Seja - naša moč in nemoč

Zvrst: 

SEJA  -  NAŠA  MOČ IN  NEMOČ

 

 

V zadnjih 50 letih smo malo napredovali v sodelovanju duhovniki in laiki. Še vedno so samo enostranske puščice ali nagovori. Večkrat se pomnoži samo količina ne pa tudi kvaliteta Skupinsko delo pa prinaša župniji živost, povezanost, rešitev iz mrtvila, perspektivo za danes in jutri. Drugi vatikanski koncil je zapisal: »Noben duhovnik ne more ločeno ali tako rekoč docela izpolniti svojega poslanstva, ampak le z združenimi močmi, z drugimi duhovniki in laiki, pod vodstvom tistih, ki Cerkev vodijo.« /D7/.

Vsak udeleženec, se mora najprej vživeti v vlogo voditelja, da bo lažje osvojil vsebino seje, drugače je nevarnost, da bo na voditelja zvrnil vso odgovornost ter bo pozoren le na določen vidik problema in se bo tako na sejo slabo pripravil, ker meni, da je to voditeljeva dolžnost. Vsak mora zbrati dejstva, informacije, ki pripomorejo k razrešitvi vprašanja. Le tako bo lahko učinkovito branil svoje stališče.

Na sejo morajo vsi prihajati z namenom, da bodo na njej dejavno sodelovali. Ob strani morajo pustiti vse posle in skrbi. Predsodki in simpatije do nekaterih oseb in stališč povzročajo pri razpravljanju »frontalne motnje«. Kdor se je na sejo vestno pripravil, bo lahko voditelju pomagal pri debati. Svoje mnenje bo odkrito , toda nenapadalno branil, obenem bo pripravljen spremeniti svoje mnenje, ko bodo drugi imeli bolj tehtne razloge. Če kaj ne teče od strani voditelja, ne bomo vsega vrgli v koš, ampak opozorili na pomanjkljivosti in gradili naprej. Privzgojiti si moramo delovno disciplino in  še neko krepost – da znamo poslušati in druge upoštevati.

Zakonska  skupina se predstavlja  II

 

Zvonka in Jože

Zakonska skupina je za naju posebna življenjska učilnica, kjer se zakonci ozaveščamo pomembnosti naših medsebojnih odnosov, ki so živi  in potrebni  nenehne skrbne nega in pozornosti. Skupaj med seboj  iščemo poti dozorevanja in osebnostne rasti pri gradnji odnosa mož – žena, ki je temeljni odnos v družini od katerega je odvisno  »zdravje v družine«.

Andreja in Marjan

Na srečanju naju pritegnejo zanimive teme, prijetni pogovori in izmenjava dobrih receptov. In ne samo za sladice, pač pa tudi receptov za boljše zakonsko sožitje.

Cirila in Stane

V zakonski skupini sva že trinajsto leto. Vse skozi čutiva, da so naša srečanja velik blagoslov za vse nas. Vsak prinese nekaj novega: včasih je kakšna od predlaganih tem  na prvi pogled  malo bolj »težka«, pa se kljub temu razvije v zanimiva razmišljanja  in debato. Dve udi na mesec, ki jih zakonci namenimo skupni rasti, zelo hitro minejo. Pravzaprav je kar malo nerazumljivo, zakaj se več zakoncev ne vključi v tovrstna srečanja.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

 

»Modrost zida hišo, razumnost jo utrjuje. Spoznanje polni shrambe z vsem dragocenim in žlahtnim imetjem« /Prg 24, 3 – 4/. V vaši ženi ali možu sta globoka lepota in pomen , ki vas bosta med odkrivanjem osupnila. V skrivnost vstopajte s pričakovanjem in navdušenjem. Tega človeka si želite poznati bolje, kot ga poznate zdaj. Naj zakonec postane vaš najljubši predmet preučevanja in svoj dom  boste napolnili z blagoslovom, ki vam ga lahko da le ljubezen

 

Doma skuhajte posebno večerjo le za  vaju. Lahko si daste duška. Posvetite se spoznavanju zakonca, morda na področjih, o katerih se še nikoli nista veliko pogovarjala. Odločite se, da bosta lepo preživela večer. Po opravljenem izzivu si zastavita naslednja vprašanja: Kaj novega ste spoznali o zakoncu? Kako bi ga lahko še ob drugih priložnostih drugače spoznali. Katerih trenutkov tega večera ne boste nikoli pozabili?

 

Katehetsko – pastoralna šola 2015/16

Študij je dvostopenjski in traja štiri leta. Prva stopnja sistematično uvaja v osnove  teoloških, filozofskih in antropoloških ved. Na drugi stopnji si slušatelji izberejo katehetsko ali biblično smer in se uvajajo v pastoralno delo župnije. Trudimo se tudi za osebno duhovno izpopolnjevanje. Študij poteka ob drugem študiju. Predavanja so enkrat tedensko. Izpiti sledijo zaključku predavanj posameznega predmeta. Študij se zaključi s pisno nalogo. Več o tem zveste na email: kps.lj@rkc.si. Nekaj krajših pojasnil pa dobite tudi na zgibanki, ki je na razpolago v avli na pultu. Vabljeni mladi k študiju.

