Skrivnostno darilo

Zvrst: 

 

S K R I V N O S T N O    D A R I L O

 

Nad Betlehemom je vstajala zora. Odšel je še zadnji romar in zvezda je izginila. Devica Marija je nežno zrla v Dete, ki je zaspalo.

Počasi in šripaje so se odprle hlevske duri. Videti je bilo, kakor bi se vdale pišu vetra in ne človeški roki. Na pragu se je pokazala stara ženksa, ogrnjena v cunje. Marija je vzdrhtela, kakor bi uzrla zloveščo prikazen. Jezus je še naprej spal. Osel in vol sta mulila šope ena in slame, ki sta jih vlekla s kupa pred gobcem, in se jima ni zdelo vredno niti s pogledom ošiniti nove obiskovalke.

Marija jo je spremljala z očmi. Vsak neznankin korak se ji je zdel dolg kakor stoletje. Starka se je bližala jaslim, končno je bila pri njih. Dete je nenadoma na široko odprlo oči. Marija pa se je začudila, ko je v otrokovih in ženinih očeh zagledala žar istega upanja.

Starka se je detetu priklonila. Marija je zadržala dih. Ženska

je segla v razcapana oblačila, kakor bi nekaj iskala. Bilo je, kakor bi iskala celo stoletje. Marija jo je še naprej nemirna opazovala. Končno je privlekla iz obleke neki predmet, ki pa ga je še naprej skrivala v rokah, in ga izročila Detetu.

Kaj bi lahko po vseh tistih darovih pastirjev in treh Kraljev bilo to njeno skrivnostno darilo?

Marija je videla le starkin hrbet, ki se je upogibal nad Jezusovo zibelko.

Nato se je vzravnala, kakor bi se znebila neskončnega bremena, ki jo je pritiskalo k tlom.

Njena ramena so se zravnala, glavo je dvignila, da se je skoraj zadevala ob strop, njen pogled se je skrivnostno pomladil, lasje so postali voljni in so se svetili kakor svila. Šele potem, ko je stopila od jasli in izginila v temi, iz katere je prišla, je Marija videla skrivnostni dar.

V Jezusovih ročicah se je lesketalo rdeče jabolko, Evino, ki ga je dala tudi svojemu možu Adamu. Prinesla ga je prva žena, mati živih in ga izročila Mesiju kot znamenje prvega greha.

Z Jezusom se je rodilo novo stvarstvo. In vse se je začelo znova. V Betlehemu se je spet začelo stvarjenje.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

 

Voščilo  škofov

Ko je bilo vse zavito v temo, je prišla Beseda, ki se zavzema za človeka, ki ga je nad vse vzljubil in še vedno bdi nad nami.. Jaslice nas lahko zazibljejo v božično čarobnost, kar ne bi bilo dobro, ne prav.

Božično sporočilo je za nas kristjane povabilo, da gremo tja, kjer je človek in naredimo vse, da bo ta človek deležen, odrešenja, ljubezni. Najprej naj se odrešenju odpre vsak sam, da bomo sebe doživeli v dostojanstvu in posinovljenju. Potem pa vse to doživljamo tudi v skupnosti in srečevanju bratov in sester. Božič nas spodbuja naj postanemo dejavni sodelavci Besede – veselega oznanila.

Vsem želimo in vsi naj doživijo, da je Bog zanje prišel v deželo, v kateri se je zdelo, da je v njej umrlo upanje.

Obisk bolnikov

Sv. Pismo nam na velikih mestih govori o Jezusovem obisku in srečanju z bolnimi brati in sestrami. Jezus jim je najprej vlival upanje, pogum in odpuščanje grehov. Ob tem pa so bili mnogi deležni tudi telesnega zdravja. Bili so deležni »Življenja«, ki jih je krepilo in dajalo novih moči. Prav zato prihaja tudi danes med nas Novorojeni – za duhovno in telesno zdravje. Obiskal vas bom v ponedeljek 22.12. – dopoldne in popoldne. Sporočite na tel. o41 – 328 -606 in vas obiščem.

