Spomini in znamenja

Zvrst: 

 

S P O M I N I    -  Z N A M E N J A

 

Ljudje smo takšni da si hočemo trenutek in užitek, če sta resnično lepa, ohraniti za večne čase. V nas je naprava za boj s časom – imenuje se spomin. Ko stojimo pred lepotami naših krajev, umetnostnih storitev, nam ob njih zastane korak. Ali nam ni tudi lepo in posebno doživetje, ko se toplega poletnega dne odpravimo v samoto /gora, morja, bližine kraja/ se uležemo v dehtljivo ležišče trav in zremo ure dolgo v nebo in oblake in se predajamo prijaznosti bivanja.

                                            /Tone Tomše – Radovljica/

 

Dr. Marjan Zadnikar je v knjigi Slovenska znamenja potožil takole: »Veliko znamenj je bilo uničenih. Tisti, ki so jih podirali brez sramu, z vsemi praznimi izgovori, naj vedo, da za njihovo barbarsko početje ni opravičila. Naj jim prikličemo v spomin, da slovenska znamenja bogatijo našo kulturno krajino in so neločljiva sestavina slovenske spomeniške posesti.« 

                                                                    Dr. Marjan Zadnikar

 

Ni znamenje na polju to, to moje je srce gorko, in ta obraz, prepoln miline, je slika moje domovine.... Znamenja – Simon Gregorčič

»Cerkev in znamenja – kakor velika maša in očenaš. Nihče ne venatančno, kdaj so ga postavili in po kakšni zaobljubi, saj v nobeni kroniki ni zapisano. A gotovo je staro že blizu dvesto let. Najbrž so rekli: »Jezus in Marija morata biti sredi med nami, ne zaprta v cerkvi, temveč v znamenju sredi vasi, da ju vidimo, ko gremo na delo in ko se vračamo domov in ko si ob njem povemo pametno besedo. Naj bedita nas nami in našimi otroci, ki se jima bodo igrali ob nogah.« Tu je zapela tista preprosta duša, ki je izsanjala legende o Jezusu in Mariji in svetnikih, tako domače, da so nebeščani sami prevzeli naše navade in naše gibe in v njih sama ljuba mati Božja hodi po naših  stezah

                                                              /Andrej Kropej/

 

Pa so na tej in taki poti tudi svetilniki, ki so luč, ki stojijo z svojimi deli v svetlobi dejanj in so za oporo vsem nam, ko smo kdaj malodušni. To so možje in žene, karizmatični posamezniki, kot so Prešeren, Galus, Plečnik, Maister, Trstenjak in mnogi drugi. Njihova življenja in njihova dela so svetila v temači slovesnkih dni preteklosti, svetijo pa tudi iz te preteklosti v današnji čas. Njihov zanos slovesnstva in človeške čistosti ter značajske pokončnosti pa so vodilo tistim, ki kdaj omahujemo.

                                                            /Matjaž Brojan – RTVS/

 

Včasih je bila po naših slovenskih hišah navada, posebno pri vernih ljudeh, da so imeli verska znamenja: križ in Marijino sliko v sobi, tako imenovani Bohkov kot. Žal je to v veliko hišah izginilo.

                             /bivši državni sekretar za kulturo Silvester Gaberšček/

 

Ali naše srce še poje tako, ko stopamo po naši domovini, kot je Ivan Cankar v svoj pripovedi  Kurent zapisal prelepo hvalnico naši domovini? Smo za dano še komu hvaležni? Ali niso pretekla desetletja tako zelo onesnažila človekov čustveni in vrednostni svet, da danes celo odrasli in izobraženi ljudje ne znajo več ločiti med lepim in grdim, dobrim in zlom? In če je tako, kje in kako se ponovno odpreti kulturi življenja?                                /univ. prof. Hubert Požarnik/

Žalna slovesnost – Kočevski rog

Vsako leto znova se vračamo v ta tihi kraj gozdov in globeli, kjer je bilo toliko naših bratov in sester nasilno pobitih. Niso bili sojeni, niso jim dokazovali krivdo »ker v taki množici to sploh ni bilo mogoče, ker so imeli komunisti in partizani svoje želje in načrte....« Narod je pa trpel in krvavel in še danes. Še danes je mnogim ideja komunizma pomembna, čeprav ga je Evropa obsodila kot je obsodila nacizem in fašizem. Obosodila je tudi komunizem. Pri nas tega javna občila ne obsojajo, saj komunizma ne imenujejo z nacizmom in fašizmom. Mnogi se ne morejo sprijazniti, da je tudi ideologija komunizma, zlo.

