Sem se poročila z napačnim

Zvrst: 

 

 

SEM  SE  POROČILA   Z  NAPAČNIM ?

 

Če preživljate svoj čas s takimi mislimi uničujete svoj zakon. Tako se snujejo ločitve in nasilna dejanja. Dlje boste tako živeli večja bo za vas nevarnost. Vsako sekundo je vaša ljubezen šibkejša.

Morda bi kdo temu ugovarjal takole: »Ko pa vse to zanj drži!« Vsak človek kdaj naredi napako. Vsak ima tudi nerazrešene težave. To je tudi nahrbtnik vsakega človeka. Vsi grešimo. Imamo pa zoprno napako, da s poveličevalnim steklom gledamo napake zakonca.

Lotimo se prave težave. Ljubezen ve za sobico z nespoštljivimi mislimi in ljubezen se odloči, da v njej ne bo tratila časa. V to sobico se nikar ne zatekajte po vsakem neprijetnem dogodku. To ubija tudi veselje vašega zakona.

Ljubezen želi verjeti v najboljše v ljudeh in je prizanesljiva. Ljubezen skuša po najboljših močeh videti pozitivno. Ljubezni morate dovoliti, da vodi vaše misli in vaš pogled. V to sobico bi smeli vstopiti, če bi na vseh stenah pisalo  z velikimi črkami »prikrito z ljubeznijo«.

Stopimo v sobo s spoštljivimi mislimi, se tam ustavimo in tu rastimo. Raje razmišljajmo o pozitivnih lastnostih zakonca in te zapišimo na steno naše sobe. V možu ali ženi se skrivajo mnogi upi in sanje /talenti/, ki se še niso uresničili. Zdeli se vam bodo kot skriti zaklad, ko jih boste odkrili. To je vaša naloga. Iščite pozitivne stvari, negativne pustite ob strani, ne glede na to ali si to zasluži ali ne.

 

Ali me župnija potrebuje?  /II/.

 

Tudi v sami pripravi na birmo je župnija osrednji dejavnik  in nosi osrednjo odgovornost. V župnijo naj bi bili vključeni vsi dejavniki, ki pomagajo birmancu na poti vere – starši, botri, vzgojitelji, birmovalec, duhovnik in celo vsa župnija. Vsi ti dejavniki jih podpiramo z molitvijo in zgledom pa tudi naukom naše vere in z verskim življenjem.

Molitev je pomembna za vse – za tiste, ki so že prejeli sv. Duha, kakor za tiste, ki se nanj pripravljajo. Moliti pa moramo tudi za tiste, ki v domačem okolju ne dobijo te podpore. Birma ni samo za tiste, ki imajo urejene družinske razmere, temveč tudi za tiste, ki se trudijo, da bi v čim večji meri živeli lepo  družinsko in versko življenje. Tisti, ki doma molijo in živijo nedeljo po božjem navodilu, imajo urejene odnose – imajo mladi bogato popotnico za življenje. Jezus vabi vse: »Pridite k meni vsi, ki se trudite in ste obteženi in jaz vas bom poživil.

Tako bi imel lahko vsak birmanec dva botra – enega, ki bi ga pripeljal k škofu in drugega, ki bi zanj molil.. Po nekaterih župnijah imajo običaj, da vsak birmanec zapiše na podobico svoje ime in priimek, župljani pa se z veseljem obvežejo, da bodo za tega birmanca radi milili, od kogar so dobili podobico. To je velika duhovna naveza in za birmanca velika podpora, to je tudi povezanost med generacijami. O tej povezanosti se danes veliko govori, naj bi se starejši in mlajši bolj povezovali na vseh ravneh življenja. Vsak mlad se tako lahko poveže s starejšimi z bolniki, kar v mladostnih letih na tako postranska zadeva. Vsak izmed teh birmancev bo čez nekaj let doživel prav to. Lahko si za svoje življenje pridobi lepo izkušnjo.

Birmanci bi lahko  kot skupina obiskali kakšen dom starejših, na kakšen način sodelovali vsaj od časa do časa z domom. Duhovni boter pa lahko izprosi birmancu veliko milosti, ga duhovno obogati.

To nam kaže, da smo vsi vpeti v pripravo na birmo. Še vedno je nepravilno mišljenje s tem naj se ukvarja duhovnik, pa kakšen animator, pa še morda kakšen bolj zavzet laik – »kakšen bolj pobožen človek« nas starše, brate in sestre pa naj pustijo pri miru, saj imamo že itak dovolj skrbi in sestankov, saj se to ne tiče nas temveč naših otrok. To povzroča velike težave v pastorali.

