Slovo matere Kristine

Zvrst: 

SLOVO   MATERE   KRISTINE

 

V dopoladnskih urah 20 oktobra mi je gospod diakon naznanil, da je mati Kristina zaključila tek zemljskega življenja in je prestopila prag časa. Naslednjega dne smo se  podali v prekmurske ravnice,v kraj Odrance, kjer je mati živela do zadnjega. Ob prihodu smo se ustavili ob krsti – rajni materi – in z mnogimi drugimi zbranimi skupaj molili za večni mir. Sv. mašo je daroval domači župnik Alojzij Kozar, ob somaševanju duhovnikov.

V cerkvi je bilo zbranih velika množica ljudi in tudi zelo lepo so sodelovali pri maši. V cerkvi smo skupaj molili:...usmili se svoje rajne služabnice, saj si je preizdevala v svojem življenju  spolnjevati tvojo voljo, tako naj je tvoje usmiljenje v raju pridruži občestvu svetih. Večna luč naj ji sveti...Amen.

Na kraj počitka in miru smo jo spremljali z pesmijo, molitvijo in zvonovi v slovo. Po opravljenem cerkvenem obredu  je  pristopila gospa in orisala življenje matere Kristine. Mati je do svojih zadnjih dni spremljala življuenje v kraju. Mnogim je pomahala v pozdrav, se srečevala s pogledi in ohranjala stik z vaščani. Mama je zagledala luč sveta 13.12. 1925 v verni kmečki Frančkovi družini. V družini je bilo kar 13 otrok. Nekateri so umrli tudi še zelo mladi. Živi še brat Štefan. V mladosti je veliko pomagala staršem na kmetiji. Delala pa je tudi z vrstniki  kot sezonska delavka v opekarni in v međimurskih Goricah. Ob delu se je spoznala tudi z mladim delavcem in sovaščanom Francem Jerebic, s katerim je leta 1948 sklenila zakonsko zvezo. Pokojna se je primožila na moževo domačijo. Življenje sta podarila trem sinovom in hčerki. Za blaginjo svoje družine se je moral mož večkrat odpraviti na sezonsko delo v Nemčijo. Mama je skrbela za dom  z tastom in teto Rozalijo. S trdim delom, z voljo in pogumom  sta dozidala in obnovila hišo in gospodarsko poslopje. Vlogo matere je opravljala z veliko

ljubezni, skrbjo in zvestobe. Mati je bila tiha, skromna in skoraj neopazna, pa hkrati steber družine. Bila je mama, ki ni nič pričakovala in zahtevala ampak dokler je lahko, je samo dajala in se razdajala. Z vso močjo se je z možem trudila, da bi se njuni otroci izšolali. Dosti se je tudi razdajala in pomagala pri kakršnemkoli delu za našo vas in župnijo. Rada je delala doma in na domači zemlji. Otroci so kar hitro odraščali in si utirali pot v svet. Ustvarili so svoje družine. Odšli so od doma. Doma je ostala hčerka Marija. Ko so otroci že odšli od doma jih je spremljala ljubezen in pomoč staršev. To sta z veseljem delala dokler sta mogla  V družino je prišla bolezen. Moža so pokopali že v letu 1990.  A mati je po svojih močeh rada pomagala hčeri na kmetiji, v gospodinjstvu in veliko pazila tudi vnuke. Največje veselje ji je bilo, ko se je krog nje zbrala velika  družina, ki se je še iz leta v leto večala. Prihajali so vnuki in pravnuki, ki so ji na jesen življenja s svojo razigranostjo, živostjo in otroškim čebeljanjem lepšali dneve. Svoje dneve je znala preživeti tudi z sosedi in vaščani.

 Bila je članica upokojenskega društva in dokler je lahko se je z člani udeleževali  srečanj z vrstniki. Bila je tudi članica živega rožnega venca – molitev ji je bila vsakdanja hrana za telo in dušo. Ni molila samo zase, temveč za potrebe župnije, svojih otrok, družine, za Cerkev...za svet. V rožni venec je vpletala vsakdanje veselje in tudi trpljenje. Starost in bolezen je prenašala brez posebnega jamranja. Zadnji dve leti pa je vse bolj pešala. Pomoč so ji bili hčerina družina in sinovi z družinami.

Mimo idoči smo jo videli sedeti pod brajdo, ko je prebirala verski tisk in tudi tako spremljala življenje okrog V soboto zjutraj je bila prepeljana zaradi slabosti v murskosoboško bolnico na kirurški oddelek, kjer je ležala na intenzivni negi prepuščena v oskrbi zdrastvenemu osebju in obisku svojih domačih. V dopoldanskih urah ponedeljka jo je Juzus poklical k mizi večne gostije v devetinosemdesetem letu starosti.

 Vsem, ki žalujete  za pokojno mamo izrekam v imenu občine Odranci in v svojem imenu iskreno sožalje. V globoki žalosti se od mame poslavljajo žalujoči: hčerka Marija z družino, sinovi Franc, Imre in Martin z družinami. Od mame se poslavljajo tudi vnuki Matej z družino, Jernej z Vanjo, Tina z Sandijem, Danijel z družino, Sandi z družino, Tadej z Dorotejo, Tilen z Mojco, David z družino, Sara z družino, Amos, Štefan in Luka. Od sestre se poslavljajo brat Štefan z družino in družine bratov Ivana in Martina, ter vse sorodstvo. V imenu domačih se zahvaljujem vsem duhovnikom za opravljeni obred in mašo in župljanom iz Škofljice, pevcem, pogrebnikom Ferenčak in upokojenskemu društvu. Hvala vsem, ki ste darovali za sv. maše, cerkev in domače. Hvala za prinešeno cvetje in za vsa izrečena sožalja. Hvala sosedim, botrini, vsemu sorodstvu.