 

Stična mladih 2015

Mladi vabljeni na srečanje, ki bo v soboto 19 septembra od 9 do 18 ure. Lahko boste sodelovali pri raznih delavnicah, navijali pri nogometni tekmi, molili pred Najsvetejšim, bili pri maši, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof Zore, po maši sodelovali pri glasbenem koncertu in še in še. Dogovorite se med seboj  - osebnimi avtomobili, s kolesom, avtobusom ali vlakom., ki pride na Škofljico 8,05 in odpelje  8,10minut. Cena karte je 6 € na obe strani. Vse pa prosim, da 5€ daste kot donacijo za vso organizacijo Stična mladih 2015. Vsem mladim lepo priporočam, da se udeležite srečanje in na njem tudi sodelujete, ker le tako boste zase veliko pridobili.

 

Svetovni dan mladih 2016

Svetovni dan mladih bo od 20 do 31 julija 2016 v Krakovu na Poljskem. Srečanje je namenjeno mladim od 17 do 30 leta starosti. Tako praznovanje je samo vsake tri leta. Že sedaj vas vabimo, da si, če je možno rezervirate  čas in se svetovnega dneva udeležite skupaj z mladimi. Več informacij dobite na spletni strani www.drustvo-skam.si/sdm.

 

Naročite Mavrico 2015/16

Kot uspešen katehetski pripomoček priporočam Mavrico, ki si zavzeto prizadeva, da bi bila sodobno znamenje Gospodove zaveze z nami.

                                                                      škof Jurij Bizjak

Tudi letos smo pripravili revijo, ki bo otrokom pomagala rasti v veri in poglabljati versko znanje. V njej lahko vsaka družina najde obilo idej za druženje, branje in pogovor. Želimo da bi mavrico prebiralo čim več veroučencev. Cena revije ostaja letos nespremenjena 37€ in jo lahko plačate v dveh obrokih. Naročite jo pri katehetu ali pa osebno po elektronski pošti na mavrica@druzina.si.

 

Srečanje zakonske skupine

Jutri bo drugi ponedeljek v mesecu zato imamo srečanje za zakonsko skupino. Srečanje bo v zakristiji kakor je že v navadi. K sodelovanju vabim tudi nove zakonske pare, lahko pa se potrudimo tudi za novo skupino. Srečamo se ob 20 uri.

Cenik knjig za leto 2015/16

1 raz. zvezek + litz  = 12€

2 raz. zvezek + litz =  12€

3 raz zvezek + litz  =  14€

4 raz. zvezek + kn. + lit.z  = 14€

5 raz.  zvezek + kn + litz. =  14€

6 raz. zvezek + kn + litz =   16€

7 raz zvezek + litz =   7€

8 raz zvezek + litz = 7€

9 razzvezek + kn + litz = 16€

Mavrica je 37€ - letna naročnina.

 

Romanje na Kurešček gremo danes ob 13.3o. Ob tem času se zberemo pri cerkvi sv. Vida v Želimljem Nato imamo peš hoje do Kureščka uro in pol. Pridružite se nam pod geslom k Mariji za mladi rod.

 

Katehetska nedelja

Ni tako dolgo, ko so učenci pred poukom molili. Po katoliških šolah s to prakso nadaljujejo. S tem učenec veliko pridobiva v odnosu do sočloveka, do narave in do presežnega. Naj bo sv. maša na začetku šolskega leta klic  k globljemu razumevanju sveta, človeka in Boga. Naj nas sv. Duh napolnjuje z milostmi.  

 

Seja ŽPS v novi sestavi 2015/20

Vse člane  ŽPS vabim na prvo srečanje, ki bo v četrtek 17.9. ob 20 uri v pevski sobi. Prvo srečanje bo v spoznavanju, informacijah, o statutu ŽPS, o delovnih skupinah, o naslednjih sejah…Dobite pisno vabilo.

 

Godovi in mašni nameni 14.9 – 20.9. 2015

pon. Povišanje sv. Križa……za + Gregor Cerar, 7 dan, ob 19 uri

tor.   Žal.mat. bož……….v čast sv. Ani za srečen porod, ob 7.3o

sr.    Kornelij……………za + Jožef Anžič, ob 19 uri

                                     za ++ priporočene v molitev, ob 20h Gum

čet.  Robert…………….za + Drago Poje st. obl. ob 19 uri

pet.  Jožef……………za + Matija, Terezija Lukač, ob 19 uri

sob.  Januarij…………za ++ Štajner in Cigale, ob 19 uri

ned.  25 ned…………ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                    ob 10 uri za + Jožef Hrovat

Prihodnjo nedeljo bo pušica za bogoslovje v Ljubljani. Hvala.