 

Tuj spovednik

Vsak mesec pride k nam spovedovat salezijanski duhovnik z Rakovnika. Tako imamo vedno priložnost, da gremo večkrat k spovedi, ki je zakrament božje ljubezni in usmiljenja. Papež Frančišek nas na to velikokrat opozarja. Bog vse odpušča in vsem daje nov priložnost. Svoje usmiljenje izliva na vse, ki ga prosijo zanj. Mi smo tisti, ki ne moremo odpuščati. Bodimo hvaležni spovedniku, ki čaka v spovednici, da nam pomaga vstati.

 

Slovo od meseca majnika

Z zadnjim dnem majnika, to bo v sredo, bomo zaključili tudi letošnje šmarnice. Ves majnik ste lepo sodelovali v čaščenju božje matere Marije. Vsak dan smo slišali nekaj lepega pri šmarnicah, kako naj svoje dneve in svoje življenje obogatimo z darom božjega miru. Seveda pa mir ne pride sam po sebi, vsak dan moramo v ta namen storiti nekaj zase in za druge – moliti za mir, nekomu odpustiti, v svojem srcu uničevati srd, jezo, pomagati človeku k resnici in poštenju, reševati spore, reševati tudi težave zgodovine – pomorjenih, pobitih…. To so velike naloge za vsakega kristjana, pa tudi za neverne brate in sestre. Od kod prihaja razdor, sovraštvo, če ne iz srca?

Ob zaključku šmarnic bomo molili litanije in prejeli blagoslov z Najsvetejšim. Po maši bo srečanje za šmarničarje – otroke. Maša bo ob 19 uri.

 

Zaključek veroučnega leta 2016/17

Verouk bo še ta teden in končali bomo z nedeljo 4 junija. Spričevala ne boste dobili v nedeljo temveč v nedeljo 18. junija pri drugi maši. Ta dan bo tudi procesija sv. Rešnjega Telesa, ki naj bi se je veroučenci  udeležili. To potrdimo, kar smo se med letom pri verouku učili – Jezus je z nami vse dni našega življenja – in ta dan ga spremljamo na poti po naših vaseh, poljih in krajih in se mu zahvaljujemo za njegovo prisotnost med nami. Po maši boste prejeli spričevala – dokaz svojega sodelovanja v verskem življenju naše župnije. Nato bomo skupaj praznovali župnijski dan.

 

Maše bodo od junija naprej ob 20 uri – podružnice, ob 19 uri.

 

Darovali za maše  Lanišču

Soseska daruje za sv. maše, ki imajo tudi skupni namen – zaobljubljena maša, poljska maša, v čast sv. Uršuli in za žegnanjsko nedeljo. Darovali so: Joža Repar, Boža Skubic, Tončka Zaman, Marija Tomažič, Fani Babnik, Bratkovič – Hrovat, Ana Potokar, Peter Tomažič in Helena Novak. Vsem darovalcem se za darove in za sv. maše zahvaljujem.

 

Birmanski voditelji.

Upam, da ste dobro slišali besede gospoda škofa Antona Jamnika. Zahvalil se vam je za lepo sodelovanje v naši župniji. Tudi starši birmancev so vam hvaležni, da ste pomagali in boste še pomagali mladim na poti odraščanja v veri. Ohranjajte stik z njimi kolikor morete. Dogovorili pa smo se da gremo v nedeljo 4.6. 2017 skupaj na krajši izlet Čatež – Zaplaz. Zberemo se ob 14.3o pred domačo cerkvijo.

 

Komisija za prireditve se dobro pripravlja na letošnji župnijski dan, ki bo v nedeljo 18.6. po drugi maši. Pričakujemo, da se ga boste udeležili in pri igrah sodelovali. Lepo vabljeni tudi vaši znanci in prijatelji.

 

Petek in sobota

Oba dneva sta prva v mesecu juniju. Potrudimo se da bomo prejeli najsvetejše in počastili Jezusovo in Marijino Srce. Na domovih bom obiskal tudi bolne brate in sestre.

 

Godovi in mašni nameni 29.5. – 4.6. 2017

pon. Maksim ………..za + Boža Marinček, obl. ob 19 uri

tor.   Ivana……………za + Jožef Glad, ob 19 uri

sr.    ODM…………..za + Marija Žnidarič, 7 dan, ob 19 uri

čet.   Justin………….za + Jožef Debevec, ob 19 uri na Gum.

                                    za + Ljudmila Tekavec, ob 20 uri

pet.   Erazem…………za + Janez Strgar, obl. ob 20 uri

sob.  Karel……………ob 7.3o za duhovniške poklice

                                   ob 20 uri za + Ivanka in Jakob Keršmanc

ned.  Binkošti………..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                     ob 10 uri za ++ Boben

 

Slike in DVD  dobite v župnijski pisarni,  ne v nedeljo!