 Hvala sodelavcem Pandite, zavarovalnice Triglav, zavodu Veržej, sodelavcem slovenske Karitas.... Draga mama živela si za nas. Obdarovala in grela si našdom. Hvala, da si nas imela rada. Počivaj v miru v družinskem grobu. Pevci so v slovo zapeli: »Oj zbogom ti mati in  pesem z pretresljivo melodijo  »K tebi želim moj Bog«. Lepo krščansko slovo od matere.sebe.

 

Slovesnost posvečenja novega nadškofa – STANISLAVA  ZORETA

Slovesnost bo potekala na praznik Kristusa kralja vesoljstva ob 15 uri v ljubljanski stolnici. Pri tem bogoslužju bomo prosili naj Bog blagoslavlja in podpira novoimenovanega nadškofa pri njegovem odgovornem delu. Novi ljubljanski nadškof je bil rojen 7.9. 1958 na Selah pri Kamniku. Po gimnaziji v Kamniku, novincijatu pa je stopil v bogoslovje. V duhovnika je bil posvečen 29.6.1985. Deloval je v Šiški, Brezjah, na Sveti Gori in v Solkanu. Dva mandata je vodil tudi slovensko frančiškansko provinco in je bil tudi predsednik Konference redovnih ustanov v Sloveniji.

Večkrat se spomnimo našega novega nadpastirja v svojih molitvah. Z veseljem in modrostjo bo usmerjal delo vse pastoralnih delavcev in laikov.Naj ga spremlja božji blagoslov in mu čestitamo.

V soboto 22. novembra naj se 15 minut slovesno pritrkava po vseh cerkvah v škofiji. V nedeljo naj prošnjam dodamo še prošnjo za novega nadškofa. Tisti, ki ne boste mogli v stolnico, boste lahko slovesnost spremljali bodisi na programu TVS, bodisi po radiu Ognjišče.

Lepo vabljeni na to našo veliko krščansko slovesnost – dogodek za našo slovensko cerkev in o tem spregovorimo tudi z svojimi brati in sestrami pa tudi z nasprotno mislečimi.

 

Marijnski koledar dobite v kiosku za 2€. Je lep in ga priporočam.

 

Priprave na nove volitve v ŽPS /2015/

Župnijski pastoralni svet je obvezen za vse župnije, prav tako pa je za vse župnije določen enoten datum za nove volitve. Volitve obsegajo tri etape – predlaganje, izbiranje in imenovanja. V tem času pa vas posebej prosimo da se povežemo v molitvi za izvolitev novih sodelavcev v ŽPS. To molitev boste dobili v obliki podobic. Vsi verni in krščeni vabljeni k sodelovanju.

 

48Nikodemovi večeri v Ljubljani

Bodo potekali od 17 – 27.11. na TF v Ljubljani – Poljanska 4, ob 19.3o.

V osmih večerih boste odkrivali, razumeli in obrednotili povabilo papeža Frančiška, Pojdite na obrobje. Študentje in izobraženci lepo vabljeni.

Praznik pevcev /22.11. 2015/

Vsako leto obhajamo god sv. Cecilije, ki je praznik pevcev, glasbenikov in tudi skaldateljev. Koliko lepe glasbe slišimo vsako leto – po radiu, gledamo na TV ali pa na kasetofonih. Mnogi se za to tudi veliko trudijo in vložijo veliko svojega prostega časa v to. Vsem tem prostovoljnim sodelavcem gre res velika zahvala. Vsi, ki imate talent glasu pa z svojim glasom širite veselje v narodu, Cerkvi, na srečanjih. Z svojim glasom lahko veliko storimo tudi za občestvo, za božjo slavo. Naši pevci ste v soboto vabljeni v Grosuplje, kjer župnija obhaja svojo 50 letnico obstoja. Ta večer bodo skupaj prepevali skoraj vsi dekanijski zbori. Srečanje se bo pričelo ob 18 uri. Še prej pa imate skupne vaje in to v četrtek ob 19.3o v Grosuplju. Pridite na skupne vaje!!

 

Zahvala ob zahvalni nedelji

Postavili ste pred oltarjem veliko čudovitih stvari iz narave in tudi stvari, ki jih je izdelala človeška roka. Za vse to smo se Bogu zahvalili, zahvala gre pa tudi vsem dobrotnikom, ki ste to darovali v župnikovo shrambo, od krompirja do salame. Bog vam poplačaj.

 

Seja ŽPS bo v četrtek 20.11. ob 20 uri v pevski sobi.

 

Godovi in mašni nameni  17.11. – 23.11.2014

pon. Elizabeta...............za + Jerca Lavrič, 30 dan ob 18 uri

tor.   Odo.......................za ++ starše in teto Anžič, ob 18 uri

sr.    Anastazij................v čast MB za zdravje, ob 18 uri

čet.   Bazilij....................za + Marjan Bavdek, obl. ob 18 uri

pet.   Darovanje DM.......za + Cecilija Pincolič, ob 18 uri

sob.   Cecilija..................Bogu v zahvalo ob 17 uri

ned.   Kristus Kralj.........ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                         ob 10 uri  za + Janez Ahlin, obl.

 

Češčenje  - vabljeni ob petkih k polurnemu češčenju, ob 17.3o. Povežimo se v molitvi za blagoslov življenja in dela.