Udeležili smo se žalne slovesnosti in izkazali rajnim čast in zahvalo za vse, kar so dobrega storili za domovino. Naj počivajo v miru in prosijo za blagoslov naše dežele. Romarji, za prevoz boste namenilu 10€.

 

Akcija  - potrebščine za šolo

Karitas v tem mesecu začenja dobrodelno akcijo – Otroci potrebujejo šolske potrebščine. Potekala bo v mesecu juniju in v juliju. Lani so pomagali 12466 otrokom po vsej Sloveniji.. Pomoč bo otrokom dodeljena v obliki paketov, obliki bonov in s pokritjem položnic. Vsem, ki boste na kakršenkoli način pomagali – Bog plačaj!

 

Festival družin

Letošnji festival družin bo potekal na Otočcu med 27.6. – 29.6. Več o tem preberite v tedniku družina ali na oglsnih deskah naše  župnije. Zelo priporočam mladim družinam  - pojdite vsaj enkrat pogledat. Več o tem preberite na www.festival-druzin.si

 

Priprava na krst

Starši prijavite otroke za krst. Seboj prinesite družinsko knjižico, če jo imate in rojstni list. V molitvi se obračajte k Odrešeniku za milosti, ki jih bo otrok deležen ob krstu. Tudi s pogovorom o krstu se pripravljamo na ta pomemben dogodek življenja za starše in otroke. S tem, ko se pripravljamo na zunaj pa tudi naša notranjost zahrepeni po božjem.

Maša za domovino  23.6. 2014

Kako vsak dobro misleč govori lepo o svojem domu, o družini, o starših, o bratih in sestrah, o vsem, kar prihaja iz domačega prostora. Kolikokrat pa se to popolnoma sprmeni, ko goovrimo o svojem domu. Domovina je tudi naša mati, ki jo moramo ljubiti, spoštovati, se zanjo žrtvovati. V ta namen bomo darovali v ponedeljek tudi sv. mašo. K maši vabim vse, ki imajo domovino radi, ki jo ljubijo in jo cenijo. Tudi vse člane strank in vodje. S tem bomo pokazali da smo tudi za skupno sodelovanje in pogovor pripravljeni. Po maši ob 21.30 bo kres na Malnarjevem hribu. Vse to nas povezuje in druži. Za praznik dan državnosti pa izobesimo zastave.

 

Novomašna številka Družine

Te dni boste prejeli novomašno številko Družine. V njej boste našli veliko zanimivega, kar je povezano z letošnjimi novomašniki. Prejeli smo nekaj številk več zato jo lahko dobite tudi drugi. Te dni radi molimo za novomašnike saj bodo v nedeljo prejeli novomašniško posvečenje v ljubljanski stolnici ob 16 uri. Vabljeni tudi mladi k slovesni maši.

 

Godovi in mašni nameni  23.6.  – 29.6. 2014

pon. Jožef........maša za domovino, ob 20 uri

tor.   RJK.........za + Alojz Kastelic, ob 20 uri

sr.    DD...........za + Marija Skubic, ob 7.3ozj

čet.   Vigilij.......za + Ani Lah, ob 19 uri na G.

                          za + Franc Markič, obl. 20 uri

pet.  Srce Jez.....za + Vladimir Škrabec, obl. ob 20 uri

sob.  Srce Mar...za + Metod Zupančič, obl. ob 20 uri

ned.  sv. Pet. in P ob 8 uri za žive in mrtve farane

                             ob 10 uri za + Janez, Francka Marucelj