem bomo v skupnosti izrazili – izrekli svoje prošnje. Tisti, ki vodi molitev izreče v imenu vseh: Veseli vzklikajmo Kristusu, ki se je rodil v Betlehemu na Judovem in vlada vsemu svetu:

a/Prosimo te za vse člane naše družini – Jezus bodi z nami

b/Jezus ti si luč, ostani z nami – Jezus bodi z nami

c/Daj, da bomo spoštovali vsakega človeka – Jezus bodi z nami

č/daj da bomo preprosti, kot betlehemski pastirji – Jezus bodi z nami

d/Gospod odpusti nam, kar smo slabega storili – Jezus bodi z nami

e/Tudi ob smrti bodi do nas blag in usmiljen – Jezus bodi z nami

Molimo skupaj Oče naš

Vodja molitve: Bog naš oče, družino si naredil za temelj človeške družbe. Naj si prizadevamo za medsebojno ljubezen in kreposti, ki so potrebne za skupno življenje, da se bomo nekoč vsi s teboj veselili v nebeškem domu. Amen.  /božična pesem/.

NCNG  - Franc Žnidaršič

Bližamo se prazniku Jezusovega rojstva. On je naša luč in naše upanje. Vsak nosi v sebi upanje po lepšem, boljšem in popolnejšem življenju. To hrepenenje v nas pa more potešiti samo božja ljubezen. V spomin na pokojnega je daroval za sveto mašo sosed Anton Mušič z družino.

+ Alojzij Lavrič

So darovali za sv. maše in za potrebe cerkve: družina Papež, sestra Milka, sestra Marija,  Zdenka in Suzana, Cvetka Levstik in Majda Vrečar.

Tisto, kar naj nas predvsem  spremlja v življenju, naj bo predvsem naše zaupanje v Boga in Kristusa. »Verujete v Boga, tudi vame verujte.« - pravi Jezus.

 

Božični koncert /20.12. 2015/

Danes popoldne vabljeni na božični koncert, »In dulce jubilo«, ki bo v naši župnijski cerkvi ob 17 uri. Izvedli ga bosta flavtistka na kjunasti flavti Kristina Martinc in na čembalu in orglah Martina Okoliš. Poslušalci prisrčno vabljeni.

 

Devetdnevnica do božiča

Še nekaj dni nas loči do praznika Jezusovega rojstva. V teh dneh boste še naprej veselo in pogumno sodelovali pri sv. maši in spremljanju Marije v Betlehem. V ponedeljek vabim 9 razred, mladince in skavte, v torek člane ŽPS in molitvene skupine, v sredo pevci, župnijski Karitas in zakonska skupina. Hvala vsem, ki boste sprejeli to povabilo in bogatili bogoslužje. Pojdimo z Marijo v Betlehem in ji delajmo družbo. Kako ponosni smo lahko, da smo v taki družbi.

 

Luč miru

Geslo letošnjega leta je »Se samo zdi ali res gori«. Skavti nam bodo prinesli luč iz Betlehema v nedeljo po obeh mašah. Tudi med tednom bo še na razpolago. Po vsaki sv. maši bo na razpolago v avli.  Dobili boste lučko in ogenj. Delili vam ga bodo skavti, ki so vedno pripravljeni.

 

Voščilo škofov in župnika

Želimo vam, da bi Luč, ki sije po božjem detetu trajno sijala. Božje dete nam pomaga preseči nas same, da smo sposobni živeti v ljubezni do vseh ljudi. Naj božična luč radosti in miru zasije v nas, da bomo kot kresničke, sposobni svetiti v temi in kazati pot dobrote in ljubezni. V novem letu vam želimo, da bi bili vaši dnevi zaznamovani  z mirom, dobroto, ljubeznijo, medsebojnim razumevanjem…Tako bo z naših obrazov odseval dobrotni božji pogled.

                                                                                           /Vaši slovenski škofje/

Pojdimo in poglejmo velja tudi za nas. Pastirji so šli iskat Boga. To je ukaz naše vere, to je klic božiča. Blizu je, prišel je med nas, da nam podeli odpuščanje in mir, veselje, moč za novo, lepše življenje, luč za pot skozi noč. Našli bomo veliko milost: Dete, Marijo in Jožefa. Želim vam lep božič in srečno novo leto 2016.

 

Spovedovanje – doma pred sv. mašo in po maši, na Rakovniku od 9 do 12 in od 15 do 19.3o. Prejmimo zakrament božjega usmiljenja – vsa družina.

Sveti večer – Potrudimo se najprej, da bomo doma lepo obhajali sveti večer  z blagoslovom doma, molitvijo, pesmijo in v skupnosti bratov, sester in staršev. Morda tudi koga povabimo ta večer v svojo sredo – osamljenega, starejšega, invalida, berača…Tako bomo sprejeli Novorojenega. Koliko lepih doživetij prinaša ta večer. Ob 23.3o pripravljajo mladi svoj program – akademijo z pesmijo in  govorjeno besedo. Ob 24h bo slovesna sv. maša Jezusovega rojstva ali polnočnica. Vabljeni vsi farani in vsi drugi, ki vam je ta večer svet in nekaj posebnega za vso zgodovino. Pri maši bo prepeval mešani zbor sv. Cirila in Metoda – zborovodkinja  dr. Karmen Tomažič in organist prof. Jože Smrekar.  Ob 8 uri bo pastirska maša. Ob 10 uri bo slovesno dnevno sv. mašo vodil g. škof  Anton Jamnik. Med mašo bo prepeval dekliški zbor, ki ga vodi Veronika Gale.

Maša je osrednji del našega praznovanja Lahko bomo tudi sami prepevali čudovite božične pesmi, ki nam dvigajo duha in utrjujejo našo vero. Lepo vabljeni k slovesnosti praznovanja.

 

Peš k polnočnici Tudi letos bodo mladi in starejši iz Gorenjega Blata in Gumnišča prišli k večerni maši ob 20 uri in za polnočnico peš. Taka pot je zelo primerna in posnemate pastirje, ki so prišli v Betlehem. Prvi bodo krenili iz Gorenjega Blata ob 18.45 in polnočna skupina  ob 22.30. Vzemite seboj bakle ali primerne lučke. Pridružite se jim iz bližnjih krajev.

 

Obisk bolnikov za božič – srečali se bomo v ponedeljek in v torek, dopoldne in popoldne. Nekateri so se že prijavili, še vedno je čas. Poskrbimo tudi za starejše in bolne, da se bodo srečali z Novorojenim.

 

Starši prijavite otroke za krst, ki bo 3.1. 2016 ob 10 uri.

 

Godovi in mašni nameni 21.12. – 27.12. 2015

pon. Peter……….za + Jožef in Ana Erjavec, ob 18 uri

tor.   Frančiška….za + Franc Perpar, 30 dan, ob 18 uri

sr.    Janez………za + Gregor Cerar, ob 18 uri

čet.   Adam……...za + Silva Zagorc Pene, obl. ob 20 uri

pet.   Božič………ob 00 za žive in mrtve farane

                               ob 8 uri za + Franc Jaklič

                              ob 10 uri za + Pavla Adamlje, obl.

sob.  Štefan……..ob 8 uri v čast MB za zdravje

                             ob 10 uri za + Alojzij Tomažič, obl.

ned. sv. družina…ob 8 uri za žive in mrtve farane

                              ob 10 uri  za + Boris Jelenc, obl.

 

Veroučenci imajo počitnice od 21. 12. – 4.1. 2016. V tem času prihajajo tudi k sv. maši in nekaterim obveznostim.