 

Naročnina za tisk v letu 2015

Danes novice zelo hitro prihajajo in zastarajo. Svet je vas, v kateri se vse zve kaj se dogaja v tej vasi dobrega pa tudi slabega. Za to poskrbijo mediji. Nas kristjane pa mora oblikovati resnica, veselje, mir,pravičnost...kar pa velikokrat ne zaznavamo v svetovnem tisku. To nam prinašajo verski mediji – mesečniki, revije, tedniki. Mi verni moramo spošotvati svoje, če mi ne bomo ne pričakujmo od drugih in drugače mislečih. Zato naj bo tudi v tem letu klic – v vsako hišo, dom, v vsako družino vsaj en verski tisk. Poklonimo nekomu tudi kot darilo za god – letno naročnino. Cene so v tem letu take: tednik Družina 93.5o€, mesečnik Ognjišče 28,5o€, Misijonska obzorja 9€, Mohorjeve knjige za leto 2016 45€, list Prijatelj za bolnike in preizkušene brate 11,7o€. Naj vas razveseljuje in daje moči.

 

Krščevanje

Za vsako družino je krst veliko versko dejanje in želja, da bo otrok živel po nauku evangelija. Strši se zavedate tega božjega daru, božjega življenja in varstva pri otroku. S tem se pa tudi sami zavežete, da mu boste posredovali s svojim življenjem veselo oznanilo, ki prihaja iz božjih ust.

Vabljeni, da jih prijavite za krst in se skupaj pripravimo na prejem potrebnega zakramneta za zveličanje. Seboj prinesite rojstni list in družinsko knjižico, če jo imate. Krščevanje bo prvo nedeljo v januarju.

 

Trikraljevska akcija – prijavite se – pomagajte svojim vrstnikom.

 

Nedelja sv. Družine

Prihodnjo nedlejo bomo  praznovali v duhu sv. Družine. V zadnjih letih družine doživljajo velike napade. Nakateri na vsak način hočejo minirati tisto, kar je naravno in sveto in potrebno spoštovanja. Mož in žena stanaravna sodelavca za novo življenje. To sta oče in mati. In zahvala gre njima, da smo živi. Tega se bomo veselili v nedeljo sv. Družine . Me drugo sv. mašo bo med nami g. pater Franci Senica iz Kamnika. Pri maši bo tudi blagoslov otrok in staršev, ki so nam posredovali življenje. Hvala!

Peš k polnočnici

Tudi letos so se na Gorenjem Blatu dogovorili, da bodo prišli peš k polnočnici. To je izraz romanja, kakor so pastirji pohiteli v Betlehem. Miren in radosten pogovor naredi pot kratko in zanimivo in še poveže romarje. Za otroško mašo bodo krenili iz Gorenjega Blata ob 18.45 in za polnočnico ob 22.3o. Vzemite seboj bakle ali pa kakšne primerne lučke. Pridružite se jim tudi iz bližnjih krajev.

 

Voščilo župnika

Vsem svojim sodelavcem in vsem župljanom želim, da bi ob mnogem delu doživljali božjo bližino in doživeli kar največ zadovoljstva in blagoslova. Naj Emanuel v nas in v vas ureničuje velike božje načrte.

 

Božični praznik

Zvečer bomo najprej blagoslovili z veseljem svoje domove, za tiste, ki ne morejo ob polnoči bo maša ob 20 uri, se udeležili akademije pred polnočjo, ki jo bo pripravil mešani zbor, udeležili se bomo polnočne  maše z zborovskim petjem, zjutraj bo maša ob 8 in slovesna maša ob 10 uri pri kateri bo prepeval dekliški zbor.

 

Predpraznična spoved – Rakovnik

Od četrtka 18.12. – 24.12 – od 9 – 12 ure  – 15 – 19ure.

 

Godovi in mašni nameni  22.12 – 28. 12 2014

pon. Frančiška.........za ++ starše in brata Rus in Tino 18u

tor.   Janez................za + Pavla Adamlje, obl. ob 18 uri

sr.     Adam, Eva......ob 20 uri + Pavla Kolenc

čet.    Božič..............ob 24.oo za žive in mrtve farane

                                   ob 8 uri za + Jožef Hrovat

                                   ob 10 uri za + Silva Pene – Zagorc, obl.

pet.   Štefan..............ob 8 uri za + Angela Zajc, obl.

                                   ob 10 uri za + Alojzij Tomažič, obl.

sob.  Janez................za + Ciril Smole, ob 18 uri

ned.  sv. Družine.......ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                   ob 10 uri  za + Marija Hribar